Skocz do zawartości
IGNORED

Filtry cyfrowe - jaka możliwość tuningu

Molibden

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

W przypadku połączenia SM5843 z PCM61 (lub AD1865) natrafiłem na pewne trudności. Nie wiem mianowicie co z czym łączyć, datasheety nie opisują takiej konfiguracji.

Może ktoś podpowie lub wskaże schemat jakiegoś CD, w którym występuje zestawienie obu tych scalaków?

SM8843 z AD1865

DOL DL

DOR DR

BCKO CLK

WCKO LL, LR

SM8843 z PCM61

DOL Data (1. DAC, L)

DOR Data (2. DAC, R)

BCKO CLK (1. DAC, L), CLK (2. DAC, R)

WCKO LE (1. DAC, L), LE (2. DAC, R)

Filtr musi mieć ustwaione wyjście na 18b w obu przypadkach (OW20N = H).

Hey,

Dzięki za podpowiedź.

Im dłużej interesuje mnie kwestia podmiany filtrów i przetworników tym bardziej jestem zaskoczony, że na tym forum jeszcze nikt (przynajmniej ja się nie spotkałem) nie zaproponował prostych modułów np. w formie stoliczka dla filtru SM5843 lub DF1704 i z pinami pasującymi w podstawkę filtru np. SM5840/41.

Myślę, że to proste rozwiązanie mogłoby zyskać wielu zwolenników.

Podobnie bezproblemowo można by było zastąpić popularne PCM61 kostką AD1861.

Bez pajęczyny i profesjonalnie.

Oczywiście miałem na myśli by 2 sztuki PCM61 zastąpić kostką AD1865 a nie AD1861. Jak wiadomo AD1861 wchodzi za PCM61 bez żadnych przeróbek.

• 1 miesiąc później...

Właśnie siedzę nad kolejnym Denonem 755 z układami CXD2500,SM5845 i PCM1702.

Kusi mnie podlutowanie masterclocka do SM5845 zamiast do CXD2500. Mam pytanie czy ktoś już próbował takiej podmiany i czy słychać jednak różnicę na plus ?

• 1 rok później...

W starszych odtwarzaczach kenwooda, na pewno w dp-5020, 6020, 7020 i 8020, montowany był układ D.P.A.C o funkcji analogicznej do układu Lambda montowanego w denonach. Biorąc się za tuning ww. odtwarzaczy warto ten układ D.P.A.C pominąć, zwłaszcza że przeróbka jest banalnie prosta, a dopiero wtedy można usłyszeć na co stać PCM1701. Dźwięk ukulturalnia się, wysokie rejestry stają się bardzo delikatne i naturalne, przybywa odrobinę basu i ogólnie lepiej odczuwalna jest dynamika nagrań. W połączeniu z zaawansowanymi przeróbkami pozostałych sekcji odtwarzacza możemy uzyskać niezły hajend:)

Przeróbka polega na wylutowaniu płytki zawierającej moduł D.P.A.C z płyty głównej i wstawienia zworek łączących otwory po nóżkach: 2-3, 5-6 i 7-8, aby zapewnić przetwornikom sygnały data i le z filtra cyfrowego, zegar już mamy.

A więc pomijamy kolejne pozorowane rozwiązanie, które tanim kosztem miało z DACa 18b zrobić 20b (zupełnie niepotrzebnie! PCM1701, sądząc z oznaczenia, to protoplasta PCM1702, a więc już bardzo blisko najlepszych układów wielobitowych).

Właśnie siedzę nad kolejnym Denonem 755 z układami CXD2500,SM5845 i PCM1702.

Kusi mnie podlutowanie masterclocka do SM5845 zamiast do CXD2500. Mam pytanie czy ktoś już próbował takiej podmiany i czy słychać jednak różnicę na plus ?

Z opóźnieniem, ale odpowiadam, bo dopiero teraz zauważyłem Twój wpis.

Warto to zrobić, bo zmienia się droga sygnału tego zegara. Ponieważ filtr jest bliżej DACa w topologii odtwarzacza CD niż dekoder, tu powinien być podany bezpśrednio zegar.

Czy na dekoder (CXD2500) podamy zegar z filtra (z końcówki CKO), czy rozdzielimy sygnał z master clocka za pomocą np 2 rezystorów od jego wyjścia, powinno mieć małe lub żadne znaczenie. Natomiast zegar po przejściu przez CDX2500 może być już nieco zdegradowany (jest to dość mocno "pracujący" układ z pamięcią 32kB RAM i wysokim poziomem zakłoceń) stąd taka zmiana może mieć sens. Co do dźwięku to się nie wypowiem, szukam raczej uzasadnienia teoretycznego dla takiej zmiany biegu sygnału zegara MCK.

Ja stosuję rozwiązanie, w którym sygnał z wyjścia CKO filtra idzie na pin 53 (XTI) CXD2500.

