Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie Large/Small a praca suba

konradskala

Rekomendowane odpowiedzi

oj kłócą się chłopaki...heh ;) a ja wiem tyle, że w moim marantz'u sr5003 fronty mam na small, central i sat. na large i jest ok a stereo słucham na pure direct!

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

piskle smoka, 8 Mar 2009, 15:07

>Przylaczam sie do pytania Don111,co ma wspolnego LFE do small/large?

Proponuję małe doświadczenie. Ustawcie sobie w amplitunerach odcięcie LFE dla suba jakie chcecie i jakie Wam pasuje. Może to być wspomniane 80Hz lub więcej. Włączcie suba, ampli i DVD, odpalcie sobie film z odpowiednią ścieżką basową i ustawcie głośność całego systemu. Tak jakby to było optymalne ustawienie do codziennego, normalmego oglądania i słuchania. A teraz do sedna: odłączcie (oczywiście po wyłączeniu amplitunera!) głośniki przednie, tylne i centralny. Nie w ustawieniach amplitunera lecz normalnie, odłączając kabelki od kolumn, pozostawiając tylko włączonego suba. Teraz w menu amplitunera zmieniajcie small/large, a przekonacie się jak wpływa to na ścieżkę LFE i pracę suba.

dokladnie konrad miedzy innymi dobry test ! a ustawienie large i small oj ma bardzo duzo dla sciezki lfe po ustawieniu na small i skorygowaniu odciecia na wspomniane 80 hz nic co ponizej nei idzie na kolumny a czyste niskie tony idą tylko tak jak to ma byc na suba ! po ustawieniu na large czesc basu pcha sie na fronty i suba i wystepuje zamieszanie bo to kolumny chca odtworzyc 40 hz a to bas chce tez to odtworzyc i nastepuje efekt dudnienia a nie niskich tonów ktore masz tylko poczuc a nie uslyszec

druga sprawa chocby nie wiem jak bys mial wypasione kolumny zaden tandetny ampli nie zagra basem takim jak aktywny sub odpowiednio porządny sub

wiec po co niskie tony dublowac w kolumnach skoro ich jakosc bedzie tandetna?? nie chcial bys uslyszec 50hz z twoich paradigmów 9v5 i 50 hz z takie servo15 v2 :) gwarantuje ci ze w subie 50 hz rozwali ci chate a twoje kolumny przy 50 hz sie rozlecą albo wydadzą z siebie 50% tego co maja niby na papierze w specyfikacji :)

normalnie jak grochem o ścianę

żaden bas się nie dubluje, kolumny grają swoim pasmem i sub swoim bo takie było założenie realizatora - sygnał jest indywidualny dla każdego z 5 kanałów + suba

przeczytaj to co napisałem wcześniej jeszcze raz, to nie jest moja teoria tylko tak właśnie jest:

"przy ustawieniu na small, wszystkie częstotliwości poniżej odcięcia z kanałów ustawionych na "small" są DODATKOWO przekierowywane do suba, przy ustawieniu na "large" sub pracuje normalnie i reszta sygnału do obecnego już sygnału LFE nie jest dodawana (z kanałów small)"

jeśli masz odcięcie na 80hz i Siesty na small a do tego się chełpisz że tak gra lepiej to sorry ale są tylko 2 możliwości - albo Siesty mają taki słaby bas w co wątpie albo ten amplituner Yamahy nie potrafi go z nich wydobyć, podobnie zresztą jak Denon z moich Paradigmów

80hz to nie jest bas tylko to już jest jakieś cholerne dudnienie, żal tego słuchać, zwłaszcza w subie

wolę podkręcić mocno subwoofer i czuć trzęsienie przy samych najniższych częstotliwościach (mam na 40hz odcięcie) a przy tym żadnej dziury w basie nie mam bo kolumny do 40hz grają lepiej od subwoofera (nie mylić z głośniej czy z ciśnieniem) ale przy filmach czy koncertach nie chce słuchać w nadmiarze dudnienia tylko czuć moc i ciśnienie

jedno jest pewne ty masz dosc porzadny sub bo z tego co pamietam to infinity sw 12 ?

to cacko moze powodowac u ciebie dudnienie w pokoju przy 80 hz z powodu malego metrazu moj pokoj ma 24m2 z tego co pamietam ty masz maly pokoik :) i tu moze byc ból ze wydaje ci sie ze lepiej brzmi 80 hz z kolumn bo wtedy to nie jest prawdziwe 80 hz

a twoj sub potrzebuje do takie czestotliwosci duzo wiekszej powierzchni byc moze sie dusi w tak malym pokoju i stad takie wrazenie lokalizacji i dudnienia 80 hz !

Ja ustawiłem tak, zmieniając kilkanaście płyt DVD:

- fronty: na large - grają wtedy normalnym dźwiękiem i w stereo i w 5.1

- centralny: na small - niewielka róznica do large, mało niskich tonów

- tyły: na small - na próbę podłączyłem fronty w miejsce tyłów, i ta nich róznica żadna small czy large

a suba nastawiłem na ok. 50 Hz i jak go załącze to ładnie wypełnia mi scenę, dodaje masy i mięsa, a jednocześnie nie wyrywa się przed orkiestrę.

Przy przełączeniu centralnego lub tyłów też na large sub niestety zostaje wykastrowany z basu.

Tak zrobiłem w amplitunerze Sony.

Z Yamahą wybrałem large w setupie kolumn i both w przekierowaniu ścieżki LFE.

Pewnie gdybym miał plastikowe pierdziawki jedynym rozwiązaniem było by ustawienie wszystkiego na small i dłuższa zabawa z odcięciem suba.

Ja ustawiłem tak, zmieniając kilkanaście płyt DVD:

- fronty: na large - grają wtedy normalnym dźwiękiem i w stereo i w 5.1

- centralny: na small - niewielka róznica do large, mało niskich tonów

- tyły: na small - na próbę podłączyłem fronty w miejsce tyłów, i ta nich róznica żadna small czy large

a suba nastawiłem na ok. 50 Hz i jak go załącze to ładnie wypełnia mi scenę, dodaje masy i mięsa, a jednocześnie nie wyrywa się przed orkiestrę.

Przy przełączeniu centralnego lub tyłów też na large sub niestety zostaje wykastrowany z basu.

Tak zrobiłem w amplitunerze Sony.

Z Yamahą wybrałem large w setupie kolumn i both w przekierowaniu ścieżki LFE.

Pewnie gdybym miał plastikowe pierdziawki jedynym rozwiązaniem było by ustawienie wszystkiego na small i dłuższa zabawa z odcięciem suba.

konradskala ja mam pelnowymiarowe duze kolumny i tak lepiej wszystko pod kino zgrane jak ustawione na small anizeli large

pozdrawiam was wszystkich i gratuluje wiedzy na temat setupu home theater :)

ty ciagle nei rozumiesz ze przy ustawieniu na large funkcja cross over jest poprostu nieaktywna?:)

trudno to pojąć ??? ustawia sie je na small chociazby to byly potwory z 20 cm przetwornikami aby odpowiednio je odciąc bo i tak nei zagraja jak wielki sub hehe

co za pajace tutaj krążą mieszaja stereo z kinem i na odwrót masakra trzeba uciekac z tego forum

Sporo wpisów i jeszcze więcej opini i doświadczeń. To dobrze, bo można się dużo dowiedzieć o ustawieniach w KD. Chciałbym rozwinąc nieco wątek o dwie sprawy:

1. Załóżmy, że domyślnym ustawieniem kolumn 5.1 w DD, DTS i THX jest small, czyli lwia część ścieżki LFE kierowana jest do suba, to po jakiego grzyba stosować jako fronty potężne, podłogowe kolumny np. JBL E100, skoro zagrają na 1/10 tego co potrafią??? Przecież cała masa małych kolumn schodzi do 80Hz, a nawet niżej?

2. Idąc tym tropem jakie zastosować zestawy dla ścieżek SACD lub DVD-Audio? Ponoć dla najlepszych efektów stosuje się zestaw 5 kolumn z jednej serii najlepiej takich samych. Czyli jakich wg Was? Pięć podłogówek czy monitorów? I co łatwiej będzie zestroić z subem - duże czy małe kolumny?

Vitold_MAN, 8 Mar 2009, 20:19

>ty ciagle nei rozumiesz ze przy ustawieniu na large funkcja cross over jest poprostu nieaktywna?:)

>

>trudno to pojąć ??? ustawia sie je na small chociazby to byly potwory z 20 cm przetwornikami aby

>odpowiednio je odciąc bo i tak nei zagraja jak wielki sub hehe

>co za pajace tutaj krążą mieszaja stereo z kinem i na odwrót masakra trzeba uciekac z tego forum

co ty chrzanisz ? crossover jest aktywny !!! odcina suba aby nie wpieprzał się swoim pasmem do kolumn... dobre podłogówki mają taki bas powyżej 60hz albo i od ciut niższej wartości że sub jest zbędny i nie gra lepiej, wyjątkiem są bardzo niskie częstotliwości

Witam

To co napisałeś odnośnie nie działającego odcięcia przy ustawieniu large nie bardzo się zgadza według moich ustawień,ponieważ tak mam właśnie ustawione fronty,a suba na 120Hz(tak jak zalecają dla Dolby).Włączam film z ciekawą ścieżką i w czasie trwania przestawiam odcięcie ze 120Hz do np:80Hz i wyraźnie słychać różnicę.Amplituner to Yamaha 657.Zresztą nie zależnie czy ustawię na small/large - odcięcie można regulować i to słychać.

