Skocz do zawartości
IGNORED

Krel KAV400xi pierwsze wrażenia...

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Do ciebie bardziej by pasował Cardas Golden Cross niż Golden Reference.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

"a czy ktoś może porównywał Transparenta Ultra do wyżzych modeli Cardasa?"

ultra mm to 4tys, golden cardasa 2tys, i to sie przeklada na brzmienie, jak nie boli 4 zamiast 2 to raczej nie powinno byc pytania, pozatym niektorzy mowia ze cardas to dlawik nie kabel ;-)

>> adamgdansk

Mam to co chcę sprzedać czyli Cardasy: Cross i Golden Ref. oraz głośnikowy Neutral Ref, a także niski model Audioqesta - Jaguar i jeszcze kilka studyjnych łaczówek. Właśnie jestem na etapie kupna dobrych kolumn głośnikowych, a to spory wydatek więc każdy grosz się przyda. Potem od nowa zabawa z doborem kabelków i tak dalej... i tak dalej....

>Grzesz

Krell 400 = 14kg

Burmester991 = 13,7kg

Burmester podaje 300VA transformator, ktorego wysokosc to ok. 6cm, a jego srednica przykrywa plyte cd, Krell 800VA, a pewnie tez nie klamie...

Też słuchałem tego Krella i scenę ma naprawdę przepastną jak na ten przedział cenowy. Głęboka, dużo powietrza. Aczkolwiek nie jest to wzmak uniwersalny: słabiej nagranych płyt nie sposób na tym słuchać i niektóre gatunki muzyki (np. rock) przez tę "holografię" tzn. dzielenie dźwięku na czynniki pierwsze po prostu brzmi jakoś nienaturalnie.

pablo31, 27 Kwi 2007, 11:38

> Zasada dla Krella jest taka:

> Dobrze nagrane plyty brzmia bardzo dobrze.

> A zle nagrane plyty brzmia bardzo zle.

imho twardomembranowe kolumny poteguja ten efekt.

No wlasnie chcialbym potestowac wplyw interkonektu na dzwiek.

Audio Aero ma wyjscie XLR, Krell ma wejscie XLR.

Tylko kabelkow mi (jak na razie) brak.

Jednakze jesli mialbym dzisiaj w ciemno wybierac interkonekt to na pewno nie bedzie to srebro...

A raczej jakis spokojny kabelek.

A tak przy okazji (sorry ale troche off topic) mam troche "lysy" pokoj i chcialem troche uspokoic gore (czytaj: sprawic by grala kazda plyta, rowniez ta zle nagrana) i myslalem o kilku ustrojach akustycznych firmy ABCSoundlab.

Powiem krotko: goscie mnie po prostu olali.

Dzwonilem do nich chyba ze cztery razy, zamawialem kilka materialow absorbujacych i rozpraszajacych, wyslalem do nich plik z wymiarami swojego pokoju. Obiecali wrocic do mnie i.... cisza !!! Nie do pomyslenia !

Nie wiem czy ktos z Was mial podobne przejscia z ta firma ?

pablo31, 27 Kwi 2007, 11:38

>Zasada dla Krella jest taka:

>Dobrze nagrane plyty brzmia bardzo dobrze.

>A zle nagrane plyty brzmia bardzo zle.

Dla mnie to dobre określenie rzetelnego urządzenia. Łagodność dla złych nagrań to też kwestia ceny - tu mamy tylko pułap względnej dostępności.

Może, żeby złe nagarania grały tylko "źle" wystarczy kabel the Orchid, jest i w wersji XLR. Filip Kulpa w kwietniowym AV dobrze pisze o Alphard HE 8 XE

>>Dobrze nagrane plyty brzmia bardzo dobrze.

>>A zle nagrane plyty brzmia bardzo zle.

>

>Dla mnie to dobre określenie rzetelnego urządzenia.

To raczej urządzenie twardawe ze zubożoną paletą barw, eksponujące, wyolbrzymiające niedoskonałości nagrania. Tak zwane "źle nagrane płyty" często wcale nie są takie złe, tylko sprzęt do nich nie dorasta.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

masterofdeath6, 27 Kwi 2007, 14:49

>Grzesz, 27 Kwi 2007, 12:20 - ja mam ten kabel (IC) - 99zł/0,5m

Czyli chinch - wiem, że jest świetnie wykonany, a co brzmieniowo wnosi?

"Myślę, że jest super sprawa do wygrania: ten wzmak jest na 85% najlepszYm wzmacniaczem wśród wzmacniaczy w ogóle!!! Licząc końcówki mocy + pre. Uważających inaczej proszę o własną punktację i o uzasadnienie."

