Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

albo te glupoty, ktore piszesz o dartzzelu

Jakie glupoty? To ze Datrzeel jest bez globalnej petli sprzezenia zwrotnego? Masz inna wiedze na ten temat? I to ze brak globalnej petli powoduje generacje duzej zawartosci THD??? ;) Gdzie sa te glupoty, ja nie rozumiem Cie?

jak cos sie wpisze w Twoja filozofie to cacy(system elba), jak sie nie wpisze to be(jego wzmak), no jak dziecko

Tak system Elb-a zaczyna mi sie bardzo podobac i wpisuje mi sie powoli w moja filozofie konstrukcji sprzetu jak i filozofie brzmienia i pisze o tym otwarcie :)

No tak, tylko że ONI, maja na koncie jakieś osiągnięcia (wymierne), i jak czytam twoje wpisy, i wpisy tych osób, to jednak odnoszę wrażenie że wiedzą trochę więcej ;)

Nie obraź się - lubię cię, bo twoja wiedza techniczna pozytywnie wyróżnia się na tle ludzi z tego forum, ale niestety psujesz cały efekt, cały czas pisząc o swojej wiedzy i osiągnięciach. Pozwól proszę, aby to inni o tobie pisali z uznaniem. Wyłacz ten cholerny program na JA.

Kolega Stasiop czyni bardzo dobrze pokazując swoją wiedzę.

Jeśli ktoś nie posiada cywilnej odwagi i pewności jeśli sam nie pochwali się osiągnięciami, to nie doczeka się pochwał z zewnątrz nigdy !!!

Dzisiejszy świat przeładowany egoizmem tak traktuje jednostki zalęknione i ostrożne.

Trzeba odważnie i zdecydowanie przedstawiać swoje racje, bronić idei, które za nimi stoją, nigdy nie ustępować, robić swoje, ciągle rozwijać się i patrzeć o jaką odległość wyprzedziło się konkurencję, ciągle zwiększając ten dystans.

W przeciwnym wypadku niczego znaczącego się nie osiągnie, Kolego Elberoth.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Kolega Stasiop czyni bardzo dobrze pokazując swoją wiedzę.

Jeśli ktoś nie posiada cywilnej odwagi i pewności jeśli sam nie pochwali się osiągnięciami, to nie doczeka się pochwał z zewnątrz nigdy !!!

Jakie osiągnięcia?????co to za brednie??odwagą nazywasz fakt deprecjonowania wiedzy innych??no chyba Ci się coś od nadmiaru szczęścia pomieszało.

Jakie glupoty? To ze Datrzeel jest bez globalnej petli sprzezenia zwrotnego? Masz inna wiedze na ten temat? I to ze brak globalnej petli powoduje generacje duzej zawartosci THD??? ;) Gdzie sa te glupoty, ja nie rozumiem Cie?

Tak system Elb-a zaczyna mi sie bardzo podobac i wpisuje mi sie powoli w moja filozofie konstrukcji sprzetu jak i filozofie brzmienia i pisze o tym otwarcie :)

System jest w głowie.

Zanim zmaterializuje się w pomieszczeniu odsłuchowym, najpierw zaistnieje w wyobrażeniach dotyczących istoty i kształtu jego funkcjonowania.

Pokaż mi człowieka, a powiem Ci jaki zestawi system, mając do dyspozycji kwotę.

Jakie osiągnięcia?????co to za brednie??odwagą nazywasz fakt deprecjonowania wiedzy innych??no chyba Ci się coś od nadmiaru szczęścia pomieszało.

Kolego Ja mówię

Znacznie bardziej cenię sobie głos krytyczny wobec siebie, niż pochlebny ton, dlatego wysoko cenię sobie jawnych, ukrytych wrogów, oraz osoby mnie niechętne.

Są one najwspanialszym i najprawdziwszym lustrem, w którym przejrzeć można własne dokonania.

