Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Schow 2003 - jak bylo ?

mirmur

Rekomendowane odpowiedzi

A i jeszcze czego mi brakowalo to gramofonu jako zrodla. Wszedzie sie tylko krecily a rzadko gdzie graly a szkoda.

A oto kilka zdjec ze spotkania.

[obrazekLUKASZ-50564_1.jpg] [obrazekLUKASZ-50564_2.jpg] [obrazekLUKASZ-50564_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-66-100006993 1170253912_thumb.jpg

post-66-100006994 1170253911_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja niestety do "Patryka" już nie zdążyłem... Za to z panami od PALa miło i ciekawie sobie pogawędziliśmy, tyle, że zrobiło się późno jakoś tak nagle i trza było w autko wsiąść i do Krakówka gnać...

No cóż, może przy innej okazji uda mi się z Wami obaczyć i mordę w piwie umoczyć.

Pozdrowienia

I jeszcze 3 fotki.

[obrazekLUKASZ-50567_1.jpg] [obrazekLUKASZ-50567_2.jpg] [obrazekLUKASZ-50567_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-66-100006996 1170253916_thumb.jpg

post-66-100006997 1170253915_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdyby nie te Thiele okropne to smialo moglbym powiedziec ze moj system gra lepiej niz niejeden nascie-krotnie drozszy. A tak musze sie zamknac w liczbach jednocyfrowych ;)

Ogolnie to wystawa sie udala , w domu wciaz slucham z olbrzymia przyjemnoscia. No ale zainspirowany potrzeba ostatnich szlifow wlasnie wygrzewam AD797 ;)

czesc - wpadlem na ostatnią godzinę AS i tylko do sobieskiego... niestety praca, praca. i jeszcze mandat za parkowanie na rondzie dostałem:( - jeśli ktoś twierdzi, że audiofilizm to jest tanie hobby, to...

A tak na poważnie to większość wystawców zaczeła się pakować jeszcze przed 18.00 - trochę mnie to wkurzyło bo wystawa trwała do 19.00.

no i za głośno wszędzie. odniosłem wrażenie, że to wystawa dla lekko niedosłyszących. tylko w rogu nie było widać tłumacza na migowy.

utopie rzeczywiście grały rewelacyjnie (poza tym, że za głośno) - zamknąłem oczy i perkusja była ładnie po prawej stronie, talerze wybrzmiewały dłuuuuugo, miotełki to były miotełki, etc.

Ancient audio nie podobał mi sie ale może dlatego, że jak tam przyszedłem to leciała pierwsza płyta the doors - trudno to nazwać najlepszym materiałem do odsłuchów:( - było ładnie przestrzennie a potem niestety pokazały się wszystkie braki realizacji płyty - tak więc dla miłośników doorsów (i pewnie rockfanów muzyki z lat 60/70-tych) Ancient Audio to niejest szczyt marzeń.

Do opery i cayina wszedłem na chwilkę - nie podobało mi się ale to nic nowego - piasłem już wcześniej, że dla mnie nawet te droższe zestawy cayina to wielki pic.

natomiast zestaw który bym chciał postawić u siebie w domu to Audio Physics Virgo 3 i zestaw Aero - wysmienite.

niestety nie zobaczyłem prezentacji Elaca chocoaz miałem ogromną ochotę...

napiszcie jakieś słówko o elacach. i ślimakach - jak grały w systemie wielokanałowym? może jakieś wrażenia z proaców?

pozdr

wuj mat z podróży

Witajcie,

byłem dzisiej drugi raz zeby potwierdzic swoje typy

i spotkałem troche kolezenstwa z forum

moje typy:

Thiel 1.6 za 13,2 kzł grały z elektroniką za drugie tyle (lampa Jadis Orchestra i

CD Audiomaca Obsession)

"firmowy" zestaw Jadis za około 300 kzł

Thiele wcale nie ustępowały Jadisom.