Grzesz, 400xi to porządny wzmak i tyle. Jak dla mnie zadna rewelacja. Niezbyt uniwersalny.

Zupelnie nie grał z ponoc bardzo obiektywnymi B&W804, 803. Dźwiek był mechaniczny i płaski. Ogólnie dynamika nawet OK, choc brakowało naturalnej pełni i oddechu.

Dużo lepiej spisał sie do napędzenia tych kolumn tanszy Musical Fidelity A5(pisałem o tym ?:))

Wczesniej porównywaliśmy 400xi z gainclone i też nikt sie specjalnie nie podniecał(poza mozeliwosciami wysterowania cięższych kolumn)

Barwowo był słabszy i nie mial takeij finezji góry, za to dźwiek Krella byl bardziej zwarty...ale też mniej plastyczny.

Uważam, ze Krell świetnie sie spisze z plastycznymi, ale dynamicznymi zestawami, na razie z takimi go nie słuchałem...

Słuchalem za to Krella KAV300 z ProAc R2.5(oryginalnymi:)) i dźwiek bardzo mi sie podobał. Wtedy podpinaliśmy VA Beethoven i R2.5. Z Responami zestaw grał muzykę.

Z kolei Krell(tym razem 400xi) podpięty do nowych D25 zagrał przeciętnie(jak za swoją kasę)...na poziomie tablette2000+najtańszy primare....albo i słabiej jako całość.

A teraz poprosze o Twoje spostrzezenia na temat 400-ki też chetnie poczytam :)

Pozdrawiam

lancaster, 28 Kwi 2007, 10:27

>A teraz poprosze o Twoje spostrzezenia na temat 400-ki też chetnie poczytam :)

lancaster, wpędzisz mnie w kompleksy:) Z krótkigo, przypadkowego odsłuchu 400xi ze starszymi Studio/60 zapamiętałem świetnie kontrolowany, silny bas i dużo powietrza. Nawet mi się to brzmienie nie skojarzyło ze specjalnie analitycznym, może przez misiowatą naturę tych Paradigmów. Jednak grało to w pobliżu tego co lubię.

>Zupelnie nie grał z ponoc bardzo obiektywnymi B&W804, 803. Dźwiek był mechaniczny i płaski.

Może to ta oschła natura tych B&W? Ciekawe, jak by zagrał z 802D, może podobnie, bo ponoć nie grzeszą muzykalnością.

Doskonale wiem, że w cenie 400xi nie można mieć wszystkiego. Jeśli ma być "muzykalność i dusza" jak napisał o Rondo 991 ABs, to nie będzie wykopu, a ja lubię czasami przyłoić.

Wolałbym nie dobierać kolumn do wzmacniacza, dlatego teraz tak się przyczepiłem do tego Krella. Cena ma znaczenie, być może za 20 kzł miałbym większy wybór, choć też nie jestem pewien. Accuphase E-408? Woli impedancje bliższe 8 Ohmom i to nie jest dynamit Krella, ale to temat na inny wątek.

Pozdrawiam.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Fajny wzmak ale ostatecznie go nie wybrałem. Można znacznie lepiej w cenie nowego 400xi... Poza tym na dłuższą metę ten "dynamit" odbiera się jak walenie żelazną pięścią w twarz. Efektowne ale niekoniecznie przyjemne :) Accuphase to kilka klas lepiej ale i 2x drożej (408).

Utopie są standardowo sterowane Krelem FPB 300 więc jest OK. Problem z Accu był taki, że lepiej z tym basem radziły sobie intergry 5 razy tańsze.

Końcówki Accu słuchałem kilka razy i tutaj już było "milutko".

Dyplomatycznie ujmę to tak , że może te Utopie nie były idealnymi kolumnami do Accu 408 :-)

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

No zdecydowanie nie były - to nie jest jakiś smok. Natomiast wysterować to jedno a co z tego wyjdzie to drugie. Innymi słowy - Accu z odpowiednimi kolumnami zagra co najmniej 5x lepiej od "5x tańszych integr" :)

BlueMax, 28 Kwi 2007, 21:43

>No zdecydowanie nie były - to nie jest jakiś smok.

No ale maleństwo to też nie jest. Dzwigałem, to wiem :-)

Reasumując, podczas odsłuchu najbardziej w Acc podobałemy mi się.........wskaźniki ;-)

Sorry, miało być o Krellu KAV. Już zmykam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.