Skocz do zawartości
IGNORED

Filtry cyfrowe - jaka możliwość tuningu

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba dość często dość wykonywaną modyfikacją niektórych odtwarzaczy CD jest ominięcie obecnego tam filtra oversamplingu (interpolatora), który jest obecny w większości z nich. Dotyczy to głównie odtwarzaczy z układem SAA7220. Czasem taki filtr jest wbudowany w DAC, jak w przypadku układów jednobitowych (Crystal, AKM, Sony, Philips) oraz wielobitowych (BB, np. PCM1732) i tam mie ma co z nim zrobić, albo jest odrębnym układem.

W tym ostatnim przypadku możnaby go wymienić na lepszy - wyższy, nowszy typ filtru, które są użyte w lepszych odtwarzaczach. Często jest to ułatwione bo układy te są między sobą łatwo wymienne, uprgrdowalne. Problemem jest natomiast sama ich odstępność. Np. jesli są to firmowe opracowania typu ASLC Denona.

Ale często jest to jakiś układ Yamaha, NPC czy Sony.

Czy ktoś ma doświadczenia ze zmianą filtrów oversamplingu, przełączaniem trybu ich pracy (np. z O-S 4x na 8x albo 16x)? Czy taki mod jest sensowny i celowy, czy jest jakaś poprawa jakości?

Gdzie zdobyć odpowiednie układy?

• 3 tygodnie później...

SM5818AP - 8x oversampling, wyjście 16/18bit, osobno lewy i prawy kanał.

Schemat z DCD-920 Denona. Siedzi też w Kenwood DP-5020.

Dwie końcówki do wybierania trybu poracy, z braku dokumentacji nie rozpracowane dokładnie. Proawopodobnie Pin9 ma rezystor podciągający do +, nie wiem jak Pin 13. Pin 10 to wyjście Deglitch. Pin9 = /OMOD1, Pin13 = /OMOD2

Tryby pracy wyjść:

16 bit /OMOD1 GND , /OMOD2 NC

18 bit /OMOD1 NC, /OMOD2 NC lub GND

Pin9 przełącza więc pomi ędzy liczbą bitów na wyjściu, a co wybiera Pin13 - ktoś wie?

Do kupienia tanio tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) także SM5807EP:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /cgi-local/s.cgi?element=SM5818AP&pd=&submit=Szukaj+w+bazie+podzespo%B3%F3w

Oba układy są w DILu, co pozwala na łatwe ich użycie. DF1704 jest w SSOP28.

Inne układy filtrów cyfrowych to np: YM3404, YM3434 - Yamaha; CXD1144, CXD2550 - Sony.

W tej funkcji można też użyć uniwersalnego układu Analog Devices AD1896 192 kHz Stereo Asynchronous Sample Rate Converter (SSOP28).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poszukuję datasheet do SM5818AP lub schamatu CDP z tym układem (Onkyo, Kewnood, Denon). Do DCD-920 już mam, oraz źródła SM5813 - bardzo dobry układ.

Inne datashets:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-5543-100002102 1178848401_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

YM3433B Yamaha 8x Oversampling Digital Filter

Ukryta Zawartość

Sanyo LC78840M 4x / 8x Oversampling Digital Filter

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zbieram różne informacje, może się to kiedyś przydać, poza tym trzeba trochę poedukować ludzi.

Założyłem wątek bo trochę się tym będę interesował.

Temat nie jest taki trudny, może kogoś zainteresuje, podmiana filtrów to rzadki mod - raczej całkowita eliminacja.

Ale teraz albo DACe mają wbudowane filtry albo robi się układy Non-OS stąd ciężkie czasy dla tych układów.

Nie chodzi o to by wnikać w szczegóły działania układu, a raczej dowiedzieć się o możliwościach jego zamiany i sposobie aplikacji - typy, konfiguracja, schemat podłączenia / zamiany.

• 5 miesięcy później...

