Skocz do zawartości
IGNORED

K+H SB 280 - zna ktoś taką końcówkę?

szwagiero

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pytanie do bardziej obeznanych forumowiczów, może zna ktoś taką studyjną końcówkę mocy - Klein + Hummel SB 280, firma zacna, końcówka stara (lata 70'te?)?

Poniżej przedstawiam zdjęcia, może budowa wewnętrzna coś szczególnego zdradza? Może ktoś mógłby stwierdzić, czy nie byłoby w niej problemu z ew. wymianą starych podzespołów na nowe w razie czego?

Pozdrawiam,

Krzysiek "szwagiero"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10224-100003827 1204114364_thumb.jpg

post-10224-100003828 1176898881_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zerknij tutaj:

Ukryta Zawartość

A przy okazji, to to jest integra;-)

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedzi... nikt więcej nie miał do czynienia z tym sprzętem albo wogóle ze sprzętem Klein & Hummel?

Może forumowi "magicy" diy mogliby się wypowiedzieć o budowie wewnętrznej tego klocka? Ja niestety na elektronice się nie znam.

Pozdrawiam,

stefanB>

co to znaczy "nie zaliczany do classic audio K+H" ? a co było zaliczane? classic napewno nie, biorąc pod uwagę, że to sprzęt studyjny.

mam też pytanie do forumowiczów, ponieważ od zawsze miałem do czynienia z integrami gdzie miałem kilka źródeł, chciałbym w jakiś sposób podłączyć do tego więcej niż jedno źródło, w związku z tym co musiałbym kupić? jakiś przedwzmacniacz? nie znam się na przedwzmacniaczach... czy może dałoby się do tego podłączyć wzmaka z funkcją pre out?

pozdrawiam,

dobrej klasy preamp to kupa forsy, a na słabym pogorszy ci się haniebnie jakość dzwieku.

lepiej poszukać >przełącznik żródeł dzwięku< bywają w allegro np. monacor, albo zbudować samemu - to żadna elektronika, tylko gniazda i przełaczniki, Taki przełacznik zródeł możnaby zkanibalizować z jakiegoś zepsutego wzmacniacza.

miłej zabawy

>artPaw

mam taki "przełącznik źródeł dźwięku", plastikowe pudełeczko, boję się jednak, że mimo tego, że nie ma tam nic w środku, to jakość zacisków, przełączników i całej reszty jest beznadziejna i to ona dopiero może pogorszyć jakość dźwięku :)

KH nie produkował właściwie stricte domowych urzadzeń. Zawsze był drogi i pro. Niby robił gdzies do 80 roku serie sygnowana napisem HiFi- ale było to raczej dla odróżnienia od ELA, czy estrady

Classic audio to powszechnie używane na świecie określenie na urzadzenia, które czas zweryfikował pozytywnie i które uwazane sa za do dzisiaj atrakcyjne (bądz rewelacyjne) brzmieniowo. Za ponadczasowe.

Takimi legendami KH sa :np. jego kultowe lampowce , 2 tunery, czy duże monitory studyjne, do dzisiaj uważane za wybitne.

Natomiast ta końcówka ma swoje uznane miejsce w historii firmy i audio. W 1969 nowoczesny, wzmak o mocy 140W. to naprawdę był powód do dumy.

szwagiero

to jest ciekawe

niech krell i podpowie co i jak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>stefanB

>Natomiast ta końcówka ma swoje uznane miejsce w historii firmy i audio. W 1969 nowoczesny, wzmak o

>mocy 140W. to naprawdę był powód do dumy.

pal licho z tą mocą, ale jak to gra! :)

>artPaw

oprócz tego modelu, miałem też w domu chwilę SB 280 II (mkII), wygląd prawie ten sam - różniły się włącznikiem, niestety nie zdąrzyłem ich porównać, kolega od którego kupiłem swój egzemplarz miał je oba dłużej, mówił, że SB 280 ma bardziej "jedwabną" czy też "ciepłą" górę, w mkII była ostrzejsza.

kiedyś chyba były takie dwa klocki na allegro, gdzieś widziałem w archwiach na jakiejś stronie przechowującej spis aukcji allegro, poszły za jakieś śmieszne pieniądze koło 130 zł czy coś takiego. w polsce mało kto wie, co to jest za sprzęt i co on potrafi. w KAiM'ie tak jak pisał kolega wyżej mają taki sam egzemplarz od miesiąca i podobno opinie są podzielone, ale wszyscy twierdzą zgodnie, że to bardzo neutralny klocek, a co niektórzy są zachwyceni jak gra :) ale to jest opinia, która została mi przekazana, co nie zmienia faktu, że ja też jestem zachwycony. kumpel, który sprzedał ten sprzęt ma teraz dussuna v6i i to jest napewno krok do przodu względem tego Hummelka, ale mnie niestety nie stać na takie zabawki jak narazie :)

używałem sporo czasu Saba telewatt TR60 / z pominiętym preampem tranzystorowym bypas prosto w siatki ecc808 / i potwierdzam że są to genialne lampowce. VS71 ponoć jest najlepszy ale niektórzy wolą VS 55 za jedwabna górkę.

