Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Andy777. Andrzej i ja się cieszę, że mogłem coś zrobić dla SONIDO, małą manufakturka naszych bratanków, ale chciałbym też przekazać innym jaki wspaniały, a mało znany produkt mamy, aby przybliżyć się do celu, którego szukamy, obcowania z pięknym niepowtarzalnym dźwiękiem.

Głośniki kupiłem w połowie grudnia, zachwycony ich dźwiękiem pożyczyłem jednemu z naszych kolegów, a od początku stycznia już u mnie systematycznie średnio 2 godziny dziennie, co daje około 180 godzin. Istvan twierdzi, że one potrzebują 150-200 godzin grzania. Dorobienie tubki chodzi mi od pewnego czasu po głowie, ale wiem, że przy tym jest trochę roboty i potrzebował bym nie tylko sprawdzonego, ale i przesłuchanego projektu.

Andrzej dzięki za wpis, pozdrawiam Ciebie i wszystkich z Audiostereo.

P.S. Odgrody pierwszy raz usłyszałem u ArtPawa niecałe dwa lata temu i wtedy to się zaczęło.

Marek

Osobom które chciałyby prosto zmierzyć charakterystykę swoich kolumn polecam wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

A jak się ma Visaton B200 do Sonido (pewnie lepiej byłoby porównać do Sonido 20cm) ?

Jeden z kolegów do tej pory miał w swoim zestawie B200 i po przesłuchaniu SONIDO mówł mi, że SFR175 jest lepszy i z tego co wiem już takowy zamówił, ale najlepiej jak by się sam wypowiedział.

Witam

Właśnie jestem po zakupach i drodzy koledzy, koleżanki mam kilka pytań.

Czy ktoś zna w jakich skrzynkach były stare szeroko pasmowe głośniki (isophon P21)

Chodzi mi o litraż i typ obudowy. Generalnie głośnik ma grać do 1 KHz no i by grał w tym paśmie swoją efektywnością to trzeba mu budy :).

Jak ktoś ma doświadczenia w tym temacie to będę wdzięczny za każdą wskazówkę.

Pozdrawiam Arczi

Hej przeanalizowałem obudowy, które znalazłem w katalogach i litraż jest około 20, 40 i 60 litrów. Gdzie strojona jest na 40,30 i 18 Hz.

Nie mam chorych ambicji by dusić z takiego głośnika 18 Hz. Szybkie i energiczne 60 Hz będzie ok czy ktoś coś podpowie?

Pozdrawiam Arczi

• 2 tygodnie później...

Mam pytanie do znawców Tesli ARO 942 30 omowej, jakie trafo trzeba do niej zastosować. Coś takiego wyczytałem u L.K. ale niewiele mi to mówi: Tesla ARO bass: 4,7 mH serii 100 uF równolegle, 01:02 transformatora do meczu 32 Ohm. Lopass at around 250 Hz. Lopass na około 250 Hz. (amplifier load is R divided by ratio squared which is 32 / 2*2 = 8 Ohms.) (Obciążenie wzmacniacza R podzielona przez stosunek kwadratu, który jest 32 / 2 * 2 = 8 Ohm).

Chodzi mi oczywiście o tą część wypowiedzi; która traktuje o transformatorze.

Witam,

Z dużym bólem wystawiam na sprzedaż głośniki do odgrody Audax 24PA15 (16ohm). Jest to bardzo rzadki głośnik o wartości kolekcjonerskiej.

Głośnik jest świetny w średnicy, potrzebuję dopalenia od góry ponieważ pasmo jest ograniczone do 12kHz.

Głośniki stosowałem zamiast SABA Greencone. mają lepsze wypełnienie i brak tzw "papierowości" W załączniku zdjęcia.

Uwaga jeden z głośników ma delikatnie uszkodzoną membranę na długoścu ok 2cm uszkodzenie wykonałem osobiście wkładając je do kartonu. Uszkodzenie został profesjonalnie naprawione i oprócz delikatnej rysy na membranie nie wpłynęło to na dźwięk.

Według mnie są to oemowe głośniki jakie były stosowane w Rehdeko:

Ukryta Zawartość

Cena za komplet głośników 600 pln razem z wysyłką.

post-14895-0-46201700-1304694107_thumb.jpg

post-14895-0-12999900-1304694117_thumb.jpg

post-14895-0-06165400-1304694144_thumb.jpg

post-14895-0-34120900-1304694338_thumb.jpg

post-14895-0-45715100-1304694349_thumb.jpg

post-14895-0-13550300-1304694359_thumb.jpg

post-14895-0-09289500-1304694369_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Ja mam nowy, dosc poytywny problem.

