Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kabel wewnątrz kolumny?

kondrax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam takie pytanie jaki dać kabel wewnętrzny do kolumny teraz mam Vivanco ( HPHL 252) 2x2.50 i Vivanco 2x1.50 w clonie ostinato 2000. Zastanawiałem się nad Procab LS 25 na okablowania tweetera i bassa czy to dobry wybór czy proponujecie coś innego?

I co sądzicie na początek po 2 metry na stronę Audnionova lunatica?

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

https://www.audiostereo.pl/topic/32866-jaki-kabel-wewn%C4%85trz-kolumny/

ta audionova lunatica wyglada na jakis wolumenowy kabel w koszulce z kabla zelazkowego.Koszulka konieczna aby skusic audiofila z gotówką.Myslisz ze oni (producenci)nie czytaja tego forum.Kup sobie procab który lepiej sie sprawdza niz jakies tanie kable niby dedykowane dla złotouchych.

Grundig High Fidelity

Jeśli chcesz być hardkorowy to okabluj basa drutem miedzianym fi 2mm - jest dostatecznie gietki zeby wyginać go w rękach, a zapewni Ci doskonałe zasilanie takiego głośnika. Do tweetera lepiej jakiś cieńszy kabelek, bo po co marnować materiał? Może splot z licy srebrnej dostępnej tu i ówdzie? Jeśli chcesz poeksperymentować właśnie w takim kierunku mógłbyś pójść... A jeśli nie to wystarczy zwykły kabelek z miedzi OFC o odpowiednim przekroju :)

>ghost666 chcesz mi powiedzieć abym dał taki kabel jak z instalacji w domu na bass?

W wersji budżetowej to bardzo sensowne rozwiązanie. Dobry drut bedzie miał lepsze parametry niz podobna linka, a wiec na basie wybór nasuwa sie sam.

A po co chcesz wymieniać okablowanie? Czy kolumny źle grają? Może chcesz poprawić bas, albo górę, średnicę? Jeśli nie znasz odpowiedzi na te pytania, możesz wstawić cokolwiek, będzie inaczej ale nie znaczy to że lepiej...

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Mam wrażenie że te vivanco to jakies lewe przewody, całe są srebrne ale jakies takie sam nie wiem, cos mi w nich przeszkadza, mam wrażenie ze zamulają. Kupiłem dziś procab ls25 12 metrow. Na wewnętrzne i zewnętrzne okablowanie i troszke zapasu - 6zł metr we Wrocławiu. Przyjadę do domu zmienię. Nie oczekuję cudu ale tamte mi jakoś się nie widziały.

Kondrax ---> Vivanco to szajsowate chińskie wyroby markowane niemiecką marką więc grają jak grają...

Panowie podniecamy się czasem 50-80 cm przewodu wewnątrz kolumny a pomyślmy o cewce na basie - ile jest tam mb przewodu...

Dlatego kable wewnątrz przeciętnej kolumny, na midwooferze, jak mają ok 2,5 mm2 i są przyzwoitej dość jakości to stykają w pełni. Lepiej zaiwestować w cewkę bo ona wnosi znacznie więcej w torze!!!

Czasem zastanawiam się w chwilach otrzeźwienia, czy my audiofile to lubimy być tak masochostycznie ładowani przez producentów sprzętu wciskających nam to i owo bo to ma "cudowne" parametry...

Co do tych całkiem dobrych i tanich kabli to nie zgodzę się z Mzawkiem - Lunatica jest całkiem ok, dziś odpaliłem kolejne kolumny nią okablowane. Dobrym przewodem o uznanej renomie i jeszcze sensownej cenie jest Supra Ply 2.0.

Pozdrawiam

Mam jeszcze pytanie o długość przewodów w kolumnie bo mnie troszkę zmartwiłeś bo ja mam jakieś prawie 2 metry w jednej kolumnie bo mam kolumnę metr wysoką a zwrotnica jest na samym dole a terminal 1/3 długości od doły także kabel idzie od głośników na dół i wraca na 1/3 do góry jakieś 2 metry wewnatrz kolumny, duży to ma wpływ na dźwięk?

• 4 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tutaj 6zł metr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy możesz napisac jaki typ tych kabli vivanco masz w kolumnach? Mam vivanco posrebrzane (obecnie już nie używam). Wiele im można zarzucić ale nie to że zamulają, wręcz przeciwnie - są wg mnie za jasne. Na Twoim miejscu przyjrzałbym się innym elementom toru.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Elementy toru to mundorfy i cewki powietrzne wymian kabli nastąpiła i znaczna poprawa a i mam teraz krótsze kable.

VIVANCO HPL 252 2x2,50

VIVANCO 55160 2x1,5

niby to posrebrzane takie cynowane czy czy coś a cyna się tego z ledwością trzymała trzeba było obdrapywać miejsca lutu jak by zaśniedziałe było mimo ze błyszczało. LS25 Procab od razu cyna pięknie łapała.

• 1 rok później...

Witam serdecznie. Odświeżam nieco wątek.

Noszę się z zamiarem wymiany przewodów głośnikowych na jakiegoś Procaba, Cardasa albo Jantzena. To pomiędzy wzmacniacz a kolumny. A czy do wewnątrz kolumn zastosować takie same przewody? W środku Eltax Symphony 8.2 są fabryczne, bardzo cienkie druciki na zatrzaskach, więc myślę, że mogą degradować dźwięk. Wzmacniacz Nad 319, CD Sony CDP-XB 930QS. Zdaję sobie sprawę, że to nie jest audiofilski zestaw, (chociaż gra całkiem przyzwoicie) więc na kable planuję wydać ok. 15 zł mb.

Proszę o propozycję.

• 4 lata później...

Nie wystarczy. Nic się nie zmieniło. O ile na dół pasma może być, to na kopułkę ( przyzwoitą, której nie trzeba gasić grubymi drutami albo cudownymi kondziołami ) stosują najczęściej cienki solid do 0,5 mm średnicy, może być i srebrzanka albo dobrej klasy taśmę z drutów o jeszcze mniejszym przekroju bądź też licę.

Chyba, że wysokotonówka albo graty są do d... to linkę o jak największym przekroju - tak ze 4 mm2 albo i więcej...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witam.

Czy coś się zmieniło od 2008 r - ostatni wpis w tym temacie ?

Dużo .

Na rynku pojawił się Qed Ruby . W końcu bardzo dobry kabel w normalnej cenie i tego bym dał na woofer - midwoofer.

Ale nie jest łatwy do obierania czy lutowania.

Na górę bym dał Kimbera 4VS albo 4TC po " żyle "

kolumny tego warte. Do tego kondensatory rosyjskie, papierowe.

Jak kolumny tego warte to spróbuj Mundorfa Supreme . A jak są niewielkie pojemności to droższego Mundorfa . Te wszystkie " ruskie " można sobie w buty wsadzić. No , może teflony są coś warte ale i tak bym wolał Supreme .

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

All internal wiring is cryogenically treated, Teflon insulated, high purity OCC conductors to ensure perfect signal transmission. The appropriate thickness of wire is used for each driver, such as 0.6 mm for tweeter, 0.8 mm for mid range and 1.2 mm for bass driver.

http://www.reference3a.com/features.html

Na górę bym dał Kimbera 4VS albo 4TC po " żyle "

Możesz powiedzieć dlaczego tylko po żyle? Dla oszczędności?

Skompletowałem wreszcie odpowiednią ilość 4TC i planuję wlutować cały kabel. Nie chciałbym rozplatać warkocza dla testów. Ale jeżeli mnie przekonasz, to kto wie... pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.