Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

a propo's RCM. Super podejście do klienta. Pomimo, że jeszcze nic nie kupiłem, zostałem potraktowany jak... audiofil i ewentualny kupiec. A nie dojna krowa - kup z góry, potem spadaj. Inni dealerzy sprzętu powinni tam przejść szkolenie, bo tylko w ten sposób przywiązuje się klienta do siebie.

To nie jest ukryta reklama.

Kupowałem wiele razy ....rozmawiałem z szefem Rogerem i myślę że mnie w " bambuko " nie zrobi....Słuchałem Kuzmy ,Ishopona , Blackbirda, itd...itp..

Wymieniliśmy nasze opinie pokrywające się że gramiak Kuzmy w opozycji do cd w tej samej cenie Burmestera - na tym samym nagraniu ...zagrał znacznie realniej...

Ogólnie wierzę że się to sprawdzi bo jak nie to chroń mnie....

Edytowane przez Firewall 1

Osobę, która pożyczyła 3 m-ce temu mój przenośny dysk twardy 1TB, uprasza się o zwrot nośnika.

(Jeżeli przy okazji odnajdzie się osoba, która pożyczyła analogiczny disk 1TB ponad rok temu, proszę o zwrot i tego dysku).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jak widać, kto ma dobre serce, musi mieć twardą dupę. Te dwa dyski to tylko wierzchołek góry lodowej ... straciłem w ten sposób m.in. kilka kabli. Ostatnio cyfrowy Illuminati D-60 ...

Ktoś pożyczył i ... tyle go widzieli.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ktoś pożyczył i ... tyle go widzieli.

Co Wy tam pijecie/wąchacie/palicie, że tracicie, tak wypożyczający i pożyczający, pamięć ? :)

Amnezja jest podobno efektem ubocznym działania "pigułki gwałtu" - ja tam bym się dla pewności przebadał ! :)

Czas założyć zeszyt wypożyczeń. Albo po lecytynę się wybrać do apteki :)

Elb, to Ty nie wiesz kogo zapraszasz? :) Anuśkę zaproś, ona pewnie wie :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ktoś może pożyczył i zapomniał oddać, albo zapomniał od kogo pożyczył ...

Sam żyję w biegu, więc wiem jak to jest.

Czytając ten wątek fajnie widać jak w trakcie poszukiwań high-endowego dźwięku zmieniało się podejście do techniki odtwarzania muzyki (przynajmniej autora tego wątku, które to pokrywa się z moim). Na starcie mieliśmy super dedykowane napędy do odtwarzania CD (kosztujące czasami bardzo dużo). Jeszcze wtedy nikt nie myślał na poważnie o plikach a odtwarzanie muzyki z nich kojarzył przede wszystkim z formatem MP3. Na dzień dzisiejszy mamy serwery muzyczne lub dedykowane kompy plus soft odtwarzające nawet te najbardziej zaawansowane formaty (DSD,DXD). Mamy też upsampling do DSD. Mamy nie tylko DSD ale i 2xDSD a jak jest na czym odtworzyć to i 4xDSD.

Z ciekawostek załączam zdjęcia ustrojstwa, które przybliża a może i zrównuje laptopa z dedykowanym kompem (skonfigurowane i u mnie działa). Na zdjęciu widać też optyczny kabel USB. Niestety nie z każdą dedykowaną audio kartą usb działa. Wygląda na to, że nie dostaje wystarczającego prądu (w tej kostce jest nadajnik laserowy). Ale to tylko taka moja teoria. Z wyjść kompa działa jak zaczarowany :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9599-0-40330900-1428342792_thumb.jpg

post-9599-0-56756900-1428342794_thumb.jpg

post-9599-0-43157300-1428342796_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napisz może co to jest, bo poza kartą Jcat USB i zasilaczem to nie wiem na co patrzę (i inni pewnie też nie).

