Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Fajne, tylko czemu takie wielkie ?:(

A co do ceny, to kurs euro pogarsza nieco transakcje, przed pieciu laty euro bylo ponizej 4 pln, tak czy inaczej b.maly spadek wartosci.

Konto w trakcie usuwania

Elberoth to dosyć zaskakujące co napisałeś , że po podłączeniu kondycjonera wzrosła rozdzielczość ?!

Zazwyczaj gładkość owszem jest słyszalna ale kosztem właśnie rozdzielczości i dynamiki.

Poza tym dźwięk robi się jakiś taki sztuczny trochę jak wygładzony w Photoshopie :)

Rozdzielczość często wzrasta jak spadają 'szumy tła' - moim zdaniem największym problemem wszystkich kondycjonerów jest dynamika. I w przypadku moich monosów po raz kolejny okazało się, że najlepiej jest ze ściany.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth, z tym poborem prądu jest tak, że trzeba mieć wielokrotnie większą różnicę między tym co może dać urządzenie, a tym co pobierają odbiorniki. Dokładnie to zjawisko zaobserwowałeś w przypadku Lampiego. Sprawdzałem zachowanie urządzeń przy różnych wartościach trafa filtrującego i po 2000VA przyjdzie kolej na 3000VA. Tendencja jest wyraźna, czym większa "nad moc" tym system gra lepiej. Dlatego poważne kondycjonery zaczynają się od 3kVA w górę na kilku, kilkunastu kończąc.

Pozdrawiam

Pygar

Bum - a ty jeszcze bez bana ? Czary mary, hokus-pokus - znikasz !

Elberoth, z tym poborem prądu jest tak, że trzeba mieć wielokrotnie większą różnicę między tym co może dać urządzenie, a tym co pobierają odbiorniki. Dokładnie to zjawisko zaobserwowałeś w przypadku Lampiego. Sprawdzałem zachowanie urządzeń przy różnych wartościach trafa filtrującego i po 2000VA przyjdzie kolej na 3000VA. Tendencja jest wyraźna, czym większa "nad moc" tym system gra lepiej. Dlatego poważne kondycjonery zaczynają się od 3kVA w górę na kilku, kilkunastu kończąc.

Pozdrawiam

Pygar

W Pure Powerze nie ma trafa. On generuje prąd z baterii. To inverter.

Choć oczywiście, zachowywać może się w jakimś stopniu podobnie jak kondycjonery transformatorowe.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Od piątku Xaviany Perla mają wolne, a grają Technicsy. Gdybym miał opisać w dwóch słowa ich charakter brzmienia, powiedziałbym, że są szybkie i przejrzyste. Xavian Perla (a także Harbeth/Graham) vs Technics to dwie różne szkoły dźwięku. Wystarczy posłuchać 5 minut każdych, aby zorientować się, który sposób prezentacji bardziej nam się podoba. Szybki, przejrzysty monitor czy ciepłe kluseczki BBC ;) Osobiście bardziej lubię ten drugi sposób prezentacji, gdzie dla maksymalnie naturalnej i fizjologicznej prezentacji środka poświęcono skraje pasma, ale de gustibus

Średnica Technicsów jest bardzo mało podbarwiona jak na monitor za 5kzł - widać to nawet w samych pomiarach Stereophila. Zarówno jeżeli chodzi o pasmo przenoszenia, charakterystyki rozpraszania w płaszczyźnie poziomej jak i charakterystykę wodospadową, wszystkie są niemal wzorcowe - takie rzeczy nie biorą się z niczego. Myślę, że jest to zasługą zarówno samego przetwornika, jak i bardzo solidnej obudowy - jest ona nie tylko gruba (do 42mm), ale i posiada zaokrąglone ścianki, co minimalizuje powstawanie fal stojących (jednym z upgrage'ów jaki otrzymają moje Magico S5 mk 2 względem wersji S5 mk 1 jest eliptyczna komora głośnika średniotonowego zamiast prostopadłościanu, więc widać jest to kierunek w którym idzie wielu producentów kolumn, vide B&W, Vivid Audio, Monitor Audio, Focal etc).

