Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

aukcja odwołana...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

10tysia za ten komplet to lekka przesada.

Ukryta Zawartość

propo tej aukcji robia ciulskie pranie lepetyn by podbijac ceny i naganiac snobow tak samo zreszta kilku "sprzedawcow" winyli z allegro za plyty warte 20zl krzycza 299zl bo zawsze sie w kapitalizmie znajdzie prezesik co tyle da a wtedy rodzi sie u "sprzedawcy" nadzieja ze reszta owczym pedem poleci za nim. Nie dajcie sie robic jakims gnojkom!

Ktoś może wie dlaczego jest tak drogo?

Ukryta Zawartość

Taki dobry stan czy ktoś próbuje zawyżać cenę?

Ukryta Zawartość

>cypher

Z twoich obliczeń wychodzi 6400,

Raale można kupić poniżej 3000 za nowe.

Moim zdaniem facet przesadził... i to grubo.

Zresztą sam w opisie aukcji napisał że chyba zwariował :)

Pozdrawiam

T

>Bacek

Mimo są w dobrym stanie to i tak cena jest zawyżona. Ja za swoje w stanie idealnym zapłaciłem z wysyłką do Polski 68 euro.

Ludzie się ostro nakręcają...

T

@titan

Fakt w nocy coś mi się cyferki pomyliły ;-)) 10 koła to zdecydowanie za dużo ;-)))

Może koledze z Allegro też się coś pomyliło i szybko wycofał aukcję..

@ArtPaw

Kiedyś napisałeś że SABA-a "megafonuje" i znaczne lepiej sprawdzają się Isophon-y. Czy masz jakieś upatrzone konkretne modele ?? Chciałbym sprawdzić osobiście, być może faktycznie może być lepiej..

Artur

Dobry jest każdy ovalny seryjny isophon,telefunken, tylko nieduży, ok 25 cm max,

mała ovalna saba alnico równiez jest ok

seniortelefono ma takie, niech moze napisze swoje uwagi.

najbardziej niemiłosiernie megafonuje 20cm saba DEW,

artPaw - zauważyłem na stronach lampizator.eu link do pomiarów sab, isophonów i telefunkenów - jeden wniosek się nasuwa, że koniecznie trzeba zwracać uwagę, by głośniki były podobnej efektywności, a te różnią się znacznie i np. 20 cm Saby w zależności od magnesów mają efektywności 86-7 dB, a najmocniejsze AlNiCo do prawie pod 98 dB - różnica ponad 10 dB !!! Cypher ma Saby DEW, najmocniejsze, a Isophony owale mają przeważnie poniżej 90 dB - nie ma tutaj problemów z wyrównaniem ich efektywności?

Cypher - nabyłem komplet Sab na AlNico Tiggesa - te podobno (słowa artPaw'a) mniej megafonują, mają małych parę dB mniejszą efektywność. Gdy wrócę z urlopu i będę miał już te głośniki mogę udostępnić do testów, nim zbuduję własną odgrodę.

Wniosek pewnie nieodkrywczy, że najlepiej kupować "seriami" z tego samego odbiornika wyciągnięte średniaki i wysokie i dopasować efektywnością dół.

pewnie dlatego u cyphera jgra nienajlepiej , średniawka DEW , trudno jej dogodzić, powinien spróbować włożyć ovale z byle jakiego radyjka. Powinno wtedy zatrybić.

@madly -zapraszam serdecznie, tylko wpadnij wcześniej i bez samochodu ;-))))

@artPaw właśnie licytuję Isophony na ebay.de. Tyle że okrągłe ;-))

Będę szukał też owali. Największe zastrzeżenie to zielonych sab mam takie że grają strasznie sucho, być może to kwestia wzmacniacza, tak czy inaczej madly za chwilę będzie miał 845 i być może uda się przeprowadzić wsztstkie eksperymenty i dojść do jakiś sensownych wniosków ..

Art

Odnośnie owalnych Sab miałem początkowo jedną z magnesem alnico a drugą DEW (taki komplet był w radiu). Prawdę mówiąc nie słyszałem między nimi różnicy. Ale ostatnio udało mi się kupić jedną sztukę z magnesem alnico i oczywiście ją założyłem w miejsce DEW. I okazało się jednak że jest różnica. Całość zagrała po prostu lepiej.

Tak przynajmniej mi się wydaje.

