Skocz do zawartości
IGNORED

Filtry cyfrowe - jaka możliwość tuningu

Molibden

Rekomendowane odpowiedzi

Robiłem podobne próby na Denonie DCD2560.tam na szczescie jest 4xAD1862N-D..ominiecie CF37606WR daje znacznie czystszy i przejrzysty dzwięk niz z tymi zmulaczami..wydaje mi sie ze denonowi o ten efekt takiego zmiekczenia nawet chodziło własnie.ALE ZMIANA SM5840AP NA SM5843 to juz prawdziwa przepaść..DCD2560 zagrał dzwiekiem tak cudnym, miodnym i dokładnym, że jedynie tylko Accuphase Dp65 był w stanie mu dorównac..ale jakieś tam wadie thety i inne arcamy czy kambodże nigdy w zyciu mu nie dorównały..bo zapamietałem ten dzwiek..poprostu przeźroczystość i cisza..w czasie odsłuchu czowiek miał wrażenie przepływu aksmitnego prądu przez głośniki..poprostu bajkowy krajobraz ..stare płyty z lat 80 Depeche Mode, pet Shop Boys wychodziły jak mega zremasterowane..Stevie Wonder i Sting wprost żywi zogniskowani u mnie w pokoju...odłsuch na Sennkach HD600 dawał wręcz uczucie słuchania "anielskich głosów" jak określił to syn kolegi.

Piotrek608, 8 Lut 2010, 13:35

>DCD2560 zagrał dzwiekiem tak cudnym, miodnym i dokładnym, że jedynie tylko Accuphase Dp65

>był w stanie mu dorównac poprostu przeźroczystość i cisza..w czasie odsłuchu czowiek

>miał wrażenie przepływu aksmitnego prądu przez głośniki..poprostu bajkowy krajobraz ..stare płyty z

>lat 80 Depeche Mode, pet Shop Boys wychodziły jak mega zremasterowane..Stevie Wonder i Sting wprost

>żywi zogniskowani u mnie w pokoju...odłsuch na Sennkach HD600 dawał wręcz uczucie słuchania

>"anielskich głosów" jak określił to syn kolegi.

ale pojechałeś, wręcz przez chwilę przyszło mi do głowy że gdzieś blisko czeskiej granicy musisz mieszkać :)

Natomiast od strony technologicznej i parametrów SM5813 i CXD1244 są znacznie lepsze od SM5840/41, które są przeznaczone do sprzętu masowego, budżetowego.

Po ominięciu układu Lambda SLC należey ponownie wyregulować potencjometrami montażowymi DACe na minimum THD przy poziomie -60dBFS, 1kHz sinus. Można też wymienić te potencjometry na precyzyjne wieloobrotowe.

Molibden, 8 Lut 2010, 16:33

>Natomiast od strony technologicznej i parametrów SM5813 i CXD1244 są znacznie lepsze od SM5840/41,

>które są przeznaczone do sprzętu masowego, budżetowego.

tak właśnie sądziłem.

To też są bardzo dobre filtry, pierwszy z 4x a drugi z 8x oversamplingiem, choć brakuje im możliwości konfiguracji i noise shapingu. Są w zasadzie zamienne i YM3414 ma tylko dołożony trzeci stopień filtracji z filtrm FIR o 21 odczepach w stosunku do poprzednika.

Są to więc filtry bliskie CXD1088 czy CXD1244 oraz SM5813 i SM5813.

Nie mam ten jeden to staruszek ale w kilku zacnych cedekah widziałem..a SM5845AF czyli słynny Alpha Procesor Denona..wydaje mi sie ze jest to połaczenie SM5840 z rejestrem przesuwnym..zmulaczy tam nie ma bo DCD2700 jest jednak ładniej grajacy do DCD2560..tak samo późniejsze DCD3000/S10..S10II i najpóźniejsze DCD1650Ar etc..DCDS10 gra przejrzyście, dość szybkim dźwiekiem...a np DCD-S1 w którym jest SM5843 w trybie Sharp jednak gra jakby wolniej ale przejrzystość i taka satynka jest jakby po krańce.

McGyver, 9 Lut 2010, 10:50

>Ma ktoś może datasheety SM5818 i SM5845?

chodzi Ci o sposób podłączenia czy inne infrormacje? Niestety nie mam do nich datasheet i te są akurat niedostępne. Na pierwszej stronie wątku są połączenia SM5818 w jakimś CD Denona (DCD-920 chyba), a połączenia SM5845 znajdziesz w serwisówce do DCD635-735 lub podobnym. SM5818 ma parametry podobne do SM5840 i innych tanich filtrów typu CXD2550/51/54.

• 1 miesiąc później...

Witam.

Przepraszam, że podłączam się do tego wątku ale sprawa dotyczy właśnie tuningu filtra SM 5841 BP znajdującego się w Denonie DCD 635 (choć serwisówka podaje, że zastosowany jest w tym modelu SM 5845 BP). Sam odtwarzacz CD jest już poprawiony, m.in. pasywna konwersja na R, zasilanie, kondensatory itp., i gra to bardzo dobrze. Zastanawiam się czy jest sens, czy może przynieść jeszcze poprawę wstawienie w miejsce kwarcu (NDK 16,9344 MHz) w wymienionym wyżej filtrze oddzielnego zegara typu masterclock. Wiem, iż najłatwiej jest wstawić i sprawdzić ale jego koszt ok. 150 zł. jest dość wysoki i jeśli ktoś to zrobił to proszę o radę. Zakładam, że wstawienie masterclocka do tego filtru z technicznego punktu jest możliwe?