Nie chciałem zaśmiecać Ci wątku ale przyznam chciałem zaciekawić tematem. Jest to rozwiązanie, które moim zdaniem likwiduje ostatnie wąskie gardło dla odtwarzania z laptopa (z softu korzystam z JRivera, AO, TimerTool i obecnie testuję ProcessLasso).

Zestaw składa się z:

Zasilacza (od mojego lapka EliteBook 8560w 120 W)

Adaptera:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (można znaleźć też inne typy nawet z obudową)

PICO PSU :

Ukryta Zawartość

No i dedykowanej karty USB z np. oscylatorem TCXO.

Adapter wymaga zasilania napięciem 12V (są dwa gniazda wtyczkowe i złącze komputerowe można użyć jednego z nich)

Ja skorzystałem z rozwiązania zasilania w oparciu o PICO PSU i zasilam z niego zarówno adapter jak i kartę USB. Można zastosować dwa osobne zasilacze 5 i 12V jak kto woli.

To wszystko ma wylądować w aluminiowej obudowie.

Wisienka na torcie to optyczny kabel USB.

post-9599-0-88104400-1428348557_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten zestaw służy do "wyciągnięcia" na zewnątrz laptopa szyny PCI, aby umożliwić podłączenie

dowolnych kart rozszerzeń ... Optyczny kabel USB może być ciekawy, ale trzeba go bliżej poznać.

usb-crosssection.png

Nadajnik tego kabla USB zasilany jest z kompa, więc karta z gniazdem powinna mieć swoje zasilanie.

Linie zasilające idą równolegle ze światłowodem i zasilają odbiornik na końcu kabla i wychodzą na gniazdo.

Czy nadajnik coś robi "złego" ze strumieniem przed jego wysłaniem ciężko na szybko coś znaleźć. O ew.

zaletach czy też wadach trudno dywagować bez sprawdzenia w praktyce. Niby super izolacja, ale czy sama

fotonowa transformacja w tę i z powrotem tutaj czegoś nie namiesza ? 120 $ jak ktoś jest chętny do zabawy. :)

Edytowane przez BoDeX

Zabawa to już była. Mam na stanie kabel JCATa i z nim robiłem porównania. Na moje ucho to ta sama klasa przekazu z niewielkimi różnicami. Szczegółowość na tym samym poziomie. Co do reszty to nie potrafię dokładnie tego opisać. Kabel ma zakończenia wtyczka-gniazdo i wymaga adaptera. Adaptery dostępne na rynku moim zdaniem trochę "psują" dźwięk". Także JCAT nadal potrzebny ale nie musiałby być metrowy.

Niewątpliwym plusem jest (w przypadku gdy od komputera do sprzętu jest trochę metrów) to, że najkrótsza wersja tego kabla ma 10 m a na 100 się kończy. Ale może już wkrótce test w trochę szerszym gronie.

W europie ten kabel to 112€

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

............................. Na zdjęciu widać też optyczny kabel USB. Niestety nie z każdą dedykowaną audio kartą usb działa. Wygląda na to, że nie dostaje wystarczającego prądu (w tej kostce jest nadajnik laserowy). Ale to tylko taka moja teoria. Z wyjść kompa działa jak zaczarowany :) ...................

Takie małe sprostowanie dla zainteresowanych. Kabel USB już działa z czymkolwiek tylko zechcemy. Problemem nie był prąd tylko sterowniki :).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No dobra. Ale jak to ma się do dobrych kabli nieoptycznych? Bo jak się domyślam to rozwiązanie jest dla szczególnych przypadków wymagających połączeń USB na niestandardowo duże odległości.

Zastąpienie druta elektroniką w postaci transoptorów ma raczej negatywny wpływ na sygnał. No chyba, że chodzi o izolację jakiś zakłóceń ale to można zdaje się realizować po prostu dobrymi rozwiązaniami projektowymi. Jeśli się mylę proszę mnie poprawić.

No dobra. Ale jak to ma się do dobrych kabli nieoptycznych? Bo jak się domyślam to rozwiązanie jest dla szczególnych przypadków wymagających połączeń USB na niestandardowo duże odległości.

