Skocz do zawartości
IGNORED

Krell KAV300i vx Krell KAV400xi

Blady99

Rekomendowane odpowiedzi

PMD - zbyt duże pomieszczenie.

Dzięki za radę. Prawdę mówiąc, nie brałem tej ewentualności pod uwagę, gdyż sądziłem, że te kolumny poradzą sobie w 40 m kw. Nawiasem mówiąc, przez pewien czas myślałem nawet o monitorach, ale po namyśle dałem spokój (szczęśliwie). Ale jeśli masz rację, to muszę to przemyśleć. Obecnie nie stać mnie na wymianę na Electry 1037, więc mam problem. Chyba, że jakaś inna marka z drugiej ręki.

zanim wydasz kasę, sprawdź - czyli wstaw te większe i posłuchaj. 40m kw to już zacne pomieszczenie by to nasycić (a nie tylko dostać "suchy" dźwięk) potrzeba odpowiednich skrzynek. Pyt. tylko czy odpowiednio większe uciągnie twoja integra, no nawet nie tyle czy uciągnie, ale czy je poprawnie wysteruje.

Raguś, 4 Lut 2008, 20:30

>Mój Krell 300i gra z Wadią 830 i Focalami Electra 1027 Be. Wszystko było ok. dopóki nie przeniosłem

>systemu z 20 m kw. do prawie 40 m kw. Jest dla mnie zbyt sterylnie, sucho. Nie wiem, czy to tylko

>akustyka pomieszczenia, czy też coś nie tak w zestawieniu systemu. Niedawno czytałem opinię

>Elberotha na temat cd 280 Krella. Może wypadałoby sie zastanowić nad ewentualną sprzedażą Wadii i

>zastąpienie jej 280- tką? Nawet myslałem, żeby zastąpić Electry, Proacami 2.8, ale byłoby chyba zbyt

>ciepło i "muliście".Z góry dziękuję za ewentualne podpowiedzi.

chodzi ci mniemam o ProAc D28 ?? mi sie marzy "upgrade" z moich 2.5 :), ale IHMO w twoim wypadku zamiana jakichkolwiek JMLabow czy Focali na jakiekolwiek ProAc'i bedzie krokiem do przodu

no i musisz rozwazyc zdolnosci wysterowania kolumn przez integry KAV, niestety moim zdaniem KRELL podaje moc tych urzadzen na wyrost i zdolnosci wysterowania niskoimpedancyjnych kolumn sa jednak troche ograniczone, podepre sie przykladem z ProAc o ile 400xi spokojnie napedza response 2.5 (chociaz moj obecny piecyk robi to znacznie lepiej i najwiekszy zysk jest wlasnie na wrecz niewiarygodnej kontroli basu i na wykopie w tym zakresie), o tyle ten sam wzmacniacz z wiekszymi kolumnami czyli Response 3.8 radzi sobie no powiedzmy "tak sobie" (takie zestawienie cwiczy aktualnie moj szwagier)

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Doszły mnie słuchy że 1027BE to max do 30m2, a i tu lepiej już pomyśleć o 1037BE.

40m2 to ładny kawał pokoju :) Należałoby mu się już coś w stylu electry 946 :))

Nie jestem pewien czy zamiana Focali na Proaki, to pewna droga do lepszego dźwięku. Myślę, że Focale oddają nagrania w sposób bliższy prawdzie zarejestrowanej na płycie, niż Proaki. Nie oznacza to oczywiście, że te drugie nie mogą się podobać, ale dodaja do dźwięku dużo własnego charakteru.

Wracając do mojego problemu zbyt "małego" i "suchego" dźwięku, to myslę, że może wynikać ze źle dobranych kabli głośnikowych. Chyba spróbuję miedziane Kondo lub wysoki model Fadela.

Raguś, jeśli o kable chodzi, to nie zawadzi sprawdzić też najwyższych Cardasów (intekonekt i głośnikowe) oraz możliwie wysokich MIT-ów (intekonekt i głośnikowe) lub Transparent Audio. Ale do 40 metrów to faktycznie chyba trzeba większych głośników...

Pozdrawiam Stempur

Stempur,

Dziekuję za podpowiedzi dotyczące kabli. Jak tylko będę miał okazję, niwątpliwie posłucham (przynajmniej części propozycji). Jesli chodzi o wielkość kolumn, to jednak szkoda mi się z nimi rozstawać. Może jeszcze da się coś poprawić. Przepraszam, ale nieświadomie zmieniłem nieco temat dotyczący integr Krella. Moja 300 i jest ok., moze trochę zbyt chłodna na średnicy, ale tu też mogą być winne obecne kable głośnikowe.

Pozdrawiam

jeśli dźwięk jest za "mały" to przyczyną mogą być i kolumny i wzmacniacz, chociaż pamiętając Krell`a 400xi w różnych konfigurcjach, nie miałem takiego wrażenia. Zapewne taka jest estetyka kolumn, ale skoro są liczone do mniejszego metrażu to jest to logiczne posunięcie, inaczej dźwięk mógłby przytłaczać. MIT dodadzą przestrzeni ale nie powiększą dźwięku jako takiego. Będzie to bardziej przejście z 2D do 3D, wolumen pozostanie ten sam.