Brzmienie C700 jest bardziej monitorowe, bardziej studyjne - na pewno bardziej liniowe niż brzmienie Xavianów/Harbethów/Grahamów (co może wydać się paradoksem, bo przecież to właśnie Harbethy i Grahamy powstały jako monitory BBC). Z jednej strony bas Technicsów nie ma typowego dla minimonitorów podbicia, tej dodatkowej 'poduszki', na fundamencie której budowany jest cały przekaz - jest zwarty i bardziej suchy. Z drugiej strony góra nie ma też tego typowego osłabienia, nie została 'wymodelowana' na modłę BBC. Harbethy & spółka prezentują dźwięk ewidentnie bardziej dopalony - można powiedzieć 'zrobiony' - co może się jednak niektórym podobać (i moim zdaniem wcale nie jest takie głupie, jakby mogło się w pierwszej chwili wydawać).

Jeżeli mam się do czegoś przyczepić, to 19mm kopułce Technicsa brakuje trochę przejrzystości i wyrafinowania. Nie mówię tu już nawet o jakiś wstęgach jak w Scansonicu (gdzie jednak góry było za mało, ale to akurat kwestia strojenia), ale jest wiele kolumn, które można kupić w okolicach 5kzł (np. RLS), które mają lepsza górę.

Druga rzecz to ograniczenie dynamiczne. Kolumny są duże i ciężkie, co może sugerować duże możliwości dynamiczne, tymczasem Technics ma tu wyraźne ograniczenia (pradoksalnie, liniowa charakterystyka basu moim zdaniem wcale tu nie pomaga) - myślę, że koaksjalny głośnik nie jest po prostu w stanie przepompować takiej ilości powietrza, jak zbliżony wielkością głośnik stricte niskotonowy.

I wreszcie trzecia rzecz - stereofonia - po koncentrycznym głośniku, do tego zamkniętym w pięknej obudowie ze ściętymi krawędziami, które powinny minimalizować zjawiska dyfrakcji - spodziewałem się imponującej stereofonii. Tymczasem scena jest dość szeroka, ale raczej płytka. Nie ma tu głębokich planów jak w Perli czy imponujących, 3-wymiarowych brył instrumentów. Technicsy grają bardziej studyjnie, pierwszym planem.

Oczywiście, wszystkie wspomniane kolumny są znacznie droższe niż Technicsy (Xavian 8kzł, Harbeth 8 & 12kzł, Graham 17kzł). Aby lepiej określić ich pozycje na rynku, trzeba by je porównać przynajmniej do KEFów LS50, które są podobne pod względem koncepcji, wymiarów i przede wszystkim - ceny.

Premium_Class_SB-C700_Speaker_System_3_web.jpg

speaker-technics-sb-c700-review-raqwe.com-02.jpg

Dobre pytanie. Niestety nie znam na nie odpowiedzi - nie mam LS50. Chyba że ktoś wie gdzie w W-wie stoją ? Dystrybutor KEFa na PL jest trochę wirtualny - sklepy kupują prosto z Niemiec..

Na AVhub okazał się bardzo ciekawy wywiad z Billy Woodman - szefem ATC:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zawsze podobały mi się głośniki ATC, a po przeczytaniu tego wywiadu nabrałem ochoty aby ich u siebie posłuchać.

Ciekawe czy Decibel ma jakieś modele stanie ?

Ukryta Zawartość

Odpowiedź: ma :)

Własnie pożyczyłem model SCM11. Jak wszystkie ATC - obudowa zamknięta. Czuję, że się polubimy.

Porównanie wielkości ATC i Xavianów Perla:

ryJqbX.jpg

11 w ogólności są dość trudne do napędzenia, w szczególności zaś, gdy się ma sprzęt klasy hifi (przeważnie brak wydajności prądowej i jazgotliwe brzmienie elementów poprzedzających) i pokój bez podstawowej adaptacji. Natomiast przy sprzęcie high end czuć, że to one mogą ograniczać nieco potencjał elektroniki (bo tu barwa i moc przeważnie jest). 19 sporo lepsze, a już aktywne z rynku pro lub hi fi to atc pełną gębą :) Trzymam kciuki, żeby udało Ci się pograć również z droższych serii :)

Edytowane przez MrPhilGood

Mam do poniedziałku, wtedy wezmę SCM19. Aktywnych chyba nie mają, ale jeszcze zapytam. SCM19 w wersji aktywnej mogłyby być ciekawe.

