Skocz do zawartości
IGNORED

CA Azur 640 + Audio academy Hyperion III

lathael

Rekomendowane odpowiedzi

>>Audio Academy

ja dopiero zaczynam a wczesniej miałem starutenką 20-letnią Unitrę pw3015 (2x15W) z głośnikami Tonsil ZG:))) więc chyba wszystko inne zagra dla mnie rewelacyjnie:)

btw. W drugim pokoju chciałem zrobic sobie kino domowe. mam głosnik 5.1 Genius home theatre. chciałbym wynienic orginalne głosniki tylnie na te Tonsile i ustawic je jako fronty a fronty dac jako tylnie. tylko mam problem bo Tonsile mają końcówkę din a do soudbufera podłancza sie same druty:) da sie po prostu uciąc końcówke din i wsadzic kabel z Tonsila w soundbuferka jako fronty???

Do tego proponuję też CD NADa np 541i lub 542 - jest szybki, z dużym basem, bardzo dokładny w poszczególnych aspektach - góra bez finezji, ale stosunkowo dokładna i w miarę donośna - ale w tej cenie to brać. Ewentualnie inne granie - np Marantz 6000 OSE - mocarny, ale poluzwany dół, słodkie barwy, ładna góra - ładny wyglad i solidna budowa:) Ale więcej tu czaru niż prawdy;)

Seba78

przy np. rotelu (ra1 chyba nie pamietam dokladnie) zaslanialem uszy w niektorych kawalkach przy glosniejszym sluchaniu bo mnie sybilanty zabijaly nie wiem czy to wina kabli byla czy co czy cd`ka (jakas yamaha)

ale definitywnie te kolumny moga tez ostro zagrac (niektorzy ci powiedza ze to wina metalowej kopulki choc sceptycznie do tego podchodze)

mam wrazenie ze kefy graja miekko w basie/srednicy

Audio Academy

alez oczywiscie masz racje tylko przypomne ze kolego tutaj obecny ktory prosi o porade nie ma pieniedzy na referencyjny sprzet lektory czy jakies krelle

i teraz wyobraz sobie ze jeden mu wleci i powie ze CA omijac, inny wleci i napisze ze denon, inny napisze ze mu nad zle gral z czymstam

i co ma wybrac taka osoba? szperac w uzywkach oczywiscie, ale co jesli ta osoba chce kupic cos nowego to co wtedy?

i nie mow tak jakbym nie slyszal w zyciu nic lepszego bo znalazlem sobie dzien w wakacje ze urlopik i od rana moglem po salonach audio w poznaniu pochodzic i posluchac wiekszosci sprzetu i to nie tylko takiego co na moja kieszen tylko jest

tak wiec slyszalem paradigmy (studio i jakies jeszcze)/kefy/B&W(jakies wysokie modele nie pamietam juz)/Avance (tez jakies wysokie modele) po pare kafli warte niektore na sprzeciorze lampowym za parenascie kafli ze nawet nazwy juz nie pamietam, a niektore tansze takie jak wlasnie CA, czy nad, czy denony

taki juz plus tego jak od rana ma sie czas i ma sie pare salonow

zdaje sobie pelna sprawe z tego ze moj wlasny system jest daleki od jakosci jakie potrafia reprezentowac inne kolumny i wzmaki ale przepraszam bardzo tamte sprzety kosztuja wielokrotnie wiecej

i to raczej normalne nie? no chyba ze uwazacie ze PMA700 np. gra lepiej od tego CA no to juz wasza opinia

to co polecisz powiedz szczerze do 1600zł ze wzmakow? i to na dodatek nowych

Stempur

gdzie ty widzisz agresje w moim poscie?

napisalem poprostu ze strasznie dziwi mnie twoje podejscie, napisales ze w paru konfiguracjach zle ci to brzmialo nie napisales nawet w jakich i sie nie podzielisz spotrzezeniami

jak mamy interpretowac twoje posty?

"nie bierz X bo nie" taka puenta z tego wynika

podziel sie wrazeniami, a jak nie pamietasz to napisz chociaz co z czym gralo wtedy

bo jak sam nie wiesz to kiepskie takie opinie sa przepraszam bardzo

------------------------------------------------------------------------------

wiec apeluje wiecej konkretow ludzie, bo jak kazdy sobie wejdzie i napisze ze costam mu zle gralo to czlowiek w ostatecznym rozrachunku nic nie bedzie wiedzial

bo jednemu ca nie gralo

innemu nad

innemu denon

innemu marantz

bo fakt jest taki ze kazdy wzmak moze zagrac kiepawo z jakims sprzetem

i ze kazdemu moze poprostu cos nie pasowac albo moze miec inne gusta

dlatego apeluje jak juz sie wypowiadacie to napiszcie co z czym gralo zle lub co z czym dobrze a jeszcze lapiej jak opiszecie wrazenia z odsluchu (pozytywy i negatywy)

Canti, do szkoły, marsz do szkoły! Nauka czytania, albo nauka polemiki, w której nie pomija się jednych informacji a przytacza inne.

