Skocz do zawartości
IGNORED

Składam stereo-czy PIONEER, MISSION,B&W?

kor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów,

jestem tutaj nowy.. a mam kilka pytań i próśb o radę:

chcę złożyć sobie stereo ze starych klocków, najchętniej od Pioneera, bo czuję do tej firmy sentyment. Mam cd PDS-703 (w przyszłości zmienię na 901), planuję kupno wzmacniacza a-676 bądź podobnego z serii reference, a do tego kolumny Mission m73,74 (używane), albo nowe m33 lub 32. Myślałem też o Paradigmach (np. Esprit v4 lub Monitor3v2). Mam też kino i kilka starych gratów, więc może poradzicie jakąś roszadę z tamtym sprzętem:

- ampl. Yamaha rvx496rds, dvd s530, do tego B&W DM602 + Wharfedale Diamond 9..centr + tył.

- mam też cd Marantza cd53 (a nawet magnetofon SD57 który kupiłem 8 lat temu za 1500zł :-))

Teraz pytania:

- czy skupić się nad Pioneerem i czy dobra będzie konfiguracja z Mission? może lepiej DM602 do tego, albo Paradigmy?, tylko wolałbym stojące kolumienki..

- czy może poddać Marantza cd53 tuningowi i kupić wzm 66se (miałem taki - też sentyment)

- czy posprzedawać te klocki i zainwestować w używane NAD'a lub Musical Fidelity np.?

- oraz jakie kable do tego - interkonekt(max 200zł) + głośnikowe(max 200zł a potrzebuję aż 10metrów)?

proszę o rady, będę poniekąd wdzięczny!!

pozdrawiam

DANE: pokój: 12m2 (3x4) WAŻNE-w niedalekiej przyszłości przeprowadzka - pokój: ok 20m2, muzyka: ciężki rock (nawet DeathMetal), elektronika, industrial, ambient (tu często zdarzają się elementy klasyki - smyczki etc).

Jeśli chodzi o kolumny Missiona, do muzyki której słuchasz ( ja słucham podobnej) koledzy proponowali coś ze starej serii 70x (konkretnie 702) z membraną z włókna szklanego i kopułką Peerless'a.

Jak się ma to do obecnych serii - nie wiem.

Co do starych gratów - Marantz CD 53 stanowi dobrą bazę do "tuningu", więcej tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tak, seria Mission 700 miała jeszcze dobre tweetery. W M33 jest już niestety jakieś szeleszczące dziadostwo. Nie rozumiem za co te kolumny zbierają dobre opinie.

Marantz CD53 istotnie wdzięcznie poddaje się tuningowi. Można go polecić.

Za to wzmacniacz PM66SE to nic specjalnego. Powolny, nudny dźwięk. Dużo lepszy jest PM68 oraz późniejszy PM7000.

Co do kabli:

jeśli nie chcesz Jamo flat, tak często polecanych w przedziale budżetowym, to z własnego doświadczenia mogę polecić polskie Hotline silicon red - cena 10 zł/m i deklasuje przy tym wszelką konkurencję typu "miedź beztlenowa 99,9% 2.5mm2" w tym przedziale.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

901-ka Pioneera deklasuje firmowe budzetowe Marantze i Marantze po tuningu. Jesli chodzi o wzmacniacz to A 676 jest niezly ale musi miec bardzo jasne kolumny. Jesli Marantz to PM 80 lub PM 75. One tez potrzebuja jasnych wzmakow. IMO zestawienie 901 szczegolowo ale miekko grajacego cdeka z w/w wzmakami nie ma sensu. Sam kiedys zrezygnowalem z takiego zestawienia.

"- czy posprzedawać te klocki i zainwestować w używane NAD'a lub Musical Fidelity np.?"

Moim skromnym zdaniem Musical Fidelity (jestem urzeknięty MF A3.5) mija się z muzyką którą preferujesz, zdecydowanie lepiej wypadnie tu wspomniany NAD.

Co do głośników.. spróbuj może jakieś Bowers'y - ROCK powinien przypaść im do gustu. Wspominałeś o 602 S3 - właśnie światło dziennie ujrzała nowa wersja 600

Ukryta Zawartość

Ja posiadam 600 S3 i jestem zadowolony lubię ich dość specyficzny charakter brzmienia, ale przyznam iż lubią kaprysić ( po prostu potrzebują dobrego materiału i dobranego wsparcia sprzętowego). Osobiście marzy mi się pełny relax przy akompaniamencie Musical Fidelity A3.5 (którego miałem przyjemność słuchać) - jest w tym naprawdę dobry :-). Ale nie widzę go w mocnym brzmieniu Rocka/Metalu o którym piszesz, tu według mnie zdecydowanie lepiej wypadnie NAD - o którym również wspomniałeś.

Przesłuchałem kilka wzmaków STEREO (do 5 000 zł) w poszukiwaniu tego odpowiedniego. I tak naprawdę tylko MF A3.5 zrobił na mnie wrażenie (oderwał sie od pozostałych ROTELi, MARANTZów, PIONEERów, NADów C.A., itd., bezpowrotnie przekraczając granice standardów, którą owe wzmacniacze wyznaczyły), ale i jego nie widzę w pełnym repertuarze mojej kolekcji. W Twoim przypadku jest o tyle ciekawiej, iż jasno precyzujesz jakiego brzmienia oczekujesz - będzie zdecydowanie lżej. Najgorzej jest znaleźć coś uniwersalnego na dobrym poziomie przy zachowaniu rozsądku finansowego.

