Skocz do zawartości
IGNORED

Czy brak czerni to wypalona Plazma ?

qot

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem że tem temat był juz kilka razy poruszany - ale zawsze chodziło o jakieś "duszki" albo "pasy" ...

Ja mam pytanie natomiast innego rodzaju:

Czy brak czerni na całej matrycy przy całkowitym zzerowaniu jasności, kontrasu i ostrości to normalny objaw przy plazmie ? gdy mam tak włączony TV w zaciemnionym pokoju widze czerń 85-90% ... :(

Czy to "norma" ? Czy to "wada" ? Czy nalezy to serwisować ?

Proszę o opinie - zawsze słyszałem że czerń w plazmie jest lepsza niz w LCD ...

https://www.audiostereo.pl/topic/33048-czy-brak-czerni-to-wypalona-plazma/

Witam !

Jeśli to jest lekkie, jakby podświetlenie czarnego ekranu w momencie gdy nie ma obrazu przy wł. TV, to jest to w/g normalne. Oczywiście jeśli to się dzieje w pewnych granicach. U mnie to też występuje gdy mam wył. tryb oszczędny i jasność ustawioną wysoko lub niestandardowo ustawiony poziom czerni. W czasie oglądania programów 4:3 nie zwracam na to uwagi, przy 16:9 problem oczywiście nie istnieje. Pozdrawiam. Tomasz

-> tomekkk

rozumiem gdy obraz jest rozjaśniony na ustawieniach jasnosci na wiecej niż średnia - ale ten efekt występuje gdy wszystkie "potencjometry" są na maxa w dół ( minimum, zero, po niżej normy ) ... Czy prąd który podświetla "komórki gazowe" ( a raczej jego brak ) może mimo wszystko emitować swiatło niemal 15 % ?

jest widoczna różnica miedzy wyłączonym TV a gdy wyświatla pusta czarną plansze ...

czerni doskonałej to nieda sie zobaczyć ;) ... ale mój stary "kineskopowiec" był wstanie nie świecić jak mu nie kazano ...

Witam ponownie.

No i sprawdziłem. Przy włączonym TV i braku źródła sygnału (biegający napis "brak sygnału") nie stwierdziłem zmian natężenia zjawiska o którym mowa powyżej mimo rozjaśniania lub podnoszenia kontrastu. Jedynie przy zmianie trybu "oszczędny" na "wył" pojawiały się rozjaśnienia lecz w niewielkim stopniu. Zaznaczam, że owo zjawisko jest minimalne i nie pogarsza komfortu oglądania TV przy włączonym sygnale video. Nie wiem w jakim stopniu to wystepuje u Ciebie lecz u mnie nie stanowi problemu. Może jestem zbyt mało wymagający. Może u Ciebie jest to wyraźniejsze. Najlepiej porównać samemu z jakimś innym odbiornikiem. Pozdrawiam Tomasz

dzieki za sprawdzenie

dla jasności ;) sytuacji przedstawiam "mniej wiecej zakres rozjaśnienia" moje go TV ( może nie jest to idealne oddanie ale mówi o problemie )

jeśli ktoś z was ma podobne "zaburzenia" prosze o rade - co z tym zrobić ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy poza Tomkiem wszyscy mają LCD ?

A może Wam nie przeszkadza brak czerni ?

Mnie to coraz bardziej irytuje ... przy próbie zmniejszenia nasycenia i jasnosći zamist czerni "rozlewaja sie ciemne szare plamy" ... ale żeby zobaczyć szczegóły w ciemnych partiach obrazu musze jasność podciągnąc do 55% ...

Czy to naprawde normalne ?

W salonach RTV wszytkie TV pracuja przy włączonych światłach na hali wiec zobaczenie i porównanie jest praktycznie nie możliwe - jedyne co moe przynieść skutek to sprawdzić w domowych warunkach - proszę o taką przysługę ...

Obrazek dla ewentualnego porównania ( jest to sztucznie stworzony screen ale starałem sie jak najbardziej oddać zależności )

pozdrowionka i dzięki ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wystarczy zamówić prezentację do domu by się przekonać samemu czy mówimy o jednakowej czerni.

Obecnie na rynku znajduja sie już telewizory o naprawdę dobrej czerni:

- Plazmy - Pioneera , Neca, Loewe , Hitachi

- LCD - Samsunga - seria M 86/87 , Sharp XD1 - ale od wielkosci 46 i wyzej, LCD JVC 46 Z 70 ,Loewe Compose

- Tylna projekcja Sony KDS i KDR 2000 oraz JVC HD Ila

Pamiętać trzeba o podstawowych warunkach - tzn. sprawdzaj w takich warunkach w jakich najczęściej ogladaszw domu. Wówczas unikniesz kłopotów , zdenerwowania , stresu.

