Skocz do zawartości
IGNORED

Poradnik ściemniacza (senicza)

Brencik

Rekomendowane odpowiedzi

Gebelsa raczej ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Sporo rzeczy, które pisze senicz, są na temat. Z tymi THD to jest racja. "Ocieplanie", czyli dorabianie parzystych harmonicznych to jest metoda na zagłuszanie innych niedoskonałości, no ale powiedzieć coś takiego lampiarzowi... Często rozmawiam z gościem, który posiada Vincenta S1.1 i ostatnio stwierdził, że przez lepszy i droższy interkonekt woli słuchać z wyjścia tranzystorowego, a tańszy interkonekt ma na wyjściu lampowym, bo "wygładza", "ociepla" i robi inne rzeczy z niedoskonałym dźwiękiem. Wzmacniacz to jakiś Creek, kolumny Mission.

Panowie, przyklady tych panow o ktorych wspominaliscie nie są zbyt budujące.

Kolesie nienajlepiej skończyli.

Ciekawe, czy w IIIRzeszy abonament radiowotelewizyjny byl obowiązkowy ?:)

A wzmak senicza...no cóż może i sciema, ale od Tacta Millenium zagrał lepiej(wysterował JMLaby)...

Pozdrawiam

Można powiedzieć, że wzmacniacz oprócz wzmacniania dostarcza również zniekształceń, które mogą być przyjemne dla ucha - "fizjologiczne" i dodatkowo zastąpić w pewnym stopniu naturalne "zniekształcenia" żywych instrumentów, które realizatorzy nagrania utracili w całym procesie nagrywania i obróbki.

Ta koncepcja zniekształceń, które wprowadza mój wzmacniacz najbardziej mi odpowiada :)

bartezzz, 10 Maj 2007, 18:29

>Ale dźwięk całkiem pozbawiony zniekształceń jest nudny

Skąd wiesz? Prawdopodobnie nigdy takowego nie słyszałeś, więc jest to śmiały wniosek. Zabawa ze sprzętem audio to jest dobieranie niedoskonałych klocków pod kątem wzajemnego znoszenia niedoskonałości. Dźwięk chłodny, bezbarwny to jest też forma dźwięku zniekształconego. Nie tylko ostrość, jazgot, zamulenie i inne złośliwe objawy. Anemia i szarzyzna to też efekty zniekształceń. Wystarczy posłuchać jak brzmią żywe instrumenty. One są barwne, przejrzyste, przyjemne, bez szorstkości, agresji, ale z dynamiką i wykopem.

Sam niedawno przetestowałem rozwiązanie polegające na dokładaniu parzystych harmonicznych i rzeczywiście, przyjemna barwa, jak z lampy, muzykalnie, płynnie, aksamitnie, ale jak sięgnę po porządniejszy kabelek RCA, to już mi nie zależy aż tak na tym dosładzaniu. Natomiast celowe dodawanie nieparzystych harmonicznych to chyba w żadnym aspekcie nie pomaga.

Może chodzi o to że mistrz semicz pisze blogi,chociaż na tym forum?,może nie?To teraz takie popularne i modne,po zatym lubię go czytać,jest weselej i ciekawie,bez niego jakoś nudniej!Naleśniki też lubię!Pozdrawiam!

>Moze wtedy przestaniecie mnie dreczyc.

i wzajemnie....

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>odczepcie sie od senicza!!

a zasługuje na to?

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Kto się czepia?

Niech nam rośnie polski N. Pass. Jedyna różnica to udostępnianie projektów i problem z rzeczową oceną produktów, bo konstruktor jest mało skory do podróży odsłuchowych.

Na AS2006 byłem i słuchałem. Dźwięk był bardzo przyzwoity, choć jak dla mnie zbyt mało barwny. Za to do dynamiki i szybkości nie można się było doczepić. Jak słusznie lancaster zauważył z TACT-em było zdecydowanie gorzej.

