Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Zdislav jak tylko przejde faze testow z nowymi odgrodami z pewnoscia pogadamy, narazie to co znam z zamknietych kilkudziesiecioletnich monitorkow i fazy z kartonami niezbyt mi sie pokrywa z obecnym stanem wiec czas zaczac kombinowac, szczegolnie interesuje mnie odwrocenie isohona sredniotonowego i jednak zrobienie dziury czyli dodanie wiekszej cewki, natomiast nie pasuje mi schiowanie srednicy dodatniem rezystora bo nie interesuja mnie kolumny uniwersalne do kazdej muzyki.

Z kluczowych ciekawostek - glosniki w odgrodzie basowej maja katalogowy rezonans juz na 65 czy nawet 75hz jesli dobrze pamietam, bas jest tworzy go sama odgroda podbijajac znacznie wyzsze czestotliwosci cos kolo kilkuset hz - calkiem ciekawy efekt szczegolnie jak poprawilem jeden kabelek co sie odlaczyl :) wczesniej bylo 2x5omow saba i 2x4 omy isophon + 1x2x4.5 oma isophon wlasnie jako elektryczny imbecyl sie zastanawiam jakie bylo obciazenie, teraz przy jeszcze jednym 1x2x4.5 oma zrobilo zrobilo sie znacznie chudziej i szybciej tylko jakby poziom zaklucen przy glosniejszym sluchaniu we wzmacniaczu wiekszy hmm.

Co sadźcie o nowym projekcie Łukasza Fikusa?

Wygląda co najmniej imponująco, chyba niemieckie papierówki nie długo staną sie mniej popularne:P

Ciekaw jestem co za 10 lat będzie odkrywać Łukasz? Teraz TDA zostało pobite przez lampucere, saby przez altec'ki, miejmy nadzieje, że zostaną chociaż te OTL'e :P

mam alteci 420y (wersja ze zintegrowanym tweeterem) ale co do ich brzmienia to powiem cos wiecej za pare dni bo mam je od niedawna i nie chce sobie wyrabiac zdania po tak krotkim czasie. Powiem tylko ze jest ciekawie... :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ładne firanki ;) Ale napisz coś o brzmieniu, przynajmniej czy IYHO jest lepiej, niż na Axiomach.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

te firanki razem z kotem dostalem :P co do brzmienia to jeszcze sam nie wiem, jest inaczej ale nie moge powiedziec czy lepiej czy gorzej...chyba bardziej dynamicznie niz w goodmansach, z tym ze nie chce poki co oceniac bo za krotko ich slucham. Dzwiek jest na bardzo wysokim poziomie, z tym ze chwilowo graja oba tweetery wiec zapewne rownowaga dzwieku jest zachwiana na korzysc gory. Ogolnie baaardzo mi sie podoba ale jak zwykle brak "miesa" w dolnym pasmie. Jutro do Ciebie wpadam po suba ;) Jutro tez poexperymentuje i odetne reszte glosnikow, puszcze je kompletnie fullrange bez wsparcia basowego ze strony sansui bo ciekawi mnie bardzo jak to zagra. Na papierze wyglada wszystko pieknie bo pasmo przenoszenia od 28-2000o i do tego qts 0.4 wiec TEORETYCZNIE powinno byc ok...w co mi sie nie chce wierzyc. Gdyby nie fakt ze chwilowo brak funduszy, to dokupilbym do nich pare ESS AMT1 i byloby pieknie...cdn

Dzisiaj korzystając z chwili czasu, umieściłem głośniki basowe na nowej płycie 1,2 x 1,2. Efekt całkiem przyjemny i wskazany. Bas pieknie pływa po pokoju nie tracąc nic na kontroli. Szybkośc, czystośc i potęga. To jest chyba optymalne rozwiązanie z oddzieleniem basu od reszty. Teraz pora zapolowac na przyzwoitego lampowca.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tymek, 3 Lut 2008, 13:51

możesz pokazać na zdjęciu jak masz rozwiązaną podstawę deski widocznej na zdjęciu?

chodzi mi o tą na pierwszym planie.

klasa A wystarczy, to b.dobra konstrukcja philipsa.

1,5 wat przy naszych OB to prawie koncertowe natężenie dzwieku

szkoda ze jesteś zmuszony słuchać basu pod katem 90stopni

Niestety na wprost mam grzejniki i mechanizmy do rolet w oknach. Dzisiaj wstępnie tak ustawiłem i jest dobrze, faktycznie teraz to chyba muszę siedziec między płytami. Na stronie 14 jest zdjęcie całości, zrobiłem to na szybko i teraz myślę o poprawieniu - może dołoże podstawę wystająca kilka centymetrów na boki. W skrzyneczce styłu jest zwrotka.