Po zakupie dodatkową możliwoscią wyciągnięcia należnych parametrów jest kalibracja telewizora.

pozdrawiam

prezentacja to rozwiazanie dla nowych odbiorników ... mój TV ma juz rok czasu i i poza Tym "brakiem czerni" świetnie się spisuje przy programach z Cyfry+ ... mam natomiast wrazenie że im dłużej pracuje ( po ok. 8-9 godzinach ) brak czarnego tła wzmacnia się ( widać to przy panoramicznych filmach z dvd ) ...

ponawiam pytanie: czy brak czerni w partiach gdy nic ni epowinno się wyświetlac to "normalka" czy efekt uboczny ... ?

• 5 lat później...

Witam .

chcialbym odswiezyc temat

stalem sie w grudniu szczesliwym posiadaczem plazmy ze wzgledu na kolory i czern !!!!!!

b.lubie ogladac filmy z zupelnie ciemnym pokoju i rewelacją było dla mnie gdy na filmach w momentach gdy tło było puste matryca była dosłownie wyłączona !!!!! ( jezeli pendriive był podswietlony z tylu TV to delikatnie bylo mozna tylko dostrzec jego delikatna poswiate )

super bylo to wrazenie jak gasla matryca i w zupelnie ciemnym pokoju tylko bylo slychac dezorientacyjne efekty dzwiekowe :)

nie mnie sie to tylko podobalo ale zonie szwagrowi itd itp :)

do momentu jak jakis czas temu ogladalem w nocy apollo 18 i mnostwo tam bylo czerni a matryca caly czas swiecila !!!!!! jak w lcd . wiec nastepnego dnia puscilem film gdzie wiedzialem ze matryca gasnie i szok !!!!!!!!! nie zgasla !!!!!!!! potem kolejny film gdzie gasla i to samo !!!!!!! swiecila jak w lcd

zmienialem ustawienia lacznie z resetem , kable , zrodla idt itp .

dodam ze matryca wylaczala sie do ustawienia jasnosci max 53 powyzej 53 juz sie nie wylaczala .

wiec reklamacja po kilku dniach nerwowki przyjechal laskawie Pan z serwisu .

i mówi mi " kazda plazma ma podswietlona matryce ktora nie wylacza sie calkowicie , i to ze sie wylaczala musialo mi sie przywidziec "

spytalem czy ja zona szwagier i siostra mielismy to samo przywidzenie ??!!

powiedzial ze tak :D ze sie mylimy :D:D:D

jak spytalem ze jak podobno pixel w plazmie nie dostaje pradu to nie swieci to dostalem odpowiedz ze zawsze swieci !!!!!

wiec mowie kupilem tv zepsuty a teraz sie naprawil !!!!!

i on dalej to samo ze plazma nie wylacza sie calkowicie i mialem przywidzenia .

jezeli ktos sie wypowie na ten temat matrycy i czerni bede wdzieczny bo tv mam dopiero 3 miesiace a juz sie zepsul .

Jaka to plazma? (model)

To prawda że plazma żeby działać musi mieć cały czas "aktywną" plazmę, czyli że świeci cały czas i od jakości matrycy zależy jakość czerni.

LG 50PA4500

dzwonilem dzis to kilkunastu serwisów RTV i w co drugim mi powiedzieli ze ma byc matryca wylaczona a reszta albo nie wiedziala albo nie byla do konca przekonana ze ma byc wylaczona .

zgodze sie ze jest podswietlona w momencie gdy jakikolwiek malutki ciemny obraz czy piksel jest w sygnale video , logo , wygaszacz , itp ,

ale w momencie jak nie bylo nic na ekranie podczas ogladania filmu matryca byla totalnie czarna .

jak pisalem od jasnosci 53 juz sie podczas filmu nie wylaczala swiecila tak jat to ma miejsce teraz natomiast od jasnosci 52 w dol wylaczala sie totalnie .

dodam ze nie twierdze ze ma sie wylaczyc calkowicie byc moze to jakas funkcja w tv ze wylaczal ja absolutnie zeby dac ten efekt czerni .

