Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Musisz posłuchać bo prawda jest taka że behringer to nie jest najlepsza marka. Obecnie mam 3400 i zobaczę ile da się z tego wycisnąć. Jak już będę miał skompletowaną większość to sobie sprawie dcx2496 i wsadzę pewnie drugie tyle w jego mody. Myślę że wtedy nie będzie miała startu duża część sprzętów. Ale w praktyce bywa różnie i nie wiadomo kiedy się takiego behringera dorobię.

Ja myślałem zwrotnice zostawić tą najprostszą a drobne korekty przeprowadzić procesorem dsp Behringera tym co współpracuje z mikrofonem i dostraja akustyke pokoju. Czytałem że ma bardzo dobry dzwięk,tyle że za bardzo cyfrowy nie analogowy bez charakteru lampy,jeśłi można to tak ująć.

Simon ja jestem zdania że nie tędy droga.

Pomieszczenie to możesz sobie akustycznie zaadaptować. Bo to jest tak, że zamiast wymienić uszczelkę w samochodzie, którą wycieka Ci olej to Ty dolewasz oleju co 200 km...

Do takiego DCX puszczasz sygnał cyfrowo i po modowanym analogu wypuszczasz sobie na 6 kanałowe pre np z . No ale każdy z nas ma jakieś poglądy na ten temat. Osobiście uważam że jeśli się słucha z OB to trzeba mocno tłumić i rozpraszać za kolumnami. Wtedy wszystko staje się czytelniejsze. Był taki wątek na audiohobby że odgrody mają mniejszą scenę w głąb. No i jest w tym trochę prawdy bo odbiór utrudniają dźwięki odbite. Ale to tylko moje takie skromne obserwacje. Stąd klasyczne kolumny grają jednak bardziej w głąb bo nie generują dźwięku w pomieszczeniu tylną stroną membrany. Stąd ja uważam, że przy OB akustyka pomieszczenia ma jeszcze większe znaczenie niż przy standardowych konstrukcjach.

>simon1983

Skutecznie mi przypomniałeś załozenia o jakich pisałeś na AH, jestem bardzo ciekaw co z tego wyjdzie i raczej jak to wyjdzie, trzymam kciuki. Sam zachciałem wejśc w tuby, ale na początku miałem haos w głowie, sprecyzowałem czego chcę i zamówiłem tube 350hz a do niej stx'a d1500. W tygodniu sprawdze jak to gra i będziemy myślec dalej ;)

Te monacory jeszcze mam, ale właśnie jakoś nie upieram się przy ich sprzedaży bo po pierwsze sa nowe, mam je jakies dwa miesiące, a po drugie najważniejsze, schodza diabelsko nisko a do tego szybkie i efektywne, bas jest spory,

tylko nie mam co z nimi zrobić ;)

Co do głośników na bas, uniwersalnie jest kupić 15 calowce, duży wybór, dobre ceny, dużo tańsze i łatwiejsze do napędzenia niż 18 calowce. Osobiście polecę STXy, miałem, są w swej cenie fantastyczne.

Wracając do OB, zgadzam się w 100% z arczim, akustyka pomieszczenia jest bardzo ważna przy OB właśnie, sporo odbić, w sumie 2 razy więcej ;)

Ktore STX graly dobrze w odgrodzie? Milem gdn 38 400 4 se i nawet w bardzo duzej odgrodzie srednio sie spisywaly. To raczej glosnik do klasycznej obudowy.

Ja miałem właśnie GDN 38 400 8R, u mnie pracowały w niepełnej odgrodzie bo wlaśnie w u-frame i było nieźle. OK, brakowało im tego zejścia co ma monacor, albo alphard 1800, ale w tej cenie, na tej wielkości membrany, było naprawde dobrze ;) Z 5R rezystorami na sabach kolumny grały wyjątkowo dobrze i tylko chęc pozbycia sie rezystorów spowodowala ze przeszedlem na monacory.

Nieznam sie najlepiej na doborze głosników, ale akurat ten stx chyba ma choćby za wysoki qts do zwyklej budy.

