Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie odnosnie projektu p24. Dlaczego tesla ma odwrocona polaryzacje? Pytam bo mam juz caly komplet glosnikow oprocz raali, ktore najprawdopodobniej zastapia ESS AMT 1. No i chyba dam dwie pary tesli 932 na strone zeby byly "humanitarne" +/- 8 omow. Z tym ze chce to dac w jednej plaszczyznie. Co sadzicie??

aha...i jako "zamiennik" dla greenconeow mam cos takiego :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tak myslalem..bo ja chce tesle w pudlo wsadzic i reszte w mega odgrode na gore tak jak mam. Bedzie to mialo ze 2 metry :))) Jezeli uzyje dwoch ARO932 to sam bassreflex bedzie mial 420 litrow brutto, czli jakies 70x60x100 :)) odgroda na gorze 70x60 albo 80 x70....:D

nookie736, 15 Paź 2009, 22:56

>tak myslalem..bo ja chce tesle w pudlo wsadzic i reszte w mega odgrode na gore tak jak mam. Bedzie

>to mialo ze 2 metry :))) Jezeli uzyje dwoch ARO932 to sam bassreflex bedzie mial 420 litrow brutto,

>czli jakies 70x60x100 :)) odgroda na gorze 70x60 albo 80 x70....:D

Nie pozostaje nic innego jak zamieszkać w jakiś bardzo dużym pomieszczeniu ....;-)))

nookie736

nie musisz podwajać V pudla dla dwóch Tesli, zgodnie z zasadą, że podatność zmienia się proporcjonalnie do ilości (dla 4-ch jak do dwóch więc przy dwóch jak do jednego głosnika)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

fakamada, 15 Paź 2009, 21:20

>Tesle to chyba niski QTS więc niestety tylko wielkie dechy...

więc jaki powinien być przedział QTS aby dechy były znośnych rozmiarów?

Łukasz Fikus zaleca od poniżej 0,35 do 1. Na zachodnich forach najbardziej chyba rozpowszechniony i polecany jest Eminence Alpha 15a z QTS 1,26. (taki odpowiednik HW1500 8ohm)

Im mniejsza decha tym większe QTS i na odwrót.

Wysokie QTS daje lepsze zejście kosztem szybkości basu. Jak to jest w praktyce (np. z HW1500) niech się wypowiedzą praktycy. Sam jestem ciekaw.

Z tym QTS to roznie jest. Np nasz rodzimy GLD Chopin korzysta z glosnikow Audax'a z bardzo niskim QTS ponizej 0.3 oraz z mala deska. Byc moze dodanie drugiego glosnika za jednym ma wplw na zejscie? Nie wiem, ale producent pisze, z pasmo przenoszenia siega 20hz

Ukryta Zawartość

Z moich krotkich testow Alpharda hw1800 z wysokim QTS wynikalo, ze glosnik i tak nie chcial grac niskim basem nawet w dosc sporej desce. Dopiero z aktywna korekcja zagral swietnie bez koniecznosci stosowania duzej odgrody.

Nie wiem co jest w tych nowych glosnikach nie tak, ale stare dziadki graja zdecydowanie nizej. Super lekkie membrany chyba swoje robia. Moje 25 centymetrowe Klangfilmy schodza do 50hz luzkiem w niewielkiej deseczce, a co by bylo jakbym zaserwowal im 2x2?

Na niski bas w malej desce z wysoka efektywnoscia nie ma co liczyc. Albo aktywna korekcja, albo niski bas w malej desce kosztem efektywnosci ( jak np w Jamo r909).

Ukryta Zawartość

Zgadza się. Możesz miec zejście z niskim QTS, ale kosztem skuteczności. W Chopinach masz po 4 15 calowki na strone (!), a skuteczność wynosi 94db.

Czyli de facto można osiągnąc to samo poprzez equalizację wysokoefektywnego woofera, sciszając wyższe rejestry. Zawsze cos za coś.

Czy te Klangfilmy masz w tej samej desce, w ktorej testowałeś Alpharda ? Jaki to model ?

Bardzo ciekawe jest zagadnienie dublowania głośnikow. Gdzieś w tym wątku ktoś pisał przy okazji odgród OBywatela o tym, że 2 głośniki jeden koło drugiego (ważne!) zagrają jak 4szt. Uważam że to zagadnienie warte jest dokładniejszego zgłębienia tematu. Sam widzę swoje dechy z 2 wooferami po 12" na stronę w wązkiej desce (35cm) z cyfrową equalizacją.

Czy ktokolwiek posiada wiedzę ba ten temat ? Jak zmieniają się właśniciwości soniczne ? Zejście, Qts itd, itp. Jeśli tak to dajcie znać.

Fikus w P25 z powodzeniem zastosował po 2 superlekkie 25cm SABY bez equalizacji.

mamel, 2 Mar 2009, 20:41

>To jest wyjaśnione u starego Witorda: dwa obok siebie grają dołem jak 4, 3 jak 9 itd. i w górę

>pasma zależnie od fi membrany. I rezonans się obniża :)

Hej. Możesz napisać coś więcej ? Czy książka mówi coś jeszcze w tym temacie ? Np. o ile obniża się rezonanz i co dzieje się z pozostałymi parametrami ?

Myślę o zastąpieniu 1szt 15" --> 2szt. po 12" jednak efektywne 12" maja ZAWSZE dużo gorsze zejście. Co stanie się po zdublowaniu ? Czy dogonią 15" (pow. membran będzie większa) w tym wzgledzie ? Te pytania nie dają mi spokoju. Myślę o wąskiej odgrodzie (35cm) i dlatego interesuję się z tym tematem.