Pragnę zwrócić uwagę na "renesans" analogowych źdódeł

gramofonów było kilkanaście oraz szpulowców też kilka sztuk

bardzo ładnie grających kawałki znane z płyt CD.

TUTTI ORCHESTRAL SAMPLER

HOPE HUYH MASEKELA

pozdrowienia

Dla mnie swietnie gral NAIM - dobrze dobrany zetaw do pomieszczenia i to zagralo, fajnie graly ESA - swietny sub i brak kompleksow przy nowych mediach - choc sam przebieg testu byl dyskusyjny. Przy wejsciu do NAutiliusow pekalo szklo. Pozatym zrobilem kilka fajnych odkryc z dziedzini kablologii - zaraz beda zakupy.

Stosunek stereo i KD byl OK (z punktu widzenia milosnika KD) bo wole dobre zestawy KD niz duzo szajsu.

Pomieszczenia nie sprzyjaly odsluchowi - tak wiec najwiecej czasu spedilem na stoisku ESA (tez beda zakupy).

Taka ciekawostka: dzisiaj, jak wszedłem do sali spalił sie tweeter w nautilusach ... człowiek z B&W wyciągnął teczkę z "Nautilus spare parts" - maił wszystkie głośniki i inne elementy i w 10 minut tweeter był już wymieniony. Tm samym miałem ukazję uczestniczyć w spektalu pod tytułem "rozbieramy ślimaki na części pierwsze".

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Hej ! Wróciłem z baśniowej krainy dźwięku.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów, szczególnie tych nienapotkanych, organizatorom gratuluję udanego AS. Hańby i wstydu z ub. roku nie odnotowuję.

Poziom i ilość wystawców satysfakcjonująca, ale tylko 2 dni to stanowczo za mało !!!

Może dlatego dźwieku numero uno nie wskażę, bo nie znalazłem, a odsłuchałem tylko po łebkach. Na wszystko, co chciałem nawet nie załapałem się. Ba, nawet wszędzie nie wdepnąłem : (((

JBL, Mak, Nautilusy i parę innych pozostały niezaliczone : (((

Organizatorzy weźcie to proszę pod uwagę. Jechaliśmy wszak specjalnie kawał drogi z odległych zakątków Polski. Czy ktoś o tym pomyślał ?

Wystawców było naprawdę sporo.

Na Nautilusy powinny być chyba dodatkowe bilety z podaną godziną odsłuchu i gwarantowanym miejscem ; )) bo dostać się tam było prawie nie sposób.

Pętałem się więc po innych pokojach, salonach i hotelach.

Slimaków guzik widziałem i słyszałem (- przez ściany to się nie liczy ; ))

Trudno, przeżyję, to jeszcze nei koniec świata ; ))) Nawet o 18:20, w niedzielę tłum jeszcze nie wyszedł z sali. A chciałem choć zobaczyć na własne oczy ich wielkość... Nie są chyba zbyt duże.

Dobra wiadomość to taka, że podobno ślimaki do końca b.m. będą do posłuchania na Andersa. Nie wiem czy na 100%, ale obiło mi się o uszy.

Parmenides: nie masz racji: wystawa w niedzielę była do 18:00, (a nie do 19:00), więc nie utyskiwuj.

Jeśli chodzi o system Akustyka to grał budźetowy system NADa, ze wzmakiem 350 (mam fotki), kolumny podłogowe, na 2 przetwornikach z najwyższej półki Vify.

Co to dużo pisać - budżetowa, b. db. propozycja. Odpowiedzi dot. ceny kolumn były niespójne: w sobotę, że 2,6kzł, w niedzielę - inna osoba ze stoiska, że 3,0kzł. (Znaczy podobały się... ; ))

W cenie otrzymujemy naturalną okleinę i 4 zaciski głośniikowe.

System budżetowy, ale dobry. Jego możliwosci ograniczał wzmak. ale się czepiam. A w skrócie: gratuluję !