Ok. dam wam sanse raz posluchac darmo na as2007 mojego systemu. radze walic drzwiami i oknami bo po as2007 trzeba bedzie juz placic jak za wizyte w cyrku. I bedziecie mieli szanse uslyszec cos nadzwyczjanego cos o czym bedziecie jeszcze wnukom opowiadac. juz w castoramie deski na sekcje basowa zamowilem. teraz tylko wkretarke musze jeszce kupic sieciowa bo bateryjne szybko zdychaja. do zasolania suba zastosuje wzm ze sch z mojej strony bo i tak jakiegos nadzwycajnego jakosci nie potrzeba na basie. Obetne jeszce pasmo wzm do 2k aby sie nie wzbudzal. Skrzynie beda mialy wymiary 100x30x50cm i beda nosic dwa stx 42cm 8om. Wzm beda dwa po 300W i trafo 1kW na kolumne. Wlasciwie wszystko mam wiec nie bedzie problemu szybko to zlozyc. Ploterem szybko wykresle plytki i zmontuje calosc. Planuje pasmo dla tego suba od 10hz do 200-300hz. Byc moze zrobie basreflex aby troche odciazyc wzm na najnizszym basie. Jak zrobie to refleks bede stroil na 15hz. Bas to prosta sprawa i kazdy to wie. Acha, mfb bedzie glebokosci -20-26dB. Gorsza sprawa ze srednica i wysokimi. Mam 4 10cm vify i chyba wystarcza. Wkoncu bedzie to domowy lub salonowy zestaw wiec nie potzreba az takiej sily promieniowania na srednicy czy na wysokich jak an estrade. wysokotonowka bedzie jedna kopulka 25mm. Ot i wszystko. Wzm na srednicy to nalesniki lub damfaki. A co do udostepniania projektow. Czy ktos sie mnie pytal o projekty? a kto by chcial cos tak dennego kopiowac? pass podaje swoje rozwiazania. Ale jakie to sa prymitywy te uklady. Ja nad swoimi sporo sie nasiedzialem i niebardzo chce mi sie rozdawac je darmo. Zreszta chcialbym bardzo aby panowie cos od siebie fajnego zrobili? a nie tylko kopiowali.

Jeśli naleśnik jest dobry to chwała konstruktorowi - nie słuchałem. Nie on pierwszy i nie ostatni skonstruował dobre urządzenie.

Zachowanie senicza na forum to inna bajka, więc niech sobie konstruuje te naleśniki i sprzedaje lub pokazuje na AS, lepiej na tym wyjdzie niż na odgrywaniu misjonarza wśród tępych audiofili.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Senicz, zachowujesz się jak erotoman opowiadacz.

Cały czas ględzisz o swoich przewagach i co to nam kiedyś pokażesz, a jak pada jakaś propozycja to zaczynasz ględzić jak baba.

Szkoda na ciebie i twoje kompleksy czasu.

No dobra, ja też słuchałem seniczowego nalesnika na AS 2006. I to granie mi sie wcale nie podobało. Ostro, szorstko i wrzaskliwie. Tyle.

Natomiast sam konstruktor jest naprawdę uroczy. Występ miał bardzo udany i przesympatyczny.

Co do uroczosci to dziekuje a co do szorstkosci to w duzej sali malutkie kolumny wydzieraly sie przerazliwie bez podstawy basowej. I z calego tego pieknego brzmienia ponurego zostal tylko dyszkant. No coz glosniki moze i dobre ale do kominaka w malych salonach. W koncu male glosniczki tam byly bo 16cm. nauczke mam taka ze prelekcje musza byc z naprawde duzym zapasem basowym. Dlatego teraz robie aktywne na 4x42cm glosnikach. Basu juz nie zabraknie. Caly urok nalesnika i jego cieple brzmienie ulecialo przez okna sali. Choc przy odtwarzaniu tych japonskich blach slychac bylo klase wzm. Kiedys sluchalem tego nagrania na innym sprzecie i wypadl slabo. Gdybym wiedzial ze nie bedzie focali alto to bym przytaszczyl cos duzego np z 30cm basami albo marantz z 25cm. W tym roku wynajme salke kqmeralna ale jak bas pierdyknie to niejeden zesra sie w gacie.

Jest piekny piatek ranny zaraz wyruszam w droge a KAIM kiedy? moge wpasc jak macie kolumny. Odczytam zapis wieczorem jak wroce z trasy i obiore dechy z castoramy. Wezme panasa i nalesnika z pre. jakies kiepskie kable sie znajda?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.