Skocz do zawartości
IGNORED

clone Avalon Opus Ceramiqe i co dalej?

johny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Prosiłbym o pomoc i opinię ludzi, którzy mają, bądż mieli do czynienia z tymi zestawami głośnikowymi lub przetwornikami Accutona.

Obecny system to powyższe kolumny plus

-Audionet-Pre 1

-Amp I

-Cd Art v 2

To zestawienie to totalna pomyłka. Brak barwy, wypełnienia w średnicy i ogólne mówiąc to dzwięk zdystansowany i trochę techniczny. Myślę, że najsłabszym ogniwem w tym zestawie jest pre.

Myślę o zmianie pre na lampowe lub cd z wyjściem regulowanym bezpośrednio pod końcówkę mocy.

myslałem o wadi 860x, bezpośrednio pod ampa I?

Zależy mi bardzo na nisko schodzącym basie jak najbardziej konturowum, nie zaokrąglonym,średnicy wypełnionej, naturalnej, nie przesłodzonej (lampowej) i górze czyściutkiej, aksamitnej , nie połyskliwej.

Proszę o sugestię i opinię. Z góry dziekuję i pozdrawiam.. Johny

https://www.audiostereo.pl/topic/33609-clone-avalon-opus-ceramiqe-i-co-dalej/

Ja bym do tego kupił Monobloki Pana Maćka (MPM). Potrzebujesz czegoś z pełna barwą. Nie jakies transystorowe szaraczki.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

johny

Posłuchaj Elberotha. Miał on kiedyś Avalony Vision z końcówką mocy Bel Canto i pomimo zastosowania cd AA Capitole z lampką na wyjściu, dźwięk był totalnie wyprany z barwy.

Słuchałem MDM-ów z monitorami Pentagram (666:-) w KAiM i było b.dobrze.

Proszę się nie sugerować lampą na wyjściu AAC - odtwarzacz ten nie gra "lampowo" w stylu jakiegoś tradycyjnego wzmacniacza PP na EL34. Dźwiek jest lampowo płynny (fakt), ale jednocześnie bardzo przejrzysty (szczególnie w wersji Signature).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth, 21 Maj 2007, 01:05

Dużo czytałem o tych MPM i wierzę, że to naprawdę świetne monobloki, ale moje preferencje są trochę inne.

AACMKII to dobry wybór i na pewno wezmę go pod uwagę, tym bardziej, że ma wyjście regulowane a na dzień dzisiejszy rezygnuję z pre na rzecz lepszego cdka i końcówki mocy.

Plinius SA-102 w zestawieniu z AAC czy nie będzie za miękko(misiowato) i czy średnica nie będzie przesłodzona,kapiąca :)) Przyznaję się,że nie jestem zwolennikiem lamp choć cenię je za przestrzenność i namacalność dżwięku, czego zawsze mi brakowało w tranzystorze.Bardziej chciałbym sie skupić na pełnej kontroli pasma,twardego, kopiącego basu, średnicy nasyconej lecz nie słodkiej, neutralnej:)) wysokie raczej gładkie, ale aby miały coś do powiedzenia. Uwielbiam perkusję i talerze więc...

Kupiłem wyczynowe przetworniki a teraz mam problem :)) Dzięki za porady

• Redaktorzy

W takim razie koniecznie wypróbuj SA Jazz. Wysteruje w zasadzie wszystko, jest szybki i przejrzysty, a jednocześnie ma barwę i masę. Jak dla mnie zachowuje się jak mocna lampa z boosterem. Kulturalny i muskularny dźwięk, do kolumn W TYPIE ceramicznego Avalona (no bo w końcu nie mówimy o oryginałach) powinien być bardzo trafnym wyborem.

U mnie z Avalonami Plinius spisywał sie wzorowo. Już bardziej "misiowaty" był BAT VK-500, którego wiem że również bierzesz pod uwagę.

jozwa maryn, 21 Maj 2007, 18:11

Słuchałem go w Sobótce. Też Cię tam widziałem. Tak, Jazz to dobra Integra. W połączeniu Z CRQ-3 tworzył świetny duet, choć jak dla mnie jest za ciepły. Dla niektórych to może być integra marzeń (pomijając kontrowersyjny wygląd)

Ogromny dzwięk, na twarz,choć miałem wrażenie, że troszkę podbity miał basior i uspokojoną górę, aczkolwiek mogło to także wynikać z doboru nie do końca trafnej reszty toru.Nie wiem.Ale wiem jedno, że monobloki Delty Studio poległy z kretesem na tle Jazza.

• Redaktorzy

Tam to była ciężka sprawa. Nie wiadomo, ile szło od Jazza, ile od kolumn (w końcu nietypowych i nikomu wcześniej nieznanych) a ile od pomieszczenia, które było chyba do kolumn za małe.

• Redaktorzy

Dla mnie właśnie bas był tym, co psuło dźwięk podczas temtej prezentacji. Ale to zdecydowanie reszta systemu lub pomieszczenie, na moich kolumnach bas jest wręcz szczupły.

Elberoth, 21 Maj 2007, 19:55

Z tego,co się dowiedziałem to Plinius faktycznie propozycja godna uwagi. Może wiesz, komu się już znudził??

Wy Warszawiacy ( i nie tylko) to macie dobrze. Ogrom sklepów z wypaśnymi klockami.Przechodzicie przez ulicę i na odsłuch:)))

A tu człowiek przed monitorem konfiguruje system swojego życia:)))

jozwa maryn, 21 Maj 2007, 20:46

Z tego, co wiem i u siebie zauważyłem to accutony są przeżroczyste do bólu (a CRQ-3 to ta sama liga co u mnie pomijając etona na basie). Zauważą każda najmniejszą zmianę w torze i to było słychać w Sobótce.Wywalą na wierzch wszystkie niedoskonałości reszty toru. Z jazzem chyba się polubiły..to było slychać. A co do pomieszczenia, tez odniosłem takie wrażenie. Tak jakby CRQ-3 chciały ściany przesunąć :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.