Skoro tak zaczałem to od 6(?) lat mocna i dobra pozycja w firmie Audio Wave: 141 na SEASach. Jeśli ktoś nie lubi podłogowców lub ma mały pokoik...., tylko że standy kosztują i lądujemy na poziomie 3,0kzł, czyli tyle samo, co podłogowe kolumny Akustyka.

Grały ładnie ( jak co roku ; )), przyjemnie, czarownie i niemęcząco, a wciągająco, tylko po co taki drogi wzmak do prezentacji ? (ECI-4)

Jeśli stać mnie na ECI 4 to będę celował w drozsze kolumny.

Co ciekwe, 141 grały, a nowe kolumienki zdobiły podłogę. Jedna z osób z obsługi w tym pokoju, stwierdziła krótko i stanowczo, że grają lepiej od nowych. Niestety nie porównywałem to nie wiem jaka prawda.

Generalnie było miło, nikt nie odmawiał wrzucenia płyty zwiedzającego AS, co się chwali, a prezentujacy byli mili, albo ja na takich trafiałem.

* * *

Grdzie mi się podobało:

1. J.w.

2. Bez kolejności: Linn (mój 3 kontakt i przekonałem się: klasa (przedtem go nie lubiłem),

3. Stand Art: Jazz i czarujące, doskonale znane mi firmowe brzmienie ProAc, tym razem Response 2.5, (nie dziwie się, że nałogowo kopiowane - 1. raz ich słuchałem),

3. Ancient Audio: nowy Lektor i kolumny z aktywnym subem. Piękna przstrzeń, barwa i cały dźwięk. Udana prezentacja, kapitalnie prezentujacy się 3-segmentowy cd. Osobiście zdecydowanie wybrałbym te kolumny, niż podobne, np. AP Virgo, bo grały moim zdaniem lepiej. Odsłuch był jednak krótki, to nie mogę byćw pełni obiektywny, ale takie mimowolne porównanie nasunęło mi się, bo szedłem do Ancient Audio zaraz po odsłuchu AP Virgo. To tak na świeżo, a moze trafiłem na wyjatkowo udanie dobrany repertuar ? (Możliwe.)

4. Audio Forte i Living Voice - zupełnie nie kumam czemu jeszcze do tej pory nikt ich nie wymienił, oczywiście z patefonem i towarzyszącą im elektroniką - duuuuża klasa. B. drogie te kolumny (26,9kzł) i drogie kable. Ufff... prawdziwa audiofilia

Tych zewnętrznych zwrotnic moja by nie zaakceptowała, (mnie też trudno by przyszło ; ), a przez takie rozwiązanie koszt systemu rośnie, bo dużo metrów drogiego okablowania dochodzi. Poza tą krytyką... chciałbym je bardzo mieć ; ))) i na pewno posłucham najtańszych w Audio Forte. Może kiedyś, któregoś dnia 2 strony się ucieszą, że zrobiły dobry interes ; )) (Konkurencja jest jednak ostra.)

5. Naim: piękna prezentacja. Skromnie, z gustem, świeże kwiaty, uroda, świeże powietrze na sali. Pomysł - przeciwieństwo sklepu ze złomem ; )) Intrygujące ustawienie kolumn tuż pod samą ścianą, Coś dla estetów pomiędzy kolumnami. (Będzie na fotce - umieszczę.) Kompetentni ludzie i... pusta salka - byłem 3 x i tłoku nie było, anawet pustki (WHY ?) Tak ze mną źle ?

2x5kzł na klocki - ok, przebolałbym ale ponad 14kzł na takie kolumny wydaje mi się przesadą. Nic im nie ujmuję i odnoszę się z należytym szacunkiem, bo słyszałęm, jak grają, tylko ta cena mi nie pasuje. Za taką marudziłbym, bo są inni konkurenci.

