Skocz do zawartości
IGNORED

Głosnikowce do Totem Model 1 - odsłuchy

stempur

Rekomendowane odpowiedzi

Witam?Może komuś przydadzą się moje spostrzeżenie na temat dobierania kabli głośnikowych do Model Totem 1.

Po kupnie Totemów jakiś czas szukałem przewodów w bi-wiringu, bo Model 1 Signature polubiły się z takim rodzajem okablowania. Dźwięk przy podwójnych drutach lepiej się otwierał, był precyzyjniejszy, szybszy.

?Przesłuchałem bardziej lub mniej dokładnie kilkanaście przewodów w systemie jak w "o mnie". Od razu powiem, że początkowo wygrywał Audioquest Gibraltar, który miał już zostać na jakiś czas. Ale okazało się, że po niewygórowanej cenie jest do kupienia MIT Shotgun MH 750. Wpiąłem, posłuchałem i nie było odwrotu....?Przez system przewinęły się niższe Fadele, trzy Audioquesty, Siltech, drogi Oelbach, Albedo, tańszy Cardas, Tara Labs Prime , Nordost Red Dawn, były też trzy kombinacje bi wiringow różnymi kablami opartymi o moje poprzednie MIT-y Terminator 4 (nieudane, nie ma co o nich wspominać). To tytułem wstępu.?Za chwilę konkrety, pozdrawiam Stempur

Kilka zdań o tym, co mi się nie podobało - bez szczegółów, bo szkoda czasu.

1. Cardas Croslink. Słabe, zamulone brzmienie, bez szczegółów, konturów dźwięku, osłabiona góra, uśrdeniona dynamika. Wiem, że to tanie kabelki i być może Neutrale lub Goldy wypadły by lepiej, ale ich nie miałem.

2. Tara Labs Prime 1000 (nie jestem pewny symbolu). Bardzo byłem zaskoczony, bo tan kabel brzmiał bardzo podobnie do Cardasa. Ża duża zbyt miękkiego basu i rozlazła średnica, które to aspekty zacierały i zalewały muzykę. Brak znanej z wyższych modeli Tary otwartości, swobody, wyrazistości. Ogólnie trochę lepiej od Cardasów, ale ogólnie brzmiały w podobnym stylu.

3. Siltech LS 100 G3. Coś jakby Red Dawn, ale sporo słabszy. Bardziej sucho, bez masy, ciała, za technicznie, za ostro. Jak na kable za tę kasę to raczej słabo.

Sam nie wiem co napisać o Oelbachu (wysoki model, nie pamiętam symboli, nowy kosztował coś około 4 tyś za dwa 2,5 metrowe odcinki). Przewodził sygnał i tyle. Zupełnie mnie nie ujął niczym.

?W kolejnym odcinku Fadele.?Pozdrawiam Stempur

stempur,

piszesz cyt. "były też trzy kombinacje bi wiringow różnymi kablami opartymi o moje poprzednie MIT-y Terminator 4 (nieudane, nie ma co o nich wspominać)". czy te kombinacje były nieudane? czy też chodziło Ci o MITy "czwórki"? ;-D

a tak na marginesie - zmień wzmacniacz, a nie kable; niesforny jesteś i kablami głośnikowymi merdasz, a to w amplifikacji masz mizerię i stąd takie efekty eksperymentów z okablowaniem ;-) ten musical nie nadaje się do totemów, ot cała tajemnica. to kiepski wzmacniacz jest i tyle, zresztą to już kiedyś napisałem i zdanie nie zmienię ;-D

x.

Jestem dość głęboko przekonany, że lepszy dźwięk z biwiringu bierze się głównie z braku zworek. Wrażliwość systemu na kable świadczy raczej o wzmacniaczu niż o kolumnach, tu się zgodzę. Totemy Model One to jest raczej trudny i nieprzewidywalny partner, parę razy je słyszałem i wydaje mi się że pewnym problemem jest uzyskanie na nich spójnego brzmienia - poszczególne elementy pasma brzmią dobrze czasem wręcz wyczynowo, ale całość daje trochę dziwny efekt - być może właśnie bardzo dobry wzmacniacz jest tu bezwzględnie wymagany, ja słuchałem ich ze wzmacniaczami z powiedzmy średniej półki.

tych totemów nie znam, wzmacniacz owszem, nie zgodze się z opinią kolegi X. To b. przyzwoita integra, całkiem dynamiczna i spójna (w swojej klasie nie w porównaniu do klocków za 10k zł i więcej). Czy odpowiednia do totemów to inna kwestia. Słuchałem modelu Forest napędzanego moon`em i spiętego zdaje się MIT`ami. Ponieważ na koniec wpinane były inne kolumny (Ariel, Arial nie pamiętam nazwy) miałem więc jakieś porównanie do charakteru Totemów. Tak więc, gdybym miał z marszu ustawiać kombinację elektroniki do tych Totemów to szybciej miast tego Musicala sprawdziłbym co się dzieje po zamianie CD na jakiś żywszy, nawet kosztem neutralności, niech by był taki nieco podkręcony, z dobrym drivem i powietrzem.