Zastąpienie druta elektroniką w postaci transoptorów ma raczej negatywny wpływ na sygnał. No chyba, że chodzi o izolację jakiś zakłóceń ale to można zdaje się realizować po prostu dobrymi rozwiązaniami projektowymi. Jeśli się mylę proszę mnie poprawić.

Można by podejrzewać że konwersja opto-elektryczna może degradować sygnał. Zysk jest niewątpliwy przy przesyle w stosunku do tego minimum 1m miedzi czy srebra które ze względu na sam materiał przewodzący czy zbieranie zakłóceń degradują sygnał. W przypadku układów optoelektrycznych miedzy innymi jest ważne jak szybko i dokładnie generowane są impulsy świetlne. W przypadku nadajnika didowego to miałbym duże wątpliwości czy wogóle ryzykować te 130€ z przesyłką. Ale tu mamy do czynienia z laserem. Tak jak pisałem porównywałem ten kabel do JCATA i bez żadnych wątpliwości mógłbym sprzedać JCATA. Pozostaje porównać go z TotalDac D1 lub Light Harmonic. Jeżeli ktoś z Dolnego Śląska ma te topowe kable i się nie boi to proszę o info na priva.

Z góry przepraszam jeżeli wypisuję techniczne bzdury ale mam bardzo ogólną wiedzę w zakresie elektroniki co nie przeszkadza mi czasami puszczać wodze fantazji :).

W sumie w przypadku odtwarzaczy CD mamy też konwersję światło-elektron. W kablu USB dochodzi konwersja elektron-światło. Za to odczyt z płyty CD gdzie mamy takie czynniki jak niedokładność tłoczenia, nierównomierność obrotów, niewyważenie krążka CD, drgania też jest obarczony degradacją sygnału. Żeby to zrobić na wysokim poziomie buduje się specjalne transporty w specjalnych cenach i stawia na specjalnych podstawkach :).

Pięknie to ująłeś.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

jak szybko i dokładnie generowane są impulsy świetlne.

Takie rozwiązanie potrafi spokojnie modulować do częstotliwości 25 Gbps,

to tak jakby w sekundę wytransportować 5 pełnych płyt CD po 650 MB !

Przy takcie magistrali USB, wykorzystywany jest drobny ułamek tych możliwości.

Jeśli jesteś zadowolony, ale szukasz dodatkowego utwierdzenia, to pozostaje Ci

zainteresować tym kablem red. Pacułę - może oceni go obiektywnie i bezinteresownie. :)

Odbiornik w DACu powinien mieć jednak własne zasilanie, tak dla czystości układu.

Takie rozwiązanie potrafi spokojnie modulować do częstotliwości 25 Gbps,

to tak jakby w sekundę wytransportować 5 pełnych płyt CD po 650 MB !

Przy takcie magistrali USB, wykorzystywany jest drobny ułamek tych możliwości.

Jeśli jesteś zadowolony, ale szukasz dodatkowego utwierdzenia, to pozostaje Ci

zainteresować tym kablem red. Pacułę - może oceni go obiektywnie i bezinteresownie. :)

Odbiornik w DACu powinien mieć jednak własne zasilanie, tak dla czystości układu.

Tak DAC musi mieć własne zasilanie ale jak go nie ma to można tak :http://www.aqvox.de/usb-power_en.html

Przepustowość jest zajefajna i wystarczająca. Tu bardziej chodzi o równomierność przesyłu w czasie i przejrzyste podawanie 0 i 1.

Moje wpisy nie mają na celu utwierdzania się w czymkolwiek. Ja swoje już usłyszałem dostałem do tego funkcjonalność i to co chciałem mam. A napisałem na forum bo to swego rodzaju ciekawe rozwiązanie.

Taka jeszcze jedna rzecz mnie męczy. Chodzi o HDD. Ludziska rozważają specjalne zasilanie, specjalne kable ale po co to. Tak min 8 GB RAMu (co by album 2xDSD się zmieścił) i RAM drive. Nie ma nic lepszego. 44/16 80 min ładuje się z zewnętrznego dysku po eSATA 8s.

napisałem na forum bo to swego rodzaju ciekawe rozwiązanie.

