Skocz do zawartości
IGNORED

SERIALE ZAGRANICZNE

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, piorasz napisał:

Dzięki. Była też wielokrotnie mowa aby podawać serwisy gdzie obejrzeć. Wpisałem tytuł w Netflix i jest film o takim samym tytule.

Sprawdziłem jaki Barry jest na Netfliksie,niestety nie jest to Barry Lyndon, który moim skromnym jest arcydziełem.

12 godzin temu, broniasz napisał:

C+.Infiniti.Na razie bije Detektywa na łeb,na szyję.

Mam to "na oku", ale jak zwykle czekam na cały sezon. 😉

Wszystkie kwiaty Alice Hart - bardzo dobry 1-sezonowy serial produkcji australijskiej. Mroczny, tajemniczy klimat, trochę suspense. Jedną z głównych ról gra Sigourney Weaver.

Amazon Prime

Godzinę temu, soundchaser napisał:

Wszystkie kwiaty Alice Hart - bardzo dobry 1-sezonowy serial produkcji australijskiej. Mroczny, tajemniczy klimat, trochę suspense. Jedną z głównych ról gra Sigourney Weaver.

Amazon Prime

Na muzyce Hania Rani, trza podejść.

4 godziny temu, soundchaser napisał:

Mroczny, tajemniczy klimat, trochę suspense.

Nie jest zbyt traumatyczno-feministyczny? Bo tak z opisów wynika.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

1 godzinę temu, Yodzisław napisał:

Nie jest zbyt traumatyczno-feministyczny?

Też.

Dodam, że piękne krajobrazy australijskiej flory.

Edytowane przez soundchaser

Obejrzyj serial,  o którym napisałem powyżej.
Tylko nie wiem, czy gustujesz w takich. 
Ja uwielbiam te klimaty.

Edytowane przez soundchaser
Obejrzyj serial,  o którym napisałem powyżej.
Tylko nie wiem, czy gustujesz w takich. 
Ja uwielbiam te klimaty.
Ja gustuje we wszystkich gatunkach jeśli tylko fabuła, aktorstwo, zdjęcia są na najwyższym poziomie.

Jeszcze winny jestem dwa zdania na temat filmu "Rozdzielenie", który polecił kolega [mention=90299]Ajothe[/mention].
Obejrzałem 4 odcinki i odpuściłem. Nie mówię, że zły ale na miarę XXI wieku marny. Spójrzcie choćby na Polską "Seksmisję", ktorą nakręcono 1984. Był pomysł wyprzedzający epokę, był humor i aktorstwo. W "Rozdzieleniu" mamy do czynienia z całkowitym brakiem nowego pomysłu a tylko powielaniem utartych ścieżek z przed dekad a nawet półwiecza.
Nie tego oczekuję od współczesnego kina w tym gatunku.
Dziwią mnie również recenzje niektórych krytyków na temat tego filmu ale nie chcę nikogo obrażać więc tu sobie daruję...

Okej, ale to właśnie mnie urzekło, bo takiego pomysłu nigdzie nie widziałem. Realizacja też mi się podobała.

Nowatorskich rozwiązań we współczesnym kinie jak na lekarstwo niestety....tu się zgadzam 😋

Podobało mi się również pokazanie konsekwencji takiej niby utopijnej sytuacji na pierwszy rzut oka 🙂

W oczekiwaniu na finałowy 6 sezon przypominam sobie całość

HANDMAID'S TALE

Opowieść podręcznej (HBO)

...przerażająca jest myśl, że jeszcze "parę" lat rządów obecnej opozycji i mielibyśmy tu, wypisz wymaluj Gilaed...

Edytowane przez iro III
8 minut temu, iro III napisał:

HANDMAID'S TALE

Odpadłem po drugim sezonie lub w trakcie. ...ale na początku było fajnie. 

...na prawdę fajnie 

.

Okej, ale to właśnie mnie urzekło, bo takiego pomysłu nigdzie nie widziałem. Realizacja też mi się podobała.
Nowatorskich rozwiązań we współczesnym kinie jak na lekarstwo niestety....tu się zgadzam
Podobało mi się również pokazanie konsekwencji takiej niby utopijnej sytuacji na pierwszy rzut oka
No ok. A widziałeś Seksmisję, Planetę Małp , Star Trek.... ? Nie mówię, że teraz masz obejrzeć bo to może być pomyłką ale w swoim czasie i zgodnie z czasem, w którym powstały te filmy. Takich filmów była cala masa i tylko chwilowy brak czasu nie pozwala mi wymienić całego mnóstwa dobrych filmów z przed wielu dekad.
Teraz, piorasz napisał:
13 minut temu, Ajothe napisał:
Nowatorskich rozwiązań we współczesnym kinie jak na lekarstwo niestety....tu się zgadzam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Podobało mi się również pokazanie konsekwencji takiej niby utopijnej sytuacji na pierwszy rzut oka emoji846.png

No ok. A widziałeś Seksmisję, Planetę Małp , Star Trek.... ? Nie mówię, że teraz masz obejrzeć bo to może być pomyłką ale w swoim czasie i zgodnie z czasem, w którym powstały te filmy. Takich filmów była cala masa i tylko chwilowy brak czasu nie pozwala mi wymienić całego mnóstwa dobrych filmów z przed wielu dekad.

Ja to rozumiem, ale to się potwierdza we wszystkich dziedzinach sztuki, z takim podejściem to dzisiaj nie ma czego oglądać....dlatego staram się mieć inne podejście i doceniać jakikolwiek przejaw czegoś świeżego jak np Ex Machina. 

Dobre wrażenie zrobił na mnie 1 sezon Altered Carbon jeśli chodzi o Action Sci fi. Klimacik świetny. 

Ostatnio wydanego Twórcę również można krytykować, że to już wszystko było, ale ten film ma swój klimat i jest wizualnym majstersztykiem. 

Podobnie nowa Diuna....mnie zrównała z piachem pod każdym względem, a ktoś powie ze to juz było. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20 minut temu, piorasz napisał:

W "Rozdzieleniu" mamy do czynienia z całkowitym brakiem nowego pomysłu

Akurat pilot jest wybitny i wyjątkowo pomysłowy. Natomiast dalej jest tragedia. Jeśli chcesz pomysłów niewidzianych wcześniej to czekaj na Problem Trzech Ciał, o ile nie sp***dolą tego. Nie czytaj recenzji książki bo spoilery odbiorą ci połowę przyjemności.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

8 minut temu, Yodzisław napisał:

Akurat pilot jest wybitny i wyjątkowo pomysłowy. Natomiast dalej jest tragedia. Jeśli chcesz pomysłów niewidzianych wcześniej to czekaj na Problem Trzech Ciał, o ile nie sp***dolą tego. Nie czytaj recenzji książki bo spoilery odbiorą ci połowę przyjemności.

Nie wiem jak Ty, ale oglądając trailery mam wrażenie, że już to spierdolili 😒

Edytowane przez Ajothe
Rzadko czytam recenzje czegokolwiek o filmie i muzyce. Czytam dopiero po wysłuchaniu/obejrzeniu. Zamiast tych recenzji wolę ocenę "zaufanych" ludzi. Do mediów czy prasy mam od dawna umiarkowane zaufanie. Ciężki ze mnie "egzemplarz"
Nie zależy mi całkowicie na przytakiwaniu komuś w celu dobrych relacji. Lubię pogadać o sztuce muzyce czy filmie w realu ale tylko z ludźmi, którzy mają do tego podobny stosunek a nawet dystans jak ja.
8 minut temu, Ajothe napisał:

Nie wiem jak Ty, ale oglądając trailery mam wrażenie, że już to spierdolili 😒

Na razie wygląda nieźle (trailery). Trochę przepicowany ale przynajmniej nie jest to jakaś bieda. Co do reszty trzeba czekać do premiery. Dawno przestałem się podniecać trailerami. Natomiast jeżeli coś kiepsko wygląda na trailerze to nie ma szans żeby całość była OK.

Teraz, piorasz napisał:

Rzadko czytam recenzje czegokolwiek o filmie i muzyce

Tu trzeba być na prawdę czujnym bo trylogia co jakiś czas odkrywa kolejne karty powodujące opad szczęki, a nawet opisy powieści czy serialu potrafią zdradzić kluczowe zwroty historii (bo tu ciężko mówić o typowej akcji).

A Cixin Liu ma łeb jak sklep, np w jaki sposób nawiązuje w III tomie do obrazu Van Goga "Gwieździsta noc" - kto czytał ten wie :)

747x600_product_media_83001-84000_GM2274

Godzinę temu, iro III napisał:

HANDMAID'S TALE

Opowieść podręcznej

Ten serial oglądałem dawno temu i jest on jednym z najbardziej interesujących seriali ze wszystkich, które widziałem.

dlatego staram się mieć inne podejście

Ależ ja też. Dlatego w tych gatunkach musi być zawarta inna (dla niektórych) "ukryta treść". Może być to element zwykły, obyczajowy o problemach zwykłych śmiertelników - jak miłość, choroba, przyjaźń, polityka czy też piękna sceneria. O aktorstwie nawet nie wspomnę. W wielu filmach to doceniam - nawet we wspomnianym tu "For All Mankind", który uważam za dość dobry serial jako całokształt.
12 minut temu, soundchaser napisał:

Ten serial oglądałem dawno temu i jest on jednym z najbardziej interesujących seriali ze wszystkich, które widziałem.

Podchodzę do tego tytułu jak pies do jeża, może spróbuje...

19 minut temu, Ajothe napisał:

Podchodzę do tego tytułu jak pies do jeża, może spróbuje...

Teraz jest dobry czas, nie będziesz musiał czekać dwa lata na sezon finałowy.

Spróbować, naprawdę warto.

Poza wszystkim, muzyka - oprócz oryginalnego podkładu, przy określonnych dramatycznie scenach występują genialnie dobrane piosenki pop/rock.

To jest też ten przypadek, kiedy wersja filmowa nie ustępuje książkowej, a nawet znaaaaaacznie ją pogłębia i rozszerza.

To nie dziwi, przy scenariszu pracowała również autorka książki (Margaret Atwood).

Tu trzeba być na prawdę czujnym bo trylogia co jakiś czas odkrywa kolejne karty powodujące opad szczęki, a nawet opisy powieści czy serialu potrafią zdradzić kluczowe zwroty historii (bo tu ciężko mówić o typowej akcji).
A Cixin Liu ma łeb jak sklep, np w jaki sposób nawiązuje w III tomie do obrazu Van Goga "Gwieździsta noc" - kto czytał ten wie :)
747x600_product_media_83001-84000_GM2274-j.webp
Bardzo ładny obraz. Moja córka też tak malowała mając 7 lat z czego również jestem dumny
Teraz, piorasz napisał:

Bardzo ładny obraz. Moja córka też tak malowała mając 7 lat z czego również jestem dumny

"wontpie" 😁

"wontpie" 
To nie dobrze. To niewyobrażalne co rodzi się w głowach tak młodych osób. Dorośli to najczęściej ignorują a za to samo doceniają dorosłych. To duży błąd wg mnie.
W dorosłym życiu liczy się prestiż na który trzeba pracować całe życie a dziecko mało kto doceni. Wstrętny fałsz.
O talencie dzieci wspomina się najczęściej w ich dorosłym życiu kiedy już coś osiągnęli.
Czyż to nie ironia?
  • Pokaż nowe odpowiedzi