Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Poniekąd, ale coś w tym jest... jak zachód był na etapie wyscigu watów we wzmacniaczach tranzystorowych (im więcej tym lepiej) w latach 80-tych to oni na 2A3 i 300B słuchali kolumn zbudowanych na TAD-ach, JBL-ach Altecu czy Lowtherze. 80% topowych vinatgowych głośników jakie są na swiecie (Tannoy, Altec, JBL, Klipsch, Siemens, Telefunken, Klangfilm..) itd jest własnie tam bo skośnoocy skupują je z całego swiata od dawna :)

..i podobno "slysza" tak jak my..Polacy...maja podobna wrazliwosc muzyczna..ktos mi to kiedys wbil do glowy..mamu siebie w pracy jesdnego takiego ..ma wzmaka na triodzie 45 i jakie JBL z 60 ktoregos tam roku...i wiesz co i puscil jak byl u mnie..?!:)..Acid Mathers Milk i Tortoise...:)..koles ma ponad 60 lat:)..pzdr

jacekG,

no tak, japonce...z takimi argumentami sie nie dyskutuje...

"Jak bylem mlody tez bylem japonczykiem", sorry za parafraze slynnego juz tekstu :)

Pewnie po czesci kazdy z nas "napalencow" jest japonczykiem, chcialem ostatnio zrobic sobie operacje plastyczna i "uskocznoocznic sie", ale zona sie nie zgodzila...;)

Trudno mi sie z tym nie zgodzic:

>..nie wiem jak bedzie z pol roku..mam to w dupie..teraz mam ciary:)

Znalazlem juz wlasna Fujiyame ( tak sie to pisze? ) widze ze Ty tez, i tego Ci zycze non stop. W koncu chodzi o sluchanie muzyki a nie o monopol na racje...

Who's Afraid of Music?

A ja wlasnie slucham kolejnych ciekawych staroci. 15 cali full range, pasmo przenoszenia od 30Hz, mechaniczna zwrotnica przy 1000Hz na srednie i od 5000Hz na wysokie ze zintegrowanym hornem. W zalaczniku fotka...kto zganie co to??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

dokladnie :) EV nie ale blisko...University 6303 :) Mam ostatnio po przygodach z ALteciem cholerna inklinacje do egzotycznych amerykanskich szerokopasmowcow. Co do University to graja przslicznie. Naturalnie tych 30Hz w odgrodzie nie uslyszysz...Gdybym mial czas to skleil bym orginalna obudowe bo mam nawet plany na zbyciu, ale niestety ani czasu ani miejsca. Pisal do mnie starszy pan z diyforum na ich temat. Twierdzil ze University (nalezace quasi do ALtec DIvision) wypuscilo pare doskonalych driverow, w tym moj 6303. Ukoronowaniem byl jednak 315-c (16 Kilo wagi), brzmiacy podobno tak dobrze jak czerwone i zlote Tannoye lub ALtec 604. Moje 6303 sa jak nowe, co ciekawe maja oprocz wbudowanej zwrotnicy, potencjometr do wysokich, ktore mozna regulowac wedle gustu. W porownaniu z Altec 420Y graja chyba troche jasniej i glosniej, w odgrodzie z mniejsza iloscia basu. Ogolnie dzwiek piekny, damskie wokale to poezja, big band u Rogera Cicero gra pelna geba :)) Podobno w 400 litrach z otworem stratnym bas potrafi wcisnac w fotel, z tym ze 400 litrow to wiecej niz moje lodowka..

Ja również ostatnio poczyniłem zakupy staroci ..;-))

Już się nie mogę doczekać kiedy przyjadą ..Tym razem głośniki podróżują z Estonii ;-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakiś stary Fostex 10", nie pytaj mnie więcej nic nie wiem, kupiłem całkowicie w ciemno, w ramach eksperymentu..;-))

BTW. Prawda że podobne ? ;-))

cypher ja zawsze w ciemno kupuje :) Jezeli sie lubi egzotyczne drivery to innej opcji nie ma. JEst pare firm z doskonala baza danych w sieci, Altec, JBL, Saba czy Klangfilm. Jest jednak sporo firm na temat ktorych nie mozna znalezc absolutnie nic albo bardzo ciezko. Pamietam ze do tak popularnego fullrange jakim jest Axiom 201/301, musialem szukac godzinami jakis konkretnych informacji. Nie wspomne tu o takich cudach jak moj University czy Utah. BTW znalazlem tez ostatnio kilka bardzo interesujacych szerokopasmowcow Wharfedale, optycznie podobnych bardzo do starych Goodmansow (ten sam czerwony alnico magnet). Swoja droga zastanawia mnie dlaczego wiekszosc ludzi stosuje niemieckie szerokopasmowce?? CZy ktos z was uzywa produktow angielskich, fracuskich albo amerykanskich??

chyba pasuja do tematu te urzadzenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

bacek, ArtPaw oczywiście że Audax,

myślałem Audax napisałem Fostex.

Może dlatego że chwilę wcześniej przeglądałem ofertę Fostex-a.

BTW. HEMP ACOUSTICS ma bardzo ciekawą ofertę głośników, i ceny nie są z kosmosu jak np w PHY-HP ..;-)). Najbliższy dystrybutor jest za zachodnia granicą. Czy ktoś miał do czynienia z tymi głośnikami ??

Artur

Ukryta Zawartość

Nookkie

Ja na przykład obawiam się kosztów przesyłki, to jakaś paranoja współczesnego świata....łatwiej kupować w europie, ale tu jakaś posucha , ciekawe głosniki zdarzają się wyjądkowo rzadko

Ukryta Zawartość

artPaw z tymi kosztami przesylki to sie zgadzam ale niestety nie ma innego wyjscia. Ja za kazdym razem place po 200 dolcow za przesylke i dodatkowo clo, ale co tam, raz sie zyje. Jak sie chce troche egzotyki to nie ma innego wyjscia. CO do 315-c z twojego linku to koszt przesylki wynosci 150-180 dolcow ale droga naziemna. Cokowliek mialoby to znaczyc. W Europie szalu nie ma, rzadko trafia sie jakis Altec i ludzie sie o nie bija niemilosiernie. Dlatego mimo kosztow wysylki polecam Stany jako miejsce zakupu.

>> koszt przesylki wynosci 150-180 dolcow ale droga naziemna

To znaczy przy USPS (The United States Postal Service). Nie ma strachu z taką usługą i jest stosunkowo szybka.

Najwięcej czasu paczka niestety spędza w Polsce. Ja w taki sposób otrzymałem Altec-ki i czekałem 2 tygodnie. Z czego grubo ponad tydzień paczka przewalała się po polskich urzędach pocztowych. Mogę dowiedzieć że w USPS trzeba dobrze kombinować często bardziej opłaca się zapakować głośniki w jedną cięższą paczkę niż w dwie mniejsze..

Tu niestety sprzedający się musi wykazać inwencją .;-)))

Artur

cypher do niemiec idzie to okolo 8 dni. W moim przypadku zawsze przez urzad celny :((((( Clo nie jest specjalnie wysokie ale wkurza mnie placenie za kazdym razem cla za 50 letnie glosniki. Mialem ostatnio dyspute z celnikiem na ten temat, gosc uparty jak osiol, chcac nie chcac musialem zaplacic. Na przyszlosc bede robil dwa przelewy paypalem bo niemcy kaza przyniesc dowod wplaty. Clo jest tu tylko na towar nie na przesylke wiec warto pokomboinowac z paypale. Wracajac jeszcze do tych University, to chetnie bym je kupil...gdyby nie fakt ze nie mam miejsca.

No więc będziemy mieli szansę przekonać się, czy te University 315-C są warte zachwytów. Informuję, że nabyłem takowe:

Ukryta Zawartość

Wraz z głośnikami dostanę całą masę pomiarów tych głośników, schematy zwrotnic, projekty obudów. Strzał był w ciemno, bo decyzja zapadła w ostatniej chwili, więc była to miła niespodzianka. W każdym razie facet zapewnia, że te University są lepsze od Alteków 604.

Na razie wielkie dzięki dla Nookie'go (sprawdza zamieszania) i ArtPaw'a (ten "podtyka" co jakiś czas leciwe perełki). JacekG - coś czuję, że moje będą ytroche podobnie wyglądać, tylko na górze będzie 15, a nie 12 cali :-).

A Saby na poczatek do porównań, a potem zobaczymy - albo do pracy, albo na sprzedaż ;-). No chyba że jednak Saby zwyciężą.

Ukryta Zawartość

Się dzieje się ;-))))

Madly zagrałes vabank na niezłą ksę ;-)))

To co za ok 3 tyg słuchamy u Ciebie?

Jak tam z Aniłem pracę idą?

art

Cypher - się dzieje. Na razie teoretyzuję, mam urwanie głowy w pracy i w domu, więc jedynie w kradzionym czasie podciągam teorię. Ale wiadomo, jak się ma teoria do praktyki ;-).

Ale 3-tygonie to nie powinno trwać, więc może? :-)

Ten university będzie wysoko na poziomie uszu. Na pewno nie będzie basu, wg. mnie trzeba go wspomagać najlepiej 18-tką-nisko nad podłogą. Bez granitu jak u JackaG. :)

ech też spoglądałem na te University, już nawet prawie żonkę przekonałem, że to niebywała okazja :-)

niestety mam problem w niewiedzy w kupowaniu na zachodnim e-bay ....

Gratuluję zakupu !!!

• Pokaż nowe odpowiedzi