Skocz do zawartości
IGNORED

Poradnik ściemniacza (senicza)

Brencik

Rekomendowane odpowiedzi

Mania – zaburzenie psychiczne o charakterze zaburzeń afektywnych; zespół objawów, które można podzielić na cztery grupy:

* emocjonalne: nastrój euforyczny, ekspansywny i podwyższony, często towarzyszy mu irytacja i drażliwość

* poznawcze: wielkościowy charakter myśli (w skrajnych przypadkach są urojenia wielkościowe); gonitwa myśli, zawyżona samoocena

* motywacyjne: nadmierne pobudzenie, nadaktywne zachowanie - np. gadatliwość

* somatyczne: obniżona potrzeba snu - hiposomnia

Mania samodzielnie występuje niezwykle rzadko (taka chroniczna forma manii nazywana jest chronicznym zaburzeniem hipomaniakalnym lub osobowością hipomaniakalną). Zwykle jednak mania pojawia się na przemian z epizodami depresyjnymi - wtedy mamy do czynienia z zaburzeniem afektywnym dwubiegunowym.

Zobacz też: psychozy afektywne, miłość maniakalna

senicz,

>No chyba podjade z nalesnikiem z jego pre i z panasem z nowym buforem. Ale tak na golasa bez

>konkurencji? usiac i sluchac nalesnika? niezla frajde bym mial rozwalajac jakis znamienity wzm.

Seniczu,

nie martw się o sprzęt do porównań. Mamy go w KAiMie wystarczająco sporo, ciągle zresztą przywozimy różne ciekawe klocki do słuchania. Na okoliczność Twojej wizyty możemy zorganizować coś specjalnego, tylko... że Ty się u nas nie zjawisz. A szkoda. Osobiście jestem bardzo ciekaw jak gra Twój zestaw i wcale nie przesądzam (jak niektórzy), że jest to totalne badziewie. Po prostu chciałbym tego posłuchać.

Po wczorajszych potyczkach miałem sen,hybrytkowy ponury naleśnik zaatakował mojego gacka i zjadł go od razu,po czym rzucił sie na moje dwa hexy i nawet mietki mu nie pomogły i obudziłem się - sen{i}cz{a}r???

Widzę, że ktoś założył ten beznadziejny wątek chyba tak z totalnej nudy, a tu się okazuje, że komentarzy nie brakuje - wątek od jakiegoś czasu na szczycie popularności.

Po prostu ręce opadają, że tylu chętnych do po ubliżania sobie nawzajem i "bicia piany", jeżeli jest na tym forum jakiś moderator to może by wreszcie przeniósł ten temat na bocznicę.

Co do projektu senicza na lm wzmocnionym tranzystorami - sam bym chętnie wypróbował takie rozwiązanie, być może zostały by zachowane wychwalane przez niektórych walory brzmieniowe gaiclona z odpowiednią wydajnością do poprawnego wysterowania głośników.

Senicz, może zaprojektujesz jakąś fajną, prostą pcb pod ten układ i się nią podzielisz na forum, może nawet jakieś zbiorowe zamówienie zorganizujesz - może wtedy umilkną ci, co zarzucają że nikt twoich wynalazków nie widział ani nie słyszał a ja byłbym chętny na parę szt.

Pozdrawiam forumowiczów

Wszystkim się spodobała próba wykreowania legendy Wielkiego Prowokatora, bo odwołuje się do naszych tęsknot. Niestety obawiam sie, ze rozmawiamy raczej o dobrowolnym przyjeciu posady "wioskowego głupka" tego forum . Niesie to ze soba wszystkie konsekwencje znane np. z Redlińskiego. I niektórym kolegom to nawet niestety pasuje .

Ja chce wszystkich, którzy mogli poczuć sie urazeni moimi wpisami, przeprosic.

>Senicz, może zaprojektujesz jakąś fajną, prostą pcb pod ten układ i się nią podzielisz na forum,

>może nawet jakieś zbiorowe zamówienie zorganizujesz - może wtedy umilkną ci, co zarzucają że nikt

>twoich wynalazków nie widział ani nie słyszał a ja byłbym chętny na parę szt.

