Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące później...

Chwilowo zastój, ale zaraz po AS obiecuję ruszyć z koksem !

Przy okazji, nie wiem czy wiecie, że Wilson Audio uruchomił bardzo pomysłowy, firmowy kanał na YouTube.

Nazwijcie to nowoczesnym marketingiem, firmową propagandą czy jak tam chcecie, ale przynajmniej można się czegoś ciekawego o firmie dowiedzieć.

Szczególnie ciekawy jest najnowszy film:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fajnie zobaczyć, że w niektóre hi-endowe produkty włożono trochę prawdziwej, inżynierskiej wiedzy i badań, a nie samo voodoo i cenę podyktowaną rozdętym ego właściciela. Jako posiadacz kolumn Wilsona oglądałem z przyjemnością.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

"Chwilowo zastój, ale zaraz po AS obiecuję ruszyć z koksem !

Przy okazji, nie wiem czy wiecie, że Wilson Audio uruchomił bardzo pomysłowy, firmowy kanał na YouTube".

O tym kanale na YT juz kiedys wspominales. A co do klockow testowanych po AS to uchylisz odrobine tajemnicy czego mozemy sie spodziewac (kolumny, zrodla, wzmacniacze, kable, akcesoria)? - nie kryje, ze jestem fanem tego watku.

Szczegółowego planu jeszcze nie ma :-)

Może coś takiego (VTL 7.5mk3 / 450mk3) czas do domu przytargać:

Ukryta Zawartość

Na Audio Show będzie, więc będzie skąd pożyczyć.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Super news: dCS wydaje upgrade do Pucciniego, który będzie zawierał najnowszy apodising filter (taki jak w najnowszym Meridianie 808.3).

Ponieważ w Puccini posiada programowalne filtry zawarte w kościach DSP, jedyne co trzeba będzie zrobić aby cieszyć się lepszym dźwiękiem to wgranie nowego oprogramowania z załączonej płyty CD-R (normalnie wkłada się ją do odtwarzacza i odtwarzacz sam wszystko instaluje - taki mądry !).

Nie mogę się doczekać !

What’s new in v1.21?

The new software adds some useful new features to the Puccini Player. The new features added since v1.12 are:

1. In addition to the 4 DSD filters, this release adds a choice of 3 DSP filters when playing CDs or receiving 44.1kS/s data. These are:

“Classic” (the same as the original filter),

“Long” (a symmetrical filter with improved anti-imaging performance) and

“Asymmetric” (an apodising filter with a similar frequency response to the “Long” filter but with no

pre-ringing).

When changing filters using the remote control, the MUTE button flips between setting the DSD filter (if available) and setting the DSP filter.

2. The performance in DSD mode has been improved.

3. Occasional problems with the Display-Off timeout have been corrected.

Elberoth,

Fajnie,że trzymasz rękę na pulsie. Rzeczywiście świetna wiadomość! Zwłaszcza dla posiadaczy.

John Atkinson w Stereophile w grudniu 2009, konkludował swoją recenzję Pucciniego jednak lekką przewagą Meridiana (modelu 808i.2)wraz z jego doskonałym filtrem. Jednocześnie przewidywał wprowadzenie podobnego rozwiązania w dCS. Trwało to trochę. Miejmy nadzieję,że warto było czekać.

By przypomnieć:

"...The Meridian, with its apodizing filter, excels at CD reproduction but won't play SACDs, of course. Again with levels matched at 1kHz, the audible differences were very small. In the end, I slightly preferred the Meridian, which I felt offered a small improvement in image palpability but a slight loss in low-frequency tautness.

I dalej:

...Playing CDs, the Meridian 808i.2, with its apodizing filter, still leads the field, but as dCS uses a programmable FPGA as the base for its DSP engine, I wouldn't be surprised if they also introduce more filters for the Puccini in the future. Highly recommended."

Ukryta Zawartość

W przyszłości, po zainstalowaniu, chętnie też podzielę się wrażeniami.

Ukryta Zawartość

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Polecam również uwadze recenzję Meridiana 808 jaka ukazała się w HiFi Critic pióra Martina Collomsa.

