Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Budzę się rano i wyszukuję ciekawostki np.:

... "Before hearing the Silversmith interconnects, the most impressive interconnects I had heard in my system were the AudioQuest Sky and the Harmonic Technologies Cyberlights. I started by replacing the Sky interconnects between the McCormack UDP-1 and the Aesthetix Callisto. Although I have had experience with a wide variety of cables, nothing could have prepared me for the dramatic differences I heard. The Silversmith Audio Silver interconnects brought new levels of clarity, dynamics, neutrality, and balance. They lacked all of the colorations I had heard in other cables.

The first thing I noticed was the huge improvement in clarity and control on percussion instruments. While I had heard this effect with other cables, this was the first time that the difference was so dramatic. Many manufacturers claim that their interconnects minimize phase shift, but the Silversmith Silver interconnects were the first to truly illuminate this deleterious effect. Cymbal strikes and snare drum thwacks had cleaner and tighter attack, and the smoothest sustain and decay I had ever heard. There was none of the splashiness or dullness of timbre that I have heard with other cables. Phase shift causes smearing in the time domain, which softens dynamics, blurs nuances, subdues texture, and minimizes depth. It also causes dynamic transients to sound slow, greatly detracting from the system's ability to reproduce music realistically." ... itd, itp

Jak śpiewał nieodżałowany SRV "The sky is crying" :-)

Elberoth napisz coś więcej o Antares'ach, zastanawiam się czy próbować je w ogóle. Dystrybutor może mi je udostępnić, słyszałem jednak już kilka różnych opinii, jak zwykle sprzecznych.

>EMM zoferował brzmienie jeszcze gładsze (szczególnie dobrze to widać na smyczkach), lepszą

rozdzielczość i jeszcze lepsze oddanie głębi. Natomiast MBL, mimo 3 krotnej różncy w cenie, ma w dalszym ciagu przewagę w potędze brzmienia, najniższych częstotliwościach i lepszym PRAT (pace, rythm & timing).

Z tego wcale jednoznacznie nie wynika, że EMM jest lepszy. Ale, jak rozumiem, różnica jest jednak wyraźna i od razu widoczna.

Znajomy (właściciel wspomnianych Antaresów) pożyczył dla odmiany moje AQ Sky i wczoraj zadzwonił z gorączką, że są dużo lepsze niż jego Shunyaty. Ponoć słuchał jak zaczarowany do 4 rano. Wcześniej miał topowe Stereovoxy, a jeszcze wcześniej Valhalle. Jak mu pożyczę Everesta to chyba zobaczy Allaha, LOL.

Nie pozostaje mi nic innego jak się chyba z nim zamienić, bo u mnie lepiej spisywały się właśnie Antaresy :-)

Przy okazji, postanowiłem zamówic trochę więcej różnych kabli, bo widzę, że co nowy klocek czy kolumny, to trzeba szukać synergii zupełnie od nowa.

Na dobry poczatek zamówiłem więc dwa kompletne sety Cardasa (4x IC XLR + 2 głośnikowe) - Golden Cross i Golden Reference. Obydwa można uznać za topowe w ofercie Cardasa, bo oba kosztują tyle samo i stoja na szczycie swoich serii, aczkolwiek jeden z nich (Golden Reference) jest wyraźnie jasniejszy/bardziej przejrzysty od drugiego.

Do tego jeszcze zamówiłem sobie także IC MIT Magnum M1 XLR - stempur tak się zachwycał tańszym M3, że postanowiłem spróbowac również i puszek.

Cały czas myślę także o Siltechu - taki set 2x IC 110 Classic G5 XLR + głosnikowy 188 Classic G5 wydają sie być warte grzechu, jako coś pomiedzy Cardasem, a AudioQuestem. Problem w tym, że podobnie jak Kondo musiałbym zamówić, a to już niestety znacznie wyższe koszty niż Cardas/MIT. No ale zobaczymy.

Plan jest taki, aby tak "uzbrojonym" kontynuować poszukiwania kolumn i CD, a jak zdecyduję się już na finalną konfigurację, niepotrzebne rzeczy po prostu sprzedać.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth, koniecznie daj znać, jak gra ten Magnum M1.

Magnuma M3 porównywałem z Shotgunem MA (na obcym systemie i tylko przez chwilę). Ten Shotgun też fajny, odrobinę bardziej mięsisty niż M3, ale za to mniej rodzielczy i konturowy. Oba ciekawe.

A swojego M3 mogę pożyczyc na kilka dni, nie ma problemu.

Pozdrawiam Stempur

Elberoth,

Jak już sprawdzasz Magnum`a to miast M1 sprawdzałbym Magnum MA, to nowa seria to trochę "wyżej" niż M1, a cena chyba niemal podobna - mięsiste ale jednocześnie z dużą dozą powietrza. Pamiętaj tylko że MIT potrzebuje ok 200h, po których następuje wyraźna zmiana in + w swobodzie, przestrzeni (ilości powietrza). W moim systemie Magnum to dużo więcej niż AQ Sky (pomijając że srebro mi nie pasuje).