Nie chwaliłem się ponad trzy lata ŻADNYMI ABSOLUTNIE OSIĄGNIĘCIAMI, doczekałem się zamiast pochwał, BANOWANIA W KAŻDYM TEMACIE, w jakim się uaktywniam !!!

Pracuje od 30 lat na rzecz osób kochających muzykę, stwarzam podstawy pod modele funkcjonowania nowych rozwiązań systemowych dla hi end i nie tylko, co otrzymuje w zamian na forum - BANY!!!

Od kogo, - bez komentarza...

Tak, system jest w glowie, tu sie zgodze!!! :)

W głowie są też bariery.

Są to fałszywe przekonania, w historii ludzkości za przekonania oddało życie najwięcej istot ludzkich !

Dlatego posiadający takowe, a nie zgodne z rzeczywistością, mają wyjątkowego pecha, ich upadek jest już z góry zaprojektowany !

Czyni to i weryfikuje sama natura.

widzicie jakie życie jest trudne:

30 lat i dopiero widać podwaliny

a wy chcecie od Stasiop od razu chwalenia się efektami, od 747 to samo

poczekajcie momencik, jakieś 50, 70 wiosen i wszystko się wyjaśni

trochę wiary!

:)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

widzicie jakie życie jest trudne:

30 lat i dopiero widać podwaliny

a wy chcecie od Stasiop od razu chwalenia się efektami, od 747 to samo

poczekajcie momencik, jakieś 50, 70 wiosen i wszystko się wyjaśni

trochę wiary!

:)

Spokojnie, forum nie jest żadnym obowiązkowym miejscem dla przedstawiania siebie w jakimkolwiek świetle.

Napisałem kilka słów z zupełnie innych powodów.

Miałem na względzie i mam zawsze na pierwszym planie, anonimowych czytelników, nieświadomych pułapek w audio, zwłaszcza w hi end.

Tylko bezinteresowna pomoc im przyświecała mojej obecności.

Posiadam wiedzę, która mnie jest zbędna, a przydać się może właśnie im, tym którzy stoją przed dylematem inwestycji w zdradliwy świat hi end.

Tylko tyle.

Mnie osobiście może na forum nie być od zaraz, tylko na tym zyskam, zaoszczędzając czas.

Jestem obecny, gdyż charakter działań jakie wykonuje daje mi pewną wolną przestrzeń czasową na dokonywanie wpisów.

Jedno trzeba przyznac, panowie stasiop i 747 sa tak odjechani, ze nie mozna nie przeczytac tego co napisza

Zycze wesolych swiat

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Masz calkiem fajny systemik teraz Elb, wiec spokoju na tym forum miec nie bedziesz zazdrosnicy nie pozwola. :D

Jesli moge sie wtracic jeszcze wymienilbym tego Dartzeela na cos z globalna petla sprzezenia zwrotnego czyli np na Soulutiona, co sadzisz?

Przy tak czysty, zrodle i tak wiernych glosnikach mysle ze pora uslyszec prawde i zamienic podbarwiacz harmonicznych (Dartzeel) na cos co ma bardzo niskie THD - moim zdaniem juz pora ;)

Nie mam już dartzeela. Od kilku miesięcy grają u mnie monobloki MSB (jeże) - ale to także konstrukcja bez globalnego sprzężenia zwrotnego. Z Magico zgrywa się to znakomicie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

No wlasnie, brak petli nie musi byc degradujacy, moj wzmak tez jej nie ma, o ile wiem trudniej tego typu wzmacniacz prawidlowo skonstruowac, ale za to efekty brzmieniowe moga byc b dobre, moze wlasnie b przejrzystym glosnikom wychodzi to na zdrowie

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Jaka pętla?

Pętle to mit.

W wzmacniaczu liczy się jakość prądu, gotowa do użycia aby wysterować obciążenie, poprzez element przełączający.

Trzeba ponieść określone konkretne koszty, aby ta jakość była na satysfakcjonującym poziomie.

Ile kosztuje pętla?

.......