SM5813Ap to to samo co DF1700P burr-browna i protoplasta obecnego DF1704 w sumie jeden z najdoskonalszych filtrów cyfrowych do audio o znikomych przesunieciach fazowych..ekstremalnym pasmie zaporowym poniżej 110dB.

SM5818 to 18 bitowy filtr z 8 krotnym nadpróbkowaniem ale pasmo zaporowe ma na poziomie 60dB i pofałdowania pasma ..protoplasta stosowanych w DCD2560 i późniejszych cd filtru SM5841AP chyba do dziś produkowanego.Parametry w sumie maja podobne.

Ciekawostka w ofercie NPC jest SM5843AP w którym jest mozliwosc nie tylko wyboru trybu pracy16,18,20 bit ale równiez mozliwość wyboru rodzaju filtracji cyfrowej na slow i sharp w tym i pasma zaporowego -110dB i -80dB..szczególnie odczuwalne jest to w DACach z lampowym buforem.

Wymiana taniego filtru cyfrowego na drogi jest niezwykle kosztowna bo cena jednostkowa SM5843 wynosi około 240zł przy 1 sztuce.

W swoim czasie pokusiłem się o wymiane w cd Denon DCD1290 filtru SM5840 na DF1704 ...klocek stał sie o klasę lepszy ..poprawia się dosłownie wszystko co moze sie poprawic..gładkość, jakość basu,lokalizacja,głębokość i mikrodetaliczność, niestety jest to niezwykle pracochłonne (szczególnie jak sie to robi na pajaczka).

Albo też jest to tylko wybór programowy za pomocą 3-przewodowego interfejsu.

A jak wygląda połączenie tych filtrów z alfa- i lambda- procesorami Denona? Wstawiają taki układ między filtr cyfrowy i DACe i co z nim zrobić? On coś poprawia czy nie za bardzo działa jednak?

Przy takiej cenie to te jedyne godny uwagi fitry NPC (5843 ew 5813) można tylko z odzysku zdobyć.

CXD1244 to świetny filtr, nie warto go wymieniać, bo można tylko sprawę pogorszyć. CXD1144 jest gorszy ale wątpię czy da się to w ogóle czymś zastąpić bez większych modyfikacji i rżnięcia PCB. DF1704 postawiłbym chyba jednak wyżej od CXD.

CXD1244 to znakomity filtr i jedyne co moze prawie NIEZAUWAŻALNIE zagrac od niego to DF1704..przynajmiej tak było jak wymieniłem go w X222Es sonego...wielka szkoda że Sony trzyma pdfy swoich innych filtrów cyfrowych w ukryciu i nawet nie sprzedaje ich jako czesci zamienne. mam na mysli filtry z wyrównaniem fazy full forward stosowane w CDP-XA3,5,7 ES oraz 303,505,707,779ES...chodzilo to piekielnie dobrze...troche mnie to dziwi sony musiało wpompowac w to kupe kasy i napewno dawno temu sie zwróciła..ale , zeby , aż taka tajemnica.

Piotrek608>>

To cieszę się. Mam spore oczekiwania co połączenia CXD1244 i PCM58 w 338ESD.

saczek_XTRM>>

Nie miałem zamiaru przekładać tylko zorientować się jak się ma jakościowo do reszty

Bartezz to znakomite połaczenie ...w 338 esd mozna zmienic troche flitr ale dolnoprzepustowy aby łagodniej ciął i miał spadek na około 30kHz wtedy na światło dzienne wyjdzie wiele szczególików.Zreszto ogólnie całościowo poprawi sie stereofonia,oddech etc.

Piotrze mam zamiar wstawić tam taki stopień analogowy:

Ukryta Zawartość

PS. Zdjęcie wnętrza tego CD jest tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Piotrek608, 16 Paź 2007, 16:27

..przynajmiej tak było jak wymieniłem go w X222Es sonego...

Piotrek czy mocno trzeba było się tam nakombinować aby wymienić filtr? Czy wystarczyło wszystko na małym PCB ewentualnie p2p?