Pozdr,

Kuba

melo v8:

"Nie wiem co jest w tych nowych glosnikach nie tak, ale stare dziadki graja zdecydowanie nizej. Super lekkie membrany chyba swoje robia."

Może też pomimo wszystkich parametrów, qts'ow i sresów esencjonalna jest niska moc nominalna. Wszystkie współczesne estradówki przygotowane są raczej do głośnego łupania.

fakamada

decha 35cm?

skoro musisz :)

ale to spory problem

Ja bym zrobił sobie to tak:

Tweeter i średni to proste, więc pomijam.

Bas

największe 35cm elipsy saby

dla nich buda z cienkiej sklejki, dokładnie rozmiarów Freiburga

Ukryta Zawartość

i już.

Ukryta Zawartość

Tyle, że na basie koniecznie chcę dipol. I to najlepiej bez budy, może z jakaś małą. I tak nastawiam się na 15" i ok. 42cm szerokości, ale wolałbym 2x12". Dużą robotę zrobi tu DEQ, więc tak czy siak powinno być dobrze. Jedyne zastrzeżenie do tego rozwiązania (EQ) na jakie trafiłem na forum to, że trafo mocno obciążone basowcem daje mniejszą klarowność na wysokich i średnich. Nie wiem ile w tym prawdy. Wzmacniacz to mocny tranzystor (Rotel RA-980BX).

artPaw, 16 Paź 2009, 13:34

>35x24

>

>

Ukryta Zawartość

Chętnie bym władował to w dechy, ale po kilka na stronę :)))

Swoją drogą ciekawe jak się sprawują na średnicy.

Ukryta Zawartość

Wiec tak: Alpharda HW1800 8ohm z sabami mialem w tej desce jak na zdjeciu. Bas pasywnie byl z tego lichy, dopiero aktywnie filtrujac i lekko podbijajac niskie bas byl wysmienity.

Klangfilmy mam w deskach testowych takich jak na zdjeciu. Ciagle sie zabieram na duze odgrody do klangow lub tubo-odgrody na ksztalt Klangfilm bionor ale cos zabrac sie nie moge.

Klangi maja QTS okolo 0.9 i FS okolo 60hz. Pisze okolo bo kazdy z nich troche sie rozni. W takich deskach jak widac maja wiecej niskiego basu niz 18 calowy alphard hw1800. Nie wiem od czego to zalezy.

Na koniec jeszcze mala ciekawostka. Nawet jak przylozy sie mala baterie AA 1.5v (np. sprawdzajac biegunowosc ) do klangow to przy "puknieciu" slychac niski bas, z alphardami tego nie bylo.

>>fakamada

Jesli masz mocnego tranzystora to w czym problem? zrob cos na wzor Jamo r907, ktory jest na 12 calowych basach zamiast 15 cali.

Ukryta Zawartość

Jako basy warto tez wziac pod uwage samochodowe glosniki przeznaczone do grania w polkach-odgrodach. Tylko problemem moze byc w niektorych przypadkach zbyt "szalowy" wyglad.

post-18149-100003130 1255717165_thumb.jpg

post-18149-100003131 1255717165_thumb.jpg

post-18149-100003132 1255717165_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>prawo

Na tych zdjeciach nie ma glosnikow z samochodow. Trzeba szukac specjalnych glosnikow samochodowych przeznaczonych do pracy bez obudowy. np takie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

K..wa, ale szpetny. Krowa Milka chyba się na niego załatwiła.

Jednak symulacje są bardzo objecujące. 2 takie 12" przetworniki dają taką samą charkterystykę co np. Selenium 15PW3. Brakuje im do niego 2db skuteczności, także niewielka equalizacja byłaby potrzebna.

PS. Znasz jeszcze jakieś inne, podobne konstrukcje ?

Mysle, ze jakby delikatnie prysnac czarnym matem w spreju zawieszenie, to nie mialoby wplywu na parametry, a na wyglad napewno.

Kiedys widzialem podobne glosniki na allegro, trzeba tam poszukac oraz w sklepach z caraudio ale mozna trafic na jeszcze bardziej "odjechane" konstrukcje.

>Mysle, ze jakby delikatnie prysnac czarnym matem w spreju zawieszenie, to nie mialoby wplywu na

>parametry, a na wyglad napewno.

Wręcz przeciwnie- pianka wciągnie farbę, po wyschnięciu zawieszenie się usztywni i parametry głośnika pójdą w cholerę.

No wlasnie niezupelnie, pianka na zawieszeniu to nie to samo co gabka do szorowania plecow. Szczegolnie w konstrukcjach samochodowych jest specjalnie przygotowana do pracy w innych warunkach jak np wilgoc ( w lepszych glosnikach stosuje sie gume czy plotno). Nie mialem tego glosnika w rece ale przypuszczam, ze pianka na zawieszeniu jest pokryta jakas warstwa lakiernicza ( ktora wlasnie zapobiega wchlanianiu wilgoci w zawieszenie ) i prysniecie jej delikatna cienka warstwa czarnego lakieru w spraju nie wplynie znaczaco na parametry glosnika lub wrecz wcale ich nie zmieni.

nic nie zmieni, należy tylko delikatnie "przykurzyć" z nieco większej odległości

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Zawsze można dać maskownicę, tyle że chyba ja nie mógłbym sie skupić na muzyce mając świadomość, że pod spodem czai się zło... :)

• Pokaż nowe odpowiedzi