Skocz do zawartości
IGNORED

Szybki test sieci energetycznej

ASURA

Rekomendowane odpowiedzi

Mierzyłem wczoraj (centrum Krakowa) po 23 i dziś po 13 napięcie w sieci i wynosiło 240 V noc 236 V dzień

Jak jest u Was ? przy okazję podajcie ogólna lokalizację

nie mam co narzekać

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

https://www.audiostereo.pl/topic/33062-szybki-test-sieci-energetycznej/

Chick jak masz lampowca i ustawisz mu wysoki prąd dla 230V, to jak Ci skoczy o tą Twoją tolerancje czyli o + 20% to możesz siętego lampowca pozbyć. To radykalny przypadek, ale nie od dzisiaj wiadomo że napięcie w gniazdku ma znaczący wkływ na to jak gra audio, a poza tym samo napięcie to też nie wszystko. Sprowadza sięto do stosowania filtrów itd. tylko że kolejny audio-paradoks mówi o tym że filtry sieciowe psują brzmienie, i to jest prawda. W każdym razie napięcie w sieci ma znaczenie. Poza tym Chick... tolerancja w sieci to +-5%, ale 20% dla 230V to masz prawie 50V, a wątpie że Twój zasilacz w kompie wytrzymie skok o +50V a tym bardziej o -50V.

W firmie raz napięcie spadło do 180V, popaliło tweetery w paczkach a z końcówek mocy poszedł ogień. Tylko że to nie byłoa ta Twoja norma Chick.

To nie moja norma przyjacielu, to Polska Norma. Projektant powinien zaprojektować urządzenie tak, aby wytrzymywało takie spadki napięcia. tak mówią normy Polskie i UE. Zachęcam do lektury

Podstawy prawne

Zgodnie z Ustawą z dnia 03.04.1999 r. o normalizacji (Dz. U. nr 53 poz. 251 ze zm.) i wydanym na jej podstawie Rozporządzeniem Ministra Gospodarki z dnia 14.09.1999 r. w sprawie obowiązku stosowania niektórych Polskich Norm (Dz.U. nr 80, poz. 911 ze zm.), zmienionym rozporządzeniem Ministra Gospodarki z dnia 20.01.2002r. (Dz.U. Nr 14, poz. 133) w Polsce zobowiązani jesteśmy do wprowadzenia w życie w całości zapisów Polskiej Normy PN-IEC 60038:1999 „Napięcia znormalizowane IEC”. W związku z tym do końca 2003 roku, w sieci niskiego napięcia z dotychczasowych 220/380 V napięcie powinno być podwyższone do 230/400 V ±10%. W okresie przejściowym napięcie w sieci powinno wynosić zgodnie z zaleceniami normy PN-IEC 60038:1999 Tabela I, pkt. 1) 230/400V +6% -10%.

Chick, a jeśli jesteś tego taki pewny że urządzenia są robione na +-20% napięcia sieciowego to rozkręć sobie zasialcz komputerowy i zobacz na jakie napiecia masz elektrolity przed trafami. na 250V więc jakby w Twojej normie sięto nie mieści, troche zasilaczy rozebrałem, od różnych producentów i każde miały kondy na 250V.

Przepraszam, 20% było w czasach kiedy chodziłem do szkoły. Teraz mamy 10%:

Tak więc zakres dopuszczanych zmian napięcia w sieci nn będzie mógł wynosić od 207 V do 253 V. Producenci urządzeń natomiast powinni swoje wyroby oznaczać odpowiednio do napięć znamionowych 230/400V, a urządzenia te powinny pracować poprawnie co najmniej w przedziale odchyleń ±10% od napięcia znamionowego, tj. dla urządzeń jednofazowych w minimalnym przedziale 207 V - 253 V.

"troche zasilaczy rozebrałem, od różnych producentów i każde miały kondy na 250V" - nic dziwnego że tak często się psują. Przecież w sieci są jeszcze przepięcia, i to również nalezy uwzględnić przy projektowaniu urzadzeń.

wiesz, zasilacze rzadko psują od tego co jest po stronie pierwotnej, chyba że burze itd. Od przepięć stosuje się warystory które wyczerpująsprawe wystarczająco. Zasialcze komputerowe padajągłówne ze względu na przeciążenia przetwornic po stronie wtórnej. Przynajmniej moje 3 padły właśnie tak. Ale jak napisałem zasialcz komputerowy to tylko przykład. Można sobie np. zagladnąć do swojego CD na filtr sieciowy (wsadzony tam przez inżyniera który tego sięw szkole nauczył) i popatrzeć na ceramiki. Są w większości przypadków też na 250V, nie mieszczą sięw normie, bo zostaje te 3V, ale nie zdarza się żeby napięcie nagle podskoczyło do 253V i tak stało przez godzine :) Choć to mogło by być baaaaardzo ciekawe akustycznie i wizualnie :)

