Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli basowy mogę regulowac cewką ? Tylko jak dobierac artości - teraz mam 4,7 mh. Jaką sugerujesz wartośc kondów dla szerokpamowego (mam Siemensa 22 cm magnes alnico) spokojnie może grac szerszym pasmem, pisałeś o wartości 200uF.

Titan o i teraz bardzo fajnie to przedstawiles dzieki za wpis. Osobiscie jak juz wspominalem preferuje oba calkowicie rozne brzmienia i szukam w nich czegos zgola odmiennego (lampa+serokopamsowce+cd lampowe+wkladka mc/mm oraz tranzystor+wspolczesne burczybasy+wkladka mc) do roznych plyt i szukam ludzi co podobnie maja. Z ciekawostek ostatnio slyszalem u jednego z forumowiczow bardzo zaawansowany system bedacy jakby na pograniczu, a wiec niby calkowicie unwersalny i bardzo mnie zdezorientowal, nie wiec co sadzic narazie nadal szukam skrajnosci i bardzo interesuja mnie tropy wskazane przez ludzi lubiacych oba brzmienia dla ktorych jedne plyty brzmia lepiej na jednym systemie inne na zgola odmiennym bo niestety do muzyki live bez naglosnienia zawsze bedzie brakowac :(

Czy ktoś z użytkowników, konstruktorów odgród w układzie trzydrożnym miał może możliwość porówanania ich z konstrukcją na pojedynczym driverze, np PHY-HP lub Supravox Bicone Signature w odgrodzie zbliżonej do tego projektu.

Jeżeli tak będę ogromnie wdzięczny za krótki opis wrażen.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a_men

Zamówiłem dziś kondensatory 100uf, zobaczymy co z tego będzie...

Zamówiłem przez net bo w białymstoku objechałem wszystkie sklepy i nikt nie miał czegoś takiego, a jak jeszcze dodawałem że to do zwrotnic to każdy mówił że chyba coś mi się pomyliło

artPaw, 16 Lis 2007, 15:59

>miało być:

>dzięki Adam za Twój czas, i porady.

A ja za zaproszenie:)

titan>

Nie przejmuj się. Taki los pioniera:)

P.S.

Wracając do filtrowania średniotonówki. Oto wykresy owalnego Isophona i Saby z magnesem jaki ma titan.

Widać na nich wyraźnie, że oba głosniki mogżna śmiało ciąć przy ok. 200-300Hz.

Ukryta Zawartość

post-4255-100009413 1195308649_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr_

Był już cytowany ten artykuł

Ukryta Zawartość

więc sądząc po parametrach celestion raczej pod OB nie podchodzi,ale mozna spróbować.

Ja kupiłem Eminence Alpha 15 ,tylko jeszcze obudowy nie mam:(

Panowie,nie macie problemu z wysokotonowymi sabami? Myslę o sybilantach,próbowałem już róznych

pojemności ale efekt marny.Mam wersję z magnesem DEW, a większość jak widać na fotkach,z magnetowodem

typu podkowa.Może tu jest przyczyna?

Ukryta Zawartość

ja mam pytanie co do ARZ 6608.. czy ktos ma moze schemat do filtra dla niego ? i jaka roznica bedzie w zamknietej a br obudowie ok 10-15litrow ?

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Dzieki zupelnie o tym zapomnialem. Panowie proponuje podawac dokladne oznaczenia posiadanych glosnikow to moze pomoc przyszlym posiadacza i naprowadzic aktualnych na to czego oczekuja, glosnik glosnikowi nie rowny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dolphin123 z wielu rozmow i wlasnych kolumn w obudowach zamknietych wiem ze kazda obudowa podbija pewne pasma najczesciej te bardzo slyszalne, w efekcie dzwiek moze byc znacznie pelniejszy, grubszy, wrecz ciekawszy ale mocno podbarwiony - no jak kto woli, napewno tez pogorszy sie przestrzen, ciekawi mnie natomiast bardzo jedna sprawa - czemu nikt nie sprawdza wtlumienia zamknietych obudow ani nawet nie tlumi po bokach otwartych z tylu? sporo kolumn z lat 60 i to na wysokoefektywnych glosnikach jest maksymalnie wytlumiona moze to jest lekarstwem na ktores z ich parametrow? szczerze mowiac nie wiem tak tylko zastanawiam sie na glos

Różne kombinacje materiału tłumiącego - mata bitumiczna + filc + wełna, o czym pisła Emil, daje doskonałe rezultaty w walce z podbarwieniami. OZ może też być czasem nie wytłumiona, ale musi być b. sztywna, więc to raczej w przypadku b. małych skrzynek.

Albo też dać otwór stratny z tyłu jak w piecykach gitarowych - np. szczelina na całej szerokości obudowy u góry.

z moich doswiadczen z wytlumianiem sluchawek i kolumn - najlepiej jest tlumic wibracje dzwieku ( powietrza )a nie samych obudow - bo to w jakims dziwnym stopniu wplywa ujemnie i to mocno na przetwarzanie glosnika - obudowa powinna byc maksymalnie sztywna i twarda - daje to bardzo czysty dzwiek i i bardzo dobra odpowiedz na impuls

dlatego OB zaprojektowalbym 2 czesciowe - bas na jednej plycie ( maksymalnie sztywna i najlepiej jeszcze jak ciezka - mozna nawet granit :D ) - co do wysokich to mozna juz mdf - rezonans mdf jak pamietal byl chyba 200-300Hz

Wczoraj wieczorem z nookiem736 odebraliśmy jego długo oczekiwane Goodmans'y Axiom 201 i 301. Nie mieliśmy ani materiałów, ani narzędzi do przygotowania nawet prowizorycznej obudowy. Sprawdziliśmy jedynie, czy wszystkie głośniki są sprawne i parę minut posłuchaliśmy 301 postawionych normalnie na podłodze (bez jakiejkolwiek skrzyni czy odgrody), podłączonych bezpośrednio do końcówek mocy AVM. Cóż, moim zdaniem zapowiada się bardzo ciekawy tydzień :) Bowiem już taki "system" zagrał bardzo obiecująco. Piękna przestrzeń, niesamowita średnica i gładkość dźwięku, nawet wysokich nie brakowało (wg specyfikacji 201 i 301 "ciągną" do 16kHz). Był też słyszalny delikatny basik :)

Same głośniki są bardzo "zdrowo" zbudowane (spójrzcie na wielkość magnesu w stosunku do membrany 30cm). Dodane zdjęcia są znalezione w necie. Jak będzie okazja, to porobię jakieś fotki z budowy odgród (skrzyń?) nookie'go.

Ukryta Zawartość

post-2580-100009266 1195463101_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Ta, to by mi nookie dał nieźle czadu ;)

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

-> Zdzislav

Jak pisałem wcześniej, to nie są nasze zdjęcia, tylko z internetu. Ale prawda jest taka, że te kupione głośniki też są w dobrym stanie. A jedna 201-ka wygląda, jakby dopiero co opuściła fabrykę :)

Dzisiaj przerobilem moje odgrody i wmontowalem w nie po axiomie 301 (na poczatek) :-)))) Brzmia fantastycznie, pojawilo sie wiecej "miesa" ze tak to ujme, w szczegolnosci w gornam pasmie. Na poczatku puscilem samego axioma fullrange, bez basu i bez gory. Efekt byl zbyt nerwowy i krzykliwy, w moim pomieszczeniu i z moja odgroda absolutnie nie dalo sie tego sluchac. Zauwazylem od razu ogromna efektywnosc, potwierdzilo sie to po podlaczeniu basu i wysokotonowego (w tym wypadku to co juz mialem, czyli 38cm Sansui W-146 i wysokotonowy Isophon alnico). Dzwiek od razu sie wygladzil z tym ze nadal slychac jest przewage Goodmansa jesli chodzi o SPL. Wysokotonowy jest w tej chwili filtrowany na 3,9µf, w sumie wysokie to nie problem, mi sie narazie bardzo podobaja, gorzej z basem. Mysle ze w tym wypadku trzeba bedzie uciec sie do modulu aktywnego lub wygladzic troche goodmansa, aczkolwiek jest to raczej ostatnia alternatywa do ktorej chcialbym sie uciec. Kolega ktory pomagal mi je skladac, sugerowal zastosowanie podobnego rozwiazania ze zwrotnicy do NOBOXA, w tym momencie tzw. "saugkreis" (nie wiem jak to po polsku sie tlumaczy), wyrownujacego podbicie B200 w tonach srednich. Narazie je zostawie tak jak sa i pomysle zed basem.

Co do stanu to jeden mial podklejana membrane ale nie ma to raczej wplywu na funkcjonowanie, ogolnie 301 sa w dobrym stanie, mam druga pare 201 i rzeczywiscie, jak wspomnial nedj, jeden jest jak nowy, drugi wizualnie bardziej dojechany ale tez dziala. W komplecie dostalem tez jedna sztuke audioma 51 ale narazie nie mam do niego zastosowania i chyba sie go pozbede. Zdjecia dodam jutro....

............ witam!

jestem już tak daleko, że zastanawiam się jakimi kabelkami wszystko połączyć do kupy ...

Macie jakieś doświadczenie w temacie okablowania OB ?

U artPawa widziałem płaskiego Jantzena podpiętego pod elipsę i tweeter .... Zaś basy połączone były 4 żyłami skrętki Cat 5...

Może ktoś próbował różnych kabelków i doszedł do jakiś wniosków ?

Pozdrawiam.

Właśnie wróciłem od nookiego z odsłuchu Goodmans'ów.

Posłuchałem kilka dobrze mi znanych utworów i muszę przyznać, że postęp w porównaniu do poprzedniej konstrukcji jest ogromny.

Odgrody grają bardzo szczegółowo, ale wypełnionym dźwiękiem. Z głośnikiem Imperiala zdecydowanie brakowało masy i wypełnienia, wszystko to grało jakoś tak płasko, szorstko, wrzeszcząco, płytko i sztywno. Goodmans'y mają niesamowitą przestrzeń, zarówno wgłąb, jak i wszerz. Dodatkowo na scenie panuje wielki porządek. Przy zamkniętych oczach (sporo czasu tak właśnie słuchałem muzyki) zapomina się o obecności kolumn. "Widać" bez problemu konfigurację muzyków na scenie i ich dokładną lokalizację, wokalista zaś jest mocno i konkretnie osadzony na środku. Łatwo pokazać palcem, gdzie jest jego "gęba".

Góra jest bardzo szczegółowa, chociaż może trochę brakuje najwyższych rejestrów i wybrzmień (tu już się lekko czepiam). Ale i tak jest bardzo dobrze. Basu jest nie za mało, ale przydałoby się trochę więcej "mięska" i głębszego zejścia.

Zdecydowaną wadą zestawu jest bardzo mały "sweat point" (?). Przesunięcie głowy dosłownie o 20cm w prawo lub lewo "rozwala" scenę, ład i porządek. Ale jak się siedzi w odpowiednim punkcie, to można odpłynąć :)

Przyznam szczerze, że ten projekt powoli przekonuje mnie do koncepcji odgród. Ten rodzaj dźwięku zaczyna mi się bardzo podobać. Może będzie to nadużycie, ale uważam, że poprzednie odgrody to był taki dosyć słaby hi-fi. Teraz nookie zbliżył się IHMO bardzo mocno do hi-endu.

P.S. Sorry za jakość fotek, ale ciemno było i mi akku w aparacie zdechł, także udało mi się tylko parę fotek zrobić.

Ukryta Zawartość

post-2580-100009117 1195599251_thumb.jpg

post-2580-100009118 1195599251_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ciekawi mnie jak w przypadku goodmansow z wysokotonowcem i basem przebiega podzial pasma bo chyba wyszly nakladajace sie pasma? jak to cieliscie? ale jesli nie jest to irytujace i znacznie mniej slyszalne niz np. dziury w pasmie to pozazdroscic

Bawił się może ktoś z Was z odgrodami takimi jak ta poniżej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie przed chwilką dodałem kondensator 100uf do średniotonowego.

Panowie, to jest poważny skok jakości. Nie jestem specjalnie dobry w takim "technicznym" pisaniu tego co słyszę. Więc

nie będzie długo i nie śmiejcie się ze mnie:)

Na płytach -gitara i kontrabas- (mam takich trochę) po dodaniu tego 100uf jest jeszcze większe "oderwanie się " instrumentów od siebie, jeszcze wyrażniej słychać gdzie siedzą muzycy, przy wokalach głosy są bardziej skupione w przestrzeni. Gitary jakoś tak pełniej brzmią chociaż przy niższych akordach dzwięk jest jakby troszkę "za ciemny"

No i w końcu kontrabas, tego bym się nigdy nie spodziewał ale on stał się jeszcze lepszy!!! nie wiem, może jest to takie złudzenie przez to że instrumenty są tak jak pisałem bardziej oddalone od siebie i bardziej skupione?

To są moje pierwsze wrażenia, teraz muszę dokupić trochę tych kondensatorów różnych pojemności i zobaczyć co się będzie działo.

Nigdy nie myślałem że takie "dłubanie" (to się chyba nazywa diy:) będzie sprawiało mi tyle przyjemności:)

Jedyne co mnie wkurza to żona która wciąż nie może znieść widoku jak to ona mówi "sztachet" :)

Muszę zrobić jakieś ładne obudowy bo nie będę miał spokoju.

Pozdrawiam

T

• Pokaż nowe odpowiedzi