Co do kolumnowych uzbroiłbym się jeszcze w topowe Kubala-Sosna lub chociaż drugie z góry, naprawdę warto. To wprawdzie miedź, ale bardzo przejrzysta i dynamiczna. Ma swoją masę (jak to miedź) to nie chudzielec, ale też nie podbarwia jak Fadel, i nie spowalnia ataku jak głośnikowe MIT`y (przynajmniej te niższe). Jeśli w systemie coś będzie bruździć Kubala tego nie zamaskuje, pokaże to bez pudła. W moim systemie 3- ci z góry (Fascination) wypadł na poziomie Fadela Streamline, MIT`a Shotgun S1, zachowując ich + a nie posiadając ich wad. Myślę, że docelowo wrócę do Kubali jeśli chodzi o głośnikowce.

Po sylwestrze będę miał Kubala Sosna Emotion na kilka dni. A do tego czasu mam najnowszego Tarnsparenta Reference. Oba głosnikowe.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elb - nie korci Cię, by wypróbować kolumny lipinsky 707 z subem? chyba Stryjecki miał je u siebie i pewnie miałeś okazję u niego posłuchać? byłoby i elitarnie, i (jak przypuszczam) świetnie muzycznie.

Przy okazji chciałem Cię zapytać - do czego Ty zmierzasz? Czy zależy Ci tylko na dźwięku, czy również na prestiżu. jeśli i dźwiek i prestiż to dobfze Cię rozumiem - w Twoim przypadku to może być ważne. W końcu dźwięk i sprzęt może być Twoją wizytówką. Chciałbym jednak zrozumieć powody tak częstych zmian i cel do jakiego dążysz.

gratulacje za ostatnie AS - IMHO było bardzo dobrze.

pozdr

parmezan

Monitory Lipińskiego nie bardzo mi pasują. Suchotniki straszne. Jeszcze nie słyszałem kolumn z Vifą XT na górze, które by mi sie podobały. Gdyby Andrew wstawił tam jakiś lepszy przetwornik, to były by fajne hi-endowe kolumny. A tak to są tylko fajne monitory studyjne.

Ostatnio coraz bardziej interesuje mnie sam dźwiek. Ostatecznie Lammy i Avalony już miałem (do tych ostatnich może jeszcze wrócę), więc prestiżowo czuję się spełniony :-)

A dlaczego często zmieniam - bo po prostu mam taką możliwość. Poza tym zmienianie jest fajne samo w sobie. Coś jak odwiedzanie nowych restauracji, próbowanie nowych smaków.

Good - dzięki - nawet nie wiesz jaką przyjemność mi sprawiłeś swoją odpowiedzią. najczęściej na forum pojawiają się frustraci i miauczą jak marcowe kociaki. dziękuję i pozdrawiam

parmezan

"A dlaczego często zmieniam - bo po prostu mam taką możliwość. Poza tym zmienianie jest fajne samo w sobie. Coś jak odwiedzanie nowych restauracji, próbowanie nowych smaków."

...hmm, jeszcze poprosze troche o kobietach ;-))

Coherence zawsze mogę pozyczyć - Audio System ma je na stocku.

Na razie chodzi mi jednak nie tyle o szukanie najlepszego kabla, co zgromadzenie kilku różnych kabli o zupełnie przeciwstawnych charakterystykach brzmieniowych. Chodzi o to, aby dodając nowy klocek do systemu, miał mozliwość szybkiej i skutecznej korekcji barwowej.

Celowo wybrałem Cardasy, bo sa to druty grające dźwiekiem ciepłym, mięsistym i nasyconym.

AQ Sky i Everest to brzmienie szybkie i przejrzyste, i czasami się po prostu nie sprawdza.

Najlepszy dowód miałem niedawno - miałem u siebie Avalony Symbol, AP Virgo 5 oraz swoje AkustyKi, i w zasadzie każde z nich wymagały innego okablowania aby zagrać na 100% swoich mozliwości.

Dlatego teraz zbieram rózne druty, tak aby nie skreślac jakiś głośników czy CD po jednym odsłuchu w konkretnej konfiguracji, tylko najpierw dać im szansę zagrania w różnych zestawieniach.

To zaopatrz się jeszcze w zestaw Kondo, IC plus podwójny głośnikowy. Warto, większość kabli którą gromadzisz próbowałem. Kondo sprawdził się w kilku zestawieniach. Ale prawda jest taka, że kable też mają swój charakter i niezależnie od elektroniki swoje cechy pokazują.

to proste ;)

poniżej dobry "kabel"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Taka kwestia natury koncepcyjnej -> czy nie lepiej mieć jeden zestaw kabli maksymalnie dobry (przenoszący najlepiej informacje) i maksymalnie neutralny (dodający jak najmniej od siebie) niż tak jak robisz stosować kablem jako pewnego rodzaju korektory dźwięku (wygładzacze, wyostrzacze, zmiękczacze, dodawacze basu itd w zależności od potrzeb). Przypuszczalnie jeśli kabel coś (znacząco) koryguje to się odbić musi nad czymś innym. Korygowac dźwięk można np. wymianą lamp i wtedy nie ma efektów ubocznych a jest chyba też ekonomiczniej. Osobiście nie mam specjalnych doświadczeń w zabawy kablami (mam jeden zestaw neutralny i nie zawracam sobie tym głowy) zresztą w systemach analogowych takie korektory nie są specjalnie potrzebne ...może przy źródłach cyfrowych bez tego ani rusz??

Josef, litości ...

• Pokaż nowe odpowiedzi