Zmienilem mieszkanie.

Jestem w trakcie kapitalnego remontu. jako nowy pokoj odsluchowy/sypialnie bede mial 16m2.

pokoj ma 3,48X4,71 przy czym jedna z krotkich scian to de facto same okna od gory do dolu.

rozpisuje sie na ten temat, poniewaz beda tam staly moje odgrody napedzane monoblokami GM70 + MA na KT88 na glosniki basowe i aktywna zwrotka. poniewaz mam mozliwosc dosc powaznych zmian konstrukcyjnych w trakcie remontu postanowilem poradzic sie kolegow o akustyke odpowiednia dla odgrod.

jest to mieszkanie w bloku, beton. na sciany naloze na klej, karton gipsy coby wyrownac te wszystkie fanaberie murarzy. sufit bedzie podwieszany na stelazu aluminowym, takze karton gips.

z przyszla zona wynegocjowalem polke na sprzet wlasnego pomyslu. na dwoch belkach (16X16 cm) oddalonych o ok. 120cm zawiesze polki na sprzet (podwieszane na gornych belkach stalowymi linkami. dzieki temu unikne kontaktu gramofonu z podloga.

Sprzet bedzie stal na dlugiej scianie (4,71) na wprost bedzie lozko, do tego jakies poleczki na winyle itp. na krotszej scianie zawisna zaslonki.

so panowie proponuja do dopracowania akustyki pomieszczenia POD ODGRODY?

pozdr.

miku

Witam.

Ja mam nowy, dosc poytywny problem.

Zmienilem mieszkanie.

Jestem w trakcie kapitalnego remontu. jako nowy pokoj odsluchowy/sypialnie bede mial 16m2.

pokoj ma 3,48X4,71 przy czym jedna z krotkich scian to de facto same okna od gory do dolu.

rozpisuje sie na ten temat, poniewaz beda tam staly moje odgrody napedzane monoblokami GM70 + MA na KT88 na glosniki basowe i aktywna zwrotka. poniewaz mam mozliwosc dosc powaznych zmian konstrukcyjnych w trakcie remontu postanowilem poradzic sie kolegow o akustyke odpowiednia dla odgrod.

jest to mieszkanie w bloku, beton. na sciany naloze na klej, karton gipsy coby wyrownac te wszystkie fanaberie murarzy. sufit bedzie podwieszany na stelazu aluminowym, takze karton gips.

z przyszla zona wynegocjowalem polke na sprzet wlasnego pomyslu. na dwoch belkach (16X16 cm) oddalonych o ok. 120cm zawiesze polki na sprzet (podwieszane na gornych belkach stalowymi linkami. dzieki temu unikne kontaktu gramofonu z podloga.

Sprzet bedzie stal na dlugiej scianie (4,71) na wprost bedzie lozko, do tego jakies poleczki na winyle itp. na krotszej scianie zawisna zaslonki.

so panowie proponuja do dopracowania akustyki pomieszczenia POD ODGRODY?

pozdr.

miku

Kluczowe jest wygłuszenie frontowej ściany, jeżeli nie całej to przynajmniej w miejscach pierwszych odbić. Wystarczy zwykła gąbka czopkowa (np. w ładnych aluminiowych ramach.)

Dodatkowym problemem jest ustawienie na długiej ścianie. Odgrody potrzebują za sobą optymalnie 1.5metra ! Minimum to 1m. Jeśli nie możesz zachować odległości poniżej 1.5m, polecam intensywne tłumienie tylnej strony membrany.

Można do tego użyć kilku warstw gęstej gąbki przyczepionej BEZPOŚREDNIO do tylnej strony odgrody, tak aby zasłonić membranę

W efekcie pozbywamy się sporej częsci odbić, zachowując atut odgród jakim jest duża kierunkowośc ponizej ok. 600hz.

Dzwięk po tym zabiegu jest spokojniejszy, scena zdecydowanie bardziej wyraźna i poukładana. Efektem ubocznym jest częściowa utrata "hektarów odgrodowej przetrzeni". Ilością gąbki i przysłonięciem membrany regulujemy płynnie ilość pogłosu/ przestrzeni.

Z tego co się naczytałem to hektary przestrzeni wynikają z rozjechania fazowego. Właśnie duża ilość odbitych fal z tylnej strony membrany to powoduje. Więc powiedzmy sobie, że te odgrody to niezłe oszusty :).

A jaki wplyw na cala akustyke w tej konfiguracji bedzie mial podwieszany sufit i panele na podlodze? nie moge polozyc desek bo mam drzwi balkonowe niemal do samej podlogi.

sciany i tak bede wyrownywal regipsami bo katow prostych nie ma nigdzie.

na krotkiej scianie z odgrodami mialbym problem. nie ma tam na nie miejsca a przeciwna sciana to w zasadzie okno umieszczone na wiorowce...:)

w jednym rogu zrobie ploke karto-gips na winyle od gory do doly, ktora po czesci pomoze mi z basem.

w pozostalych rogach i tak musze oslonic rury, wiec moge tam wykonac pulapki basowe.

pokombinuje z ta gabka...

A jaki wplyw na cala akustyke w tej konfiguracji bedzie mial podwieszany sufit i panele na podlodze? nie moge polozyc desek bo mam drzwi balkonowe niemal do samej podlogi.

sciany i tak bede wyrownywal regipsami bo katow prostych nie ma nigdzie.

na krotkiej scianie z odgrodami mialbym problem. nie ma tam na nie miejsca a przeciwna sciana to w zasadzie okno umieszczone na wiorowce...:)

w jednym rogu zrobie ploke karto-gips na winyle od gory do doly, ktora po czesci pomoze mi z basem.

w pozostalych rogach i tak musze oslonic rury, wiec moge tam wykonac pulapki basowe.

pokombinuje z ta gabka...

Z basowymi odgrodami nie będziesz miał problemów z rezonansami. O to się nie martw. Sufit podwieszany oczywiście na + w stosunku do gołego sufitu, ale nie spodziewałbym się ogromnych rezultatow. Gdybys natomiast podwiesil drewnianą, zatapicerowaną materiałem ramę i wypełnił ją od góry np. gąbką albo innym mat. wygłuszającym to poprawa powinna być kolosalna. Mozna taką konstrukcje ładnie podswietlic LED-ami. Wyglądałaby prawie jak podwieszany sufit.

Oczywiście wszelkie miękkie materiały na ścianach (grube tapety, korek, grube rolety, zasłony, dywany) są bardzo porządane.

Witam

Jesli ktos szuka materialow do OB polecam LM w Arkadii (W-Wa) dzis ogladalem np deski sosnowe 180cmx30xm w cenie okolo 40zl, gruba solidna plyte wiorowa z ktorej mam wczesniejsze kolumny, oraz w stolarni LM w podziemiach: Poziom -2 czyli parking Zielony E5 - sklejke 1.8cm grubosci cieta na zamowienie wg wymiaru. W moim wypadku 180x30 x2 to 90zl a bardzo istotne jest to ze nie trzeba kupowac calego naterialu w wiekszych kwalkach i placic za zbedne scinki.

Dorobilem fotki i ponawiam apel

sprzedam 2 odgrody basowe z bardzo solidna obudowa na 40cm glosnikach RFT o wysokiej skutecznosci, w zestawie cewki z polinku i stos radzieckich kondensatorow papierowych. Odbior osobisty w Warszawie.

reszta na priw

Pozdrawiam

P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotr__
  • 3 tygodnie później...

Panowie odgrodowcy, jakie ma znaczenie w wooferze niskie fs . Wiadomo że odgroda w zależności od deski przetwarza do 50hz w dół, 40hz?.

Czy jest różnica gdy jeden woofer ma fs-28hz a drugi fs-38hz

Dedykowane przez audiofilów Eminence alpha15 ma fs 41hz. Chce spróbować wooferów car audio ze wzgledu na ich wychylenie Xmax 14mm i fs- niskie 20-30hz.Czy to wogóle coś da skoro odgroda z reguły tak nisko nie schodzi? Oczywiscie szerokość dechy rozsądna 40-60cm większe nie każdy chce budować.

Panowie odgrodowcy, jakie ma znaczenie w wooferze niskie fs . Wiadomo że odgroda w zależności od deski przetwarza do 50hz w dół, 40hz?.

Czy jest różnica gdy jeden woofer ma fs-28hz a drugi fs-38hz

Dedykowane przez audiofilów Eminence alpha15 ma fs 41hz. Chce spróbować wooferów car audio ze wzgledu na ich wychylenie Xmax 14mm i fs- niskie 20-30hz.Czy to wogóle coś da skoro odgroda z reguły tak nisko nie schodzi? Oczywiscie szerokość dechy rozsądna 40-60cm większe nie każdy chce budować.