Nie chce mi się z powrotem wsadzać DEW żeby się upewnić, po prostu wszystko pięknie gra i jest ok :-) A jak jeszcze dołożę dużego owala na niską średnicę jak ma artPaw to dopiero będzie :-)

Aha, nie słyszałem 20 cm Sab, ale owale (przynajmniej te które mam) nie megafonują.

Dla miłośników 30 cm basu. Pojawia się równie rzadko jak zorza polarna nad Wisłą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cypherek

chyba niezłe muszą być, skoro tak cena rośnie.

Powiem tak, nigdy ich nie słyszałem, mogą cię zachwycić albo nie, jezeli cena ma być bliska 100 juronów to sporo jak na testy. Za tyle można całe dobre radio kupić z ovalami i wzmakiem stereo.- np. szakunec i jego fantasia

Należy chyba zaczekać aż pojawi się 100% dobrze grający oval isophona. Jeszcze nie są tak popularne /dlaczego?/ Może tak się przyjęło ze do odgrody to tylko proszę państwa okrągłe.

Lepiej poczekać.

ps.

pogadam z sąsiadem, kiedyś mu sprzedałem zacne papierzaki alnico fi 25 cm, chyba ich nie używa, może by przynajmniej pożyczył do testów na dechę, podesłałbym ci pociągiem czy jakoś tak na szybko.

To moze ja tez napisze cos o swoich odczuciach z porownan Saba okragla vs. owalna.

"Jajowate" faktycznie maja jakby bardziej wyrownane pasmo, na przyklad moj 24x35 spokojnie moglby grac bez korekcji - pisalem juz kiedys o tym. Jesli dodamy dobry tweeter to brzmi to calkiem niezle.

Podobnie jest z mniejszymi zielonymi elipsami ktore swego czasu tez mialem, sa bardzo "wyrownane".

Jednak w porownaniu do okraglych "żabek" wypadaja moim zdaniem slabiej - dzwiek owszem mily dla ucha, ale zbyt grzeczny, bez zaciecia - blizej im do wspolczesnych kolumn i ich gladkiego nijakiego dzwieku.

Nie znaczy to ze graja kiepsko, po prostu innaczej - rzecz gustu.

Instrumenty smyczkowe, gitara akustyczna, wiolonczela, nawet kontrabas "ciagniety" graja o niebo lepiej na okraglych 8", dzwiek jest bardziej nasycony, blizszy prawdziwego. Struny maja "wielobarwne", bardziej szczegolowe wybrzmienia. Instrumenty sa "jeszcze bardziej drewniane" ( kiedys slyszalem to okreslenie i bardzo mi sie spodobalo, pasuje tu jak ulal :) ).

Fakt, zle zestrojone DEW potrafia niezle krzyczec, ale z dobra korekcja i w odpowiednim towarzystwie potrafia oczarowac.

U mnie graja w duecie z "podkowami" i wstegami na gorze, odpowiednio ciete uzupelniaja sie nawzajem, dajac jednoczesnie bardzo mocne i "soczyste", wrecz namacalne wybrzmienia srednicy. Nisko schodzacy saksofon mozna doslownie poczuc na ciele.

Nie ma mowy o zmeczeniu dzwiekiem, zdarza sie ze siedze godzinami zmieniajac tylko plyty, nawet przy sporych poziomach glosnosci.

Zestroilem glosniki w ten sposob jakies piec miesiecy temu i nie odczuwam potrzeby zmian.

Na koniec pare slow o basie. Z kilkuletniego doswiadczenia z panelami wiem ze niski bas z odgrody to marzenia scietej glowy. Moim zdaniem tylko aktywny podzial daje zadowalajace rezultaty. Niski bas owszem z odgrody, ale najnizszy z aktywnego woofera w obudowie zamknietej.

Nie mam u siebie czegos takiego jak niedobor basu przy cichym sluchaniu, praktycznie przy kazdej glosnosci jest on w proporcjonalnej ilosci.

Bywa ze slucham do poznych godzin ( mieszkam w bloku ), oczywiscie wtedy ciszej niz zwykle, ale bas zawsze jest na zadowalajacym poziomie.

Who's Afraid of Music?

Długo nie musiałem polowac ;-))

Ukryta Zawartość

17 euronów to niezbyt wygórowana cena jak na testy ;-))

W tydzień powinny być u mnie zobaczymy co się wydarzy ,;-))

Artur

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 pary ciekawych philipsow, zapewnie nadajace sie do odgrod...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi