Skocz do zawartości
IGNORED

Czy meloman kupi plik?

Edward

Rekomendowane odpowiedzi

no tak, aby wyciszyć, przełączyć etc. płyty uruchamiać analogowo - otworzyć pudełko, włożyć płytę na tackę...

przydałby się taki pilot do wyciszenia sąsiadów, żony, dziecka...

• 3 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - chyba będzie pasowała ta informacja dla tego wątku.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sorki chciałem raczej przedstawić samo urządzenie... bo na sam jego temat nie udało mi się znaleźć konkretniejszego opisu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Serwis iplay.pl rozpocznie sprzedaż legalnych plików z muzyką w formacie MP3. Utwory nie będą miały zabezpieczeń przed swobodnym kopiowaniem, których nie lubią internauci.

www.iplay.pl

Serwis iplay.plPierwsze pliki MP3 mają pojawić się w iplay.pl (jednym z pierwszych polskich serwisów sprzedających legalnie pliki z muzyką) już w najbliższych tygodniach.

- Do końca października dostępnych będzie w tym formacie minimum 150 tys. utworów polskich i zagranicznych artystów. Będą one zastępować dostępne obecnie utwory w formacie WMA - poinformował wczoraj szef spółki Iplay Tomasz Szladowski (teraz serwis oferuje ok. 700 tys. utworów).

To oznacza istotną zmianę polityki serwisu i właścicieli praw do muzyki. O ile w USA sprzedaż utworów MP3 jest już coraz bardziej powszechna, to w Polsce na razie muzyka oferowana jest głównie w formacie mniej popularnym, obłożona specjalnymi zabezpieczeniami, tzw. DRM. Ograniczają one możliwości dalszego kopiowania utworu i swobodnego korzystania z niego np. na przenośnych odtwarzaczach, które nie odtwarzają plików WMA z zabezpieczeniem DRM.

Muzykę w formacie MP3, ale w dość skromnym wyborze, sprzedaje w Polsce serwis Soho.pl. Pozostałe sklepy z muzyką cyfrową (m.in. mp3.pl, melo.pl i OnetPlejer) oferują zabezpieczony format WMA.

Dzieje się tak głównie na żądanie dużych wytwórni muzycznych, obawiających się pirackiego rozprzestrzeniania utworów. - Do tej pory Iplay podpisała kilkanaście umów z wytwórniami płytowymi na sprzedaż niezabezpieczonych plików MP3 - zapewnia jednak Szladowski. - Kolejne są w trakcie podpisywania.

• 4 tygodnie później...

DENON CHR-F103

CD:

Plays CD/CD-R/CD-RW, MP3 (including ID3 tag support), WMA (including META tag support) discs

30 track programmable playback; random; repeat: track/disc/programme

Features a 192kHz/24 Bit Burr Brown PCM1796 D>A convertor for superior sound quality

Hard disc:

Approx 10,000 track capacity (compressed) or 900 CDs (uncompressed). Rip from CD to HD using WMA compression (128 kBit/s or 192 kBit/s modes) at up to 8x normal speed.

Built-in media library database, automatically labels all tracks by album name, track title etc whilst ripping from CD and, when connected to the Internet, this library will be updated with new releases.

Search library by track, genre, artist, album; create up to 20 playlists, playback recent recordings/recently played.

Record on to HD from CD whilst playing other tracks from HD.

AAC, MP3, WMA playback

Ukryta Zawartość

post-12280-100002124 1192719364_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> Edward

"AAC, MP3, WMA playback"

Szkoda, że nie odtwarza ani .flac (albo innych Lossless'ów), ani .wav.

Ale znalazłem coś ciekawego, też u Denona. A mianowicie dwa nowe amplitunery, a mianowicie AVR-4308 i AVR-3808.

*Ethernet und Wi-Fi-Schnittstelle:

- Streaming von MP3, WMA, AAC, FLAC und WAV-Audio-Dateien vom PC (DLNA Server)

- JPEG-Foto-Streaming (inkl. Album Art)

- Internet-Radio mit mehr als 7.000 Stationen (MP3, WMA)

- Steuerung/Setup des Receivers vom PC, PDA

*Zwei USB-Schnittstellen zum Anschluss portabler USB-Player, USB-Festplatten und USB-Memory-Sticks

Moim zdaniem super rozwiązanie. Zaraz sprawdzę, co na to konkurencja.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Coś mi podpowiada, że jeśli pomysł chwyci i ten segment rynku zacznie się rozwijać, to naturalną koleją rzeczy będą mocno audiofilskie DACe dopasowane wzorniczo do tych magazynów muzyki, co wcale nie byłoby złym pomysłem... Prawda?

nedj, 18 Paź 2007, 17:27

>-> Edward

>"AAC, MP3, WMA playback"

>Szkoda, że nie odtwarza ani .flac (albo innych Lossless'ów), ani .wav.

Ale jest podana pojemność dla nieskompresowanych CD, czyli jednak jakaś forma zapisu nieskompresowanego/skompresowanego bezstranie musi tam być zastosowana. Albo podają pojemność dla nieskompresowanych CD ot tak sobie, ale to by chyba było bez sensu?