Co do suchości to już kwestia relacji kolumy wielkośc poieszczenia, myslę, że kablami tu zasadniczo wiele nie zmienisz. Nawet jeśli dodadzą ci trochę mięsa to i tak będzie to nie adekwatne do tego co słyszałeś w poprzednich 20-tu metrach, kable to jedynie mała korekta.

Raguś, 5 Lut 2008, 22:31

>Nie jestem pewien czy zamiana Focali na Proaki, to pewna droga do lepszego dźwięku. Myślę, że

>Focale oddają nagrania w sposób bliższy prawdzie zarejestrowanej na płycie, niż Proaki. Nie oznacza

>to oczywiście, że te drugie nie mogą się podobać, ale dodaja do dźwięku dużo własnego charakteru.

>Wracając do mojego problemu zbyt "małego" i "suchego" dźwięku, to myslę, że może wynikać ze źle

>dobranych kabli głośnikowych. Chyba spróbuję miedziane Kondo lub wysoki model Fadela.

dla mnie ProAc'i graja muzyke a Focale, ech zreszta szkoda gadac, ja jestem uprzedzony wiec nie traktujcie moich wypowiedzi serio ;)

z drugiej strony jestem odrobine zdziwiony, jezeli dzwiek Focala ci odpowiada to twoje kolumny wygladaja dosc powaznie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

3-drozne, z 2-oma wooferami i ponad 30kg zywej wagi, nigdy ich nie sluchalem ale moge sie odniesc do swoich, moje 2-drozne kolumny z wooferem 18cm graja w pomieszczeniu okolo 24m2 i w tym ustawieniu ktore mam dzwiek jest nawet odrobine zbyt potezny, ze wzgledu na protesty zony normalnie stoja dosc blisko sciany i tylko na powazne odsluchy sa ustawiane tak ze do sciany z tylu jest dobry metr i wtedy dzwiek jest OK, w wiekszym pomieszczeniu (powyzej 40m2) gina, oczywiscie znaczne odsuniecie od scian owocuje fantastyczna stereofonia i przestrzennoscia, ale w potedze brzmienia szczegolnie w zakresie niskich tonow niedostatki sa wyrazne i kolumny te nie nadaja sie do takiego pomieszczenia

wiekszy model (Response 3.8) z drugiej strony zupelnie nie nadaja sie do pomieszczenia ponizej 30m2, moj szwagier ma je w tej chwili w pomieszczeniu okolo 20m2 i nie da sie tego sluchac, wczesniej graly w pomieszczeniu okolo 40m2 i krotko mowiac byla rewelacja, szczegolnie z powazniejszym wzmacniaczem (bo jednak 400xi dostaje na nich odrobine zadyszki)

co do rozwiazania twojego problemu kablami to ja jestem dalece sceptyczny, potega brzmienia wg mnie bierze sie przede wszystkim z fizycznosci kolumn, kable ktore "dodaja potegi" podkolorwywuja dzwiek, w ogole z odsluchiwaniem kabli to jest kiepsko, zmiany sa bardzo subtelne ilosciowo, dla mnie kabel jest super jezeli mialem go u siebie w systemie np przez 3 tygodnie wrocilem do starego kabla i doszedlem do wniosku ze cos jest nie tak :), kablami mozna cos doszlifowac zadnych zasadniczych zmian nie da sie zalatwic

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>>>3-drozne, z 2-oma wooferami i ponad 30kg zywej wagi,

Te piankowe woofery JMLaba tak wlasnie graja - bas jest konturowy schodzi nisko ale ilosciowo skapo... Pewnie nieprzypadkiem w 1037 jest potrojny woofer. Cena jednak odjechana, rozsadna alternatywa moga byc 936/946 SH.

• 3 miesiące później...

Czy ktoś słyszał Krella 400xi z VA Mozart Grand? Mózyka rózna i różniasta, przede wszystki rock i jazz. Czy te elementy mogłyby się polubić w takiej muzyce?

Nosze się z zamiarem kupna zestawu na razie złożonego z tych elementów oraz jak na razie tylko Tunera Accuphase T-11 (T-108), a to ze względu na to że głownie słucham radia, choć nie wykluczam, że przy zakupie CD proporcje się zmienią.

serdecznie pozdrawiam i dziekuje za ewentualne odpowiedzi

• 5 miesięcy później...

Panowie i Panie wiem że temat nie świeży ale dla mnie aktualny mam właśnie możliwość nabycia 400xi , a posiadam 300i /300CD /AP Yara2 Superior dźwięk z tego połączenia wydaje mi się nazbyt analityczny.Moje pytanie brzmi czy zmieniając wzmacniacz coś się zmieni

Nie przypuszczam, wydaje sie ze mariaz krell +Yara, z tego co pamietam sygnature dzwiekowa tych kolumn, to "too much of a good thing", mam na mysli szybkosc i precyzje.

Również wydaje mi się, że jeżeli już teraz z 300i jest zbyt analitycznie, to 400xi nic tu nie poprawi. Powinieneś rozejrzeć się za jakimś wzmacniaczem o ocieplonej sygnaturze brzmienia - Musical A300, Mac MA6900.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

proponuję byś kupił najpierw elektry i dopiero po tym zakupie wrócił do tematu wzmacniacza :o)

czyli ... spokój, spokój i jeszcze raz spokój ...

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

• 1 rok później...

Witam

Mam pytanko: Jakie koncowki mocy siedza w krell KAV-300i ?

Z gory dzieki za pomoc

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.