Chyba wyraźnie napisałem: "Słuchałem całych zestawów CA, oraz poszczególnych elementów z Rotelem i NAD-em, oraz z lampami, kolumny to AE Evo, Monitor Audio, Castle, Pentagony i jeszcze kilka innych konfiguracji". Rozumiesz? Napisałem właśnie co grało. I podzieliłem się spostrzeżeniami o brzmieniu. Nawet jestem je w stanie przytoczyć, jeśli nie chce Ci się czytać wątku od początku: "za jasno, natarczywie, brak barwy i wypełnienia, przeciętna dynamika, ostro. Jedyny plus to szczegółowość ale ... w zestawieniu z innymi cechami robi się z tego wada".

Przepraszam za te prywatne wycieczki w stosunku do Ciebie, ale to Ty zacząłeś. Ja po prostu napisaełm autorowi wątku o tym, co mu proponuje a co odradzam po czym otrzymałem od Ciebie ostrego posta per panie stempur...

Dobra, wystarczy, coś nerwowy jestem....

Pozdrawiam Stempur

Dobrze - ale przeważały jednak wpisy - że cambrige będzie za słąby do tych 50- metrów! to po raz, dwa, będzie nazbyt ostry! a po trzecie - sam konstruktor kolumn podał mu na dłoni sprzęt który zagra! i który będzie synergiczny - czego chcieć więcej????

MIchał napisał hipki + DMN Reason, plus nad 542... a ja do tego poradziłem CD z tej samej stajni - jak poszuka to po pierwsze zmieści się w budrzecie po drugie zawsze sprzeda jak się znudzi (bo sprzęt jest chodliwy bardzo) po trzcie powinno wydoić w 50 metrach bo Nad ma porządnie zasilanie zrobione i wytrzyma mocne odkręcenie gałki!

Stempur

prosze o wybaczenie mojego bledu :)

ale wiadomo ze tak powinno sie pisac

i bylo to skierowane nie tylko do ciebie (do ciebie nieslusznie oczywiscie)

choc dalej uwazam ze przekreslanie CA bo gralo kiepsko z tym co sluchales (a wszystkiego nie sluchales) to blad :)

ja przyznam np. ze mi sie CA nie podobal z AE i Avance, za to z B&W (niektorzy powiedza ze az dziwne) oraz KEF`ami i jakimis monitorami Paradigm mi sie podobalo :)

Seba78

wszystko za 1500zł bedzie slabe do 50 metrow :)

ale ca napewno bedzie lepszy (wedlug mnie ) od nada i denona w tej cenie :)

okej - powodzenia z cambrigem, ze zbyciem tego, z napędzeniem 2.3 drożnych kolumn w 50 - 60 metrach:)

ja podałem konkrety, konkrety podał sam producent kolumn który słyszał swoje wyroby chyba ze wszystkim z budżetu. Powodzenia w takim razie:)

>chris77

>deep,stempur>

>coś mi tu nie gra, założę sie że w audio siedzicie już jakiś czas,jesteście osłuchani, dysponujecie

>fajnym sprzętem wiec dlaczego wasze opinie o klockach CA są tak skrajne, rozbieżne. macie inny słuch

>inaczej postrzegacie muzyke dlaczego ktoś jest za a ktoś przeciw prawda zapewne leży gdzieś

>pośrodku.

Chris posłuchaj ja nikogo nie krytykuję. Wiem też że gusta są różne i kasa ogranicza, doskonale o tym wiem.

Pytasz dlaczego ze stempur'em mamy takie opinie ? Odpowiem Ci.

Raz. Ja lubię wyszukaną muzyczkę i lubię jej słuchać cicho. Kiedy miałem CA to po 2 gdzinach bolała mnie głowa. Na cicho nie dało się tego słuchać w ogóle. Na nic zdały się regulatory. Jakbym ich nie ustawiał zawsze było tak samo. Od dwóch lat zdarza mi się że jak się zaczytam muzyka gra 5 godzin i kiedy wstaję z fotela, nie odczuwam najmniejszego znużenia.

Dwa. Na zabawie z CA straciłem 7 kzł i doszedłem do wniosku że jestem ZA BIEDNY na rzeczy tanie. Za te 7 kł mogłem mieć Krell'a człowieku. Kiedy sprzedałem CA wreszcie do mnie dotarło to co pisali tutaj starzy wyjadacze. Nie spieszyłem się. Sbierałem kasę i słuchałem. Wydałem sporo, ale od dwóch lat nie kupiłem nawet JEDNEJ gazety audio. Nie odczuwam potrzeby żeby cokolwiek zimieniać w zestawie, a na forum zaglądam raz na miesiąc.

Dla mnie różnica w komforcie psychicznym jest kolosalna.

Moje rady:

- nie kupować nic, nawet jak się dupsko pod Tobą pali

- zbierać kasę

- słuchać jak tylko jest okazja do us..... śmierci

- nie sugerować się wyglądem

- jak nowe urządzenie to w granicach 5 kzł i szukać na zasadzie okazji

- jak mniej to tylko druga ręka - nie na łapu capu, od audiofila, który sprzęt traktował lepiej niż żonę

- ostatnia uwaga nie słuchać za długo sprzętu referencyjnego za 10 kzł za klocek lub lepiej

- efekt końcowy - błogi spokój na wiele dobrych lat.

p. deep

oczywiscie wierze panu Michałowi że NAD 352 do HYpIII jest b dobry, ale chciałem posłuchac opinii forumowiczów czy nie ma nic tanszego co gra podobnie i sprosta wymaganiom (teraz juz wiem że jest ciezko cos znalezc w tym przedziale cenowym który zaproponowałem).gdyby nie brak złociszy to bym sie nie pytał o inne wzmaki bo wiem że jak konstruktor tych głośników poleca mi konkretny model to trza brac:) sam jestem początkujący i nie znam sie tak na wzmacniaczach jak Wy.

btw.poradzi mi ktos na temat tych geniusów o których napisałem wczesniej?

>chris

Uśmiejesz się pewno do łez. Przeczytaj mój wątek "Car audio - Niegłupia alternatywa", innym też polecam. Napisałem to całkiem serio, w pełni władz umysłowych. :)

p. deep

ok czyli z nowszych rzeczy najlepszy byłby nad 352.a co ze starszymi konstrujcjami (pytam z ciekawosci)? na allegro chodzą czasem niezłe wzmaki i ampli :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

podobno całkiem niezły. (wiem że to zależy tez od hyp i od gustu ale pomyslałem że może warto jeszcze poszukac i sie popytac bo Hyp chciałem kupic dopiero za ok 2-3 miechy kiedy sie przeprowadze).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jest tam recenzja

Nakamichi RE-10 nie znalazłem:) moze jakies inne?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

są gusty i guściki, harman też jest może i dobry... diora jest dobra, toska jest dobra...

ni kupuj harmana. Polecam kontakt z ludźmi którzy popełnili ten błąd. oczywiście są tacy którym się podoba... ale Ci nie mieli okazji go jeszcze sprzedać i kupić czegoś innego:P

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Jesli jestes zainteresowany to posiada moj znajomy zestaw CA 640 i do tego kompakt. Kolor czarny stan idealny. Szczegoly na priv. Napewno kupisz sprzet stan idealny a zaoszczedzone pieniadze przeznacz na lepsze kolumny. Osobisci nie polece ci zestawu CA i AA. Aha teraz ten CA gra z klonami proac. Moze jakies zdjecie wkleje.

Ukryta Zawartość

w sumie b ciekawa propozycja:)

btw. tylko teraz nie pokłóccie sie o tego harmana:) podałem go jako przykład

Ukryta Zawartość

Z całego zestawu CA tylko KD 540R grało najlepiej? No nieźle nieźle, bo właśnie 540 R (v2.0) wybrałem na "swoje ucho" dla siebie.

Wiele ciekawych, praktycznych i znaczących słów tu padło. Bardzo mi się podoba to podejście. Trochę je uzupełnie.

Należę właśnie do osób, które wolą zdecydowanie sprawdzić wszystko samemu dokładnie. "Gazety" kupuję raz na pare miesięcy żeby mieć co czytać w wannie/na klopie. Lubie to forum :)

Miałem przyjemność jak również nie przyjemność posłuchać już kilku zestawów. Słuchałem różnych modeli Yamahy, Denona, Harmana. Słuchałem Onkyo. Słuchałem Creeka. No i oczywiście CA. Odcedzając grubym sitem ten sprzęt "klasy popularnej" mogę w zasadzie skromnie przyznać, że "słuchałem" jedynie Creeka (Evo integra) i CA (Azur 540R v2.0).