b.lubie ogladac filmy z zupelnie ciemnym pokoju i rewelacją było dla mnie gdy na filmach w momentach gdy tło było puste matryca była dosłownie wyłączona !!!!! ( jezeli pendriive był podswietlony z tylu TV to delikatnie bylo mozna tylko dostrzec jego delikatna poswiate )

super bylo to wrazenie jak gasla matryca i w zupelnie ciemnym pokoju tylko bylo slychac dezorientacyjne efekty dzwiekowe :)

nie mnie sie to tylko podobalo ale zonie szwagrowi itd itp :)

Zupełnie bezużyteczne. Skoro działa tylko na czarnej planszy, więc w niczym to nie poprawia odbioru ciemnych scen, równie dobrze możesz zamknąć oczy na czas tej całej czarnej planszy ;)

Może to jakiś tryb ECO / sensor albo inny oszczędnościowy był uaktywniony, że wyłączało się podświetlenie ?

Choć pierwsze słyszę aby tak było w plaźmie, w LED już widziałem taki myk.

Telewizory marki LG mają matryce gorszej jakości niż Panasonic, widać to wyraźnie już nawet gdy oba nie działają.

Panasonic w wyższych modelach ma bardziej czarne matryce niż LG.

Zasada działania plazmy polega na impulsowym świeceniu, ten typ wyświetlacza musi być wstępnie zapalony aby mógł prawidłowo działać, dlatego widzisz słabą czerń po pierwsze dlatego że panel non stop świeci (nawet na czarnym) a po drugie sam panel jest niezbyt ciemny.

Plazmy nie mają podświetlenia.

Ta konkretna plazma ma również mało stopni szarości.

Dziekuje za konkretna odpowiedz .

fakt sama matryca jest jasna , wiem ze to najtansza plazma na rynku wiec nie wymagam od niej niewiadomo czego .

ale skoro tak ladnie gasilo matryce na poczatku wiec wydawalo mi sie ze tak ma byc .

jeden facet z serwisow do ktorych dzwonilem powiedzial mi ze moglem tak miec jak plazma jest nowa i niewygrzana .

jeszcze jedno co zauwazylem to czern z filmu jest czarniejsza od paskow panoramy .

Sądzę, że odpowiedź jest trywialna, nigdy nie było żadnej super czerni na Twoim tv i nic się nie wypaliło.

Czerń w ciemnych scenach jest zapewne w 100% identyczna jak była. Nie można traktować wygaszenia ekranu na czarnej planszy jako wyznacznik czerni. Żadna plazma nie wygasza ekranu, ZAWSZE widać świecący się ekran - telewizor widać w ciemności nawet na najlepszych plazmach, co nie znaczy że mają złą czerń. Wciąż czerń świeci ciemniej od 100% LCD/LED bez wygaszania, no chyba że mówimy o czarnej planszy, gdy takie LCD mają zaimplementowany tego typu trick z wyłączeniem ekranu (np Samsung) :))

Z 5% LED potrafi ciemniej świecić od plazm (tak że nie widać części ekranu), to te z lokalnym wygaszaniem - dlatego czerń jest czasem ciemniejsza, jednak w pewnych warunkach jest to okupione wadami, których brak w plaźmie - a konkretnie chodzi o efekt halo i fakt, że z powodu zbyt małej ilości stref, tv nie będzie mógł użyć wygaszania - np scena z gwieździstym niebem, w takiej scenie plazma będzie ciemniejsza :)

Ale generalnie to są rzadkie sceny.

Mimo wszystko ciemniejsza czerń nie zawsze oznacza lepszą czerń, to jak widać nie takie oczywiste :)

To oznacza że masz źle (koszmarnie) ustawiony telewizor

no zgodze sie bo staralem sie cale ustawienia czerni i gammy dac na minimum

ale nie da mi spokoju dlaczego tak wylaczal sie do niedawna gdy nie bylo nic na ekranie ????:(

poprostu zglupialem bo kilka serwosow z wielkim przekonaniem tak wlasnie mi powiedzialo ze matryca ma sie wylaczyc i tak bylo

W telewizorach LG jest opcja oszczędzania energii z wyłączeniem panelu i może to nacisnąłeś.

