Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

meloV8, 4 Cze 2010, 19:52

>Przelozylem lampy i dalej jest to samo. Czyli trzeba szukac gdzies dalej, bo lampy sa ok. Radio

>troche pogralo i wydaje mi sie ze lewy kanal nie gra juz prawie wcale, nadal brumi, a przelaczanie

>korekcja barwy dzwieku nic nie zmienia w pracy lewego kanalu.

doznalem olsnienia po postcie twojego zdjecia. Mam komplet glosnikow z twojego radia, zdaje sie Isophony.

zastanawialy mnie te 18cm szerokopasmowce, tzn. nie wiedzialem do konca czy to fullrange czy raczej maly niskotonowiec...i ten 13cm tweeter..bo to tweeter czy maly fullrange??? U mnie w desce z saba greencone zdecydowanie nie mogl dotrzymac kroku hm10 wiec nie bylem do konca pewien w jakiej konfiguracji byly te glosniki w orginale stosowane.

Szerokopasmowka jest cholernie efektywna i ma sporo dolu ale wydaje sie troche krzykliwa. Poki co nie znalalem dla nich rzadnego sensownego zastosowania a bardzo bym chcial.

Jak uda ci sie uruchomic radio to napisz troche o jego brzmieniu bo bardzo mnie ciekawi jak zagra.

Wzmaczniach to PP czy SET???

Wzmacniacz to PP 2x8.5w, poki co ciezko ocenic brzmienie grajac na jednym kanale, jak narazie dzwiek mi sie nie podoba. Glosniki to isophony, ale ten duzy 17-18cm gra raczej bardziej niskotonowo. Natomiast ten mniejszy bardziej szerokopasmowo. Ponoc maja bardzo duza sprawnosc.

Jak w radyju 2xELL80 to wzmacniacz PP. To podwójna pentoda, całkiem ciężko dostępna. Rada na usterkę, to szpraj kontaktowy na wszystkie przełączniki. Oczyścić nóżki lamp łącznie z podstawkami. Pod lupę także kondensatory sprzęgające, czy nie maja upływu.

>>meloV8

najsensowniej wykluczaj usterki od końca najpierw sprawdź napięcia na podstawkach lamp L/P czy są identyczne potem wzmacniacz potek i korekcje i selektor

spróbuj wyprowadzić sobie wejście końcówki na zewnątrz

z za potencjometru wysteruj wzmacniacz z generatora bądź wyjścia słuchawkowego discmana

tylko zacznij od min poziomów głośności dla pewności podłącz przez kilku uF kondensatory blokujące

a generalnie to jak koledzy radzą całość trzeba rozebrać na czynniki pierwsze i konkretnie wykąpać choćby w izopropanolu potem kontaktem wszystkie styki blaszki potki w środku

Kondzioły sprzęgające są na bank do wymiany bo siedzą tam marne papierzaki

Dziekuje panowie za rady, radio i tak trzeba bedzie rozebrac i wyczyscic. Szkoda w tym watku o glosnikach pisac o niesprawnych radiach :)

Ps. Radio jest na 2xELL80.

moja potezna szafa grajaca tez jest na ell80 i gra fantastycznie. Bardzo muzykalna lampa, niestety przegrala z koncowka mocy telefunken single ended el86 (z tego co pamietam to el86). W kazdym razie 3,5 wata SET miala zdecydowanie lepiej zdefiniowany bas przy ktorym ell80 byl bardziej rozmyty i bez kontroli pomimo wiekszej ilosci mocy. Przypomne ze testowalismy te koncowki w tym samym systemie z preampem yamamoto, zrodlem cec tl1, dac zlamizowany behringer na zmiane z satchem i kolumny roznej masci. Okablowanie Bazodrut od poczatku do konca. SET el86 vs pp ell80 wynik: set gora.

Mimo wszystko czar takich radyj jest niesamowity. MOzna ich sluchac godzinami. Tym bardziej odgrody nie stanowia dla nich wiekszego problemu. Niestety w mojej szafie padlo wejscie preampu i nie znajduje nikogo kto podjalby sie naprawy. MOze jakies rady w okolicach torunia??

CZesc

Sluchajcie sprawdzal ktos wysokotonowe goodmansy alnico w ob? narazie przerabialem zielone saby 10", loeve opta wysokotonowy owal isophon hm10. Szukam czegos co zgrywaloby sie lepiej z owalami isophona 18cm. Tak jakby wszysy poprzestali na wysokotonowcach saby i zajeli sie szerokopasmowcami a mysle ze tamat jest niewyczerpany a ledwo co nadgryziony. siemens mkV i kostki ruskie i telpody oraz kondki 2-4uf jantzena tez czekaja na jakas sensowniejsza alternatywe...

Witam wszystkich

jako że należę do ludzi bardzo dociekliwych. No i chciałbym wybrać projekt możliwie najlepszy. Dość szybko znalazłem stronę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moje pytanie czy ktoś z was próbował projektu J (24 cm front + skrzydła (2 x 30cm) pod kontem 60 stopni)?

Generalnie osoba ta podpiera się pomiarami. Więc można sądzić, iż było by to najlepsze rozwiązanie na klasyczne 3 way z szerokopasmowcem.

Czy ktoś z was testował podobne rozwiązanie?

Pozdrawiam Arczi

Ukryta Zawartość

>prawo

To czekam gorąco na relacje :).