• 2 tygodnie później...

CXD2554P - filtr cyfrowy Sony z 4x /8xO-S, wyjściem 16/18 bitowym wspólnym lub osobnym dla obu kanałów i tłumikiem. Obudowa DIL18. Występuje np. w odtwarzaczu CDP-S41 (od miniwieży).

Ukryta Zawartość

post-5543-100001114 1193702249_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przypuszczam, że dla 8fs wyjście L/R kanału jest osobne (równoczesne) dla zachowania szybkości przesyłu danych do DACa, która może być taka sama jak dla 4fs.

Molibden jestes wielki ze znalazłes co kolwiek do tego wynalazku sony jest to jedna z ciekawszych rzeczy którą sotatnio wklejono na forum.

Pin 5 na górnym rys. to zasilanie Vcc.

Piny 10-12 to chyba końcówki porgramujące - oto moje przypuszczenia:

10 PRGL PRoGram Left - wyjście sygnału tylko przez końcówkę DATAL

11 PRGCK - PRoGram ClocK - chyba wybór zagara/kwarcu (między 8.46 a 16.93MHz ew. może pod 44.1/48kHz)

12 PROB - PRogram Offset Binary - przełączanie formatu danych między I2S a EIAJ na wyjściu

Pin9 - /INIT - czyli zwykły reset, wejście aktywne w stanie niskim, normalnie więc podciągnięte do +V.

W tym odtwarzaczu filtr ten współpracuje z CXD2500 z jednej strony a z drugiej z TDA1543A :)

dataszit do cxd1244

Ukryta Zawartość

niestety nie pisza nic o polaczeniu z cxd8003

Ukryta Zawartość

Witam,

Mam dwa pytania

Co sądzicie o filtrze SM5841BP?

Czy są zamienniki tego filtra przy założeniu, że nie jest on najlepszej jakości?

Pozdrawiam

Robert

Re: saczek_XTRM, 16 Paź 2007, 14:30

Witam

CXD1144 można prawie bezboleśnie wymienić na DF1704. Przerabiałem swego czasu SONY DAS-R1 z tym właśnie filtrem. BB jest jakby bardziej zróżnicowany w barwach od 1144 który dla mnie brzmiał jakby monochromatycznie.

Czy porównywaliście może DF1704 vs PMD100 ?

Jeśli tak to jak dla Was brzmią ?. Jak odbieracie (subiektywnie) opcje SLOW i SHARP w DF1704 oraz dithering (regulowany) w PMD100 ?.

Pozdrawiam

Re: robertar, 30 Paź 2007, 18:48

Witam

SM5841 ma dość małe tłumienie -53dB (za pasmem przepustowym) oraz dużą nierównomierność charakterystyki przenoszenia 0,2dB +/- 0,03dB. Wynika to z małej ilości TAP-sów (SM5841 jest 91 TAP-sów, w SM5843 jest do wyboru 199 albo 71 TAP-sów) i najprawdopodobniej akumulatora o małej dokładności (wtedy współczynniki filtru będą też o mniejszej dokładności). W SM5843 jest 25-bitowy akumulator , dokładność ch-ki i tłumienie dużo lepsze od 5841.

Wymiana oczywiście możliwa - należy jednak uważać na DC offset (wersja B SM5841) i ewentualnie odpowiednio skorygować układ.

Pozdrawiam

Witam

"Czy porównywaliście może DF1704 vs PMD100 ?"

Parę lat temu przy okazji DACa na PCM1704K porównywałem DF i PMD... i do dziś DF leży w szufladzie. PMD dla mnie brzmiał zauważalnie bardziej nasycenie, kolorowo. I precyzyjnie. Zostało mi wrażenie, że nie byłem zadowolony z lokalizacji źródeł na DF aaalleee było to daaawno temu i nie pamiętam, czy to filtr czy równolegle dobierane stopnie wyjściowe...

No i HDCD na +.

W tym samym miejscu które podał Mateusz link do CXD1088

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi