Skocz do zawartości
IGNORED

Ranking TRAF TOROIDALNYCH

Brencik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wpisujemy wszytsko na temat, jakiej firmy, jak z obsługa ogólnie, jakos wykonaia, dostepnosc modeli (wersje "audiofilskie z bajerami itp, jaie to bajert, czy trafa bucza, jak sie gzreja, jakie spadki napiec pod obciazeniam itp, czy sieja itp itd). Wszystko na temat. Linki do stron frim z trafami polecanymi i nie. OBIEKTYWNE wpisy i oceny.

https://www.audiostereo.pl/topic/33335-ranking-traf-toroidalnych/

Najlepsze to z toral choc teraz inaczej nazywa sie choc firma ta sama ale wpisujac toral przejdziecie do traf. Dlaczego najlepsze? a bo cena najnizsza i lata na nich nalesnik a nalesnimk to juz wiecie najnizsze thd. I poczesci dziki trafom z toralu ma tak male thd.

Jesli trafa wplywaja na dzwiek w GC to maja nie wplywac na nalesnika? a wplyw na dzwiek to zmiana zawartosci muzy czyli wzrost thd w sygnale. No nie? to jest merytoryczny wpis. A codo ceny to toral jest tak tani ze wstyd. No i np. robia trafa do nalesnika o wysokosci tylko 35mm nawet 350W!!!

>>Marduk

nie widziałem jakiś specjalnych traf Breve, nawet nie są zalewane żywicą. Co z tego skoro w porównaniu np do Indela (cena wyższa) jest lepszy co najmniej o klasę! Miałem kilka traf Breve - toroidalne i EI, największe mocy 300VA - żadnych problemów z żadnym, nigdy. W dodatku bezszelestne.

dawniej toral teraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bardzo niskie ceny i mozna ustalic tel. co i jak. A ceny sa nadzwyczajnie niskie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

najlepeij zadzwonic do nich i uzgodnic co i jak. Ceny szokujaco niskie. I to jest jedyny zaklad ktory robi 35mm trafa duzejmocy. nalesnik lata na rlti i jest super. Nic sie nie grzeje i nie buczy. Oczywiscie moga dodatkowo impregnowac i rozne tam takie njlepeij zadzwonic.......

Potwierdzam - toroidy.pl czyli pan Lachowski. Nigdy żadnych problemów. Jeden Breve (zasilający w MPM) właśnie mi się usmażył, wprawdzie po półtora roku grania, ale zawsze. Dym, smród... dobrze, że przynajmniej głośniki w kolumnie całe... no i że akurat przy tym byłem, bo czasem zostawiałem monobloki same na parę godzin, żeby się wygrzały... sfajczyłbym mieszkanie... ;-)

Czy ktoś porównywał bezpośrednio trafa różnych firm, mam na myśli porównanie pomiarów wielkości spadków napięcia pod nominalnym obciążeniem itp. a nie tylko to, czy się komuś spaliło, jaką ma grubość drutu lub czy buczy, choć i takie informacje są cenne.

Najlepsze trafa robi dtw elektronika. Robią prawie wyłącznie custom i głównie na eksport. Tanio nie jest, ale jak się powie, że do audio, to jest wtedy inaczej projektowany, nawijany, itd. Do halogenów mają inną linię produktów. Potrafią także robić transformatory impedancji do mikrofonów (kupowała m.in. Filharmonia Wrocławska), i w ogóle zarówno aparatura pomiarowa jak i asortyment jest u nich najwyższej znanej mi jakości w tej branży. Kiedy jeszcze robiłem w "magnetyźmie", nieraz się uśmiałem z konkurencji, także zza Odry lub Oceanu. Przychodził klient i przynosił "pogorzelca", żeby mu zrobić taki sam. Przy okazji rozbierania elementu można było zobaczyć zaradność i pomysłowość producenta.

Kwestia geometrii i kształtu - zrobią dowolny, płaski lub wąski i wysoki.

Buczenie najczęściej pojawia się w źle zaprojektowanych transformatorach lub takich, które były na styk projektowane na 220V, a teraz w sieci jest 230V i lipa. Po prostu za mało jest zwojów na uzwojeniu pierwotnym i rdzeń się powoli nasyca, za duża indukcja. Na zwojach świat transformatorów audio się nie kończy. Powinno się je odpowiednio nawijać i umieszczać stosowne ekrany magnetyczne lub elektrostatyczne. W przeciętnym toroidzie z półki sklepowej na pewno tego nie ma. Inna sprawa, że "zwykły" transformator zazwyczaj starcza, bo czemu nie? ;-)

• 4 miesiące później...

ELTI znowu na czele. Potrzebowalem trafo 2,8V na 75A w kilku sekcjach i zrobia!! niezle co? Juz kiedys pisalem ze potrzebuje zrobic wzm do glosnikow wstegowych. Nadszedl czas na realizacje.

-->michelangelo, ciekawe rzeczy piszesz, aby na pewno o "dtw elektronika" chodzi, czy o jakąś inną DTW?

Bo jedyne co mi się zgadza, to to że faktycznie trudno je do brumienia zmusić (a miałem styczność z kilkunastoma sztukami z 97 roku - czyli jeszcze na 220V projektowanymi).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.