Skocz do zawartości
IGNORED

Szybki test sieci energetycznej

ASURA

Rekomendowane odpowiedzi

w umowie z zakładem energetyczym są gwarantowane parametry prądu i myślę że taką umowę mama nie tylko ja

Jesli zakład ich nie trzyma ponosi konsekwencje

Jakie dokładnie nie wiem ale temat nie jest im taki obojętny jak niektórzy utrzymują może wystarczy zadzwonić

i zgłosić oczywiscie sensowne zastrzeżenia.

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Wyjątki z dokumentu "Ogólne Warunki Sprzedaży Energii Elektrycznej i Świadczenia Usług Przesyłowych" ze strony www.stoen.pl

1. Dostawcę obowiązują następujące standardy jakościowe obsługi Klientów:

1.1 Częstotliwość 50 Hz z maksymalnymi odchyleniami od -0,5 Hz do +0,2 Hz.

1.2 Dopuszczalne odchylenie napięcia od znamionowego w czasie 15 minut

w przedziale od -10% do +5% w sieciach o napięciu znamionowym niższym

niż 110 kV i w sieci o napięciu 400 kV oraz ± 10% w sieciach o napięciu znamionowym

110 kV i 220 kV. Warunkiem utrzymania napięcia w powyższych

granicach jest pobieranie przez Klienta mocy nie większej od mocy umownej,

przy współczynniku tg α nie większym niż 0,4.

Pełny tekst:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czyżbym tylko ja miał o tej porze 240V niemożliwe ! toż to Unijne napięcie i elektryczne grzanie już raczej się nie włącza przy tej pogodzie i nie ma spadków napięcia

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

A ja mam tylko 212V AC; kiedyś bywało nawet i 208V co mieści się w dolnym zakresie tolerancji -10% chociaż muszę sprawdzić miernik czy na zakresie AC dobrze wskazuje, a teraz nie mam z czym porównać.

Panowie niekiedy pomiar multimetrem cyfrowym jest strasznie przekłamany gdyz wiekszość tego typu mierników ma tendencje do pomiaru i uśredniania nawet smieci które fruwaja po sieci energetycznej..moj miernik juz nie jedne raz pokazał mi 247V!!

Dla zainteresowanych: 3 wykresy z UPSa z miejsca pracy, Bielany Wroclawskie, 24 / 25.04.07 (jasny - nap. wejsciowe, czerwony - wyjsciowe). Interpretacji sie nie podejmuje.

Ukryta Zawartość

post-8497-100003365 1177486113_thumb.jpg

post-8497-100003366 1177486113_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hue hue, a jaki to UPS że tak ładnie stabilizuje? :)))))))))))))))

A odnośnie tematu: niedawno mieszkałem na Natolinie (Wawa, Ursynów) - tam w gniazdku rzadko spadało poniżej 240V, a czasem dochodziło do 253. Aż zrobiłem fotki.

Teraz mieszkam na Imielinie - tu mam 230-235V. A najlepsze jest to że miejsca te dzieli jakieś 500m :D

Mój UPS też monitoruje napięcie w sieci i zasada jest taka, że spadek następuje o godz. 22, czyli z chwilą włączenia II taryfy energetycznej, a wzrost nad ranem, z chwilą powrotu I taryfy, ponownie kilka godzin w dzień, 12-14. Mimo, że mieszkam w okolicy, gdzie nikt nie stosuje ogrzewania elektrycznego, a z racji zawodu znam układ sieci, spadki te są więc już po stronie śreniego napięcia na stacji (a więc już na GPZ, a może już przy elektrowni ?). Domyślam się więc, że analogiczna sytuacja jest w całej Polsce. Z wysokością napięcia problemu nie mam ( teraz 245V), kiedyś, jak było zupełnie niskie, to przełożyłem zaczep na trafie i jest ok.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

terminus, 25 Kwi 2007, 15:37:

"kiedyś, jak było zupełnie niskie, to przełożyłem zaczep na trafie i jest ok."

O, proszę panowie audiofile, tak się robi! Za małe napięcie - przełożyć zaczep, za ostre wysokie - jakaś zworka, a jak muli, to pogmerać w rozdzielni. A nie jakieś tam 1,5 metra cudownej siecióweczki i myślicie, że to Wam dźwięk o klasę podniesie :-)

asiki, 25 Kwi 2007, 10:57

>hue hue, a jaki to UPS że tak ładnie stabilizuje? :)))

Cover Partner 20SE Czy rzeczywiscie tak ladnie stabilizuje - nie wiem, miernika w gniazdko nie wkladalem. Podaje to co zarejestrowal program do monitoringu.