Wiesz, ja nie bardzo mogę sobie wyobrazić ten Twój opis "wyłączania" - możesz jaśniej krok po kroku?

kupilem plazme bo jej obraz mi sie poprostu podoba i kolorki super i slyszalem o tej czerni ze jest naprawde dobra ale w sklepach tego nie widac .

w pierwszy dzien na odpalenie poszly divixy i film "preadotor vs obcy" ( swiatlo w pokoju zupelnie pogaszone nic nie emitowalo swiatla poza tv i moze komorka :) i tam miedzy scenami nagle zauwazam ze jak scena znika tzn tlo robi sie czarneto TV sie wylaczylo( pomyslalem ze cos nacisnalem ) ale nagle scena dalej sie wlacza i jest ok .

wiec chce na pauzie ta czern zobaczyc ustawiam na dana sekunde naciskam pauze i niestety ekran jest podswietlony jak teraz :( ( powtarzalem to kilkakrotnie i nic ) robilem to za szybko i nerwowo , okazalo sie ze jak ikona pauzy zniknie z ekranu matryca jak by sie wylacza jest absolutna czern .

pomyslalem ale super ta plazma :)

nastepnego dnia puscilem wladce pierscieni I czesc i zaraz na poczatku jak kobieta zaczyna mowic to samo kompletnie matryca sie wylacza i w filmie jeszcze mnostwo razy byl taki efekt .

kolejnego dnia zaczalem sie bawic ustawieniami potem puscilem tego wladce pierscieni i tego wylaczenia matrycy nie bylo

wiec zaczalem sprawdzac jaki parametr sie do tego przyczynil

okazalo sie ze jasnosc dalem na 60 matryca sie wylaczala od 53 i zaden inny parametr nie mial na to wplywu .

radosc niesamowita potem kolejne filmy i podobny efekt wylaczenia matrycy :)

do czasu az jakies 2 tygodnie temu ogladalem apollo 18 tam czerni mnostwo a matryca sie nie wylaczala tylko zostawala juz podswietlona

wiec wrocilem do pewniakow czyli tego wladcy pierscieni i jeszcze jednego filmu .

i dupa matryca juz sie nie wylaczala tylko jest podswietlona jak to ma miejsce w moim drugim TV Lcd

jeden facet znowu mi powiedzial ze moglem miec taki efekt wylaczenia matrycy jak jest nowa i nie wygrzana

nie mam pojecia co sie stalo :(

moglbym fantazjowac gdybym to widzal sam :)

ale zona powiedziala co ta czern taka do dupy i tak sie swieci :( tak nie bylo !!

Przywróć ustawienia fabryczne w telewizorze.

Powyłączaj wszystkie polepszacze i oszczędzacze. I nigdy więcej ich nie włączaj !!! One tylko pogorszają obraz.

Najlepiej skalibruj telewizor. Jak sam nie umiesz to wezwij fachowca. I nie żałuj na to kasy bo zaobaczysz jaki będzie efekt końcowy.

LG jest gorszą plazmą od Panasonica ale nie powinna świecić źle a czerń ma nienajgorszą.

I nie oglądaj gównianych dvixów i DVD tylko obraz przynajmniej 720p a najlepiej z blu-raya.

I jeszcze jedno: czerń nie ma być najczarniejsza. Czerń ma być ustawiona tak aby było w niej widać detale i móc je rozróżniać. Dlatego plazma jest w tym lepsza od LCD czy LCD z podświetlaniem LED.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

:)

resetowalem ustawienia zreszta serwisant je tez resetowal :)

ogladam z blu reya :)

wczoraj sciaglem jakas plytke do kalibracji jes lepiej ale matryca dalej swieci

w wiekszosci ogladam filmy dvd czasem mkv720

obecnie tak swieci czarne tlo :) jasniej od czerni w filmie nawet :)

te zdjecia musialem robic zeby serwisant mogl przyjechac i stwierdzic ze wszystko jest ok :)

a na zdjeciu obok TV jest wylaczony bo jak widac dioda swieci ale takie bylo tlo jak rzekomo nie moglo byc :)

moze niektorym sie wydawac ze bredze :)

ale wzrok mam jeszcze sokoli ;)

przynajmniej tak twierdzi lekarz :)

przytachalem jeszcze moje lcd z pokoju obok i porownalem na tym samy fragmencie filmu i teraz to lcd lepiej wypada w czerni :)

dodam przyklad koledze zepsul sie roczny "NAD " miesiac temu jak sterowal glosnosc pilota w glosnikach trzeszczalo

odeslami mu go i powiedzieli ze jest sprawny :) wiec sprawdzilismy jeszcze u mnie ten wzmacniacz ponownie i dalej to samo :) trzeszczy

recznie krecimy potencjometrem nie trzeszczt a silniczkiem trzeszczy

kazali mu nagrac ten nieistniejacy efekt efekt i reklamowac dalej :) ha ha ha

dodam ze faktycznie slychac to na B&W moich usherach a na starych tanoyach mozna by uznac ze tego nie slychac :)

Ukryta Zawartość

post-1223-0-16071100-1362196563_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.