O! Wlasnie, moze w koncu senicz pokaze pare swoich konstrukcji - mam na mysli chociazby zdjecia bebechow. bo pokazanie fotek z zewnatrz to malo mowi prawda? Ja bym chetnie popatrzal na wnetrze nalesnika, hybrydka, marantze, itp itd. Do tego moze schematy pogladowe? (takie bez wartosci elementow co by ci nikt nie ukradl wspanialych rozwiazan).

No ale oczywiscie skonczy sie wypowiedzia w stylu "nie mam aparatu" - jak zawsze.

najbardziej popieram wizyte senicza w kaim, mnie tam nie bedzie ale w koncu beda inny i zdadza relacje.

Nikt nie mowi ze konstrukcje senicza sa do bani - jedynie watpie ze on cokolwiek poza pisaniem pomieszanych teori robi. nalesnik to zaden wyczyn bo kazdy potrafi kostke tda/lm wcisnac do obudowy od dvd manta....no chyba ze tam cos innego jest, ale wowczas czekamy na zdjecia!

stefanB, 16 Maj 2007, 10:51

>Wszystkim się spodobała próba wykreowania legendy Wielkiego Prowokatora, bo odwołuje się do naszych

tęsknot. Niestety obawiam sie, ze rozmawiamy raczej o dobrowolnym przyjeciu posady "wioskowego głupka" tego forum . <

Niestety, to nie jedyny przypadek. Dlatego na tym forum bywam już tylko marginalnie. Szkoda czasu na przedzieranie się przez gąszcz bredni i wyłuskiwanie sensownych wpisów.

argus, 16 Maj 2007, 12:48

>Dlatego na tym forum bywam już tylko marginalnie. Szkoda czasu na

>przedzieranie się przez gąszcz bredni i wyłuskiwanie sensownych wpisów.

To akurat trzeba robić na każdym forum, tyle że na audiostereo jest to szczególnie pracochłonne. Przyznam też, że klimat tego forum jest fatalny, taka mieszanina żółci, alkoholu i testosteronu. Winą jest głównie brak moderatorów. Loguję się tu głównie dlatego, że czasem coś kupię lub sprzedam z części elektronicznych. To tak tytułem OT. ;-)

Czy zauważyli Koledzy, że coraz rzadziej można tu spotkać niegdysiejszych

"aktywistów" którzy rzeczywiście znają się na elektronice i mają coś sensownego

do powiedzenia? Mnie osobiście zniechęca do pisania ciekawe zjawisko, że im bardziej

sensownie i rzeczowo, tym odzew mniejszy, lub odwrotnie, odsądzanie od czci i wiary :-)

Jak czasem napiszę kontrolnie coś całkiem durnego to cisza, lub aprobujące kiwanie głowami.

Jestem Europejczykiem.

senicz, 16 Maj 2007, 07:41

>wzm musi miec male thd ogolne i male thd na niskich sygnalach i

>dotyczy to glownie 20khz i bardzo wysoki df.

Senicz, ciekawostka taka... gdzie to napisano i kiedy: "Współczynnik zawartości harmonicznych nie jest miarą niezadowolenia słuchacza i zaleca się zaprzestanie posługiwania się nim".

stefanB>>>>myśle że przesadzasz z tym wioskowym głupkiem ,tylko dlatego, że senicz nie powiedział ci wszystkiego.Senicz obwieścił ogólnie znane zasady senicza, które w jakimś stopniu sprawdził lub nie.To nie mozna obrażąć się na senicza pomijająć jego osobisty styl( mnie nie przeszkadzająćy) ,ale należy udowodnić ,żę mija się z prawdą.A możę nie mija się?.Ale argument jego oponenta -że on ma wzmacniacz który ma tłumienie 100 i dobrze gra?-trochę śmieszne co ?Jeśli chcesz dyskutować to nie należy oczekiwać ,żę senicz siądzie i napisze wam jakieś objawienie.Nie widzę żeby takie objawienia pisali inni.Takie forum może wyglądać jak obserwacja nieba za pomocą sprzężonych computrów całego świata inywidualnych użytkowników.A na razie przypomina terkoczący jarmark bez szans na poprawę.Oczekujesz od senicza żę on będzie tym zapowiedzianym objawionym?.Nie sądzę żeby miał coś wspólnego z osiedlowym głupkiem.Nie jest głupi ,chociaż niektórzy tak go chcą widzieć.Ze nie ma w pamięci wszystkich katalogów a nawet się z tego smieje?.Ja też się z tego smieję.

jesli piatek bedzie wolny to wpadne do Kaina. Co wy na to?