UPS z zasady nie stabilizują napięcia (robią to stabilizatory :), jeżeli napięcie będzie za wysokie niż założone, UPS załączy się na tryb awaryjny, i jeśli spadnie poniżej założonej wartości, zrobi tak samo. Stabilizowane w niektórych modelach jest jedynie napięcie na przetwornicy (230V) podczas pracy z akumulatora. Więc o stabilizowaniu napięcia sieciowego nie ma tu mowy (być może jednak są jakieś modele pro, które to robią, ale ja ich nie znam).

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

HE! HE! HE!

Panowie wartość skuteczna napięcia to nie wszystko ;))

Wczoraj byłem u znajomego z analizatorem parametrów sieci,

Chłop miał problemy bo ekran jakoś tak skakał ;)) he he he

a więc okazało się, jaką ma sinusoidę ;))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe, że każda z faz na wykresie powyżej ma charakterystyczne tylko dla siebie i cykliczne zniekształcenia.

Jaka może być tego przyczyna ? Różny charakter obciążeń ?

No i w którym punkcie sieci/instalacji dokonałeś pomiaru ?

za licznikiem na wejściu

znajomy mieszka na wiejskiej kolonii z trzema domami w pobliżu na jednej linii napowietrznej

prawdopodobnie któryś z sąsiadów uruchomił zgrzewarkę, pewnie jakiś stary rupieć

ale do końca nie jestem pewien, znajomy ma zrobić rozpoznanie i ma to zgłosić do zakładu energetycznego

ciekawe czy coś to poskutkuje

maka, 24 Kwi 2007, 23:10

>Wtorek godz. 23:10

>U=230,5 V

>f=50,1 Hz

>

>Pozdr.

Raczej niebardzo bo tolerancja czestotliwosci sieci jest 0,05Hz albo mniej i ile pamietam jeszcze siedzialem w PSE. Spada czasem ale to tlyko w trakcie duzych poborow mocy przez siec.

Pół żartem, teraz, kiedy będzie można wybierać dostawcę energii wybierzemy tego, który ma ładniejszy sinus :)

Zupełnie nie wyobrażam sobie tego w praktyce - wybierania dostawcy.

=>terminus, 25 Kwi 2007, 22:03

>Zupełnie nie wyobrażam sobie tego w praktyce - wybierania dostawcy.

A ja tak prąd w Krakowie jest 3x droższy niż w Białymstoku od kopalni do Krakowa jest ok 70km a do Białegostoku ok500 km to gdzie według Was prąd powinien być droższy i kiedy skończy się to robienie ludzi w bambuko

21:50 przed szcztytem 238V

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Być może poeta zakładając ten wątek nie wiedział, co ma na myśli, bo miał kaca (pamiętam ze szkoły), ale się wypowiadający nie wiedzą chyba co to jest Polska B lub C (zupełnie niedaleko Warszawy): tutaj niedawno normą w tygodniu było 150-180V, a po zmianie transformatora zrobiło się 220V. Po interwencji i przełączeniu odczepu mam 235 RMS w sob-niedz i 255V w tygodniu - mierzone na testowanym Fluke. Częstotliwości nie mierzyłem, ale często toroidowe trafo 2kW brzęczy jak dzwonkowe, więc pewnie jest z 46-48Hz. Zgadnijcie,czy "fachowców w rejonie energetycznym" to obchodzi...

A co przepraszam dają Wam te pomiary? Jaka to różnica czy jest 5 voltów na plus czy minus? Słyszycie to w Waszych urządzeniach? Jeśli tak to bardzo źle świadczy o zasilaczach i stabilizatorach w tych urządzeniach.

Pomiar, który byłby ciekawy to widmo zakłóceń najlepiej w powiązaniu z tym, jak zasilacz konkretnego urządzenia poradził sobie z odfiltrowaniem tych zakłóceń. Ale do tego potrzeba już specjalistycznego sprzętu, a nie multimetru.

Przy okazji pomiar częstotliwości i sprawdzanie jak blisko jej do 50 Hz jest pomiarem niepotrzebnym, z którego nic praktycznego nie wynika.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.