Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki + karta muzyczna za 400 zl?

Franiuu

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje zakup jakis przyzwicie grajacych sluchawek do PC'ta bo od sluchania muzyki na pierdziawkach komputeriwych logitecha dostaje juz bolów uszu. Oprocz tego koniecznym wydaje mi sie kupienie karty muzycznej bo moja zintegrowana nie dosc ze prezentuje zalosny poziom, to jeszcze ostatnio zaczela mi "fiksowac".

Od razu mowie ze słuchawki maja byc podlaczone bezposrednio pod dziurke w karcie gdyz nie posiadam zadnego wzmacniacza i w najblizszym czasie nie planuje takiego zakupu. Tak wiec wazne zeby karta miala jakis wbudowany wzmak na wyjsciu sluchawkowym a sluchawki byly "nisko-omowe" i latwe do napedzenia.

Z tego co wyczytalem z uzyciem szukajki to z kart ~100 pln polecacie Terrateca DMX xfire 1024, problem w tym ze ciezko cos takiego znalezc. Jest cos jeszcze godnego uwagi w tym budzecie? Czy takie audigy 1 by sie nadawalo od biedy do muzyki?

Komuter sluzy mi nie tylko do sluchania muzy ale rowniez do gier, filmow a nawet ogladania tv [bo mam monitor 22" i tuner tv] tak wiec sluchawki te beda mialy dosc szerokie zastosowanie. Jesli chodzi o muze to slucham najchetniej rocka i new metalu, ale od czasu do czasu zdarza mi sie sluchac doslownie wszystkiego.

Oczywiscie nie mowie ze sluchawki maja kosztowac 300 zl a karta 100 zl, mam po prostu 4 stowki do wydania na obie rzeczy i raczej budzetu zwiekszyc nie moge [jestem tylko biednym studentem ktory musi tez za cos pic]

No dobra, czekam na wasze propozycje.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zassaj coś z tych Sound Blasterów około 25 zł a za resztę np Grado sr 60 i będzie grała muzyka : )

Ukryta Zawartość

jasne : ) Co do dźwiękowych to unikaj jakichś 5.1 itd bo po co Ci to. JA mam Creative AudioPCI es1370 64/128 kupioną w komisie za 12 zł i jest że tak napiszę za... jak chcę włączyć grado to muszę dać Volume control na 1/10, a Wave na 1/5 głośności bo inaczej uszy odpadną : )

Używałem przez jakiś czas Grado SR-80 wpiętych do Aureal Vortex 2 (za ~ 20zł) i grało ładnie, o kilka klas lepiej niż z kartą zintegrowaną. Potem dokupiłem wzmacniacz Holdegron, dźwięk stał się bardziej analityczny i aksamitny, ale rewolucji nie było (czyli przy zakupie tańszych Grado możesz wg mnie śmiało zrezygnować z zakupu wzmacniacza). Następnie karta mi padła i wymieniłem ją na Terratec 1024 XFire, o której piszesz (poziom podobny do Vortex 2, więcej basu i wysokich). Karta ta ma za to tę wadę, że wbudowany wzmacniacz słuchawkowy generuje wysoki poziom szumów (praktycznie nie da się słuchać). Można go wyłączyć, ale wtedy trzeba mieć swój wzmacniacz.

Czyli z komputerowych rzeczy mogę śmiało polecić Aureal Vortex 2 (raczej łatwe do dostania) + Grado SR-80/60, SR-60 mogą być nawet lepsze, bo podobno mniej im przeszkadzają wady źródła. Polecanego przez Carventesa SB nie polecam, dźwięk wydał mi się ostry i metaliczny.

A jeżeli słuchasz audio CD to warto kupić jednak używanego CDka, przy nim widać, że karty dźwiękowe grają dźwiękiem suchym, mniej przejrzystym i obcinają wysokie tony.

ja tam u siebie metalicznej góry nie zauważyłem, choć może to dlatego że głownie oglądam filmy ze słuchawkami. choć z kompa słucham dość często przez moje głośniki. Jedna rzecz jest tutaj jednak bardzo istotna. Przeznacz góra 10% kwoty na dźwiękówkę, bo w ten sposób zyskasz najwięcej : )

Na wstepie to dziekuje wszystkim za odpowiedzi i zainteresowanie sie moim dylematem :]

Grado sr60 raczej odpada z dwoch powodow. Po pierwsze wygladaja na niezbyt wygodne [i ponoc takie sa], a po drugie ich cena w polsce [~350 zl z przesylka] jest z deka przesadzona bo z taka kase przy obecnym kursie dolara moge miec alessandry ms1 ze stanow ktore sa ponoc sporo lepsze od sr60 - z oplata celna wyjdzie okolo 360 zl.

Ale tak czy siak to jednak wolalbym cos innego ze wzgledu na wyglad i wygode uzywania tych sluchawek, chociaz nie mowie ze je przekreslam. Trzecia sprawa, to chcialbym zeby sluchawki mialy dobra przestrzen [jak juz mowilem maja byc tez do gier i filmow] a mowi sie ze jest to pietta achillesowa grado.

Co do karty, to mowiecie ze te na Aurealu beda graly lepiej niz np. pelne Audigy 1? Jesli tak to jakie modele sa najlepsze? Czy tez wszystkie na vortex 2 graja identycznie? Aha, i jescze jedno... czy te kary sa kompatybilne z EAX 1.0 i 2.0, bo jednak ten efekt w grach jest dosc fajny jak sie uzywa sluchawek :P ... chociaz od biedy bym i bez niego przezyl.

Nie wiem jak SR-60, ale SR-80 są w swojej klasie cenowej raczej bezkonkurencyjne jeżeli chodzi o przestrzenność (no chyba że Pioneery wychwalane tutaj na forum). Fakt że wygodne nie są. Ale cena nie jest zła, np. Sennheiser 555 kosztujący tyle samo jest moim zdaniem co najmniej o klasę gorszy.

Co do karty to skoro masz grać, to Vortex raczej odpada - spodziewaj się problemów z nowymi grami.

Franiuu, powtarzasz zasłyszane slogany. Np. MS-1, a SR60 to raczej kwestia gustu. Jedni piszą,że te lepsze inni,że tamte, a ilu po czasie zmieniło zdanie tego już ciężko ogarnąć :)

Zamiast skreślać w przedbiegach to posłuchaj kiedyś sobie choć podstawowego modelu Grado to pogadamy ;)

Masz racje @bartezzz, najelepiej byloby po prostu odsluchac. Wie ktos moze gdzie w Wawie jest taka mozliwosc?

Nie skreslam niczego w przedbiegach po prostu nie bardzo mam ochote placic 350 zl. za sluchawki kosztujace w stanach 69$ [czyli ~195 pln]. Byc moze mialbym mozliwosc sporawdzenia ich ze stanow ale to dopiero po wakacjach... wiec troche dlugo bym musial czekac, troche za dlugo ;]

A czy poza Grado jest jeszcze cos godnego uwagi?

jezeli sie nie myle to masz jeszcze tonsile sd426 i te kossy co wczesniej pisalem( za fajna cene mozna je miec 170zl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

mam podobna sytuacje do ciebie i zdecydowalem sie na ur40 bo lepiej beda wspolgrac z tania karta dzwiekowa

Ukryta Zawartość

a i jeszcze sa AKG k27i kilka osob je ma z tego forum

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Problem jest taki, że słuchawki za 70 $ stoją u nas po 350 zł. To fakt ale musisz wiedzieć że jakiekolwiek za 350 w Polsce być nie kupił to w Stanach stały by po 70 $. Bo my mamy naszą kochaną chUjNIĘ EUROPEJSKĄ : (

W tej cenie zdecydowanie grado sr 60 + karta oparta o Vortex 2, najlepiej Montego II Turtle Beach (czasem są na allegro w cenie 35 PLN), zdecydowanie żadnych Szumblasterów !!

Grado posłuchasz w wawie w Studio Pro, ul. Waliców 20. Na przeciwko komisariatu jest ten sklep w bloku na parterze ;) link do strony sklepu:

Ukryta Zawartość

Umów się wcześniej na odsłuch telefonicznie i po problemie. Miła obsługa i jak mówią "słuchawki można odsłuchać zawsze".

Taki zestaw wymiecie ci sporo innych w tej cenie, musisz dać tylko czas Grado na wygrzanie (około 100 godzin). Z początku mogą grać za ostro i nie pełnie.

Ukryta Zawartość

Gruesome, miałem tego Terrateca i nie generował on żadnych szumów. Może pogrzeb w PC-cie i odsuń mozliwie daleko kartę dźwiekową od karty graficznej tudzież jakiegos kontrolera SCSI (jezeli takowy posiadasz). Ew. pobaw sie ustawieniem jej w innym slocie PCI, z reguly jeden ze slotow wspoldzieli przerwania z wbudowanym kontrolerem IDE i czasami potrafi byc raki kontroler w karcie "slychac". Tego Terrateca polecam, w sumie sprzedałem go tylko dlatego, ze nie miał supportu do Visty i teraz jestem w przysłowiowej dupie, bo zadna z przyzwoitych kart z Vista jeszcze nie gra.

Oki, juz mam. Jak bede w Wawie to wpadne do nich i sie sytuacja troche rozjasni.

Apropos kart, co sadzicie o Videologic SonicFury [amerykanska nazwa: Turtle Beach Santa Cruz] ? Lepsze by to bylo od vortexa?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.