Skocz do zawartości
IGNORED

Poradnik ściemniacza (senicza)

Brencik

Rekomendowane odpowiedzi

Mysle ze za jakis kretynski klocek za kupe kasy mozna wystawic sale odsluchowa gdzies na wsi bo ziemia tam tania. Mysle i tech. wylewania scian i stropow i o ksztalcie salki o dobrej akustyce. Ciekawa ile taka salka np. 100m2 by kosztowala?

>senicz, 29 Maj 2007, 21:54

Taniej ci stodoła wyjdzie. I akustyka może być lepsza! Dźwięk nie dusi się

w betonie, tylko po deseczkach pomyka :-).

Jestem Europejczykiem.

Panowie a mozelatwiejszy temat dla was? np. wzm lampowy? macie cos lepszego niz ja moge zrobic? widzieliscie moje trafa dolamy i co dacie rade? tak bym chcial zrobic cos gorszego od innego. A moze macie jakis orginalny wabryczny wzm? jakies cudo na patyku. Chetnie porownam ze swoja krowa? o krowa to bedzie dobra nazwa dla lampowca tranzystorowca. Np moze byk bo basem ryczy jak buhaj!!!

Oczywiscie chodzi o lampowca trafolowca. Juz nie bede was pytal o OP mocy na lampach bo .............. no to akurat rozumiem ze nie mozna ale trafolowca chyba potraficie zrobic. Ogonowski pomoze.

Seniczu a ja tak z innej beczki - czy można amatorsko zrobić jeszcze lepsze cd z Marantza 40 niż "Maranciunio" ?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Oczywiscie ze mozna. Kazdy kto troche pomysli to zrobi. ja juz maranciunia nie bede przerabial niech dokonczy zywota pod szafa bo w piwnicy zauwazylem szczura. Jak tylko mamuska wydzie na "prosta" to zajme sie dac na spdif i tam zrobie juz full wypas. Na wsi jestem to mi sie jakos tak z tym wypasem. Dac bedzie dzielony odbiornik osobno i reszta tez. Filtru nie bede robil bo sie na tym nie znam. Warto uzyc jakiegos napedu dvd z dodatkowym ukladem sterowania lub tani dvd zracy wszystko. Wydaje sie ze nie warto inwestowac w calego cd lub dvd hiend a w naped osobno o dac osobno. W koncu z napedu i tak wychodzi transmisja cyfrowa gotowa do sterowania dac. Byc moze w sobote zrobie pokaz w Kaim ale jak sie wladza klubu zgodzi i jak przytargaja cos od konkurencji fajnego.

senicz>>>akcelerometr "zwieksza" niejako mase ukladu drgającego obnizając czestotliwość rezonansową i rezonase szkodliwe a więc samo wykorzystanie cewki jako czujnika predkości nic nie da -chyba że żrózniczkujemy ,ale to jest bez sensu.Zwiększanie jednak masy przy zachowaniu pozostałych parametrów mechanicznycho, ile pamietam, zwieksza dobroc układu, a wiec nastepne skutki itd....Zwiekszenie dobroci mozemy kompensować sygnałem prędkościowy równolegle do przyspieszeniowego itd itd.Zamieniasz dłubanie w krzynce, dłubaniem w plytkach .Jak chcesz zaproponuję ci płytkę do akcelerometru o sred 4 mm.Ale akcelerometr to nie tylko płytka ,ale również ciężarek itd itd.Ten acelerometr musi też mieć odpowiednią ch-kę czestotliwościowa szczególnie z dołu, a więc odpowiedni ciężarek i właściwa pojemność płytki.Tak sądzę ( pamietając twój opis piezoelektryczności kabli teflonowych ) że ta wiedza jeszcze jest zgooglana.A jak tak dalej będziesz sie puszył ,to napiszę jak zrobileś w maranciunio efekt i bedzie dopiero.Pozdrowienia i goglowania.

hmmmm.... nie możesz nie robić filtru , bo w syglane będą zakłócenia i pomiary je wykażą ... a wtedy to nie będzie już można Twojego urządzenia - nazwijmy je roboczo Maranciuno II - nazwać "hiendowym"

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Jesli to mozliwe to prosze jezykiem potocznym pisacmi te naukowe teorie bo ja samouk ..................... ? najlepiej zrobic tak - na wyjsciu daca dac ADC i sygnal z niego porownac z sygnalem cyfrowym wejsciowym i dopiero taki sygnal z korekcja bledow podac na innego daca.

Nie chodzi mi o system a o egzemplarz dobrgo cd jakiejs super firmy.Ale cos mi sie zdaje ze nie starczy odwagi wlascicielowi drogiego cd aby sie zmierzyl z pogromca cedekow Maranciuniem.

a może to dzięki tym 70 V tak dobrze kopało w głośniki basowe .... ?;)

>senicz, 30 Maj 2007, 17:43

A chociaż wiesz, jak działają przetworniki AD i DA ?

Twoja koncepcja jest super na poziomie ogólności jaki zaprezentowałeś, czyli

w jednym zdaniu. Jeżeli masz problemy z liniowością i innymi parametrami przetwornika DA,

to jak chcesz osiągnąć lepsze parametry w bardziej złożonym i bardziej podatnym na błędy

przetworniku AD???

No ale niech będzie, że masz idealny przetwornik AD i uzyskałeś sygnał błędu.

Tylko jakiego błędu? Statycznego? Dynamicznego? Pamiętaj, że sygnał ten będziesz miał

sporo opóźniony w stosunku do "głównego" sygnału wyjściowego.