Moje monobloki mają 200W w klasie A - więc prądu na pewno nie zabraknie. Ale też nie dramatyzujmy - te głośniki, poza niską efektywnością, nie są kilerami wzmacniaczy. Jak zauważył John Atkinson robiąc pomiary dla Stereophile, impedancja przez większość zakresu audio wynosi ponad 8 Ohm, a minimum to aż 4.8 Ohm.

Potrzeba więc dużo watów, ale prądu już niekoniecznie. Tak więc każda integra o mocy 100W powinna sobie z nimi bez najmniejszego problemu poradzić. Recenzent Stereophila napędzał je Arcamem Mini i Peachtree Nova.

this speaker should work best with higher-power amplifiers, though I note that JM had no drive difficulties with the Arcam Mini or Carat I57 receivers he used, and was impressed by the speaker's dynamic capabilities when he drove it with the Peachtree Nova. This was probably owing to the fact that the SCM 11's impedance remains above 8 ohms for most of the audioband, with a dip to 6 ohms between 100 and 300Hz, and to 4.8 ohms in the mid-treble (fig.1).

Ukryta Zawartość

Tu nawet 100W lampa powinna bez problemu dać radę.

Ukryta Zawartość

To fakt u Ciebie mocy im wystarczy, ale przesiadka z 11 na 19 i tak będzie słyszalna od razu (skuteczność tych drugich w praktyce wyższa średnio o ok. 2dB).

Poza skutecznością, impedancją to również przebieg i wartość kątów fazowych może męczyć mało wydajne piece.

Natomiast obudowa zamknięta stanowi margines oferty atc i wynika z wielkości głośników i przyjętej filozofii marki, choć ma twarde uzasadnienie w praktyce.

O droższe modele (aktywne i bass reflex) warto popytać w blueaudio z Warszawy. Sprzęt dowiozą, choć nie wiem czy zostawią na dłużej.

Myślę, że jest to zasługą zarówno samego przetwornika, jak i bardzo solidnej obudowy - jest ona nie tylko gruba (do 42mm), ale i posiada zaokrąglone ścianki, co minimalizuje powstawanie fal stojących (jednym z upgrage'ów jaki otrzymają moje Magico S5 mk 2 względem wersji S5 mk 1 jest eliptyczna komora głośnika średniotonowego zamiast prostopadłościanu, więc widać jest to kierunek w którym idzie wielu producentów kolumn, vide B&W, Vivid Audio, Monitor Audio, Focal etc).

Eliptyczne sa one tylko na zewnatrz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

hehe Elb chyba zainspirowałeś mnie zęby sprzedać mało używane 5.1 MA i zamienić tymczasowo na jakieś male monitorki :) Jade w sobotę posłuchać LS50 i przy okazji Blade Two, i może cos jeszcze. Ale w sumie tez ciekaw jestem tez ATC, ciekawy artykuł z właścicielem, dzięki za link.

Edytowane przez kennijczyk

Poza skutecznością, impedancją to również przebieg i wartość kątów fazowych może męczyć mało wydajne piece.

W teorii tak, ale nie w tym przypadku. Z pomiarów w Stereophile wynika, że już nawet KEF LS50 jest trudniejszym obciążeniem.

Sam jestem zaskoczony, bo faktycznie pokutuje taki mit, że ATC są ciężkim obciążeniem. A jak widać w załączonym linku - wcale nie są (lub przynajmniej nie wszystkie).

Poza niską efektywnością, ATC SCM11 są w miarę łatwym obciążeniem.

Ha ! Czyli nie wszystko złoto ...

Takich eliptycznych czy innych wyszukanych kształtów które w środku okazują się bardzo tradycyjne jest na pewno więcej niż się nam wydaje :)

Inny wywiad z Billym:

Ukryta Zawartość

oraz inne ciekawe rzeczy o atc (również po polsku):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MrPhilGood

Ale to gra ... rany boskie ! WOWZERS !

Ktoś wie ile to w PL kosztuje ? Zapomniałem zapytać dystrybutora. W UK widzę 1200 funciszów ~ 6700zł.

Edytowane przez Elberoth

Ale to gra ... rany boskie ! WOWZERS !

Ktoś wie ile to w PL kosztuje ? Zapomniałem zapytać dystrybutora. W UK widzę 1200 funciszów ~ 6700zł.

Elb opanuj się trochę bo wprowadzasz ludzi w błąd.