Z kolumn "przerobiłem" Eposy (m22, w zestawie z Creekiem), Kefy (iq5, w zestawie z Azurem 540), JBLe (z jakimiś denonami i harmanami) oraz Phoebe II (w zestawie z Azurem 540). Zostałem przy Azurze 540R + Phoebe II. O tym jak to brzmi nie chce mie się ponownie pisać, wszystko już napisałem tu:

Ukryta Zawartość

Dodam jeszcze tyle: w audioforte podłączyli mi jeszcze kefy (na moją prośbę) do Azura 540R zamiennie z Phoebe II. No i cóż - dla mnie porażka. Mimo wielu opini na temat tego, że KEF świetnie zgrywa się z CA, dla moich uszu był to nie wypał. Z resztą nie tylko dla moich uszu - panowie z audioforte wyraźnie też dodali "w tym zestawie Phoebe II będą na pewno lepsze od KEFA".

Myślicie sobie "pewnie jeździł dużo, słuchał i wybrał" tak też było ale chce Was tutaj czymś zaskoczyć. Creeka EVO z Eposami m22 słuchałem dużo PO TYM jak już CA + Phoebe rozgościły się u mnie w domu. Jeszcze tylko małe uzupełnienie nim przejdę do sedna: Creek + Epos = ~7 500 PLN. Azur 540R v2 + Phoebe II = ~4 000 PLN. Prawie dwa razy mniej... Teraz do sedna sprawy.

Siadam z płytami osłuchanymi już w domu do Creeka + Eposy w salonie. Wkładam, wciskam "play" z pilota creeka, z eposów zaczyna płynąć powietrze. Dociera do moich uszu... i

- gdzie jest bas ?

- gdzie są wysokie ?

- gdzie jest przestrzeń i lekkość ?

- czemu wyższy bas tak buczy ?

- czemu nic nie mruczy ?

- gdzie jest neutralność średnicy tak ujmująca przy CA + Phoebe ?

Owszem, GŁĘBIA była lepsza. Może TEMPO było żywsze. Może przekaż bardziej ŻWAWY. Może dźwięk był CIEPŁY. Ale to nie znaczy, że to było lepsze. Po prostu siedziałem, przerzucałem sobie kolejne płytki i uśmiechałem się mimowolnie coraz bardziej do siebie myślać "ale ja mam w domu fajny sprzęt". Creek + Epos - to było dla mnie sztuczne, kolorowe brzmienie, nie mające nic wspólnego z neutralnością mojego zestawu.

Morał? Każdy ma swoje oczekiwania i granice, do których dochodząc staje się zadowolony. Każdy ma swoje gusta i guściki. Każdy lubi inaczej. Jednemu wystarczy sprzęt tani, ale spełniający jego oczekiwania. Inny będzie marudził na high-end ( cenowy ;) ). Każdy tez po jakimś czasie przyzwyczaja się do tego co ma. I po czasie wszystko inne, mimo, że dla różnych ludzi "zdecydowanie lepsze" będzie dla niego po prostu "be".

Rada dla autora wątku? Lepiej pozbieraj opinie na temat tego, co zdecydowanie ludzią się nie podoba. Najlepiej gdy opinie te są wyrażane po znaczącym czasie użytkowania (miesiąc, rok etc). Jak najwięcej takich. A potem wyrusz je sprawdzić na zasadzie "dlaczego" używając do tego swoich uszu. Jeśli i Tobie to nie będzie odpowiadać możesz zacząć pytać tych samych ludzi o to co im się PODOBA. I ponownie wyruszyć aby sprawdzić to na sobie. Rada w skrócie: jeździj i słuchaj, omijaj sprzęt jedynie wyjątkowo gówniany (np. ampli technics z altusami ;) ). Reszta może Cię zaskoczyć. Nie skreślaj zestawu, tylko jeśli jakiś audiofil mówie, że to jest "be". Jedź się przekonaj na własne ucho!

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

>>kb1014

dzieki za rady. całkowicie sie z tobą zgadzam. nie raz słuchałem zestawów 2x tańszych a wg mnie lepszych. muzyka płynąca z tych skrzyneczek dla każdego jest inna.

szkoda że wybór sprzętu nie jest prostszy ale wtedy chyba straciłby swój urok:)

bardzo cenię sobie wasze porady.pozdrwiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.