Dziękuję i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jest to możliwe, zrób prosty master clock np. na bramkach albo wg schematu MrElektronika. Lpndensatoiry przy kwarcu mogą być te z CD (10pF), sygnał podłaczasz na wejście XIN CXD2500 albo na wej. zgarowe filtra a następnie z wyj. CKO tego układu na wspomniane wej. XIN CXD (wcześniej jednak trzeba rozłączyć poł. między CXD a wej. zegarowym w filtrze przez wyutowanie rezytsora szeregowego, razem z nim powinien być szergegowo kondensator 1nF).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki Molibden za zainteresowanie.

Ale nie dokońca to jest dla mnie jasne. Cytat: "...sygnał podłaczasz na wejście XIN CXD2500 albo na wej. zgarowe filtra a następnie z wyj. CKO tego układu na wspomniane wej. XIN CXD (wcześniej jednak trzeba rozłączyć poł. między CXD a wej. zegarowym w filtrze przez wyutowanie rezytsora szeregowego, razem z nim powinien być szergegowo kondensator 1nF)". Czyli po co rozwierać a potem znów to samo zwierać?

To połączenie między wyjściem CKO (nr 4) filtra a wejściem XTAI(nr 62)CXD 2545 jest właśnie "fabrycznie" przez R 1K i C 1nF.

Czyli zakładając, że daję sygnał z zew. zegara na XTI Filtra (nr 2) to już wystarczy to połączenie "fabryczne", czy może chodzi o zwarcie R 1K i C 1nF?

Dziękuję za cierpliwość.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zajrzałem do schamatu, co prawda od modelu 635 ale to prawie to samo (wspólne PCB), już wiem o co chodzi. Tu zegar idzie z filtra do CXD więc nic nie trzeba zmieniać. W innych CD Denona (z CXD2500) jest odwrotnie zegar idzie z CXD2500 (co wg mnie jest nieco gorszym rozwiązaniem, gdyż ten układ pobiera dużo prądu, wytwarza też sporo zakłóceń chociażby dlatego że posiada 32kB RAM, poza tym, to filtr taktuje DACe więc powinien pracować jako żródło master zegara a nie drugi z kolei). Tu podłączasz się z zegarem na pin XTI filtra, usuwając wcześniej obecne tam kwarc i dwa kondensatory 10pF.

• 3 miesiące później...

Generalnie widzę po schematach Denona, ąe jak jest filtr SM5840 to kwarc jest na CXD, jak natomiast filtr jest na SM5841 to kwarc jest właśnie na mim (SM5841).

To trochę dziwna zależność gdyż oba filtry pracują zamiennie bez żadnych przeróbek.

Zastanawiam się tylko, który jest sonicznie lepszy, 5840 czy 5841.

Posiadam ten i ten filtr a w DCD-960 podstawkę, jednak moje ucho nie wychwytuje różnicy.

Może niewłaściwego gatunku muzę zapuściłem, albo różnice ujawniają się dopiero z innymi modyfikacjami? - nie wiem...

To są praktycznie identyczne układy, jeśli rozpatrujemy podstawowe wersje (A i B). W obu przypadkach było kilka dalszych odmian do specyficznych zastosowań innych niż np. odtwarzacze CD-Audio i z różnymi dodatkowymi funkcjonalnościami, ale podstawowe parametry filtra cyfrowego mają takie same. Porównywałem te układy kilka postów wcześniej. Dźwiękowo różnic nie będzie, może na etapie technologii i produkcji się różnią lub jakimiś drugorzędnymi parametrami elektrycznymi.

Molibden, dzięki za wyjaśnienia, chociaż prawdę mówiąc Twojego porównania obu tych kości w tym wątku nie znalazłem. Wogóle nie znalazłem tego porównania na forum.

Generalnie to potwierdzasz moją opinię o braku różnic brzmienia, pewnie trzeba przejść nad tym do porządku dziennego i przyjąć te opinie za pewnik.

Piotrek608, 15 Paź 2007, 20:16

>W swoim czasie pokusiłem się o wymianę w cd Denon DCD1290 filtru SM5840 na DF1704 ...klocek stał sie

>o klasę lepszy ..poprawia się dosłownie wszystko co może sie poprawić..gładkość, jakość

>basu,lokalizacja,głębokość i mikrodetaliczność, niestety jest to niezwykle pracochłonne (szczególnie

>jak sie to robi na pajączka).

------------------------------------------------------------

Wracam kolejny raz do tego wątku i... kusi mnie by spróbować.

Piotrek608, można liczyć na jakieś dodatkowe informacje o ewentualnych problemach?, może jakieś wskazówki, a może rysunki?

Z góry dzięki.

Odnośnie SM5845AF znalazłem tylko to

Ukryta Zawartość

post-13464-100000072 1279051302_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te materiały są w każdej serwisówce dotyczącej sprzętu wyposażonego w ten scalak.

Niestety przez zintegrowany filtr lambda raczej nisko - by nie rzec, że całkowicie eliminuję jej zastosowanie - oceniam przydatność tej kości w DIY.

Jeśli już, to jest ona raczej rozpatrywana jako obiekt do zastąpienia.

Robertinus, 13 Lip 2010, 22:08

>Te materiały są w każdej serwisówce dotyczącej sprzętu wyposażonego w ten scalak.

> Niestety przez zintegrowany filtr lambda raczej nisko - by nie rzec, że całkowicie eliminuję jej

>zastosowanie - oceniam przydatność tej kości w DIY.

> Jeśli już, to jest ona raczej rozpatrywana jako obiekt do zastąpienia.

To jaki wedle Ciebie jest godny uwagi? i podejdzie bez komplikacji

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.