Ukryta Zawartość

W skrócie, apodising filter ma eliminować pre echo które powstaje w filtrach cyfrowych. Pre echo podobne jest do harmonicznych, tyle że stanowi ich odwrotność w czasie - występuje PRZED wystąpieniem dźwięku podstawowego. O ile harmoniczne są zjawiskiem naturalnym, to pre echo to typowy artefakt konwersji cyfrowej. Usunięcie pre echo sprawia że odbieramy dźwięk jak dużo bardziej naturalny, płynny bez (lub z mniejszą ilością) tych wszystkich cyfrowych naleciałości o które obwiniają CD miłośnicy analogu.

In theory the absence of pre-echo should perhaps be heard as a more natural timbre and perhaps an absence of some masking of lower level detail. The audibility will also depend on the quality of the player as a whole, the transport and jitter handling systems, and the transparency and neutrality of the subsequent DACs and audio path.

Ukryta Zawartość

Czytał ktoś z was może Limitations of Double Blind A/B Listening Tests; Gerzon (91st AES convention) ?

• 3 tygodnie później...

Czy coś ciekawego nowego w temacie?

W najbliższym czasie na warsztacie znajdą się lub już się znalazły:

MF V-DAC

Arcam rDAC

Audiolab 8200CD

Pure Power 2200

Spectral pre/pwr combo

Halide Design Bridge

Puccini po upgradzie softu

Teddy Pardo PSU

... więc całkiem sporo tego będzie :-)

MF V-DAC

Arcam rDAC

Audiolab 8200CD

Pure Power 2200

Spectral pre/pwr combo

Halide Design Bridge

Teddy Pardo PSU

Tylko po co? Jesteś nieobiektywny. Tak Cię odbieram.

pozdr

MF V-DAC

Arcam rDAC

Audiolab 8200CD

Pure Power 2200

Spectral pre/pwr combo

Halide Design Bridge

Teddy Pardo PSU

Czy znasz jakiś dac o funkcjonalności i wiarygodności r-dac, który miałby BNC obok RCA ?

Tylko po co? Jesteś nieobiektywny. Tak Cię odbieram.

pozdr

Jeżeli na 63+ stronach tego wątku napisałem coś z czymś się nie zgadzasz, napisałem że coś gra dobrze a wg Ciebie gra źle lub na odwrót, napisałem że ma świetną rozdzielczość a ma słabą, napisałem gra ciemno a gra jasno, to bardzo proszę przykłady konkretnych urządzeń, z twoim komentarzem.

Rzucanie sobie od niechcenia 'Jesteś nieobiektywny.' bez jakiegokolwiek uzasadnienia, nic nie wnosi do dyskusji.

Jeżeli jednak nie masz na nią ochoty, a twoje uprzedzenia są nie do przezwyciężenia, jest jeszcze jedna niezawodna rada - nie zaglądać, nie czytać, a życie na powrót stanie się przyjemniejsze :-)

Czy znasz jakiś dac o funkcjonalności i wiarygodności r-dac, który miałby BNC obok RCA ?

A do czego ci to BNC ?

,,Jeżeli na 63+ stronach tego wątku napisałem coś z czymś się nie zgadzasz, napisałem że coś gra dobrze a wg Ciebie gra źle lub na odwrót, napisałem że ma świetną rozdzielczość a ma słabą, napisałem gra ciemno a gra jasno, to bardzo proszę przykłady konkretnych urządzeń, z twoim komentarzem. ,,

,,Rzucanie sobie od niechcenia 'Jesteś nieobiektywny.' bez jakiegokolwiek uzasadnienia, nic nie wnosi do dyskusji. ,,

,,Jeżeli jednak nie masz na nią ochoty, a twoje uprzedzenia są nie do przezwyciężenia, jest jeszcze jedna niezawodna rada - nie zaglądać, nie czytać, a życie na powrót stanie się przyjemniejsze :-,,

Moja ocena dotyczy Twojego całokształtu, a Twój wątek chciał nie chciał jest jego częścią:) Ostatnie Twoje wpisy o serwerach i reprodukcji dzwieku z dysków dał temu ewidentny dowód, że piszesz o rzeczach, o których nie masz zielonego pojęcia. Na kilka pytań forumowiczów i między innymi moje jakie miałeś doświadczenie z serwerami nabierałeś wodę w usta:) Ot tyle:)

Dlatego zaczepiłem Cię tutaj abyś napisał o swoich perypetiach z serwerami.