Wymieniłem w swoim cd filtr cyfrowy z sm5818ap na sm5813ap i wrażenie jest takie, jakbym kupił nowy, co najmniej klasę lepszy odtwarzacz, muzyka z płyt stała się po prostu bardziej namacalna i "na żywo".

Jeden minus- rzadko kiedy nowy filtr ma wyprowadzenia pin w pin zgodne ze starym, obudowy też mogą być różne i przeważne nowy filtr trzeba wkładać na pająka co jest dość pracochłonne i wymaga starannego montażu, ale uzyskany efekt wynagradza włożony wysiłek, szczególnie spektakularny powinien być w tanich odtwarzaczach, w których siedzą najtańsze, podłe filtry.

Także odpowiadając na pytania Molibdena z 1 postu: Warto, taki mod jest jak najbardziej sensowny, ja gorąco polecam jako dopełnienie kompleksowego tuninu odtwarzacza. W dodatku porządne filtry cyfrowe w rodzaju sm5813, sm5803, sm5843 czy df1700/ df1704 są dostępne na ebay-u u dostawców z Hongkongu i Chin w dobrych cenach.

• 2 tygodnie później...

mam pytanie dotyczace ukladu cxd8097 stosowanego przez sony. pelni on funkcje rozdzielajacego miedzy 4 dace. nie ma przejscia przez zero itp... wspolpracuje on z AD1860. czy oplaci sie go uzywac? czy lepiej dac rownolegle 2 dac'e?

kolejne pytanie dotyczy scalakow ad1860 i liter za tym symbolem. litery J K i L znam ale T i O sa dla mnie zagadka.

ps. w jednej z not scalaka ad1856 jest mowa o ukladzie pozwalajacym uzyc 2 scalakow na kanal z redukcja przechodzenia przez zero.... w nocie pcm56 juz nie.

W tym przypadku jeden DAC przetwarza dodatnie, a drugi - ujemne części sygnału, przez co błąd różnicowej liniowości środka skali nie wpływa na przejście przez zero. Efekty te są przesunięte do 3/4 pełnej skali w DC, co zmniejsza zniekształcenia dla niskich poziomów sygnałów. Tym właśnie może zajmować się CXD8097 poprzedzający DACe.

Litera J oznacza że zostały wyselekcjonowane, K oznacza wyselekcjonowane najlepszych z J, w nocie katalogowej powinno być o tym że mają trochę lepsze parametry. T i O to może być jakaś nieco zmieniona wersja, albo nawet selekcja pod względem jakiegoś szczególnego parametru zrobiona na zamówienie dla jakiegoś producenta, W nocie pcm 56 było coś tylko o tym że jest wewnętrznie tak zbudowany aby minimalizować zniekształcenia przejścia przez zero, ale były też technicsy na 4 pcm56 więc jakoś to musiało działać

ja mam pytanie na początek teoretyczne, bo jeszcze za mało wiem na ten temat ale może ktoś pomoże, jak filtry cyfrowe taki np YM3404 wpływają na charakterystykę fazową sygnału wyjściowego po przetworniku C/A na wyjściu z CD zakładając że nie ma już filtra analogowego po drodze ?

zakładając że nie ma już filtra analogowego po drodze ?

Nie może nie być.

W procesie próbkowania na każdej wielokrotności częstotliwości próbkowania powstają kopie próbkowanego sygnału. W CD 44.1, 88.1, 176.4 itd...

Te kopie trzeba usunąć mimo że teoretycznie są niesłyszalne. Gdy by zostały mogły by wrócić do pasma słyszalnego jako produkty zniekształceń intermodulacyjnych powstałe w dalszych stopniach analogowych odtwarzacza lub wzmacniacza. Głośnikom wysoko tonowym pewnie też obecność takich ultradźwięków nie jest obojętne.

Aby je usunąć trzeba by stosować bardzo stromy filtr analogowy. Taki filtr jest trudny w realizacji i kosztowny.

Dlatego przenosi się część tej roboty na cyfrówkę stosując filtry cyfrowe. Zwiększają one częstotliwość próbkowania np. 8 razy ( 8 krotny oversampling)

W tedy wspomniane kopie powstaną nie na wielokrotności oryginalnej częstotliwości próbkowania 44.1 ale na częstotliwości 8 razy większej 352.8k skąd łatwiej je usunąć znacznie łagodniejszym, prostszym filtrem analogowym.

Sam filtr cyfrowy nie jest wstanie ich usunąć.

Filtry cyfrowe są realizowane przeważnie jako filtry FIR i mają liniową fazę . Inaczej mówiąc nie ruszają zależności fazowych w sygnale.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Nie może nie być.

W procesie próbkowania na każdej wielokrotności częstotliwości próbkowania powstają kopie próbkowanego sygnału. W CD 44.1, 88.1, 176.4 itd...