Moja rada jest taka: udaj się na wycieczkę i przesłuchaj kilka konfiguracji, a sam wyrobisz sobie zdanie i ukształtujesz sprzętowe preferencje. Resztę dopomoże Ci FORUM - w końcu od tego jest :-)

życzę owocnych poszukiwać

Pixeel

Ukryta Zawartość

roback, 19 Maj 2007, 10:02

>"W M33 jest już niestety jakieś szeleszczące dziadostwo. Nie rozumiem za co te kolumny zbierają

>dobre opinie."

>

>mam m33i i nic mi nie szeleści :)

Kwestia punktu odniesienia. Gdybyś porównał z tweeterami ze starych Mission 702 to byś stwierdził że jednak szeleści.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kolega powyzej pisze oczywiscie o wzmakach nowych do 5000zl bo jesli chodzi o uzywki wybor jest niesamowity: moi faworyci to Accuphase z serii 4xx lub dorownujacy im klasa Pioneer A 09.

M33 nie są złe, to jest póki co jedyny komponent mojego audio, którego nie zamierzam zmianiać, grają dość jasno więc wzmacniacz raczej z ciepłym dzwiękiem.

Jeżeli chodzi o porównanie vifa ligic z m33 do wysokotonówek ze starszej serii missiona (mam centralny w kd ze starszej serii - 70c2) to ja tam specjalnej przewagi w 7xx nie słyszę.

Dzięki za wypowiedzi!

A co powiecie o tym:

Ukryta Zawartość

bo własnie w tym momencie się nad nimi zastanawiam czy nie zalicytować.. pamiętam, że koleś kilka lat temu dał za nie 1700zł. I podobało mi się ich granie.

No mam B&W DM602 ale bez "s" z tych pierwszych.. ponoc najlepsze, made in England :-)

Słyszałem, że do ostrego grania się nadają ogólnie Bowersy.

Ale jak myślicie, te mission z pioneerkiem jak pisałem nie będzie dobrym rozwiązaniem? Ogólnie rzecz biorąc chciałbym stojące... a paradigmy?

Ukryta Zawartość

możesz posłuchać, jesli uda Ci się trafić, starego musical fidelity a1x - znakomita to była integra. mimo niskiej mocy napedzi nawet wymagajace kolumny, jak np dynaudio 50. wczoraj słuchałem takiego zestawienia i jest godne polecenia. wszystko kupisz za stosunkowo małe pieniadze. kumpel słucha tego zestawienia głownie do starego rocka, metalu i odrobiny jazzu...

Potwierdzam słowa Parmenidesa. Miałem A1x i miło go wspominam. Można go kupić z drugiwej ręki poniżej 1000zł. W tej cenie trudno będzie znaleźć lepiej grający wzmacniacz.

Wracając do kolumn przez ostatnie kilka miesięcy szukałem kolumn i poważnie zastanawiałem się nad Mission 33i.

Miałem wcześniej model 701 i powiem szczerze, że nie byłem zadowolony. Dziwię się opiniom, że 701 miały lepszą górę od serii 3x. Słuchałem wygrzanych M32i oraz M33i (swoja droga dobre kolumny) i góra moim zdaniem jest lepsza niż w modelu 701. Tak się jeszcze zastanawiam, w modelu 701 nie było kopułki Tonsila?

W zadzie byłem zdecydowany na M33i ale dwa tygodnie temu trafiłem przypadkiem na TLC/Tonsil Classic 2 i po kilku dniach kupiłem. Do dziś żaden z moich znajomych nie jest w stanie uwierzyć, że to Tonsil, z resztą ja też.

Grają z Nadem 3240PE.

odrtadzam paradigmy serii monitor, odradzam Wszelkie pioneery inne niz reference (tych nie miałem), polecam Yamahy Ax-900, podobniez A-1000 jest lepsza, a 1020 nie wiem. polecam (do spokojnej muzyki) marantza pm-80, fajna szeroka wysunieta scena, jezeli szukasz dojrzałego, angazującego brzmienia ze sceną mocno wycofaną wgłąb i chirurgiczną dokładnosc bez ostrosci to polecam Sansui, tak gra moj au-719.

bardzo muzykalne są soniaki Serii ES, ale zastrzegam- miałem tylko 570es.

A słuchałeś Pioneer A505R - słyszałem kilka dobrych opini o tym wzmacniaczu, dość solidna konstrukcja zdaje się na hexfetach 540, spore toroidalne trafo.

Czytałem kilka lat temu jego recenzję zdaje się w Audio i ocena była niezła?

Jest taki aktualnie na allegro

Porównywałem kiedyś łeb w łeb Pioneera A505R i Diorę WS504. Podłączałem do tego kilka par kolumn bo porównanie odbywało się w sklepie. Diora była wyraźnie lepsza. Masakry to może nie było, Pioneer usiłował się jakoś bronić, ale Diora pokazała bezdyskusyjną przewagę.

Jeżeli buczał, to wcale nie jest dziwne zjawisko. Przecież to jest piekarnik z rusztem na górnej ściance;-)))

Grzeje się tak, że można się nim poparzyć. Kiedy miałem A1 to sobie na nim stawiałem kawę żeby nie wystygła. Kondensatory elektrolityczne w środku pracują w ekstremalnych warunkach. Zapewne mocno już podeschły i stąd buczenie. Warto po tylu latach powymieniać elektrolity, tym bardziej że w oryginale wstawiono takie sobie.

Takie normalne, to to nie było. Słuchaliśmy kilka razy tego wzmacniacza i nic nie buczało. W dzień, przy "normalnej" głośności byłoby raczej ok, ale to miało byc na początek do sypialni, a zagłuszenie buczenia wiązałoby się z "niesypialnianą" głośnościa. Nie zmienia to faktu, że wzmacniacz jest świetny

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.