Pomyśl logicznie ilu potencjalnych nabywców testowanych ostatnio przez Ciebie głośników będzie im w stanie zapewnić 200 watowe potwory w klasie A uznanej firmy !!!

Elb opanuj się trochę bo wprowadzasz ludzi w błąd.

Pomyśl logicznie ilu potencjalnych nabywców testowanych ostatnio przez Ciebie głośników będzie im w stanie zapewnić 200 watowe potwory w klasie A uznanej firmy !!!

Po pierwsze, proponuję wziąć głęboki oddech ;) Po drugie, nigdy nigdzie nie sugerowałem, że do tych kolumn potrzebny jest 200W wzmacniacz. Słucham na tym, co mam. W moim wpisie dość jasno napisałem, że cytuję 'ATC SCM11 są w miarę łatwym obciążeniem'.

Dwa wpisy wczesniej, napisałem jeszcze: ''Potrzeba więc dużo watów, ale prądu już niekoniecznie. Tak więc każda integra o mocy 100W powinna sobie z nimi bez najmniejszego problemu poradzić. Recenzent Stereophila napędzał je Arcamem Mini i Peachtree Nova".

Rzeczony wzmacniacz Peachtree Nova ($1499), którego używał recenzent Stereophile, a który tak dobrze poradził sobie z ATC SCM11, ma tylko 75W:

Ukryta Zawartość

I na pewno nie można go nazwać szczególnie wydajnym prądowo.

Ukryta Zawartość

Sugerujesz, aby przeprosił wszystkich za fakt ich posiadania:)

Ja tylko sugeruję zachowanie jakiśtam proporcji.

Nikt nie podłącza na poważnie głośników za 7 tys zł do wzmaków za 170 tys zł.

Ale to tylko moje zdanie :)

Podłącza do tego co aktualnie posiada.Trudno, aby targał do każdych monitorów osobne piece. Nie wszystkie się zgrają, nie wszystkie są wygrzane, muszą się "ułożyć" po transp. kablologia...Sporo zachodu:)

Wszystkie głośniki podłączane są do tych samych wzmacniaczy, więc wszystkie mają jednakowe szanse. Różnice (w charakterze, osiągach) pomiędzy poszczególnymi konstrukcjami widoczne są jak na dłoni, i nie są to różnice małe.

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Wszystkie głośniki podłączane są do tych samych wzmacniaczy, więc wszystkie mają jednakowe szanse. Różnice (w charakterze, osiągach) pomiędzy poszczególnymi konstrukcjami widoczne są jak na dłoni, i nie są to różnice małe.

Myślę że te opinie to ciekawa sprawa i chętnie czytam.

Widać jak na dłoni głośniki wybitne i przeciętne które to rokują na dłuższe zawitanie w domu.

Pokazują też do których warto zwrócić szczególną uwagę przy doborze elektroniki ($$$) aby się potencjałem danych głośników rozsmakować.

Oczywiście obecnie wykorzystany tor jest mocno na wyrost ale z drugiej strony jest sporo osób które myślą np. o harbeth p3es do swojego amplitunera a następnie dzielą się swoim rozczarowaniem tą firmą.MZ.

Elb,

a jak eyglada budowanie sceny/przestrzeni w tych SCM19?

Kiedys probowalem strasze SCM40 z Creekiem Destiny (tylko 100 W) i gralo przyjemnie. Ale moim zdaniem SCM40 potrzebuje duzo miejsca, bo w mniejszym pokoju nie potrafily wykreowac przestrzeni (a w duzym salonie juz urzekaly).

Czy pokój 20 m to mniejsze pomieszczenie czy już wystarczający metraż do scm 40 ?

Pytam bo poluje na nie i do tego z niecierpliwością czekam na oois jak się spisują monitorki

Elb,

a jak eyglada budowanie sceny/przestrzeni w tych SCM19?

Kiedys probowalem strasze SCM40 z Creekiem Destiny (tylko 100 W) i gralo przyjemnie. Ale moim zdaniem SCM40 potrzebuje duzo miejsca, bo w mniejszym pokoju nie potrafily wykreowac przestrzeni (a w duzym salonie juz urzekaly).

Będę wiedział w przyszłym tygodniu. Na razie mam SCM11.

• Pokaż nowe odpowiedzi