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Wy tu sobie gadu gadu, a są goście którzy z góry mogą spoglądać na każde ego, nawet najbardziej wybujałe ;-). O, proszę bardzo:

http://www.youtube.com/watch?v=T-D1KVIuvjA

Święta idą, może chociaż na ten czas warto przestać na siebie warczeć....

Edytowane przez SlawekR

Człowiek właśnie położył 160K PLN za przetwornik a entuzjazmu na forum jakoś mało.

Za taka kasę można kupić "McLarena F1" (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

i nieco skromniejszy DAC za pozostałe 40 000 pln. :)

No, ale chyba nie myślisz serio, że ktoś położył na stole 160 000 pln. za TRINITY ... ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No, ale chyba nie myślisz serio, że ktoś położył na stole 160 000 pln. za TRINITY ... ?

Osobiście nie znam takiej osoby :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Pracuje od 30 lat na rzecz osób kochających muzykę, stwarzam podstawy pod modele funkcjonowania nowych rozwiązań systemowych dla hi end i nie tylko,

Kiedyś jak zapytałem pewnego pana co to pod Media Marktem zbierał i pchał wózki na zakupy przed sobą , powiedział do mnie dokładnie to samo...

Kiedyś jak zapytałem pewnego pana co to pod Media Marktem zbierał i pchał wózki na zakupy przed sobą , powiedział do mnie dokładnie to samo...

po prostu swiat go nie docenil, a natura zrobila swoje:

Dlatego posiadający takowe, a nie zgodne z rzeczywistością, mają wyjątkowego pecha, ich upadek jest już z góry zaprojektowany !

Czyni to i weryfikuje sama natura

747

tu nie ma sie co smiac, trzeba koledze jakos pomoc, bo skonczy tak samo

... i kolejna entuzjastyczna recenzja S5. Tym razem HiFi Critic - czyli pismo Martina Collomsa pozbawione reklam. To się już staje nudne :)

The laboratory results are simply exemplary ...

It’s clear that the S5 is the product of years of careful research into materials technology, room matching, decay resonance, group delay and distortion control, a concertedly global approach to total loudspeaker system design to try to make the loudspeaker disappear and thus not constitute the usual, recognisable and characterful link in the sound reproducing chain. In achieving this very high standard of natural dynamics, very low distortion, vanishingly

low coloration, very low fatigue, exceptional transparency and an almost magically powerful, speedy, upbeat bass, the Magico team should be applauded.

Incredible as it may seem, in the high end arena the S5 is actually rather good value,

as its complete performance reaches massively beyond its price.

Ukryta Zawartość

I co ja mogę więcej dodać ? Chyba tylko - a nie mówiłem ! Nie ma obecnie na rynku lepszego głośnika do 150kzł IMO.

Ukryta Zawartość

no coz, bargain

zaraz zaraz tu 150 tam 160, minus powiedzmy 50/60 makes it 250/60

ladnie

Proponuję nie liczyć kto ile wydał, bo zaraz się okaże, że sprzęt jednego z forumowiczów, który posiada ................., przekroczył już w detalu................ złotych ... i to może sprawić, że komuś zrobi się słabo ;)

Wracając do recenzji Magico z HiFi Critic, to to zdanie świetnie opisuje brzmienie S5:

It offers the lowest level of listener fatigue I have yet encountered under £100,000, and tells very clearly how micro

resonant and ‘noisy’ many loudspeakers are.

Sama prawda !

Jakich byśmy kolumn nie słuchali po S5, to każde wydadzą się wyostrzone i podbarwione. S5 dobrze grają nawet ze wzmacniaczem za 10tys zł - co może potwierdził wcześniej w tym wątku kolega Piano, który ich słuchał z budżetowym Cary CAD-200 (wartość s/h = ok 6tys zł).