Czym sie sugerujemy w doborze basowca do odgrody? bardzo wysoki Vas niski Qts?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do zastosowań bez obudowy.

Ukryta Zawartość

Poza tym na obudowe typu U bym raczej mocno uwazal. Rezonuje w zakresie 150-300hz i bez ostrego filtrowania ( i straty efektywnosci ) nie bedzie dobrego basu.

No wiadomo, że Uframe nie jest ideałem, to kompromis dla niskiego zejścia, ale mimo wszystko napewno nas BR bym się nie zamienił ;)

Czym sie sugerujemy w doborze basowca do odgrody? bardzo wysoki Vas niski Qts?

Ukryta Zawartość

Do zastosowań bez obudowy.

QTS 0.6-0.8 i jak najniższe FS. Wg mnie optymalnym kandydatem, wśród efektywnych jednostek jest obecnie Eminence Beta 15. Może być też Selenium 15PW3.

Jeszcze lepiej jak są 2szt. na stronę. Wtedy dostajesz i efektywność i niższy bas (przy odpowiednio niższym filtrowaniu)

Przy QTS pow. 1 bas jest niski, ale bardzo mało energiczny, rozmydlony.

Ja ostatnio dołozyłem moim basowcom dodatkowe magnesy i usłyszałem bardzo duzy skok jakościowy.

Ukryta Zawartość

To może dwie sztuki na strone Eminence Alpha 12 cali Qts wypada 0,77 i mocowo to wychodzi wygodniej dla wzmacniacza. Jedna taka Alpha ma 150 watt. Zaś 1kzł do wydania także to już nie kwestia 2 tyg. tylko dłużej:)

Właśnie Twoje deski Fakamada mi sie bardzo podobają, zrobione na czarno i do tego koniecznie czarna maskownica.

To może dwie sztuki na strone Eminence Alpha 12 cali Qts wypada 0,77 i mocowo to wychodzi wygodniej dla wzmacniacza. Jedna taka Alpha ma 150 watt. Zaś 1kzł do wydania także to już nie kwestia 2 tyg. tylko dłużej:)

Właśnie Twoje deski Fakamada mi sie bardzo podobają, zrobione na czarno i do tego koniecznie czarna maskownica.

Dzięki. Mi też się podobają :)

Alpha 12A ma parametry bardzo dobre. Nie wiem tylko na ile podane przez producenta małe xmax (2.4mm) jest prawdziwe. Myślę, że jesli nie będziesz stosował aktywnej korekcji w celu mocnego podbicia najnizszego basu to spokojnie dadzą radę.

Przy 2 sztukach na stronę masz duzo lepszą efektywność, jednak Beta 15 daje ci sporo nizsze fs 35. Zależy w jaką celujesz ostateczną efektywność konstrukcji.

Edytowane przez fakamada

Troels twierdzi że pomimo tepretycznie gorszych parametrów (Qtc niżzsze) od emnience alpha 15 dużo lepsze do OB są emnience delta lite 15

Ukryta Zawartość

i cytat:

From a visitor hearing the prototype OBL-11s, I can report that these 15" Eminence DeltaLites beat the crap out of Eminence Alpha 15A, which is often referred to in OB connections as being an ideal driver for this application. This was my expectation and what I had hoped for by choosing a fairly low-Qt driver and applying the equalisation step.

Ukryta Zawartość

Tak zatanawiam się bo wiele czasu poświęca się dyskusji na temat modnych parametrów QTS,FS itd. przy odgrodzie a nie wiem czy sam pan "Gravesen" bierze pod uwagę coś takiego jak Cms . A nie wspomnę o Mms które dla Deltalite 2515 nie wyglądają za ciekawie (Cms=0,2mm/N Mms=72g).Po co budować odgrode żeby ją potem napędzać Accuphase M 1000

a to odgroda musi być wysokoefektywna ? myślałem że odgroda to brak obudowy, a efektywność wynika z rodzaju zastosowanych głośników, może być wysoka lub nawet bardzo wysoka le może być też na poziomie dobrych 86 dB i też fajnei grać tyle że z lekko mocniejszym wzmacniaczem, wstawiłem tylko przykład że głośnik z niskim Qt też może dobrze a nawet bardzo dobrze zagrać w odgrodzie

