Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

wnioski do wyciągnięcia.

Czy jest w klasie jakiś prymus, który odrobił zadnie i wie, co jest na obrazkach?

W zamian oddam w przerwie kanapkę :)

• Użytkownicy+

Czy jest w klasie jakiś prymus, który odrobił zadnie i wie, co jest na obrazkach?

W zamian oddam w przerwie kanapkę :)

Ja wiem, czego na obrazkach nie ma. Nie ma głośnika stosowanego przez Harpię :)

Harpia

Jeśli to zaspokoi Twoją ciekawość to słuchałem tej metalowej kopułki SEASa w kilku konstrukcjach: 2 modele podłogowych kolumn DIY, kit od Zapha, Marcus i Dobermann.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Największą zaletą tej kopułki Seasa jest przezroczystość akustyczna. Nie ma żadnej własnej farby, pokazuje dokładnie to co dostarczy jej tor audio. Podobnie rzecz ma się ze średniotonowym Visatonem, który gra u mnie. Widać, że dobór tych głośników nie był kwestią przypadku a przemyślanym wyborem. W efekcie uzyskano kolumnę, która idealnie sprawdza się w roli mikroskopu dla innych podłączonych elementów. Podłączy się ciepłą elektronikę - brzmienie jest ciepłe i na odwrót. Dla mnie to ideał, ponieważ często testuję różne sprzęty i druty. Nie wyobrażam sobie czynić to przykładowo na SF Cremona, której charakter słychać zawsze i wszędzie, niezależnie od reszty toru...

Poza tym jak już kiedyś dyskutowaliśmy wspólnie na forum, to większość audiofili (ów) nie szuka dźwięku jak najlepszego czy też najbardziej zbliżonego do rzeczywistego a po prostu bardziej przyjemnego, ugrzecznionego. Im będą się podobać bardziej wykwintne głośniki, które wprowadzają coś od siebie. Myślę, że kolega Sebryl jest na tym etapie zafascynowania dźwiękiem słodkim, dopieszczonym ale mało neutralnym. Ale to jest subiektywna ocena ja mam dokładnie przeciwne oczekiwania. I na tym polegają właśnie różnice w oczekiwaniach co do systemu. Różnice polegają też na formie przekazywania swojego zdania... Ale tego wątku nie będę dalej poruszał.

Niesamowite. Widzę że wyznawcy glosniczka za 150 zeta są przekonani jak Macierewicz do swoich prawd i tez. A tu u licha pasztet bo sam producent pozycjonune ten tweeter jako głośnik średniej klasy produkując przy tym co najmniej kilka lepszych tweeterow. O innych firmach nawet nie wspominając.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tweeter zawsze można wymienić na lepszy, tylko po co, jeśli ten gra znakomicie... Trzeba tylko umieć go odpowiednio zaaplikować oraz stworzyć odpowiedni tor. Myślę, że Kolega z czasem do tego dojdzie, na początku drogi grają jedynie etykietki z ceną;-) Ja to w sumie rozumiem, każdy kiedyś zaczynał swoją przygodę z audio. Czasem dobrze jest posłuchać starszych i mądrzejszych, nie tylko w audio zresztą;-)

Edytowane przez tomkly

Nie ma dobrych tkaninowych tweeterów. Niezależnie od ich ceny, pozycjonowania w cennikach czy opini o brzmieniu. Są po prostu zbyt wolne. To słychać. Sorry :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Największą zaletą tej kopułki Seasa jest przezroczystość akustyczna. Nie ma żadnej własnej farby, pokazuje dokładnie to co dostarczy jej tor audio.