Te kopie trzeba usunąć mimo że teoretycznie są niesłyszalne. Gdy by zostały mogły by wrócić do pasma słyszalnego jako produkty zniekształceń intermodulacyjnych powstałe w dalszych stopniach analogowych odtwarzacza lub wzmacniacza. Głośnikom wysoko tonowym pewnie też obecność takich ultradźwięków nie jest obojętne.

Aby je usunąć trzeba by stosować bardzo stromy filtr analogowy. Taki filtr jest trudny w realizacji i kosztowny.

Dlatego przenosi się część tej roboty na cyfrówkę stosując filtry cyfrowe. Zwiększają one częstotliwość próbkowania np. 8 razy ( 8 krotny oversampling)

W tedy wspomniane kopie powstaną nie na wielokrotności oryginalnej częstotliwości próbkowania 44.1 ale na częstotliwości 8 razy większej 352.8k skąd łatwiej je usunąć znacznie łagodniejszym, prostszym filtrem analogowym.

Sam filtr cyfrowy nie jest wstanie ich usunąć.

Filtry cyfrowe są realizowane przeważnie jako filtry FIR i mają liniową fazę . Inaczej mówiąc nie ruszają zależności fazowych w sygnale.

Dodam do tego, że filtrowanie to zawsze zło (zuo) :-)

Ale strome filtry są bardzo złe.

Więc stosując filtrowanie cyfrowe a potem łagodniejsze filtrowanie analogowe "traci" się najmniej, i jest najbardziej strawne dla słuchaczy.

Nie wymyślono nic lepszego oprócz róznych aplikacji tego co powyżej.

Ja dodam że przeważnie filtry cyfrowe w dac-ch są skopane :) A co najgorsze w ADC też.

Przeważnie stopband jest między 20khz (0.45*fs ) do 24k (0.55*fs) Przez co tłumienie na 22.05k (fs/2) jest tylko 6db .

Aliasing !

Filtr powinien już wywalić wszytko poza 20k ! stopband między 19-20k .

przekonajcie się sami i zobaczcie w notach ADC i DAC. Pierwszy z brzegu AD1955, DF1706, AKM... PCM1804 ...

Nie jestem jednym który to zauważył :)

Możliwości tuningu ?

DIY :)

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Nie rozumiem tego

Filtr powinien już wywalić wszytko poza 20k ! stopband między 19-20k .

przecież jak jest oversampling choćby x8 to " śmieci cyfrowe " przesuwają się daleko w górę i istotne jest tylko jak bardzo filtr cyfrowy tłumi w paśmie zaporowym czy o 40dB jak PCM1733 czy 130dB jak PCM1732

Pytał też o to Molibden jaki wpływ na dźwięk ma zmiana oversamplingu z x4 na x8 i chyba nikt się nie wypowiedział jak to słychać

Filtry mają też czasem możliwość zmiany ch-ki na stromą ( sharp ) lub łagodną ( slow ) jest taka możliwość w CS4362 którego mam w roboczym Philipsie DVD 763SA ale jeszcze nie opanowałem jak przełączać te filtracje

Poczytałem mnóstwo wpisów z różnych wątków na Forum i prawie zawsze poprawę brzmienia daje modyfikacja polegająca na zmianie filtra cyfrowego na taki który ma większe tłumienie w paśmie zaporowym ale nikt nie pisał o zmianie częstotliwości odcięci bo chyba wszystkie te filtry są projektowane na pass band 0,454xfs i stop band 0,546xfs

• 2 miesiące później...

Czy znajdzie się ktoś chętny do pomocy przy ustawieniu kombinacji:

CS8414, SM5813, PCM58Px2 w trybie 18-Bit 96KHz DAC.?

Za odpowiednia wysokoprocentową płyną zapłatą. Oczywiście.

• 1 miesiąc później...

Witam,

ostatnio kupiłem df1704 i podmieniłem SM5841BS w moim DCD-655. SM wywaliłem na amen a z DF podpiąłem się bezpośrednio pod stare ścieżki posprawdzałem wszystkie połączenia i niby ok ale po skonfigurowaniu filtra w trybie software fakt wydobywała się jakaś muzyka ale razem z okropnymi trzaskami i szumami zaś w trybie hardware odpowiednio skonfigurowanym (16bit standard MSB-first input, 20bit MSB-first output, 44,1KHz, zegar 16,9340 MHz, system clock rate 384fs) nie słychać nic. Przepiałem już nawet kwarc pod DF i ciągle to samo. Jedyne co mi przychodzi do głowy to to że dostałem uwaloną kostkę.