Woofery samochodowe z dlugimi cewami i duzymi wychyleniami będą zamulać. Nie zgrasz ich z szerokopasmowcem.

Z eminenców najlepsze są Beta15 i Alpha15. Alpha jest dobra ale najwyżej do 150hz. Słaby magnes to w tym przypadku zamulona niska średnica.

Beta będzie miała mniej niskiego basu, ale lepszą kontrolę. Można też ją spokojnie pociągnąć do 300-400hz.

Wazne pytanie: na jak wysokiej efektywności ci zalezy ?

Czytałem też opis ESA Revolution... według nich potężny woofer z grubym zawieszeniem psuje mikrodynamike i zaburza charakterystykę czyli rozumiem brak delikatnych basowych niuansów.

Qts 0,50 i nieco wiecej. takie sobie wybrałem. Przy dużych Qts jest wiecej basu a mniej lokalizacji..zresztą sam o tym gdzieś chyba pisałeś:)

Podoba mi się granie moich Monacorów i nawet myślałem dołożyć im Twoje Deltalite,nie wiem czy masz je jeszcze:)Różnią sie od Monacorów tylko znacznie wyższym Vas.

Efektywność myśle odpuścić na rzecz niskiego fs

Czytałem też opis ESA Revolution... według nich potężny woofer z grubym zawieszeniem psuje mikrodynamike i zaburza charakterystykę czyli rozumiem brak delikatnych basowych niuansów.

Qts 0,50 i nieco wiecej. takie sobie wybrałem. Przy dużych Qts jest wiecej basu a mniej lokalizacji..zresztą sam o tym gdzieś chyba pisałeś:)

Podoba mi się granie moich Monacorów i nawet myślałem dołożyć im Twoje Deltalite,nie wiem czy masz je jeszcze:)Różnią sie od Monacorów tylko znacznie wyższym Vas.

Efektywność myśle odpuścić na rzecz niskiego fs

Pytam o efektywność, bo żeby mieć fajny basik z 15" to trzeba zjechać z efektywnością zestawu do ok. 90-92db/w. Trzeba sciszyć szerokopasmówkę(albo wybrać mniej efektywną) lub zastosować bi-amping. Saby mają 96-97db/w. Zeby je dogonic bez sciszania potrzebne sa 2 sztuki na stronę.

Szerokość odgrody ok. 50-55cm jest ok.

Wlasnie wlasnie. Teoretyczna wysoka sprawnosc sab to mit. Wcale nie sa tak glosne, szczegolnie te owalne z malymi magnesami. Mialem rowniez okragle z najsilniejszymi magnesami Alnico i tylko troszke byly glosniejsze od owali na magnesie ferrytowym.

przy 15 calowym Monacorze SP-38/300NEO, to Saby nie mogły dogonić basu ;))

Z jaką cewką na basie ? Wszystko zależy od tego o jak niskim basie mówimy. Przy Fikusowej cewce ok.5mH mamy dużo basu średniego, ale pozniżej 100hz mamy już baardzo ostry spadek. Ja (w przezliczeniu na pojedyńczy woofer, bo mam 2szt na kanał)) używam odpowiednika 10mH !! Oznacza to spadek basu dopiero poniżj 60hz ! Do tych 60hz jest liniowo.

Dodatkowo buda U-frame, której używałeś bardzo silnie podbija okolica 100hz. Tylko co z niskim basem ? Ja mimo liniowości do 60hz, podbijam cyfrowo okolice 40hz o 5db. Dopiero wtedy mam poczucie równego basu i naturalnego dociążenia dołu

Wlasnie wlasnie. Teoretyczna wysoka sprawnosc sab to mit. Wcale nie sa tak glosne, szczegolnie te owalne z malymi magnesami. Mialem rowniez okragle z najsilniejszymi magnesami Alnico i tylko troszke byly glosniejsze od owali na magnesie ferrytowym.

Też prawda. Jeśli cewką pozbędziemy się górki, to zostajemy na poziomie 93db/2.86v Czyli wcale nie tak dużo. De facto jest to zaledwie 90db/w z racji 4 ohmowej impedancji. Przy owalach będzie to jeszcze mniej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fakamada

Z jaką cewką na basie ? Wszystko zależy od tego o jak niskim basie mówimy. Przy Fikusowej cewce ok.5mH mamy dużo basu średniego, ale pozniżej 100hz mamy już baardzo ostry spadek. Ja (w przezliczeniu na pojedyńczy woofer, bo mam 2szt na kanał)) używam odpowiednika 10mH !! Oznacza to spadek basu dopiero poniżj 60hz ! Do tych 60hz jest liniowo.