>artPaw

Co myślisz o Abraxasie na KT 88, czekam na takiego, mam nadzieję, że zgra się to razem. Gdzieś wyczytałem o KT 88 i braku synergii z odgrodą - ale najlepiej posłuchac .

tymek

też jestem ciekaw

jak słyszę o synergii to mnie ciarki przechodzą. Z jaką odgrodą, czyją? Każda konstrukcja jest inna, dodatkowo każdy wzmacniacz można całkiem mocno grzebnąć, MusicAngel po Fikusie lub McGyverze z odgrodami gra doskonale.

Próbowałeś swoje basowe dechy odkręcic na słuchacza? 50cm od tylnej ściany?

Godzinę temu wstawiłem te płyty, teraz ciesze się efektem i tylko przekładam płyty w cd. Pewnie za jakiś czas wezme się za szukanie optymalnego położenia.

U mnie jako wzmacniacz pracuje teraz taki wynalazek jak poniżej na zdjęciu. Pomimo tego, że troszkę słychać szum w głośnikach, a jak ustawię gałkę głośności w inne położenie niż środkowe to pojawia się coś w rodzaju silnego przydźwięku, to ciężko się przesiąść z powrotem na tranzystor... Moc 2x7W praktycznie nie do wykorzystania w domowych warunkach... Z odgrodami sprawdza się świetnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tymek, 3 Lut 2008, 15:08

>Godzinę temu wstawiłem te płyty,---------------------------

>>>>>>>>>>

Ustaw pod katem , słuchacz ma być na linii ognia basowców. 40-50cm od tylnej ściany

szkoda czasu, zrób to zaraz, tylko wydaje ci się ze jest dobrze.

... hehe --- gdyby komuś powiedzieć, że 2x7W jest wystarczające to by patrzył się na Ciebie jak na głupiego :P

Ale taka prawda -- te radyjka mają power - nieprzeliczalny na tranzystorowe waty ...

-->tymek

Szkoda odgrody dla konstrukcji PP i do tego na pentodzie. Idealany kierunek poszukiwań to układ SE z triodą DHT. Dla wysokoskutecznej odgrody najlepiej na lampce 45 lub 2a3. Będzie odpowiednio całe 1,5 i 3W, ale za to najwyższej jakości. Przydałby się też jednostopniowy driver na pentodzie, ale to już kwestia gustu.

Tutaj sympatyczne przykład, drogi, ale dosyć łatwy do skopiowania:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co myślicie o takim wzmaku, nigdy nie słuchałem EL 34

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tymek>

Gdybym nie miał swojej lampy na 2A3 to kupiłbym ten wzmacniacz:

Ukryta Zawartość

Verdier to klasa.

Ukryta Zawartość

Znalazłem tez kilka słów o tym LUA:

Ukryta Zawartość

W Polsce nówka kosztowała 7500 zł.

Ukryta Zawartość

Witam szerokopasmowo :-). Na razie kibicuję ale w drodze z Hong Kongu jest już Music Angel 845, a w planach budowa na starcie projektu a'la P-17 by Łukasz Fikus i.... mam oczywiście mnóstwo pytań :-)

Zacznę od wątpliwości natury podstawowej. Wyczytałem, że OB wymaga ustawienia w sporej odległości od ściany i symetrycznie względem ścian. Mieszkam na poddaszu(0 symetrii) i niestety jedyne możliwe ustawienie odgród "WAF accepted" a i zwyczajnie lokalowo jest takie, że góra przegrody w kanale prawym będzie leciała na wnękę w oknie połaciowym i będzie w odległości ok 25 cm u góry, na na wysokości wysokotonowego będzie ok. 35-40 cm odległości od wnęki i tafli okna, ściana leci po skosie i bas będzie już miał ok. metra, będzie też ok 30 cm od prawej ściany (niemal jedyna pionowa ;-)). Lewy kanał będzie miał z tyłu aneksik jakieś 2,5 na 4 m po podłodze z dużymi skosami, czyli.... nic. Przegrody będą ustawione na część salonu ok. 30 m2 również ze skosami na przeciwnej ścianie, aneksem kuchennym i antresolą (ale już z boku). Obecne kolumny (nic specjalnego) w obudowie zamkniętej (na średnicy jest kopułka 6 cm) dają dość przyzwoitą scenę stereo (mocno modyfikowany Pioneer A400 i Philips z NOS DAC Premium).

Czy w takich warunkach jest sens bawienia się w OB?

madly

zabrakło mi wyobrazni, lecz tym bardziej OB w twoich warunkach Zastanów się czy miałbyś mozliwosć zrobić smukłe P12 i bas upchnięty pod scianę w oddzielna sporą odgrodę. Doświadczenie pokazuje że taka aplikacja basu gra najlepiej.

artp

• Pokaż nowe odpowiedzi