Pozdrawiam

Daniel

Poradziłeś sobie z odpaleniem tego filtra? Ja jestem w trakcie konfigurowania płyty pod df1704, czekam na przesyłkę i spróbuję pomóc. Podaj proszę Twoją konfigurację pinów w trybie hardware. Próbowałeś nie podłączać resetu? Ja bym zostawił ten pin i na swoim pcb zostawiłem go w spokoju.

• 2 tygodnie później...

Witam, posiadam odtwarzacz z filtrem yamaha YM3414. Dwa piny są oznaczone jako SHL i SHR. Niestety dopiero zdobywam wiedzę w temetyce elektroniki, czy ktoś wie jaką wspomniane piny pełnia funkcję? Niestety nie posiadam serwisówki do cedeka (cdx-520), pytam bo chodzi mi po głowie wykorzystanie tego filtra do budowy własnego daca... Ale to jeszcze odległa muzyka.. Swoja droga, wątek o filtrach jest bardzo interesujący. Kolejna rzecz która mnie ciekawi to wpływ separacji zasilania dla filtra, wiem, że modyfikacje zasilania dla kosci dac mają bardzo korzystny wpływ na dźwiek. A jak wyglada to w przypadku filtrów?

przedwczoraj probowalem podpiac do df1706 daca ad1860 18 bitowego. poza znieksztalconym dzwiekiem nie uzyskalem nic konkretnego... moze cos skopalem .. jest to jakis dziwny dac ten ad1860 ale stosowany w wyzszych klockach. ciekaw jestem jak gra w porownaniu z pcm 56 i nie mam jak sprawdzic. df dziala w hardware mode i byl ustawiony na 18 bit...

Witam, posiadam odtwarzacz z filtrem yamaha YM3414. Dwa piny są oznaczone jako SHL i SHR. Niestety dopiero zdobywam wiedzę w temetyce elektroniki, czy ktoś wie jaką wspomniane piny pełnia funkcję? Niestety nie posiadam serwisówki do cedeka (cdx-520), pytam bo chodzi mi po głowie wykorzystanie tego filtra do budowy własnego daca... Ale to jeszcze odległa muzyka.. Swoja droga, wątek o filtrach jest bardzo interesujący. Kolejna rzecz która mnie ciekawi to wpływ separacji zasilania dla filtra, wiem, że modyfikacje zasilania dla kosci dac mają bardzo korzystny wpływ na dźwiek. A jak wyglada to w przypadku filtrów?

byla o tym mowa ... wiem bo sam pisalem i przerabialem temat :)

jak pomyslisz ze filtr cyfrowy sieje cyfrom.... na forum powinny byc zdjecia yamahy cdx 1100 i 1110. separowane cyfrowe filtry/ zasilacze. masy polaczone w 1 pkt'cie... ja mam pajeczyne u siebie w audio a nic nie brumi :)

pzdr

przedwczoraj probowalem podpiac do df1706 daca ad1860 18 bitowego. poza znieksztalconym dzwiekiem nie uzyskalem nic konkretnego... moze cos skopalem .. jest to jakis dziwny dac ten ad1860 ale stosowany w wyzszych klockach. ciekaw jestem jak gra w porownaniu z pcm 56 i nie mam jak sprawdzic. df dziala w hardware mode i byl ustawiony na 18 bit...

Musiałeś coś źle podłączyć, to jest raptem kilka końcówek i dobrze podłączone musi zagrać. Grzebałem i przy pcm56, i przy ad1860, bardziej przypadł mi do gustu ten drugi, ale do ad1862 to oba startu nie mają.

Owszem, datasheet do samego filtra posiadam :) tylko jak wspomniałem, wiedza hobbysty to.. wiedza hobbysty.. Ale dziękuje za odpowiedz :) co do zasilania to to uzyskałem klarowna odpowiedź, tak myślę :) Teraz nic nie pozostaję mi, jak uzbroić siew płytki i zacząć przekładać teorię na praktykę :) Brak czasu daję się we znaki ale.. przyjemność słuchania jest tego warta :))

• 1 miesiąc później...

Może komuś się przyda. Zastąpienie SM5818AP filtrem CDX1244w odtwarzaczu Kenwood DP- 6020. Można równie dobrze zamieniać inne filtry jak SM5840/41 tylko odpowiednio łącząc wejścia i wyjścia. Układ połączeń CXD.. bez zmian, chyba że zmiana z 18 na 16 bitów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4429-0-03094200-1340536458_thumb.jpg

post-4429-0-79881400-1340536462_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musiałeś coś źle podłączyć, to jest raptem kilka końcówek i dobrze podłączone musi zagrać. Grzebałem i przy pcm56, i przy ad1860, bardziej przypadł mi do gustu ten drugi, ale do ad1862 to oba startu nie mają.

- jasne. A jakaś translacja tego bełkotu? Jakaś różnica, powodująca wzniesienie na wyżyny AD1862, a dyskryminująca AD1860???

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.