......a ty szwagiero nie myślisz o tym aby do tego K+H kupić jakieś starodawne kolumny na papierowych isophonach bo na Tannoyach to chyba coś nietenteges słychać?

np takie ? tylko brzydkie-do porąbania siekierą albo renowacji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>artPaw, 27 Kwi 2007, 20:28

> ......a ty szwagiero nie myślisz o tym aby do tego K+H kupić jakieś starodawne kolumny na

>papierowych isophonach bo na Tannoyach to chyba coś nietenteges słychać?

myślę myślę, ale na spokojnie, narazie kupiłem prawie równie stary sprzęt - revoxy br 320. SB 280 słuchałem u kumpla na revoxach forum B i JBL L100 (zdaje się że to był taki model, stare legendarne monitory studyjne), te JBLe mają zdaje się papierowe membrany właśnie - dla mnie to brzmiało rewelacyjnie. także to co mam w "o sobie" to przeszłość, tannoyów już nie mam, podpinałem też Hummelka pod QBA Elements 2, ale to nie to - ten sprzęt potrzebuje właśnie starych, ale porządnych konstrukcji, nowe albo kilkuletnie budżetówki do niego nie pasują, nie mówiąc już o tym, że możliwości tego Hummela nie są w stanie wydobyć.

cześć po przerwie

to jest naprawdę dobry preamp

może się przydać do K+H

i nie popsuje nic w dzwięku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>artPaw

dzięki za linka, oglądałem już ten model m.in. na e-bayu, na allegro też ktoś sprzedaje komplet - jakieś dwa monobloki + ten preamp

Ukryta Zawartość

myślę, że to byłaby dobra opcja, czy ktoś z forumowiczów miał do czynienia z tym preampem i może potwierdzić jego jako-taką "neutralność"?

pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Jeśli kogoś zainteresował K+H SB 280, to poniżej wklejam zdjęcie K+H SB 280 II - prawdopodobnie jest to wersja mk2, zapewne trochę młodsza, nie wiem czy w środku się różnią, na froncie różnią się tym co widać, wygląd reszty pozostaje bez zmian. Co do brzmienia, miałem co prawda w domu tę wersję mk2 ale tylko kilka godzin (myślałem, że pobędzie u mnie trochę dłużej) i niestety nie zdążyłem jej przetestować, podpiąłem ją przed oddaniem dosłownie na 5 minut. Także nie mogę porównać brzmienia obu wersji, natomiast kolega od którego kupowałem ten sprzęt, miał u siebie obydwie wersje w tym samym czasie dłużej i ostatecznie zostawił sobie SB 280 bez II, czyli tą wcześniejszą. On twierdzi, że SB 280 ma "gładszą" górę, natomiast wersja II ostrzejszą, oczywiście szczegółowość na tym samym poziomie.

Pozdrawiam,

i jeszcze zdjęcie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze coś jako ciekawostka, Klein Hummel ES 20 + ET 20, proste i bardzo porządne klocki, zdjęcia poniżej przedstawiają te, które poszły jakiś czas temu na allegro, z tego co patrzyłem wzmak za około 50-60 zł, a tuner za około 40 zł, więc zestaw kosztował ~100 zł, jak dla mnie za taką cenę jest to rewelacja. Co prawda nie słyszałem jak gra tuner, ale wzmaka posiadam.

Ukryta Zawartość

post-10224-100001474 1204114372_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niedawno moglem taki wzmacniacz kupic , a jak to gra Krzusiek, np ze sluchawkami bo z tego co widzialem to jest tam ciekawostka ze sluchawki maja odzielnie lewy i prawy kanal

• 3 miesiące później...

Co do K+H SB280 dziś odkryłem, że tranzystory mocy (BD317K) po odkręceniu czarnej zasłonki można wyjąć jak lampy z podstawki. Tranzystory te też mają specjalne podstawki.Pierwszy raz sie spotykam z takim patentem. Jak dla mnie rozwiązanie jest genialne w swojej prostocie. Coraz bardziej ten wzmacniacz mi sie podoba. Na pewno nigdy go nie sprzedam - jest za fajny hehe

• 11 miesięcy później...

Czy wie ktoś do czego służą w sb280 części oznaczone strzałka?

Ukryta Zawartość

post-15620-100008350 1218225604_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.