A co do pomiarow i wszystkiego! ja sie podpieram pomiarami i odsluchiwaniem tego co robie. A wy? Wy to tylko kopiowaniem i klonowaniem gacka wacka itp. Dajcie se siana panowie. Nic swojego nie zrobiliscie. Nic. Wszystko to kopie jakis znalezionch w necie rozwiazan. Wiec jak mozecie sie do mnie rownac? GC to maly syfilisek. jeszcze nie ten najgorszy ale juz czuc go zlym brzmieniem. I zauwazcie ze moja propozycja poprawy gc przeszla bez najmniejszego echa. A ten uklad naprawde ma te 70-100W a nie jak LM..... 25W. Ale kto sie dobrze zna na elektoronice ten po schemacie natychmiast by sie poznal z kim ma do czynienia. Ale wy, dyletanci nie rozumiecie nic i chyba nigdy nie zrozumiecie. No dobra zjadlem lososia z ziemniaczkami i slatka i troche sie uspokoilem. O czym to zesmy dyskutowali? a o thd. Wiec same wzm to tylko odprysk moich podstawowych zainteresowan. A mianowicie mfb. I jak dobrze rozumiem temat jest calkowicie obcy. Ale nieszkodzi. W necie tez nic ciekawego nie ma. Sam nalesnik moze zagrac lepeij. Ale musze wykonac inny egzemplarz. troche inaczej rozloze akcenty. I nie bede dzielil a zrobie w jednym pudle. Te dzielenie to efekt prac teoretycznych nad koncowkami mocy. I uznalem ze bedzie mi latwiej rozdzielic stopien koncowy od sterujacego. Jednak osobne obudowy to i kabel polaczeniowy i jego pojemnosc. A przy amplitudzie kilkudziesieciu wolt rms nie latwo jest przeslac sygnal. Narazie walcze z testerem lamp bo chce sprzedawac bogatym japonczykom i hongonczykom prawdziwe pary lamp i czworki. A nie jakas zbieranine. Szkoda ze kolegow nie stac na takie dobre lampy.

senicz

Mógłbyś mi wysłać na pw schemat Twojej poprawionej wersji GC, z dopałką, na mój prywatny użytek? Chętnie bym sobie zbudował i przesłuchał. Nie pisz tylko, że to za proste, i sam to wymyslę, bo nie wymyślę. Będę wdzięczny. Mail w o mnie

Schemat jest na forum. I pare uwag dodatkowych. tranzystory dodatkowe nie moga miec zbyt duzej pojemnosci wyjsciowej. Nie wchodz gre zadne 40A trany bo maja zbyt duza pojemnosc. Potrzebne sa tranzystory o malej pojemnosci wyjsciowej np. takie jak podalem. napewno gra to znacznie lpeiej od czystego scalaka. I nie trzeba nieczego stroic dobierac itp. Wlaczasz i odrazu gra jak goly LM. Prad wyjsciowy tez niemaly bo prad scalaka i tranzystorow wyjsciowych to moze byc nawet z 5-7A rms. A to juz spora moc. Ja stosowalem max zasilania dla scalaka i moc byla bardzo duza. najlepeij spisywal sie na niskoefetywnych 8 om bo wtedy zakres liniowej paracy byl najwiekszy.

senicz, a może sobota? Będą różne starsze CD-ki, lepsze i gorsze a i ze dwa ciekawe wzmaki bym przywiózł ;)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Juz tam bylem. A co do tego co zrobilem. Hm a nic cielkawego. teraz to dopiero robie duza rzecz. Szkole Dzwieku. Szukam biletera i woznego. Sekretarke juz mam. No i lokal. jakas kotlownie przerobie.

ja będę tylko w sobotę, a chętnie bym posłuchał jak to gra naleśnik. Zajrzyj do wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.