Czy jasno uzasadniłem swoje bezpodstawne zarzuty?

A zaglądam tu, bo jest ciekawie, a że nieobiektywnie to już inna sprawa. Uprzedzony? Nie w moim stylu:)

pozdr

Edytowane przez johny

MF V-DAC

Arcam rDAC

Audiolab 8200CD

Pure Power 2200

Spectral pre/pwr combo

Halide Design Bridge

Teddy Pardo PSU

Zacznij proszę od końca tej listy, albo przynajmniej przesuń Pucciniego na którąś z czołowych pozycji.

Ostatnie Twoje wpisy o serwerach i reprodukcji dzwieku z dysków

I tu cię boli :-)

Cóż, jak dotąd faktycznie nie miałem szczęścia zobaczyć tej Nirvany PC Audio, o której ty piszesz, i to mimo że sprawdzałem jedno z najlepszych dostępnych na rynku rozwiązań - czyli audio po USB przez dCS U-Clocka. Ale się nie poddaję i chcę dać PC Audio jeszcze jedną szansę (przynajmniej jeżeli chodzi o jakość dćwięku, pod pod względem wygody urzytkowania to PC Audio jest moim zdaniem drugim największym kłamstwem w audio zaraz za 'Perfect Sound Forever') - dlatego kupiłem sobie Halide Designs Bridge USB/SPDiF converter.

Szczegółami nie omieszkam się (nieobiektywnie) podzielić z zainteresowanymi tu na forum.

takie mamy plany:)

cir nie chciałbyś zostać naczelnym?:)

pozdr

no niestety :) za mało jestem kompetentny i pewnie nie mam siły przebicia

chciałem do pewnego ogolnopolskiego dziennika dorzucic troche info o tegorocznym AS i dowiedziałem sie ze o tak niszowym hobby nikt nie czyta :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Cóż, jak dotąd faktycznie nie miałem szczęścia zobaczyć tej Nirvany PC Audio, o której ty piszesz, i to mimo że sprawdzałem jedno z najlepszych dostępnych na rynku rozwiązań - czyli audio po USB przez dCS U-Clocka. Ale się nie poddaję i chcę dać PC Audio jeszcze jedną szansę (przynajmniej jeżeli chodzi o jakość dćwięku, pod pod względem wygody urzytkowania to PC Audio jest moim zdaniem drugim największym kłamstwem w audio zaraz za 'Perfect Sound Forever') - dlatego kupiłem sobie Halide Designs Bridge USB/SPDiF converter.

Szczegółami nie omieszkam się (nieobiektywnie) podzielić z zainteresowanymi tu na forum.

No i wyrzucił to z siebie w końcu:)

Więc czekamy na nieobiektywne oceny:)

A laptop jako napęd nie jest najlepszym rozwiązaniem. Jemu i dcs u-clok nie pomoże:)

pozdr

Edytowane przez johny

No i wyrzucił to z siebie w końcu:)

Więc czekamy na nieobiektywne oceny:)

A laptop jako napęd nie jest najlepszym rozwiązaniem. Jemu i dcs u-clok nie pomoże:)

pozdr

Może i nie pomoże,ale NIRVANA będzie coraz bliżej)))))

A czemu niby dCS po USB ma być najlepszym rozwiązaniem ?

Dlaczego uparcie jak ....... utożsamiasz odtwarzacze strumieniowe z PC i na tej podstawie oceniasz ich walory użytkowe ?

Akurat wykorzystanie klasycznego PC to najgorszy z możliwych wariantów, dodatkowo nie masz doktoratu z informatyki więc nie wiadomo czy dajesz rade z prawidłowym skonfigurowaniem PC i oprogramowania strumieniującego i na tej podstawie planujesz potwierdzać jakieś objawione kłamstwa.

ps. Sam pisałeś że do konfiguracji potrzeba doktoratu z informatyki więc sie nie obrażaj za brak doktoratu :)

Edytowane przez marekzawa

Opisuję tylko dokładnie SWOJE doświadczenia. Osoby mające inne doświadczenia (w zamyśle - lepsze) jakoś nie chcą się nimi dzielić ...

Jeżeli przeciętny użytkownik nie jest w stanie wszystkiego prawidłowo skonfigurować, to tym gorzej świadczy to o PC Audio.