Dodatkowo buda U-frame, której używałeś bardzo silnie podbija okolica 100hz. Tylko co z niskim basem ? Ja mimo liniowości do 60hz, podbijam cyfrowo okolice 40hz o 5db. Dopiero wtedy mam poczucie równego basu i naturalnego dociążenia dołu

Zwrotnica Fikusowa 4,7mH na basie jak pamiętam. Basu tego sporo poniżej 100Hz naprawdę nie brakowało ;) Ale duże znaczenie, szczególnie przy OB ma pomieszczenie. Dodam, że przechodząc na Onkena wcale nie odczułam przyrostu ilości basu, szczególnie tego najniższego. No może gdy damy naprawdę głośno muzykę to wtedy jest różnica w zejściu, ale tu też są już inne głośniki. U-frame zostawia wiele do życzenia w zakresie liniowości, i jako tako samej poprawności, ale sporo ułatwia ;)

Dlatego poraz kolejny proponuje obudowe OBTLs dla rozwiazania problemu braku niskiego basu. Do konstrukcji trojdroznej super :) przynajmniej nie trzeba tak nisko i ostro ciac jak H frame.

Dlatego poraz kolejny proponuje obudowe OBTLs dla rozwiazania problemu braku niskiego basu. Do konstrukcji trojdroznej super :) przynajmniej nie trzeba tak nisko i ostro ciac jak H frame.

Twój OBTL mi się bardzo podoba. Nie wiem tylko czy wysokość nie jest problematyczna. Jaka powinna być długość tunelu ? Może dałoby się go złamać i zwężać w kierunku zamkniętego końca ?

500hz pociagnie spokojnie. Trzeba tylko dobrac cewke zeby lekko wygladzic stopniowy wzrost czestotliwosci w gore, czyli prosty filtr 6db.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wiecej tutaj :)

Fakamada

Nie wiem czy zwiekszanie dlugosci jest tak istotne. Chodzi o to, ze w OBLTs masa powietrza w tunelu "przykleja sie" do glosnika obnizajac tym samym rezonans calej konstrukcji. Nie testowalem jeszcze dlugich tunelow, ale robilem symulacje takiej obudowy i wieksze znaczenie ma tutaj Fs glosnika i Qts. Mysle, ze spokonie mozna sprobowac zwezania obudowy. Tak samo jak zmiany ksztaltu obudowy na taka przypominajac od gory trojkad rownoboczny. Taka wersja miala by wysmienita sztywnosc. Plusem jest to, ze po wytlumieniu tunelu, ktore jest konieczne nie dostajemy zadnych antyrezonansow znanych z linii transmisyjnych. Wytrzymalosc mocowa jest oczywiscie ograniczona i odpowiada ona mniej wiecej odgrodzie.

Ukryta Zawartość

Jakie parametry powinien mieć głośnik [15' oczywiście ;], mogą być takie jak mile widziane w odgrodach (wysokie Qts itd)?... czy na odwrót?

Tak, moga byc takie jak dla odgrod, te ze "slabymi" parametrami dobrze sie sprawuja ale radzilbym nie popadac w skrajnosci typu Eminence Alpha, bo to wcale nie jest jakosciowo dobry glosnik. On po prostu ma tak fatalne parametry, zegra basem nawet bez deski i dlatego go tak chetnie odgrodowcy uzywaja.

jakis czas temu zdecydowalem sie zbudowac nowe odgrody, bo obecne (saby green DEW, tweeter 4,7 uF, mid 0,33 mH na desce szer 40 cm) za bardzo mi sie "darly". Zrobilem nowy projekt w sumie troche od czapy - mid - Isophon owalny 0,8 mH + tweeter Saba green 6,8 uF na szerszej desce 60 cm. Dzwiek sie uspokoil, jest kojacy, z detalem i wspanailym mid-basiorem od Isophona. Wpiecie ponowne starych dech boli :) wczoraj przebudowalem zwrotke w starych dechach na taka sama jak z Isophonem i jest lepiej, sporo lepiej, ale nadal troche "krzycza". Mysle ze problemem sa tu Saby okragle, ktorym brakuje mid-basu, albo po prostu za waska deska....

Robiliscie taka konfiguracje? jakie opinie?

• Pokaż nowe odpowiedzi