Ale wstydliwi są na tym forum albo brak mierników pod reką to jakie u Was teraz jest napiecie a jakie w nocy ? to drugie możecie póżniej dopisać

>wovo

Zamiast trenować kilka zasilaczy po prostu kup jeden, ale przyzwoity. Większość tanich zasilaczy jest zbudowanych na żenująco niskim poziomie, części na krawędezi ryzyka. Potrafi padać wszystko, w zależności od serii i zawartych w nich komponentów np. mostki graetz'a:)

Większość warystorów stosowanych w popularnym sprzęcie mozna zaliczyć do zabawek służących ku lepszemu samopoczuciu właściciela (rozmiary!).

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

pewnie masz gdzieś w okolicy grzanie elektryczne i pochodzisz z północy kraju bo masz spory rozrzut dobowy

< to jakie u Was teraz jest napiecie a jakie w nocy ? to drugie możecie póżniej dopisać

Oczywiscie ze w nocy mam "wyższe napięcie " choć słyszałem o osobnikach które mają wyższe napięcie w dzień ;-]

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

cir, 24 Kwi 2007, 18:10

Mój kumpel to tak ma nie z kablami tylko z kobitkami ;na brzydkie ,na ładne na grube,na chude,stare,młode-zawsze ma napięcie czasem jak patrzę z boku to mi się niedobrze robi jak się po tych brudnych czasem łapach ślini zupełny brak rozumu

zaraz poszukam miernika i zmierzę (autor wątku gwarantuje odszkodowanie dla nakłonionych osób, które w swoim nieobeznaniu z voltami i amperami spowodują swoją śmierć lub trwałe kalectwo?)

...ps.

"najczyściej" jest dać się zeżreć mrówkom faraona

Nie ma co się bać .Teraz zasilanie jest prawie idealne.Posiadam radiobudzik philipsa sterowany częstotliwością sieci.Jak go kupiłem 27 lat temu błąd dobowy wynosił pare minut.Obecnie mniejszy błąd jest w ciągu miesiąca.Małe zmiany napiecia mniej wpływaja na jakośc odtwarzania jak zmiany częstotliwości.Pozdrawiam

witam

wysyłałem juz 2 @ do enionu - niestety to nadal monopolista na którego jesteśmy skazani ,chyba ze jest

jakaś alternatywa o które nie wiem

u mnie sytuacja jest nasteępująca:

rano w miarę ok

popołudnie i wieczorem tragedia dopiero po 21 - 22 jest wyrażny skok jakościowy

- tradycyjnie w weekendy kiedy jest czas słuchać muzy - tragedia

- nie potrzeba nawet miernika , widac wyrażnie z jaką intensywnością świeci żarówka

i to w zasadzie jest mój miernik

-- jęśli licho świeci wszystko jest przymulone choćbym wpiął tary number 1

-przy dobrym prądzie chce sie słuchać muzy, są detale niuansy etc

tylko pozazdrościć -prawda

pozdrawiam

CO za brednie ludzie wypisujecie. Wovo to juz naprawde. Jakie ceramiki na 250V? o czym ty piszesz o jakim zapasie 3V? Sa tylko na 1kV a lbo 2kV w filtrach sieciowych w zasilaczach komp. I nie padaja one praktycznie wcale, mi w zyciu zdarzyl sie tylko jeden iskrzacy na cale zycie... Jakie 250V kondensatory w zasialczach komputerowcy? 200V sa i to polaczone szeregowo i to nie ma nic wspolnego z napieciem sieci ani jego tolerancja tyl;ko napieciem po wyprostowaniu (z 230V jest troche ponad 310V ). Jakie +-20? Prose zajzrec do norm albo do stron SEPu. Zadne skoki napiecia w sieci gdybay nawet co sekunde latalo z 220 na 230V nic nie zmienia w dzwoeku bo kondensatopry w zasialczu maja taka bezwaldnosc, taka stała czasowa ze to tak usrednia ze nie ma szans zeby to zaobserwowac! CHyba ze przyjdzie skok 1kV, ale od tego sa ochronnki pzrepieciowe kalsy A, B C i D. Moze ktos zrozumie o czym pisze. Warystory jakie sa stosowane w urzadzenaich to moga najwyzej zabezpieczyc wylacznik sieciowy przepieciowo pzred iskra na wlaczniku.... Musi byc przepieciowka w instalacji B i C. Nie ma ch*ja we wsi.

no tak, dojdziemy do tego, że 230V to zła wartość napięcia w gniazdku ;))

ten wątek to rozkładanie włosa na części

a tak zapytam co nam da "szybki test sieci energetycznej"? Pozwiemy Energetykę do sądu za straty moralne?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.