Edytowane przez cir
atak personalny

moze to glupie pytanie, ale nie masz wrazenia ze sa czasami zbyt kliniczne(audio show), i jak sobie radza z czyms gorzej nagranym, da sie wtedy sluchac?

moze to glupie pytanie, ale nie masz wrazenia ze sa czasami zbyt kliniczne(audio show), i jak sobie radza z czyms gorzej nagranym, da sie wtedy sluchac?

A z czym grały na Audio Show?

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Poczytaj wrażenia Piano z ich odsłuchu - obaj odnieśliśmy wtedy wrażenie, że grały zbyt ciepło, ciemno. A prawda jest taka, że grają dokładnie tak jak podłączona elektronika. Zakładam, że przy odrobinie 'wysiłku' można by nawet sprawić że zabrzmią jasno i ostro.

Czytam dalej tę recenzję (jestem w 2/3 ;) i kolejne zdanie doskonale pokrywa się z moimi spostrzeżeniami po pierwszych odsłuchach:

I found myself drawn again and again to the exceptional bass, perhaps because so few designs approach such quality in terms of cleanliness, power, depth, tune playing and agility.

Nie jestem fanem basu - mozna by nawet rzec, że jest to najmniej istotny element przekazu ze względu na kameralną muzykę której słucham - ale jakości tego zakresu nie da się przeoczyć. To była bodaj największa różnica w porównaniu do moich poprzednich kolumn. Słuchając S5 naprawdę można stać się 'wyznawcą' obudowy zamkniętej.

A z czym grały na Audio Show?

Nie grały.

O, a to też dobre:

(...) this speaker was actually less coloured than much of my carefully chosen reference equipment, both individually and in combination. This discovery was unprecedented in my experience.

Tu jeszcze coś dla osób lubiących pomiary. O wyrównaniu pasma:

The frequency response is the most uniform I have ever measured for a loudspeaker. (...) The 1/3rd octave weighted primary axial response is an amazing ±0.5dB from 100Hz to 25kHz.

I o zmierzonych zniekształceniach:

(...) great attention has been paid to this factor, and almost ten times better than the figures typically found.

(10-krotnie niższe niż typowo spotykane.)

Ale sobie fajny głośnik kupiłem :) Nie to że tego wcześniej nie wiedziałem - ale wiadomo, że zawsze miło się czyta takie peany na temat posiadanego sprzętu :)

Tak się napaliłem czytając - idę słuchać :)

Thank you and good night !

na audio show chyba jakies mniejsze graly

na audio show chyba jakies mniejsze graly

S1,które miałem długo w domu.

Nie ma mowy o żadnej kliniczności.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Był z T + A.

Zainstalował lampę w wzmacniaczu i zostawił Dietera Burmestera z tyłu.

po prostu swiat go nie docenil, a natura zrobila swoje:

Czyni to i weryfikuje sama natura

747

tu nie ma sie co smiac, trzeba koledze jakos pomoc, bo skonczy tak samo

Świeżo upieczeni audiofile, to jest przekąska.

Szanowny Kolego

Hi End w życiu to tylko etap.

Trzeba posiadać w sobie dość sił, aby go pozostawić w pewnym momencie za sobą.

W przeciwnym razie, na taką osobę czyhają rozliczne pułapki.

Jest na forum parę osób dających odpowiednie ilustracje.

Muzyka jest piękna, człowiek lubi formy piękna, lecz technika jest zawiła, podlega procesom rozwoju, często jest nieoznaczona i wzbudza kontrowersje.

Technikę dobrze jest pozostawić technikom, niech oni się martwią o jej stan.

Pozdrawiam.

P.S.

Nieuświadomionym zadaniem każdego audiofila, jest dowiedzieć się SKĄD BIERZE SIĘ DŹWIĘK, zaręczam że po uzyskaniu rozumienia tego dylematu, zainteresowanie techniką gwałtownie ustępuje.

No tak "burczybasy" nie maja u mnie szans od siedemnastu lat jak kupilem taniutkie NHT Super Zero...

Proponuję nie opisywać wartości technicznych relacjami rynkowymi, to pospolita pułapka.

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi