Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  226 członków

Elac Klub kolumn
IGNORED

Klub zwolenników kolumn Elaca !!!

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, tomek11 napisał:

To o mnie;)

świat jest mały 🙂

wciaż mam 247 w wersji pierwszej, dokładnie jak w tym teście:

https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/400-elac-fs-247

grały mi ładnych parę lat, podobało mi się, dlatego (prawie w ciemno, bo niby jakiś odsłuch był ale w sklepie) zdecydowałem się na wyższą serię

5 godzin temu, tomek11 napisał:

Jak duży masz pokój? Może warto rozważyć podstawkowe Vela?

Pokój wielki nie jest. Około 12m2 ale FS217 pasowały mi idealnie. Obawiam się że małe Vele jednak mogą być trochę w kwestii basu za małe. Nie za bardzo mam jak sprawdzić. Podstawki potężne mam jeszcze z czasów Dynaudio 52SE więc Vele miały by na czym stanąć.

Lubię kiedy gra muzyka...

1 godzinę temu, sk-victor napisał:

Pokój wielki nie jest. Około 12m2 ale FS217 pasowały mi idealnie. Obawiam się że małe Vele jednak mogą być trochę w kwestii basu za małe. Nie za bardzo mam jak sprawdzić. Podstawki potężne mam jeszcze z czasów Dynaudio 52SE więc Vele miały by na czym stanąć.

Ja przy 12m2 w ogóle bym nie rozważał podłogówek. Vela BS403 wypełni taki metraż i to z wielkim zapasem. I bas ma mocny i jednocześnie niepodbity, wielobarwny. Za te pieniądze lepszych monitorów nie słuchałem. Używane BS403 można kupić za ok. 5000 zł. Poza tym całościowo to inna klasa, niż np. Carina FS247.4 (tych to bym nawet przez chwilę nie brał pod uwagę do 12m2, będziesz miał "skrzywiony" dźwięk, one naprawdę potrzebują przynajmniej z 20 m2 i wypada je odsunąć przynajmniej pół metra od ściany). Wiem, bo miałem oba modele;)

Nie znam FS247.3, ale podejrzewam, że mogą być lepsze, niż Carina FS247.4. Ale naprawdę zastanów się nad Velami BS403, ja po przerzuceniu przez 25 lat kilkunastu różnych paczek, stwierdzam, że w warunkach blokowych i pokojach do 20m2 monitory są po prostu lepsze. Kropka.

Edytowane przez tomek11

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

8 minut temu, J4Z napisał:

59712-elac-vela-bs403-audiocompl-lab1.jp

No dobrze, lekko może i ma podbity ten dół, ale ja tego nie słyszę, tak jak na niektórych innych kolumnach, gdzie dół jest "napompowany" w zły, rzekłbym prymitywny sposób. Moim zdaniem w brzmieniu BS403 słychać klasę i żaden wykres tego nie zmieni;)

9 minut temu, J4Z napisał:

Metry, metrom nierówne...

OK, proporcje ścian są różne, inna akustyka, itd. Ale bez przesady, 12m2 to wciąż 12 m2 i obawy, że monitor (nie mini-monitor) nie podoła w takim pokoju są zupełnie nieuzasadnione.

39 minut temu, tomek11 napisał:

Ja przy 12m2 w ogóle bym nie rozważał podłogówek. Vela BS403 wypełni taki metraż i to z wielkim zapasem.

Generalnie racja. Dynaudio Audience 52SE grały pięknie i na brak basu nie narzekałem nigdy. Elac FS217 jednak wniósł troszkę więcej masy. Wiem FS217 to nie FS247. Być może moje FS217 są złotym środkiem i nic mądrzejszego nie uzyskam wymieniając je ale wiecie jak to jest 😉

5 minut temu, sk-victor napisał:

ale wiecie jak to jest 😉

Ja aż za dobrze, zwłaszcza w ostatnim czasie;)

Godzinę temu, tomek11 napisał:

Moim zdaniem w brzmieniu BS403 słychać klasę i żaden wykres tego nie zmieni;)

Oczywiście masz rację. Żaden wykres tego nie zmieni.

.

swego czasu, czytałem na Audio wiele recenzji, czy to kolumn czy innego sprzętu... i

wykresy - elac fs 247 (wg audio i tego co widziałem) ma jedną z najbardziej zrównoważonych charakterystyk (przy zamkniętym górnym otworze i zdjętej maskownicy):

Zrzut ekranu 2024-07-25 180407.png

W dniu 24.07.2024 o 15:41, Adasza napisał:

Masz głośniki za dychę i chcesz zmienić piec za dwie dychy. Kup głośniki za 20k i poszukaj pieca 10 to Ci kopara opadnie. 

obecnie za 4 dychy chce kupic wzmaka do Elakow, ale spokojnie, oni tego nie sprawdzaja;)

W dniu 25.07.2024 o 10:41, sk-victor napisał:

U mnie Vela BS 403 gra w salonie 24-25m i na brak basu nie narzekam.  Tak więc w 12 metrach tez basu nie zabraknie. Obecnie rozważam sprzedaż swoich kolumn.  Jak byś był zainteresowany to zapraszam do kontaktu.

No to nabawiłem się białych 247.3 Już sobie grają. Jeszcze się w nie nie wsłuchałem. Przejechałem się po nie w sumie 1100km 😉 Kupujący nie chciał wysłać. Mała wycieczka na drugi koniec Polski. Na szczęście połączona ze zwiedzaniem 😉. Pierwsze spostrzeżenia. "Większy" dźwięk. Czego można się było spodziewać więcej masy. A i wysokie troszeczkę inne. Więcej powietrza powiedział bym. Nie wiem który model JET-a był w FS217 ale grał troszkę ostrzej niż JET 5 w FS247.3 Tu troszkę łagodniej ale jakby dokładniej. Chyba, że to wszystko sugestia + zmęczenie po podróży 😉

20240804_232533.jpg

Większość kolegów zapewne to wie, ja dopiero sobie czytam. Ale jakby ktoś czasem miał wątpliwości, którą wersję głośnika JET mają jego kolumny to tu jest taka "ściąga" 😉 Czyli faktycznie Carina 247.4 to taki krok wstecz... bo ta ich chińska wersja JET wygląda jak wersja JET 3.

JET.jpg

ładnie się prezentują w tym pokoiku - to co w dolnej części szafki (niezła kolekcja) też gra?

i polecałbym zamknąć górny basreflex - kolumny blisko ścian a jedna w rogu

Też rozważałem te 247.3 (dokładnie te same;). Ostatecznie kupiłem monitory Bowersa. Ale proszę mnie nie eksmitować z klubu, jako byłego właściciela 4 różnych modeli Elac🙂

Godzinę temu, ro35 napisał:

ładnie się prezentują w tym pokoiku - to co w dolnej części szafki (niezła kolekcja) też gra?

To takie "przypadki" leżą. Regał obok jest natomiast pełny decków kasetowych i szpulowych 😉

i polecałbym zamknąć górny basreflex - kolumny blisko ścian a jedna w rogu

Zatyczki już kupione. 247.3 podobno nie miały w komplecie (lub sprzedający nie miał). Na OLX były i kupiłem zanim je przywiozłem.

19 minut temu, tomek11 napisał:

Też rozważałem te 247.3 (dokładnie te same;)

W sensie ten model, czy konkretnie te po które ja z Łańcuta do Torunia pojechałem 😉

3 godziny temu, sk-victor napisał:

W sensie ten model, czy konkretnie te po które ja z Łańcuta do Torunia pojechałem 😉

Konkretnie te z Torunia. Niewiele brakowało, ale ostatecznie ze względu na pewne problemy z modami mojego pomieszczenia, zdecydowałem się spróbować monitory z innej stajni (patrz sygnaturka poniżej) - jutro powinienem je mieć:)

Edytowane przez tomek11

26 minut temu, tomek11 napisał:

Konkretnie te z Torunia. Niewiele brakowało, ale ostatecznie ze względu na pewne problemy z modami mojego pomieszczenia, zdecydowałem się spróbować monitory z innej stajni

No to jak już wszystko wiemy to kupiłem je finalnie za 4200zł. Stan absolutnie jak nowe. Maskownice, kolce z podkładkami w pudełkach nierozpakowane. Wiadomo mi doszła nietania wycieczka na koniec Polski ale zrobiłem z tego dwudniowe zwiedzanie Torunia z żoną. Więc inaczej patrze na ten koszt. Drugie na OLX białe z Poznania bodajże, sprzedaje przemiły sprzedawca, który dokładnie poinformowało mnie o rysach ubiciach i wgniotce na wooferze. Za nie podziękowałem. Są jeszcze jakieś czarne za 1999zł/szt

Te, które kupiłeś, były chyba w najlepszym stanie. Poza tym Toruń jest piękny:) 

Przy okazji serdecznie pozdrawiam poprzedniego właściciela tych 247.3, o ile tu jest;)

kiedyś trzeba było polować na te sztuki, teraz jakiś wysyp. wciąż są dwie pary na olx do wzięcia 😉

No tak, faktycznie 3-4 sztuki tego modelu dostępne u nas od ręki to raczej rzadkość. Zbieg okoliczności i tyle. Wydaje mi się, że kolega @sk-victor wybrał najlepsze sztuki i do tego białe, one są piękne! Wyglądają wyjątkowo z tymi czarnymi membranami i całym panelem, a były już przecież jakiś czas temu zaprojektowane. Spójrzcie na innych, co potrafili tak zrobić w tamtych czasach i za te pieniądze? No słabo raczej. Dlatego bardzo szanuję Elaca i powiem to kolejny raz, potrafią zrobić paczki, które dobrze brzmią ale też i dobrze wyglądają. Dla mnie wygląd ma również znaczenie, fajnie, jak kolumny dobrze się wkomponowują we wnętrze, prawda? Nie wyglądają, jak 30 letnie kolumny otrzymane od teścia w spadku... Oczywiście wyznawców tej drugiej opcji jest również sporo na tym forum i nie tylko, ale ja tego nie kupuję.

12 minut temu, tomek11 napisał:

Przy okazji serdecznie pozdrawiam poprzedniego właściciela tych 247.3, o ile tu jest;)

Świetny gość. Przywitał nas pięknie wraz ze swoją żona, posłuchaliśmy, pooglądałem, auto zostawiłem pod domem, odwiózł nas swoim samochodem do hotelu a na drugi dzień jak dzwoniłem, że już jedziemy taryfą to obie kolumny zniósł z 4 piętra i czekał na nas pod blokiem. Są świetni ludzie na tym świecie. To była udana transakcja. Również go pozdrawiam z tego miejsca. 

19 minut temu, tomek11 napisał:

Przy okazji serdecznie pozdrawiam poprzedniego właściciela tych 247.3, o ile tu jest;

Tak byłem pierwszy raz w Toruniu i starówka jest przepiękna. Tylko straszne tłumy ludzi. Ale obcowanie z tak historycznym i pełnym pięknych zabytków miejscem bezcenne. 

4 minuty temu, sk-victor napisał:

Tak byłem pierwszy raz w Toruniu i starówka jest przepiękna. Tylko straszne tłumy ludzi.

To są "uroki" odwiedzania pięknych miejsc, ale popularnych jednocześnie i tego nienawidzę (tzn. tych tłumów). Dlatego miejsca popularne omijam szerokim łukiem, no może ewentualnie w styczniu, jak jestem w takich miejscach na delegacji, to wybiorę się na jakiś spacerek przed kolacją z klientem. To wtedy ma swój urok. Ale nie w tzw. sezonie.

Na wakacje tylko Sejneńszczyzna, najbliższy sąsiad, nie turysta tylko autochton, 300 m od nas. Chyba 3 kwatery nad całym jeziorem:) Dom, ogrodzona działka 1ha, brzeg z własnym pomostem, strefa ciszy, żadnych sąsiadów, z lewej strony nieużytki, z prawej zboże. Można właściwie na golasa chodzić:) No ale lepiej do Chorwacji jechać i zdychać w 38 stopniach;) I walczyć o leżak i męczyć się wśród chamskich, wielojęzycznych tłumów. Ja tego nie rozumiem. Pomijam już kwestię przejazdu, ja z Białegostoku jadę na tę miejscówkę 90 minut, do Chorwacji ok. 17 godzin do Splitu. Czujecie to? 

5 godzin temu, tomek11 napisał:

Też rozważałem te 247.3 (dokładnie te same;)

A tak z ciekawości skąd od początku wiedziałeś, że to właśnie te same nad którymi myślałeś? Jeszcze wtedy o Toruniu nie wspomniałem 😉

25 minut temu, tomek11 napisał:

No ale lepiej do Chorwacji jechać i zdychać w 38 stopniach;) I walczyć o leżak i męczyć się wśród chamskich, wielojęzycznych tłumów.

Nie byłem i nie zamierzam. Wszyscy byli, ja nie muszę 😉 Wole polskie morze. Mimo, że nie modłów nie stosuję w pogodę zazwyczaj trafiamy. A że woda ma 16 stopni? Cóż, piwo powinno mieć 6 i wtedy najlepiej smakuje...

https://www.parts-express.com/Dayton-Audio-AMT-Mini-8-Air-Motion-Transformer-Tweeter-275-095?quantity=1

Podobno tej firmy są te "JET-y" stosowane w Carinach. Wyczytane i znalezione na forum Audio Science Review

hmmm, wydawało mi się, znaczy elac zawsze się chwalił że JETy robi prawie ręcznie u siebie.

ale, zwracam jeszcze uwagę na coś, co naprawdę rzadko pojawia się na portalach ogłoszeniowych:

Elac 4Pi w wersji najnowszej czyli PLUS 5 - podstawa zaprojektowana tak aby prosto stały na krzywych velach 😉

https://www.olx.pl/d/oferta/glosniki-elac-4pi-plus-v-CID99-IDZTof5.html

Godzinę temu, tomek11 napisał:

No ale lepiej do Chorwacji jechać i zdychać w 38 stopniach;) I walczyć o leżak i męczyć się wśród chamskich, wielojęzycznych tłumów

zaprotestuję. wystarczy wiedzieć gdzie jechać by tego uniknąć. z biurem podróży raczej się nie uda (jako od lat miłośnik bałkańskich klimatów). oraz niekoniecznie w szczycie sezonu - czerwiec/ wrzesień.

15 godzin temu, sk-victor napisał:

A tak z ciekawości skąd od początku wiedziałeś, że to właśnie te same nad którymi myślałeś? Jeszcze wtedy o Toruniu nie wspomniałem 😉

Ogłoszenie zniknęło z olx, Ty wstawiłeś fotkę, sprzedawca mi również zaznaczył, że tylko odbiór własny...

To wszystko skleiło się ładnie;)

Edytowane przez tomek11

Tak po dwudniowym już graniu stwierdzam, że w porównaniu do FS217, FS247.3 są troszkę "ciemniejsze". Wysokie są cofnięte. Specjalnie wykręciłem zwrotnice w obu aby sprawdzić jak jest ustawiona zwora. W obu była na 0. Przestawiłem zworę w 247.3 na +. Różnica subtelna ale zauważalna. Aby tą różnicę tak usłyszeć konkretnie podałem 5kHz i przestawiałem. Na razie pozostanie na +. Jak oswoję się z nimi potem wrócę na 0. Bas zatyczkami troszkę uspokoiłem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.