To mówiąc, chciałem prosić o nie kontynuowanie dyskusji dotyczącej PC Audio w tym wątku - to jest jak wojna wyznaniowa na tym forum, można stracić na to 10 stron, a i tak strony biorące udział w dyskusji nie dojdą do porozumienia. Tak samo jak z kablami.

Dziękuję !

Opisuję tylko dokładnie SWOJE doświadczenia. Osoby mające inne doświadczenia (w zamyśle - lepsze) jakoś nie chcą się nimi dzielić ...

Jeżeli przeciętny użytkownik nie jest w stanie wszystkiego prawidłowo skonfigurować, to tym gorzej świadczy to o PC Audio.

To mówiąc, chciałem prosić o nie kontynuowanie dyskusji dotyczącej PC Audio w tym wątku - to jest jak wojna wyznaniowa na tym forum, można stracić na to 10 stron, a i tak strony biorące udział w dyskusji nie dojdą do porozumienia. Tak samo jak z kablami.

Dziękuję !

Nie da sie ukryc, ze stary łałdiofil i johny powinni sie wybrac na galerianki albo cus w tym stylu. Tylko nie wiadomo czy maja (przepraszam - majom) jeszcze interes otwarty. Pewnie nie i stad chyba te bzdury bo chyba nie z zazdrosci - tej polacy w sobie przeciez raczej nie maja. Stary łałdiofilu, napuszony palancie, kiedy w koncu przestaniesz chlapac ryjem na prawo i lewo - obojetnie czy z sensem czy bez? Czy to juz starcza demencja? Wykrzyknik chyba niepotrzebny, odpowiedz raczej znana. Jak takis gieroj to pochwal sie swoim pokojem odsluchowym, kto ci akustyke robil, kopsnij fotki jak to Elberoth zrobil i wtedy bedzie wiadomo co i jak. A zadrosc z ciebie bije, az nie dasz rady tego ukryc. "Przesluchalem setki, tysiace sytemow i wiem co i jak poskladac aby gralo..." wiec pochwal sie co sluchales i gdzie. Ale konkrety, jak w watku u Elberotha a nie te bunczuczne glupoty, ktore wypisujesz na stronie "Audio" pod kazdym testem, ze ty niby wiesz co i jak. Dorosnij w koncu, gowniarzu.

Panowie - bardzo bym prosił bez osobistych ataków.

Stary Audiofil - jeżeli chcesz odpowiedzieć Andrzejowi Paszkowskiemu, to zrób to proszę na PW.

Wracając do tematu, to w systemie zagości jeszcze na pewno Naim Supernait + Cap (którego już dawno miałem ochotę posłuchać) oraz Linn Klimax lub Akurate DS. Ciągle także rozważam pożyczenie najnowszej integry Gryphona.

Sporo więc tego, ale i czasu po ostatnich 5 miesiącach całkowicie wykreślonych z kalendarza, zdecydowanie więcej :-)

Andrzej Paszkowski-nie chce mi się z Tobą gadać!!!Kopsałka mi się wykopsała.

ŁOCZYWIŚCIE ZAPRASZAM NA ODSŁUCH.

PS.Elberoth dzięki za zwrócenie mi uwagi-bardzo Cie polubiłem)))))

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Wracając do tematu, to w systemie zagości jeszcze na pewno Naim Supernait + Cap (którego już dawno miałem ochotę posłuchać) oraz Linn Klimax lub Akurate DS. Ciągle także rozważam pożyczenie najnowszej integry Gryphona.

Sporo więc tego, ale i czasu po ostatnich 5 miesiącach całkowicie wykreślonych z kalendarza, zdecydowanie więcej :-)

O i na tę relację będę czekał,Elberoth weź na warsztat Klimaxa,to półka Pucciniego i opisz swoje wrażenia.

P

Gość

(Konto usunięte)

MF V-DAC

Arcam rDAC

Audiolab 8200CD

Pure Power 2200

Spectral pre/pwr combo

Halide Design Bridge

Teddy Pardo PSU

Halide Design Bridge ? Pewnie nigdy bym nie wpadł na ten produkt, gdyby nie ten temat, na tym forum... Elb, czekam cierpliwie...

• Pokaż nowe odpowiedzi