Czyli w 100% w przedziale sredniej klasy High-Endu powinien z tego glosnika byc slyszalny duzy jazgot, a w 90% topowego High-Endu troche mniejszy jazgot. Wiernosc glosnika powinna powodowac ze pokaze on prawdziwa prace elektroniki, ktora tak zazwyczaj poprostu pracuje. Wyjatkiem jest tu elektronika oparta na lampach ale te maja inne swoje duzo wieksze zazwyczaj wady. Wysokotonowe wiec glosniki moim zdaniem to zawsze jakis kompromis. Wierne glosniki zazwyczaj nie graja dobrze, no chyba ze podepniemy go do najwyzszych lotow elektroniki, a to wtedy co innego...

Edytowane przez Stasiop
Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Niesamowite. Widzę że wyznawcy glosniczka za 150 zeta są przekonani jak Macierewicz do swoich prawd i tez. A tu u licha pasztet bo sam producent pozycjonune ten tweeter jako głośnik średniej klasy produkując przy tym co najmniej kilka lepszych tweeterow. O innych firmach nawet nie wspominając.

Pomiary powyżej pokazują, że Crescendo jest najgorszym głośnikiem w grupie.

Pomimo pozycjonowania.

Kolega dalej bredzi o pieniądzach.

Pytany kilka razy o konkrety ma jeden "argument" .......cena.

Seas w swojej ofercie ma tylko jeden głośnik lepszy od 27TBC/G.

Reszta to pozycjonowanie dla niewiedzących.

@audiograde +

Pomiary powyżej pokazują, że Crescendo jest najgorszym głośnikiem w grupie.

A czy to slychac to juz inna para kaloszy ;)

Ja tam ani na kopułkę diamentową ani berylową nie mogę narzekać ;)

To co napisalem wczesniej masz wybitna elektronike, kopulka wiec moze byc wierna w pozostalych wypadkach wierna byc nie powinna moim zdaniem.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

To co napisalem wczesniej masz wybitna elektronike, kopulka wiec moze byc wierna w pozostalych wypadkach wierna byc nie powinna moim zdaniem.

Właśnie od pewnego czasu obserwuję ten niebezpieczny trend w audio.

Hi End sztuką zamulania.

Niestety nie tędy prowadzi droga do dobrego dźwięku.

Edytowane przez HarpiaAcoustics

Niestety nie tędy prowadzi droga do dobrego dźwięku.

O

Oczywiscie ze, masz racej, ale ile na rynku w szczegolnie w PL elektroniki, ktora gra na tyle aby mozna bylo uzywac wierne glosniki??? ;)

W innych wypadkach glosniki musi sie domulic aby to wogole normalnie jakos gralo, zreszta 95% rynku to glosniki spowalniane, tak mi sie zdaje. Nawet focal spowalnia kanapkami czy tez warstwami tlenkow...

Edytowane przez Stasiop

Może dlatego, że nie słyszałeś na nich mp3 :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Może dlatego, że nie słyszałeś na nich mp3 :-)

MP3 na dobrym zrodle wcale nie jest ostre, ma ta sama gladkosc rozni sie tylko szczegolami, oczywiscie bardzo waznymi.

MP3 na dobrym zrodle wcale nie jest ostre, ma ta sama gladkosc rozni sie tylko szczegolami, oczywiscie bardzo waznymi.

Oj Elb nie będzie zachwycony tą nirvaną. :-) a ty Stasiop uogólniasz :-).

• Użytkownicy+

Tylko nie wiem co na to fachowcy ...

Jarek, a jak myślisz, jaka jest ta lepsza kopułka Seasa? ;)

Oj Elb nie będzie zachwycony tą nirvaną. :-)

Przeniósłbym offtop, tylko gdzie?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Wierne glosniki zazwyczaj nie graja dobrze, no chyba ze podepniemy go do najwyzszych lotow elektroniki, a to wtedy co innego...

Zawsze jest coś za coś. Dobrze zauważyłeś Stasiu że on będzie się sprawdzał w aplikacji z lampą, tak właśnie jest.

Wiernosc glosnika powinna powodowac ze pokaze on prawdziwa prace elektroniki, Wierne glosniki zazwyczaj nie graja dobrze, no chyba ze podepniemy go do najwyzszych lotow elektroniki, a to wtedy co innego...