Choć tak debatujemy nie wiedząc czego ostatecznie poszukuje stempur. Z wpisów nie odniosłem wrażenia, że coś mocno nie pasuje, a raczej, że szlifuje system.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Ja osobiście używam od ponad roku oryginalnych kabli Totema. Kabel nazywa się Tress i jest bi :) Mam Totemy Forest i uważam, że to naprawdę dobra kombinacja i w miarę niedroga. Nie wiem jak jest z Model 1, ale sądzę, że też by to zagrało. Na głośnikowce MIT-a mam dużą ochotę podobnie na Fadele, ale to już sporo kasy. Sprawiłem sobie tylko IC MIT-a i uważam, że jest doskonały.

Pozdr

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

> PMD

Kolumny nazywają się Aerial - też słuchałem, świetne. Jestem ciekaw jak je oceniłeś w stosunku do Forestów ?

Co do żywszego CD to popieram. Idealny jest Resolution Audio Opus 21, do którego też się już długo przymierzam. Po wpięciu go u mnie zamiast obecnego CEC było kilka klas lepiej.

dzięki za info. nie pamiętałem jak się to nazywa. nie podejmę się oceny tych kolumn ponieważ były wpięte na chwilę dla jakiegoś odniesienia. Dla mnie Moony ciekawiej zagrały z forestami, z Aerial zrobiło się za twardo (ale nie za jasno), za to pojawiło się więdej powietrza, którego z kolei wyraźnie brakowało mi przy Forestach, ale i tak to jeszcze nie było to. Podejrzewam jednak, że to może być kwestia okablowania (z tym brakiem powietrza w Totemach), system nie był okablowany jakimiś drogimi przewodami.

Foresty z moon`em zrobiły na mnie spore wrażenie, jak dla mnie to był już prawdziwie Hi-endowy system, choć jeszcze do doszlifowania (chyba, że elementy składowe nie były jeszcze uczciwie wygrzane i to było kwestią). Jeśli w nagraniach nie tylko rozróżnia sie precyzyjnie instrumenty ze względu na ich barwę, ale odczuwa się niemal fizycznie ich wielkość: słyszysz że gitara to nie same struny ale też pudło rezonansowe określonej wielkości, Fortepian to ogromny instrument który waży (nie wiem dokładnie), kilkaset kilo? Niesamowite wrażenie, tym bardziej że kolumny patrząc na ich rozmiar, wielkość i ilość przetworników prezentują sie raczej skromnie.

Bluemax-> "Co do żywszego CD to popieram. Idealny jest Resolution Audio Opus 21, do którego też się już długo przymierzam. Po wpięciu go u mnie zamiast obecnego CEC było kilka klas lepiej."

A może warto rozważyć dokupienie do 51 przetwornika 71dx:).

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Nie chcę tu robić off-topa, ale miałem niedawno DX-71 Mk. II i po wyjściu regulowanym nie grał :( Tak więc wystarczyłby DX 51 Mk. II lub Mk. III za mniej kasy i po wyjściu stałym grający na poziomie 71 :)

> cloudior

Ty miałeś niedawno Model 1, jakie kable testowałeś ? Pytałeś mnie też kiedyś na innym forum o Foresty, ale później pisałeś, że już Cię Totemy nie intsresują. Jakieś złe doświadczenia ?

Pozdr.

Z Model 1 przerzuciłem kilkanaście par kabli gloś. M.in. wspomnianego Cardasa Crosslink, całą ofertę polskich kabli Hot Line z serii Spiral, jakiegoś tańszego Wireworld'a oraz parę innych, i mogę powiedzieć, że te kolumny nie są przezroczyste. Różnice między okablowaniem istnieją, ale są znacznie...znacznie mniejsze niż w przypadku moich poprzednich głośników B&W705.

Dlatego bardziej skupiłem się na wzmacniaczach. No i tutaj z M1 "najlepiej" wypadł Accuphase E303x. Cudzysłów tylko dlatego, że to i tak było za mało by te kolumny zostały u mnie w domu. Po prostu mi się nie podobały. Wybredny gnojek jestem:) Koniec offtopu:)

Pozdrawiam.

Wysylalem zapytanie do Stempura, ale chyba zasluchal sie w kabelki dlatego zadam pytanie do wszystkich:

Jak u Was wyglada polaczenie BW - czy jest to wersja A czy B.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

cloudior, dlatego sprostać Twoim wysokim oczekiwaniom mogą tylko Tesle i teraz słuchasz muzyki :)

Wklej fote, bo się koledzy męczą a droga do HiEndu i nirvany jest taka prosta.

stempur, sprzedaj Totemy, kup Tesle(lekki tuning). Kable cudów nie zrobią...przynajmniej na dłuższą mete.

Moglem tego nie pisać, bo i tak nie uwierzycie;)

Pozdrawiam

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Przecież cloud ma B&W 801 a nie Accuhorny - tak przynajmniej wynika z opisu :)

Wersja A :) Ale tylko dlatego, że Tressy są bi tylko od strony kolumn. Sama końcówka Pliniusa ma podwójne terminale głośnikowe.

kaszanka, albo nawet bym powiedział C.

Z jednego zacisku(+ lub-)wzmaka idą dwa kable, które są łaczone (bez zworek-osobno) w terminale tweetera i midwoofera kolumny.

Pozdrawiam

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

cloudior, 5 Maj 2007, 10:49

>Bluemax -> myślisz, że jeżeli na prawdę miałbym to co w "o mnie" rozwodziłbym się nad

>Crosslinkiem:):):)

>

:)

Skąd miałem wiedzieć co masz ? Ale Bentleyem daj się bujnąć nie bądź żyła ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.