Próbka którą chcesz skorygować dawno już opuściła przetwornik.

Przecież nie będziesz dawał analogowego opóźnienia.

Zanim obwieścisz światu kolejne perpetum mobile, zrób ten drobny wysiłek i namaluj sobie

chociaż schemat blokowy. Jak nie zrozumiesz o co w nim chodzi, to naklej go na ścianę,

rozpędź się z kilku kroków i walnij w niego głową :-). Miłej zabawy.

>Edward

Może jakiś odsyłacz odnośnie zasady tego XRCD, bo ja tylko płyty znajduję.

Jestem Europejczykiem.

Jaro_747:

>Może jakiś odsyłacz odnośnie zasady tego XRCD, bo ja tylko płyty znajduję.

Myślałem, że w kilka sekund znajdę Ci linka ale faktycznie same sklepy, strasznie dziwne! Czytałem w miarę dokładne informacje o tym systemie z okładki płyty, którą Zdezi przyniósł do KAiMu. Spróbuję wyjaśnić w kilku słowach to, co zrozumiałem o ile dobrze wszystko zapamiętałem. Koncepcja polega na jak najwierniejszym oddaniu sygnału analogowego taśmy matki na wyjściu DACa. Czyli sygnał z matki jest digitalizowany (A/C) i natychmiast konwertowany do analogu (D/A) oraz poddawany porównaniu z sygnałem z matki. Nie pamiętam czy coś pisali o opóźnieniach, ale musieli to jakoś rozwiązać. Generalnie chodzi o takie "dostrojenie" toru cyfrowego, głównie przetwornika A/D, aby na samym końcu mieć sygnał analogowy najbliższy matce. A więc XRCD to nie jest żaden nowy format, jest to zwykłe audio CD, tyle, że dane cyfrowe zostały nieco inaczej "pobrane". Słuchałem jednej płyty XRCD w bezpośrednim porównaniu ze zwykłym CD. Był to "Brothers In Arms" Dire Straits i przyznaję, że jest różnica, spora i pozytywna na korzyść XRCD.

Teraz tak sobie myślę, że powinno się też używać dokładnie tych samych przetworników D/A, jakich używano w procesie digitalizacji, ale nie pamiętam, czy wspominano dokładnie co to za modele. Zresztą mało ważne, bo pewnie i tak kosztują fortunę :-)

Pozdrawiam

Wydaje sie ze cyfra po takiej zamianie jest bliska analogowi i tylko problem polega na twoim dacu. Ma juz na wejsciu super sygnal i teraz musisz zrobic tylko Maranciunia. He he ale mi sie z nim udalo? pewnie jest jakies dziwne zajawisko w nim? ale na czym to polega? chyba nie jest wazne bo jak dobrze gra to co nas to obchodzi? oczywiscie jak znajdzie sie jakis klocek mocniejszy od Maranciunia to zajme sie problemem. Wydaje sie ze warto porownac Maranciunia z kilkoma szalenie dobrymi klockami. Nie zeby mnie napompowac pycha ale dla nauki.

tu jest trochę...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak to sobie czytam, i nie widzę żadnej obróbki sygnału wejściowego

w sensie zaaplikowania jakiś szczególnych algorytmów.

To raczej sposób przenoszenia oryginalnego materiału cyfrowego na

płytę. Chyba, że się mylę :-)

Jestem Europejczykiem.

Faktycznie strasznie tam namieszane, ale chyba warto zwrócić uwagę na schemacie na kwadracik z napisem "Sound Quality Comparision" i strzałkę biegnącą do taśmy matki. Wydaje mi się, że tam jest ukryta cała moc tego patentu. Ciekawe tylko czy w tym kwadraciku siedzi jakieś urządzenie czy złotouchy audiofil :-)

Faktycznie strasznie tam namieszane, ale chyba warto zwrócić uwagę na schemacie na kwadracik z napisem "Sound Quality Comparision" i strzałkę biegnącą do taśmy matki. Wydaje mi się, że tam jest ukryta cała moc tego patentu. Ciekawe tylko czy w tym kwadraciku siedzi jakieś urządzenie czy złotouchy audiofil :-)

niekoniecznie - wszystko zależy od głośników i oczekiwanej mocy. Dobrze że McGyver tego nie czyta....

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

No tak jesli chcemy osiagnac moc podobna do sluchawek to i owszem. Ale nie pisze o sluchawkach. A dlaczego nie mozna zrobic 2 droznej dobrej? no na wstegowcach jak dali megaline to nawet nawet ale wydaje sie ze przydal by sie nizszy podzial dla 18.

Kupilem w Kozienicach w Tesco banany zapakowane w orginalne torebki z ecadoure czy coc w podobie. Na jednym z nich bylo takie wlochate narosle. Nibe welna czy cos? oderwalem to razem z odnozka banana i wyrzucile. Spokojnie zajadam se banany stojac na poboczu na skraju Puszczy Kozienickieja tu patrze!!!! a z tego welnowatego kokona pajak wylazi!!! zapalilem silnik i odjechale. Oczywiscie powoli ja tam pajakow z ecuaodoru sie nie boje.

Zdobylem ksiazki

"Co radioamator wiedziec powinien" H.Borowski WKiL 1962.

"Radioamatorstwo w szkole" Witold Kozak PZWSZ 1964

No teraz to ja moge se podlubac w ukladach. Co?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.