.

Nie ma sensu katować siebie i głośniki z urządzeń produkujących głównie fuzzy i mydło. To jasne. Podobnie jak nie warto tracić jakości dobrego sprzętu na sznurówkach :-) ale to alfabet. :-)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Otóż to. Znajdujemy się w zakładce hi-end, więc zakładam że każdy z nas piszących tutaj ma w miarę przyzwoity tor i chodzi teraz o to, żeby pokazać jak najwięcej z tego co zawarto w nagraniu, a nie tuszować ewentualne słabości najsłabszego ogniwa w systemie.

Hi End sztuką zamulania.

Trend jest w obie strony, albo muli, albo żyletki...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

• Użytkownicy+

Mulenie to kwestia koncepcji, żyletki to kwestia techniczna. Mulenie to świadome przyciemnianie i spowalnianie przekazu. Żyletki, to brak wysokiej jakości danego elementu. Można mieć dźwięk neutralny, konturowy, ale jednocześnie gładki i barwny.

Zniekształcenia itermodulacyjne po podaniu na głośnik 3 tonów .

Idealnie powinny być trzy pionowe kreski na tych częstotliwościach .

Wszystko inne widoczne na wykresach to zniekształcenia generowane przez głośnik.

Zadanie z gatunku znajdź 10 różnic :)

Najlepszy jest SS illuminator 66k (około 700PLN sztuka ) i jego przewaga rośnie jeszcze dla wyższych częstotliwości .

Warto zwrócić też uwagę że wszystkie istotne zniekształcenia pochodzą od 2 harmonicznej natomiast udział zniekształceń wyższych rzędów jest pomijalny .

To cecha głośników SS illuminator .

Na 2 miejscu jest Scan-Speak D2608/913000 (dawniej HDS P810921)

około 235 PLN sztuka

Na 3 jest seas (170PN sztuka )

A stawkę zamyka kopułka za 1kPLN sztuka która jest zdecydowanie najgorsza .

Jak widać nie zawsze to co drogie jest dobre .

Ja wiem, czego na obrazkach nie ma. Nie ma głośnika stosowanego przez Harpię :)

No niestety nie ma, różnią się tylko obecnością "gluta" - ferro fluidu .

Cała reszta jest taka sama więc osiągi będą bardo zbliżone .

Pokazywałem kolumny za 22tys USD z głośnikami za 1000PLN .

Wilson Audio na średnio tonowy stosuje głośnik który w detalu kosztuje 230PLN .

Mam wymieniać dalej ?

Edytowane przez raven1985

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Jaki Wilson stosuje glosnik i w jakim modelu za 230zl?

I jeszcze jedno odnośnie pomiarów. Nie przekładają się na brzmienie ponieważ ucho ludzkie slyszy znacznie znacznie więcej niz mozna dzisiaj pomierzyc. Dlatego na podstaie pomiarów w zasadzie nie sposób przewidzieć jak kolumna bedzie brzmiala.

Edytowane przez sebryl

Choć mogło i tu zostać, ale przeniosłem do najpiękniejszych pokoi odsłuchowych, tam gdzie miejsce ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez atlon11
msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

79r21l4atllrzzot7h4e_1418228856.jpg

Ukryta Zawartość

swoją drogą dobry głośnik .

Niestety nie podzielam twojego zdania .

Z doświadczenia wiem że to co widać na pomiarach dokładnie to słychać .

Powiem Ci nawet, że dzisiejsze narzędzia do projektowania głosików umożliwiają posłuchanie głośnika zanim powstanie fizyczny egzemplarz :)

(kippel

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Bzdura totalna. Jesli twierdzisz ze na podstawie pomiarów wiesz jak glosnik bedzie brzmiał to pleciesz kolego bzdury i konczy to w zasadzie dalszą polemikę.

Edytowane przez sebryl
  • Pokaż nowe odpowiedzi