Skocz do zawartości
IGNORED

Sposób na myszę, pomocy!

americano

Rekomendowane odpowiedzi

Mam "mały" problem. Na stryszku w moim nowym domku mam myszę! Jak się pozbyć tej gadziny?

Nie chcę jej zabijać, pułapki które walą w kark są zbyt drastyczne. Kot też odpada bo mam trzy psy.

Zauważyłem, że włazi ta małpa mała pod deski podłogowe. A jak mi się tam rozmnoży? Muszę działać. Co robić?

Help, hilfe, aiuto!

https://www.audiostereo.pl/topic/33733-spos%C3%B3b-na-mysz%C4%99-pomocy/

americano,

mówi się, "mam mysz", "sposób na mysz", a liczba mnoga, to "myszy" a nie "mysz" ;-) i nie desperuj, sama się nie rozmnoży, musi mieć do tego... towarzystwo ;-) a poza tym, to miłe stworzenie i ludzie je hodują w domach ;-D

x.

Polej dom podpałką do grilla, następnie wyciągnij zapalniczkę i zawołaj do myszy: wyłaź, bo cię usmażę żywcem, jak nie posłucha, czyń swą powinność, nawet jeśli mysz wcześniej zdechnie pod podłogą od płynnej parafiny, zapewniam Cię, że nie będzie "waliło jak z murzyńskiej chaty", może trochę spalenizną, ale co tam.

Sprobuj kotem ja, ale nie kotem w nia rzucac, a kota w teren wypuscic (kilka dni) a najlepiej zadomowic. Jesli ta mysz to nie jakies mysie rambo, to standardowo powinna sie bac zapachu kota i raczej unikac jego bliskosci, wiec jak kot sam nie zlapie to madra Mysza ;) powinna sama sie przeprowadzic, a jak nie to kota... ;>

Zrób prostą pułapkę z jakiegoś pudełka z samozamykaczem. To jedna sprężynka, pudełko i jakieś trzy druty, no i oczywiscie zanęta :)

Jak myszka się skusi, to klapka się zamknie i zostanie uwięziona.

Jak nie chcesz robić samodzielnie, to są gotowe rozwiązania np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

lub coś z tej oferty:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

americano, 25 Maj 2007, 00:42

>Molibden

>nie chcę jej zatruwać bo mi zdechnie gdzieś pod deskami podłogowymi i będzie walić "jak z

>murzyńskiej chaty" ;)

>

>Nie ma jakiegoś sposobu, aby ją złapać żywą?

Dobra trutka posiada środki mumifukujące i nic Ci się nie rozłoży. Gryzoń zdechnie i wyschnie.....

Miałem podobny problem, t.j. mysz w mieszkaniu, ale utrapienie samo zniknęło ponieważ mysz zdechła z głodu. Znalazłem ją pod lodówką. NIby szukała dobrze, ale i tak w lodówce znalazłaby tylko światło :)

Kiedyś kolega miał kłopot z mrówami, które wchodziły przez balkon i maszerwały na wyżerkę do kuchni. Nawet zabawnie to wyglądało, taki czarny waż przez całe mieszkanie. Nie mógł tego niczym zwalczyć, więc podsunąłem myśl, żeby zaczął... je karmić na balkonie. Po co mają leźć przez cały dom? Posłuchał i wystawiał im zawsze sok malinowy na spodku. Poskutkowało. Najadły się do syta i po jakimś czasie poszły sobie do sąsiadów.

Może podobnie da się z myszami? Zamienić je w zwierzę domowe, hodowlane, oswoić.

zwolennik łagodności

Gość

(Konto usunięte)

americano

Większość trutek na myszy/szczury powoduje , że padla gadzina nie gnije , tylko tak jakoś (nie interesowałem się dlaczego sie tak dzieje ) zasycha , więc smrodu nie ma .Ale dla pewności poczytaj cos na stronceproducenta lub zapytaj sprzedawce w sklepie.

jaach

Trutki na szczury specjalnie opozniaja smierc zwierzecia, jesli padlo by od razu, to reszta stada (a szczury akurat sa inteligentnymi zwierzetami z bardoz duzymi zdolnosciami adaptacji) szybko by zrozumiala, ze tego jesc nie nalezy, wiec wiecej by sobie trutka niepodzialala.

americano, a ja nadal mowie kota porzadnego, jedna mysze wygonisz, pojawi sie nastepna, a kot juz dopilnuje porzadku a i myszy beda omijac.

jacch

mimo wszystko jeśli mam do wyboru zatrucie gadziny lub jej złapanie w pomysłową pułapkę, to wolę to drugie rozwiązanie, zwłaszcza, że życie gadziny jest podobnie zagadkowe jak nasze. Już Arystoteles zastanawiał się nad tym czym różni się żywe od nieżywego, wg niego dusza (takie życiowe tchnienie dające ruch materii) jest w roślinach, zwierzętach i ludziach, ale jest to dusza odpowiednio "skrojona" na wymiar i wyznaczająca kres możliwości gatunku (entelechia), która rozpada się i ginie wraz ze śmiercią ciała. Szkoda mi bez sensu pozbawiać życia gadziny, wystarczy, że przed chwilą zjadłem rybkę ;)

Wmieszala sie filozofia, temat moze byc ciezki. Kot zdaje sie najlepszym, bo zgodnym z natura sposobem na pozbycie sie Gadziny- Ty go tylko wpuscisz gdzie trzeba, a cala wina spadnie na jego niewielka kocia dusze. Skoro posiada dusze musi byc swiadomy, skoro jest swiadomy sam poniesie odpowiedzialnosc za ta hipotetyczna zbrodnie!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.