Jestem obecnie przed zakupem dech i staram się znaleźć coś sensownego...

Opisz proszę czy nie straciłeś nic z przestrzeni i stereofonii.

Podobno szersza decha to "zabiera", ale dodaje niższej średnicy.

Ty powinieneś pogodzić obie kwestie bo front jest wąski więc powinna być dobra stereofonia i skrzydła które dadzą niską średnicę.

Pozdrawiam Arczi

Ja ćwiczyłem deskę ze skrzydłami na zawiasach wpis "19 Kwi 2010, 11:59", 3-way front miał 42cm. ze względu na 15" basowca. Skrzydła pod kontem 90* dobra przestrzeń, gorsza stereofonia, im szerszy rozstaw skrzydeł siada przestrzeń natomiast stereofonia super i bas lepszy. Różne rozstawienie skrzydeł to świetna zabawa z ustawieniem odpowiedniej konfiguracji, aby dopasować się do rodzaju muzy. Poszedłem dalej i zostawiłem bas na desce ze skrzydłami i za inspiracją fakamady pozostałe wrzuciłem na wąską deskę 25cm, i zrobiła się super przestrzeń i super stereofonia, ale średnica zaczęła trochę krzyczeć, powiększyłem deskę do 40cm, średnica się uspokoiła, a pozostałe parametry pozostały bez zmian. Natomiast zrobiłem następny eksperyment, dołożyłem czwarty głośnik na niską średnicę coś jak u Łukasza w P24 tylko zamontowałem go razem z basowcem i zrobiło się jeszcze lepiej, przestrzeń w głąb szczególnie przy symfonicznej jest rewelacyjna, tylko musze się osłuchać czy nie ma przesunięć fazowych bo coś mi się wydaje, że jest to niezgodne ze sztuką audio.

>radza1234

Puki co zostaje teraz relacja kolegi prawo. Bo on ma węższą dechę prawie o połowę i ze skrzydłami może to dać bardzo dobry efekt. Teoretycznie powinno to łączyć zwiewność wąskiej dechy i niską średnice szerokiej.

Ja obecnie też słucham na wąskiej desce 40 cm z basem w jednej desce. Jak symulowałem w EDGE to mam straszne podbicie około 500 Hz. No i muszę przyznać że coś w tym jest...

Generalnie rozważam koncepcje taką jak na rysunku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

arczi87>

Sorki arczi, ale trochę się pośpieszyłem obiecując 2x30x60st. bo musiałbym kupić nowe deski gdyż nigdzie nie mam wolnych jakichś desek (a to trochę kosztuje), tymczasem też dzięki Twoim wpisom mam już dołączone do moich 23 cm, asymetrycznie +10cm paneli boazeryjnych (bo tych akurat miałem na klika sztuk:) no i wszystko się poprawiło ! Także miałeś rację z tymi symulacjami w EDGE (deska 30 pare cm + asymetrycznie głośniki), no i Troels też tak ma na jednym z przykładów gdzie opisuje że uzyskał najlepsze liniowe pasmo.Także tymaczasem zostaje na 33cm asymetrycznie.

Mały OT, ale temat pokrewny. Wizyta u Olega Rullita w Norumberdze:

Ukryta Zawartość

Szerokopasmowce, SE na EL84 i czadowe systemy.

Ukryta Zawartość

>prawo

Dzięki za dobre słowo, fajnie jest wnieść coś sensownego do tematu.

Generalnie jestem w kropce bo wynegocjowałem z moją połówką dechy 200cm x 200cm. Tylko problem że salon jest tak okropnie nie foremny i nie mam tego jak postawić. I skłaniam się ku jakiejś budzie z ogromnym litrażem na bas.

Pytanie teraz Panowie czy z ogromnego litrażu mogę uzyskać podobny bas jak z dechy?

Powiedzmy 0,8 x 0,8 x 1 metr. Wiadomo, że nie chodzi tu o masowanie klaty, ale o uczciwe szybkie 60Hz.

Pozdrawiam Arczi

Jak masz zdolności stolarskie to kilpsch horn. Będzie tak od 40hz do 350-400, bas szybki z uderzeniem i efektywność będzie coś ponad 100 dB. Jak masz problemy z rogami w pokoju to można zrobić wersję z domkniętymi tylnymi ściankami (niektórzy takie nawet wolą).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam odgrody z Supravoxem 215 S (deska 60cm) oraz Visatonem BGS 40 (w oddzielnej, dużej odgrodzie).

Efektywność Supravoxa przewyższa Visatona i ten pierwszy musiał zostać ściszony rezystorem 4,7 Ohma.

Szkoda mi trochę uspokajać Supravoxa i myślałem o obudowie do Visatona (podniesienie/zrównanie efektywności). Rozważałem Onkena, ale ciekawie zapowiada się ten klipsh horn.

Co polecacie do Visatona? Czy ktoś słyszał go w onkenie lub hornie?

Panowie ciekawa sprawa z tym bass horn'em. Nie ukrywam, że też jestem ciekawy jak to gra.

Może osobny topic? Może udało by się zebrać trochę wiadomości w tej że materii.

Pytanie czy taki typ obudowy łączy zalety dipola i obudowy bas refleks?

Że się tak wtrącę - szukam 20cm Sab greencone i 10cm sopranów,ewentualnie dodatkowo dużych owali...gdyby ktoś miał na zbyciu proszę na priv... :)

• Pokaż nowe odpowiedzi