Uderzając w ekstremum PC, to można jeszcze ostrzej odizolować się galwanicznie od kompa.

Kabel USB to wierzchołek, ale można pójść dalej i taką separację zorganizować dla szyny PCI,

wówczas kartę PCI USB mamy "na zewnątrz" i to ona odbiera dane ze strumienia fotonów.

Któryś z kolegów zaaplikował już takie rozwiązanie u siebie. Sorry, nie pamiętam nicka.

Cały szkopuł w tym, że wg. wszelakich prawideł wszystkie te poprawiacze "nie mają prawa działać" !

Nie ma znaczenia z jakimi opóźnieniami i z jaką jakością przyjdą dane do odbiornika w asynchronicznym DACu.

Jeśli zbocza sygnału nie są zniekształcone powyżej progu tolerancji "detektora", to i tak zostaną wzorowo

złożone w buforze pamięci DACa, z którego to cyklicznie i w równych "paczkach" podawane są na przetwornik.

Tyle mówi teoria, a jak jest w praktyce, to każdy może ocenić samodzielnie. :)

Taka jeszcze jedna rzecz mnie męczy. Chodzi o HDD. Ludziska rozważają specjalne zasilanie, specjalne kable ale po co to. Tak min 8 GB RAMu (co by album 2xDSD się zmieścił) i RAM drive. Nie ma nic lepszego. 44/16 80 min ładuje się z zewnętrznego dysku po eSATA 8s.

Jeden z moich Audio-PC nie ma fizycznie żadnych dysków, w żadnej formie. Startuje z pendriva, z którego ładuje się system i muzyka do RAMu, Po załadowaniu całości pendriva odłączam i presto ;). Część zbędnych zakłóceń w postaci HDD / SDD wyeliminowana.

Jak na razie najlepszym i to ze sporą przewagą jako nośnik danych był CF card reader, w szczególności PPA CF card reader ale jeszcze nie zrobiłem porównania kontra RAM OS w obecnej formie ale będę bardzo zdziwiony jak się okaże lepszy od PPA CF. Niestety PPA CF jest legendarnie kapryśnym sprzętem i zmusić go do działania to wyższa szkoła jazdy (co było zresztą powodem zaprzestania oficjalnej sprzedaży).

Pozdawiam

Edytowane przez sebna

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Cały szkopuł w tym, że wg. wszelakich prawideł wszystkie te poprawiacze "nie mają prawa działać" !

Nie ma znaczenia z jakimi opóźnieniami i z jaką jakością przyjdą dane do odbiornika w asynchronicznym DACu.

Jeśli zbocza sygnału nie są zniekształcone powyżej progu tolerancji "detektora", to i tak zostaną wzorowo

złożone w buforze pamięci DACa, z którego to cyklicznie i w równych "paczkach" podawane są na przetwornik.

Tyle mówi teoria, a jak jest w praktyce, to każdy może ocenić samodzielnie. :)

Bo to nie ta teoria. ;)

Jeśli coś wiesz to uchyl rąbka tajemnicy ;-)

Teraz dużo osób jest przekonanych, że mając asynchronicznego DACa zapewniają sobie High-Endowy dźwięk ze zwykłego PC ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jeśli coś wiesz to uchyl rąbka tajemnicy ;-)

Teraz dużo osób jest przekonanych, że mając asynchronicznego DACa zapewniają sobie High-Endowy dźwięk ze zwykłego PC ...

Spokojnie Piopio, nie jesteś w dziale PC-Audio :D

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

...

Spokojnie Piopio, nie jesteś w dziale PC-Audio :D

no kurcze trzeba mu przyznać jednak rację ;)

teraz wystarczy komp, super dac na sabre, kabelek usb o cenie całego kompa i każdy ma hajenda

Edytowane przez squad05

----------------------------------------------------

• Pokaż nowe odpowiedzi