Wszystko się zgadza , ale co z tymi głośnikami estradowymi o teoretycznie wysokiej efektywności zbijanej pseudo zwrotnicami, o podatności zawieszeń prawie nie do ruszenia . Zgadzam się musi być odpowiednia powierzchnia drgająca w przypadku OB, ale efekt końcowy "zaznaczam " tylko w przypadku basu mizerny!

dla posiadaczy 15 calowych tesli aro: jest ktos chetny na orginalne obudowy basowe do aro932 i 942 ???? Pudla sa od modelu akr153, orginalne z czeskiego kina. Oddam pare w dobre rece, za symboliczna krzynke piwa :)) raczej do odnowienia bo farba ucierpiala w czasie przeprowadzki ale ogolnie graja i to bardzo dobrze, jako subwoofer do odgrod idealne. W razie czego dzwoncie pod 508 816 544. Moge tanio doslac. Mam tez obudowy od sekcji srednio-wysokotonowej, dorzuce w razie potrzeby do kompletu razem ze zwrotnicami. Dodam ze piwo powinno byc zacne :P

A moze jeden duzy woofer to niewypal i lepiej zastosowac wiecej mniejszych glosnikow?

Ukryta Zawartość

Ta paka przyjmuje 3200W na klate, skutecznosc 108db, pasmo przenoszenia 20Hz – 15kHz. Jaki jeden duzy woofer lub dwa to potrafia?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś ciekawego dla odmiany za drobne $ :)

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Cos sie cisza i posucha zrobila w temacie :-/ Koniec walki z odgrodami, powrot do skrzynek?

Ja popelnilem wczoraj, mam nadzieje, ostatni projekt i po wielu zmianach dochodze do wniosku, ze czym prosciej tym lepiej, bez dodatkowych basowcow pomiedzy srednica a Tesla ARO, bez podkladki pod srednice itd... teraz dalem pozadna gruba sklejke laminowana na blysk i gra ze hej!

Obecnie bawie sie polaryzacja tweeterow i choc w odwrotnej fazie jest mniej dzwiecznie, to nadal detalicznie a mam wrazenie sporej poprawy kultury. Jakie sa Wasze zdania w tym temacie?

pozdrawiam odgrodowcow!

Cos sie cisza i posucha zrobila w temacie :-/ Koniec walki z odgrodami, powrot do skrzynek?

Ja popelnilem wczoraj, mam nadzieje, ostatni projekt i po wielu zmianach dochodze do wniosku, ze czym prosciej tym lepiej, bez dodatkowych basowcow pomiedzy srednica a Tesla ARO, bez podkladki pod srednice itd... teraz dalem pozadna gruba sklejke laminowana na blysk i gra ze hej!

Obecnie bawie sie polaryzacja tweeterow i choc w odwrotnej fazie jest mniej dzwiecznie, to nadal detalicznie a mam wrazenie sporej poprawy kultury. Jakie sa Wasze zdania w tym temacie?

pozdrawiam odgrodowcow!

Kilku odgrodowców przeszło na czarną stronę - TUBY :)

To dzielic sie projektami, doswiadczeniami jak w przypadku odgrod! :)

Jest fajny temacik na konkurencyjnym forum ;)

Edytowane przez Yotomeczek

Jest fajny temacik na konkurencyjnym forum ;)

No to dawaj link na priva, chetnie zerkne, choc jak ma sie moja droga zaczynac od nowa to nie wiem :)

Tuby to świetny temat i kosztowny ale i tak jesteśmy na plus biorąc pod uwage ceny kolumn z najwyższych półek.

Z tego co mi wiadomo odwracamy polaryzacje wysokotonówki przy zwrotce drugiego rzędu ponieważ wtedy przesunięcie fazowe wynosi 180 stopni.

• Pokaż nowe odpowiedzi