900 CD, to wychodzi tak z 500 GB, to chyba dwa twarde dyski tam są...

Idąc z duchem czasu, po przeczytaniu tej informacji

Ukryta Zawartość

doszedłem do wniosku, że trzeba poprzeć cenną inicjatywę Radiohead

i nabyłem wpłacając całego funta plus koszty manipulacyjne 45 pensów rzeczoną płytę w formie plików.

A tak na poważnie to myślę, że In Rainbow sprzedaję się mniej niż ściąga piracko, mimo naprawdę minimalnej ceny 1+45 pensów, bo ściąganie jest dosyć skomplikowane.

Trzeba się zarejestrować podając sporo danych i płacić można tylko kartą, a nie np PayPalem co zanacznie by sprawę ułatwiło.

Poza tym ściągane pliki są tylko w jednej formie mp3 CBR 160kbps, w sumie tego nie wiadomo dopuki się ich nie ściągnie.

Natomiast jest oczywiście opcja zakupu wersji hardwarowej i to całkiem niezłej bo zawierającej dwupłytowy album winylowy, płytę CD i materiały dodatkowe. Ale kosztuje to 40 funciaków.

Ukryta Zawartość

Chyba się to w tym wątku nie pojawiło, a odtwarzanie z dysku poza wygodą to jeszcze szansa na wyeliminowane DAC-a i ładowanie bitów bezpośrednio do wzmacniacza cyfrowego - czyli potencjalnie bezkompromisowa jakość (o ile oczywiście cyfrowy piecyk uznamy za potencjalnie bezkompromisowy). Ja coś takiego obecnie używam i uważam że tak będzie wyglądać przyszłość - także audiofilska, choć oczywiście nisze jak czarne płyty będą żyć (pewnie) wiecznie.

To samo myślę. iRiver już parę lat temu wpadł na ten pomysł i dali wyjście cyfrowe w 40GB playerze przenośnym. Po wgraniu Rockboxa odtwarza on bezstratny format FLAC, czyli zewnętrzny DAC załatwia problem odtwarzania w domu, a w teren bierzemy playera i wtykamy słuchaweczki. :)

A tutaj za darmo Koncerty Brandenburskie - w mp3, lub niżej we FLACu. Można wypalić płytkę CD, choć na jedną nie wejdzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki za link Michelangelo :)

Co do tematu, ja bylbym zdecydowanie "ZA" jesli chodzi i kupowanie muzyki przez internet, ale pod warunkiem ze bylaby to muzyka we FLACU/APE czy innym bezstratnym formacie, placenie za empetrojki to imo jakas kpina.

>placenie za empetrojki to

>imo jakas kpina

Dokładnie. W niskim bitrate powinny być dostępne za darmo całe albumy, żeby się można było zorientować w utworach, bo do słuchania dla przyjemności i tak trzeba by uderzyć w wyższą jakość, najlepiej format bezstratny. W przeciwnym razie zostaje słuchanie w sklepie przez słuchawki, na co nie każdy ma czas, ani chęć ganiać regularnie do sklepów. Dlatego między innymi P2P kwitnie. Jedni to traktują infromacyjnie, inni jako jedyne źródło muzyki. No ale wytwórnie fonograficzne same są sobie winne. Nie chcesz pożyczyć piątaka, to stówki też nie zarobisz. ;)

Do celów promocyjnych wytwórnie mogłyby chyba spokojnie zaryzykować darmowe mp3 na 128kbps dla muzyki ambitniejszej np jazz. Bo w przypadku masowego prostego popu to nie sądzę, konsumenci takie muzyki byli by zazwyczaj usatysfakcjonowani tą jakości i dalej nic by nie kupowali. Schodzenie do jeszcze niższych bitrate np 32kbps dla darmowej promocji nie stanowiło by już dobrej reklamy dla samego nagrania bo to byłoby naprawde marnej jakości.

W sumie tak postąpił Radiohead, bowiem dowolna opłata od jednego pensa plus 45pensów manipulacyjnej można w sumie nazwać praktycznie darmową dystrybucją. Jakby inni poszli tą drogą byłoby całkiem nieźle.

Odświerzam temat.

Byłem dzis w EMPiKu (27 października 2007) i na półkach z CD znalazłem wydawnictwo De Mono "Siedem Dni". Wydawnictwo te kosztuje 49 zł i wydane zostało w postaci pendrive'a. Dołączona jest książeczka kolorowa z tekstami i zdjęciami i ogólnie opakowanie wygląda jak mniejsza kaseta magnetofonowa. Wystarczy odpakować i włożyć pendrive'a do gniazda USB w komputerze bądź gdziekolwiek indziej.

Ja jestem za, oby więcej takich wydawnictw - teraz już zupełnie "poważnie" można się zająć testami odsłuchowymi pendrive'ów :)

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Gdyby te pliki były w formacie bezstratnym - nie pogniewałbym się, ale pendrive musiałby mieć 256~1024MB, więc gdzie tu zarobek w tych 49zł? Czy płytę oprócz tego też dają?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.