Skocz do zawartości
IGNORED

VPI? okki nokki? Moth? Nitty Gritty?

tungsol

Rekomendowane odpowiedzi

Yul, 23 Kwi 2008, 21:21

>założyłem go na wiertarkę, zamocowałem w uchwycie za pomocą śrub i podkładek podklejonych

>gumą (tak aby nie poniszczyły labela), wyszedłem na balkon, wysunałem ręce z wiertarką poza poręcz,

>zrobiłem zacięta minę, nabrałem powietrza i uruchomiłem wiertarkę (500 obr./min.)....

Yul - jakbym czytał z książki o Nagrodach Darwina ;))))))))))))

lece do lasu upolowac bobra na szczoteczki diy, czy ktos ma jakies praktyczne doswiadczenia w tym temacie tzn nie w polowaniu na bobry :) tylko we wlasciwosciach roznego wlosia?

• 3 miesiące później...

jestem wreszcie posiadaczem okki-nokki

I mam dwa pytania

1. Używam płynu Loricraft L'art du son. Przygotowałem go w słoiku około 0.5 litra. Po około 10 dniach coś się odłożyło na dnie (a la mleczne płatki) i już się nie rozpuszcza przy mieszaniu. Czy to prawidłowo i nie ma to znaczenia czy trzeba po prostu przygotowywać znacznie mniejsze ilości i zużywać od razu?

2. Ile zużywają Państwo płynu na jedną stronę? Ja myję wg. instrukcji w obu kierunkach i wychodzi mi po około 0.5 ml w każdym kierunku czyli razem 1 ml na stronę. Na razie umyłem 10 płyt (5 i po tygodniu kolejne 5) i dotąd nic wężykiem do zlewania resztek nie spływa. Czy to prawidłowo?

No i jeszcze ile obrotów powinno się myć płytę? Ja używam szczoteczki Lorikraft i dozuję płyn plastikową strzykawką (poj. 1 ml). Jak w czasie obrotów poleję płytę równocześnie trzymając na niej szczoteczkę, to aby cała była równomiernie zwilżona, czekam około 4 obrotów. Za mało - za dużo?

Potem zgodnie z instrukcją odsysam przez 2 obroty i wyłączam ssanie.

Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia z tym proszę o radę

• 1 miesiąc później...

Koledzy,

ja rowniez musze zrobic porzadek w swoim zbiorze starych plyt, spora czesc umylem w Knosti, ale jakos nie jestem zadowolony i przekonany do efektow...

W tej chwili mozna kupic:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

czy o to chodzi? moze znacie inne, konkurencyjne miejsca? co i gdzie ewentualnie dokupic, plyn, szczotke?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> ABs, 18 Wrz 2008, 20:00

Jeśli nie musi być to nowe urządzenie to warto poczekać na eBay na coś tańszego nieco (używka - ja sam kupiłem Nitty-Gritty za 200$). Rada - zawsze warto dopytać sprzedającego czy zechce wysłać sprzęt do Polski

Przykłady bieżących aukcji (interesujące wg mnie):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

"lece do lasu upolowac bobra na szczoteczki diy, czy ktos ma jakies praktyczne doswiadczenia w tym temacie tzn nie w polowaniu na bobry :) tylko we wlasciwosciach roznego wlosia?"

O właściwościach nic nie wiem, bo używam szczoteczki z włókna węglowego, natomiast na bobry poluje się tak: należy zlokalizować żeremie, a następnie wymacać pod wodą wyloty kanałów. Następnie stawia sioę w poprzek, przed wylotami, mocną siatkę, którą trzymają łowcy, znajdujący się na dwóch łodziach, lub na jednej łodzi i na brzegu. Następnie dokonuje się ekscytacji bobra znajdującego się w żeremiu, metodą drążenia szybu. Podekscytowany bóbr opuszcza żeremie, wpadając w sieć, która musi być natychmiest wyjęta z wody. Schwytane zwierzę umieszcza się w klatce. Koniec.

->beogram8002,

Gratuluję zakupu, Okki Nokki to w miarę tanio i dobrze. Używam tej myjki już jakiś czas i jestem z niej zadowolony.

Odnośnie Twoich pytań.

1. Nie przejmuj się farfoclami z L'art du son, po prostu zamieszaj bańkę, odstaw na chwilę aż osiądzie i pobierz do mycia ile trzeba.

2. Płynu używaj tyle, żeby podczas mycia szczota nie jechała na sucho albo w drugą stronę aby szczotka Loricraft zbytnio się nie nasączała, ponieważ włosy szczotki zbytnio się zlepiają od nadmiaru płynu. Samego płynu dozuj w zależności od zabrudzenia płyty czyli liczby myć oraz aby po 2 obrotach ssawka wybrała płyn z rowków.

3. Po umyciu z 15, 20 płyt płynu będzie niewiele do zlania, więc tym też się nie przejmuj, trzeba trochę przerobić materiału.

Doświadczenie czy praktykę już masz, w końcu wykąpałeś już ponad 10 płyt, więc nie ma co męczyć społeczności :-)

Pozdr.

• 1 rok później...

Użytkownicy pralek! Napiszcie jak sprawują się wasze pralki po dłuższym już okresie użytkowania. Ktoś pisał że Okki Nokki po 500LP ma problemy techniczne, prawda? Napiszcie jak ma się sprawa z płynami, który najlepszy....? Wszystkie komentarze mile widziane!

Akurat ja używam Nitty Gritty. Na razie umyłem ok 100 sztuk i na razie nie mam problemów technicznych. Co do płynów to ostzegam przed stosowaniem płynu do mycia ręcznego w myjkach mechanicznych. Sam niestety popełniłem ten błąd i mam problemy z domyciem tej płyty. Może to sprawa tego, iż stał sporo czasu nieużywany i środek myjący wyparował, bo po zastosowniu pozostała spora warstwa mazi prawie nie do zmycia. Sprawę konsultowałem z dystrybutorem i powodem jest gęstość i skład takiego płynu. Od tamtej pory nie używam niesprawdzonych środków.

pozdr.Jacek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.