Skocz do zawartości
IGNORED

Jak lekko wycofać śrenice?

kszysiu2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Systej jak w "o mnie". Gra mi ze zbyt dużą ilością średnich, przez co dźwięk staję się często zbyt krzykliwy przy ostrzejszych nagraniach. Zastanawiam się co można zrobić, jak najmniejszym kosztem, by lekko wycofać średnie tony. W ogóle rozważam zakup nowego CD, tylko ze nie moge nic wypozyczyć do domu (Lublin) a odsłuchiwać w salonie to sobie można...no ale, jak narazie chciałbym popróbowac mniej "drastycznych" sposobów.

Prosze o rady

https://www.audiostereo.pl/topic/33753-jak-lekko-wycofa%C4%87-%C5%9Brenice/

>kszysiu2

Nie radzę dłubać w takich kolumnach, ani zamieniać ich na Paradigm. Będzie jeszcze gorzej. Trzeba poprawić coś w źródle albo we wzmacniaczu. A nawet w okablowaniu.

Na drugi raz radzę dobrze posłuchać kolumn przed zakupem.

Krzysiu2

zródło główna sprawa.

spróbuj dogadać się z ŁF - ma na stronie www. coś do sprzedania z lampami. Moim zdaniem wyśle ci z gwarancją zwrotu pieniędzy jak by ci nie zabrzmiało. Kryształowo uczciwy jest.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kszysiu2

Masz problem z wyższą średnicą zapewne, a nie z całym pasmem. Jesli Ci budżet pozwala to kup Audionemesis DAC DC1 i wystarczy.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Przy takim rodzaju muzyki nie mogę Ci pomóc.

Military-pop. Jezu, co to jest. Alem zacofany.

Średnicę wycofać! To proste. Zmień muzykę!!!

Innymi możliwymi zmianami niech zajmą się FACHOWCY. Ja passuję.

YunnanTEA

pokój ok 18m2, raczej słaba akustyka, na słuchawkach gra równiez z lekko wysotrznym górnym podzakresem średnich.

Military-pop, he-he, marginalnie;...marszowy, elektroniczny pop

Raczej będzie trzeba wymienić tą piłę tarczową- twojego cdka. Najlepiej dobrze sprzedaj CA i kup starszą analogowo grającą maszynę. Na pewno nie można przejść obojętnie obok pięknego Grundiga 9000 z lampami z linku powyżej.

Dzięki za rady, raczej myślałem o lampowym cd Advance Acoustic. Porównywałem go z ponad 2xdroższym densenem i podobał mi się bardziej od niego. Mocny bas. Co prawda tylko na słuchawkach ale wrażenie pozostało. Tylko ze troche kosztuje i nie wiem jak to zagra z moim systemem?

Myslałem tez nad jakmś preampem; po podłączeniu słuchawkowego head-boxa brzmi to wszystko lepiej. Ale nie wiem czy to nie bedzie połowiczne rozwiązanie? , wolę wydac raz by potem sie nie męczyć

przecież to co dr lampizator robi jest lepsze od tego drogiego lampowego cd ze sklepu o którym wspominasz.

Nie lubię i nie mam zwyczaju robić publicznie ludzi w trąbę. Dodatkowo i de facto masz już w takim np. G9000 preamp lampowy ponieważ lampizator jest w zasadzie pełnowartościowym preampem liniowym /do 70v w piku/

kszysiu2, 27 Maj 2007, 00:33

>pokój ok 18m2, raczej słaba akustyka, na słuchawkach gra równiez z lekko wysotrznym górnym

>podzakresem średnich.

Słuchaj... ja słucham na iQ7 w 11m2 i basu jest w sam raz. iQ5 to chyba są kolumny tylko do kina domowego. Coś jakby słupki z kina domowego do którego dokłada sie subwofer.

artPaw

WYKUP SE GOSCIU BANNER REKLAMOWY

Pokombinuj z ustawieniem, odegnij kolumny tak żebyś widział wewnętrzne ścianki a wysokotonowe niech celują nad głową. Wytłumienie pokoju dużo może dać ale ustroje powinny być dostosowane dla tych częstotliwości, np. gruby gobelin wytłumi tylko wysokie, potrzeba coś grubszego i raczej rozpraszającego, może styropian pocięty w prostokąty, pomyszkuj w wątku ''Wasze ustroje'' ;)

I love the sound of crashing guitars

Cieszę się że mogłem pomóc, jak głośniki są bardzo kierunkowe to faktem jest że czasem trzeba kolumny ustawiać ''od linijki'' :)

Pozdrawiam.

I love the sound of crashing guitars

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.