6. Czemu nikt nie napisał o... Cyrrusie ?

No jasne, że wyróżniam b. wysoką kulturę brzmienia systemu, wspaniałą przestrzeń (zwłaszcza z dalszej odległości). Kolumny interesujace - ok.6kzł/para lecz niestety nie neutralne. Wieeeeeeelka szkoda, że nie dano lepszych, bo to tak właściwie jedyne, co im zarzucam. Niedoskonałości w dziedzinie masy dźwięku pomijam, bo małe. Ciekawy przetwornik średniotonowy o stosunkowo dużej powierzchni membrany.

W ogóle od frontu patrząc to ładne klocki Cyrrusa w firmowej klatce wyglądały na małe, przez to pocieszne i straaasznie sympatyczne, a ich dźwięk był wysokich lotów. To był mój 1. kontakt z tą firmą, ale wrażenia jak najbardziej pozytywne. Brawo ! Tu jest albo potencjał, albo potencjalik- jeszcze nie wiem.

Dodam , bo to istotne, że tu sala była dla kolumienek za duża, podczas, gdy np. takie ProAc 2.5 dusiły się w za małym pokoiku.

7. Sympatycznie zgrały Thiele, ale na jazzie. Inne gatunki ni eby ły juztak przekonuwujace i raczej odsunęły mnie od tego zestawu. Ni ezmieni ato faktu, że dźwięk mógł się podobać.

Cdn. (w tym rozczarowanie) - jutro.

Dobranoc.

=>Andrea

Widziałem Twoje wyczyny przy zestawie Thiela, hi hi, przynoś płyty co się "otwierają" w odtwarzaczu.

Generalnie jak dla mnie wystawa super.

Zdecydowanie najlepiej zagrały Thiele. W ogóle ich obecność była miłym zaskoczeniem. Miałem tylko zastrzarzenia co do zbyt dużego pomieszczenia jak na ich możliwości.

Równie świetnie zagrało w pokoju fasta - trafiłem akurat na Pink Floyd z analogu. Tykania zegarów i takie tam inne wypadło rewelacyjnie.

McIntosh bardzo udana prezentacja, te wielkie kolumny chyba jednak nie do końca się sprawdziły, ale elektronika wyborna.

pozdrawiam

do andrea: masz rację... do 18.00 - mea culpa. living voicy słyszałem przez chwilę - klaaasa. dzieki o onfo na temat akustyka - myślałem, że pokaże ten zestaw na węglowej 18-tce skanspika z tweeterem 9300 - można by wtedy porównać do proaca responsa 2.5...

do bratpit - na rondzie stałem przez godzinkę ale widocznie czujni strażnicy już wiedzieli, że w hotelu gromadzi się jakaś banda... a niech sobie kasują bo od grudnia będą najprawdopodobniej bezużyteczni, bo ustawa o płatnym parkowaniu w wawie dezaktualizuje się z końcem listopada:)

=>Andrea

Doskonały "Show Coverage" ;) Prosimy o więcej...

Ciekaw jestem jak by wypadły duże Akkusy z poprzedniej wystawy w porównaniu z Thielami... Czyli ogólnie porównania konstrukcji _prawie_ DIY, jeśli chodzi o skalę produkcji, za to na wysokiej klasy komponentach, oraz (wielko)seryjnej, renomowanego producenta na głośnikach chyba odrobinę gorszych, choć pewnie podobnie jak Accuton zaprojektowanych specjalnie do pracy w zestawie (?)...

- > Marek

Byłyby b. groźną konkurencją.

Chciałbym nawiązać do faktu,ż epo podzieleniu się swoimi uwagami "nha ucho": z niektórymi wystawcami, otrzymałem zaproszenie, by posłuchaću nich po AS trochęinnych zestawów.

Przy okazji - b. chętnie, ale nie chciałbym być mulersem, wiec od tego miesiąca już ciułam kasę : )))

Żeby było jasne: brzmienie thieli uważam za jedno z najładniejszych i najciekawszych brzmień, które udało mi siezaliczyć.

Komentarza wymaga też samo stoisko: - podobnie jak u Naima- b. ładne.

za trochę czasu zamieszczę tu fotki dla nieobecnych. zrobiłem ich ponad 100.

Muszę wracać do pracy (choć dzisiaj ponoć miałem mieć wolne, hihi)

-> gg: jak chcesz się przekonać, jak to, co puszczałem na zestawach Jadis brzmi u mnie - to zapraszam do siebie w celu surowej i krytycznej oceny.

Pozdr.

-> gg

Nieważne. Nie wiem kto. Ktoś kiedyś coś napisał na tt. na tym forum. Jak poszukasz - znajdziesz ; )

Spodobało mi się określenie ; ))

Pozdr.

PS. A do Olsztyna daleko - fakt. Ale - myślę warto by niektórzy, poznali, jaki mam dżwięk na co dzień i tym samym - swój punkt odniesienia, gdy marudzę nad brzmieniu innych zestawów.

[A tak naprawdę to czy mocno marudzę ? - Nie powiedziałbym tak o sobie. W każdym razie, nie wiecej niż inni, którzy wiedzą czego chcą, dokad zmierzają, mają jako takie pojęcie o dźwięku i czują blusa, bo wiedzą, jak można i z czego jeszcze coś wydusić.]

Wtedy wszystko stałoby się jasne i bez słów ; )).

W szczególności powinno tego posłuchać kilku wysłanników dystrybutorów, bo osobiście to pewnie by nie chcieli. Ciekawscy oczywiście też ; )) Np . pewien starszy pan - potencjalny klient na Jazza - ciekawi mnie okrutnie, co by powiedział ? Mówił, że lubi Tabletki. Jeśli choć czyta to forum to go tym samym zapraszam do porównania wrażeń, hihihi

: )))))

Pozdr., było dobrze, a że czasu mi zabrakło to nie mogę być kontent do końca. Nie wróciłem w kilka miejsc, gdzie chyba dobrze, a w każdym razie interesująco grało. Żałuję i się kajam, choć to nie moja wina, że AS trwało tylko 2 dni.

Pytacie o odczucia: muszę przyznać że bardzo pozytywne. Wystawcy zadowoleni, odwiedzający zadowoleni, wiec ja też jestem zadowolony :-) Ogólnie w tym roku impreza była jakas taka optymistyczna - ludzie uśmiechnięci, ciekawe prezentacje itd.

Pozwala to z optymizmem patrzeć w przyszłość, która po zeszłym roku była, powiedzmy sobie szczerze, niepewna. No ale to chyba tylko i wyłącznie zasługa rynku, który po 3 latach pikowania w dół zdaje się ruszać do góry. Albo przynajmniej takie wszyscy mają nadzieję.

Pytacie dlaczego nie 3 dni ... cóż sprawa jest bardzo prosta: koszty. 95% wystawców opowiedziało sie za 2 dniami, i co za tym idzie 1/3 niższym kosztem wynajmu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Pozwolę sobie dołożyć swoje trzy grosze do opinii o wystawie, choć już widzę z poprzednich wpisów (a i rozmów na wystawie i w pubie), że bardzo oryginalny to nie będę...

Po pierwsze uwag kilka o systemie w pokoju Fasta (dCS, Halcro, Eggleston Works) - zagrało tak jak powinno. Ciekawe, że systemy za ogromne pieniądze często rozczarowują. Od systemu za taką cenę oczekiwałbym żeby powalił na kolana. Jeżeli chodzi o prezentację Fasta to kolan może sobie nie obiłem ale dźwięk był znakomity. Przy tym poziomie cenowym nie zaliczałbym jednak Fasta do konkurencji "najlepszy dźwięk wystawy" - nie ta kategoria wagowa.

A teraz o moich "naj". Przede wszystkim pokój Grobel Audio a w nim dwa systemy. System Jadis z referencyjnym źródłem i przetwornikiem, monoblokami i zestawionymi z "klocków" kolumnami EC-1 zagrał wspaniale - czysto, dynamicznie, z mocnym twardym basem. Mogłby spokojnie stawać w szranki z systemem Fasta. Zaskoczyło mnie, że kolumny EC-1 to "tylko" 30 tys. zł - kilkakrotnie mniej niż sprzęt towarzyszący (sam transport JD1 to ponad 70kzł).

I drugi system, już kilkakrotnie wspomniany - Thiel 1.6 napędzany przez Jadis Orchestra. Dźwięk znakomity - niewiele ustępujący sąsiadującej referencji Jadisa. Biorąc pod uwagę cenę - zdecydowanie rewelacja tegorocznej wystawy! Zaczynam dostawać "thielogorączki" i już widzę oczami wyobraźni te pochyłe ścianki w moim pokoju .....

Warto zwrócić uwagę, że Grobel umieścił w jednym pomieszczeniu dwa systemy - a więc warunki akustyczne były dalekie od doskonałości - tym bardziej trzeba docenić efekt.

W Sobieskim było gorzej. Ale rodzynek znalazłem - Elac Spirit of Music. Dla mnie bomba. Żadna z płyt użytych by obnażyć ich niedoskonałości nie pomogła. Było super - może tylko bas był nieco rozlazły (jjp - zgadzam się tu z Twoją opinią; przy okazji dzięki za namiar na płytkę). Za to gdy puściłem "Misty" w wykonaniu Jane Monheit (płyta "In Full Swing") to dreszcze chodziły mi po plecach - średnica zniewalała. Szkoda, że taka cena - ale na pociechę są przecież Thiele.

Tyle o tym co "naj". A teraz ciekawostki z polskiego podwórka.

Bardzo obiecująco pokazał się SoundArt. Zarówno wzmacniacz jak odtwarzacz nie dość, że grają, to jeszcze wyglądają jak milion dolarów - prawdziwa uczta dla oka audiofila.

Audio Academy pokazało nowy "flagowy" model - cena ok. 8000. Grała bardzo ciekawie.

No i nowa firma - Edyton. Jak na pierwszy produkt zaprezentowała się uważam całkiem nieźle. Interesujące jest to, że sami produkuja głośniki! Można było sobie obejrzeć i wziąć do ręki membrany. Życzę im sukcesu - oby nie powtórzyła sie historia innych obiecujących firm, które nie przetrwały jednego sezonu.

Na koniec kilka uwag ogólnych. Po raz kolejny widać braki w zestawieniu i ustawieniu sprzętu (np. tak jak pisał ktoś wczesniej - wstawianie potężnych kolumn do 15m) - tak jakby dystrybutorzy sami chcieli sobie zaszkodzić. Zaskakująco dużo słyszałem też kiepsko nagranych płyt, które nie zachęcały do posłuchania sprzętu dłużej. Że taką płytę przyniesie gość - to trudno, ale sama ekipa prezentująca powinna we własnym interesie dobierać coś, co wyciągnie ze sprzętu jego potencjał.

Na koniec pozdrowienia dla koleżeństwa - ze szczególnym uwzględnieniem tych, którzy pojawili sie w Patricku - cieszę się z naszego ponownego spotkania.

NASZYM, "forumowym" osiągnięciem jest to, że udało się ograniczyć anonimowość tłumów. Zobaczcie o ile ciekawiej zwiedza się wystawę wymieniając indywidualne poglądy i opinie, dzieląc się wrażeniami, doświadczeniem nie tylko brzmieniowo-sprzętowym, ale także dotyczącym prezentowanej i słuchanej muzyki. Na taką skalę to była nowość w tym roku. I bardzo to cenię.

Poznałem także redaktorów naszych pism, między innymi pana Stryjeckiego i Rychlika.

Szczególnie dziękuję Arkowi za pomoc w wyborze płyt :)

Pozdrawiam jeszcze raz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.