Pozdrawiam

bzdura taka ze szok

nawet w instrukcji jest jak byk napisane fukcja cross over tyczy sie glosnikow ustawionych na small

jesli ktorys z glosnikow jest ustawiony na large cale pasmo lfe te same co na suba idzie tez na ten glosnik large pajace sie wypowiadaja a yamahy w lapach nie trzymali

mam przed soba intrukcje i wyraznie to napisali wyraznie

don111 ty jestes pajac:) juz dawno to stwierdzilem dobre podlogowki jak np siesty maja pasmo od 45 hz :) pajacu teraz odpal 45 hz z porzadnego suba i z kolumn ktore takie pasmo przenosza ciekawe z ktorego brzmienai zjeżą ci sie kłaki szkoda

gadac

dolby zaleca suba od 80 hz w dól pierwsze slysze 120 hz :)120 hz ma juz isc z kolumn frontowych

naprawde niemacie pojecia ale sie rzucacie jak pchły don111 wtraca stereo w kino itd itp

jeszcze raz powtarzam jak byk w instrukcji mam napisane od rxv3800 funkcja cross over pozwala odciac pasmo dla kolumn ustawionych na small

jesli kolumna jest ustawiona na large cale pasmo lfe ktore idzie na suba idzie rowniez na kolumne large proste pisze o tym od samego poczatku

To ja mam chyba inna instrukcje bo u mnie pisze:

jeśli ustawisz kolumny przednie na small to niskie częstotliwości przeznaczone dla tych kanałów skierowane zostają do suba(biorąc pod uwagę jego odcięcie)

jeśli ustawisz na large to przody dostają pełne pasmo dla nich przeznaczone(uwzględniając odcięcie suba)

Nie wiem jak jest w 3800,ale w 657 ustawiasz odcięcie dla LFE a reszta kierowana jest na pozostałe kanały(np onkyo ma możliwość ustawienia odcięcia dla każdego kanału osobno)

Co do Hz to 120Hz jest to maksymalna wartość informacji dla kanału lfe (suba),

80 Hz jest w moim ampli ustawieniem domyślnym(wtedy mniej go słychać więcej czuć)

80 Hz jest też w normach THX i tak powinno być ustawione jeżeli chcemy skonfigurować system według tych zasad,poza tym w tym zakresie można znaleźć coś dla siebie w zależności od potrzeby czy upodobań.

Pasmo lfe które przypisane jest na kanały przednie może zawierać częściowo inną zawartość niż pasmo dla suba,więc jeżeli np:ustawisz fronty na small(perzekierowanie na suba),a sub będzie odcięty za nisko to w efekcie końcowym możesz usłyszeć "nie całą zawartość jaką chciał przekazać dźwiekowiec"

Wiele godzin spędziłem na zabawie w ustawienia na różnych zestawach i fakt każdy producent daje inne możliwości.

Jak ktoś chce to mogę się poświęcić i przepisać dokładnie z instrukcji.Może nowe Yamahy mają inaczej,jednak bez względu na wszystko nie potrzebnie co niektórzy podnoszą głos próbując obrazić innych.

nie darth ! po ustawieniu small idzie rowniez pelne pasmo lfe i czestotliwosci niskich na kolumny lecz powyzej odciecia:) jaki mu zadasz prawidlowo 80hz tyle dla suba na max

widze ze wam to trudno pojąc naprawde ciezka sprawa fukncja small sluzy do ustawiania czestotliwosci kolumn i nie masz zadnej dziury ustawiajac je na small i crossover na 80 dla nich wtedy masz pewnosc ze cale pasmo jak chcial rezyser jest wykorzystane w twoich kolumnach !! :)

poniewaz sub zagra poteznym basem i to jest pewnik od 80hz w dół do najnizszej mozliwosci suba

i 99% kolumn nawet monitorki zagraja pasmem od 80 hz w góre:) czyli masz pelne pasmo wykorzystane :) hehe ciezko wam idzie ze zrozumieniem

tych pojęć szkoda

i zrozumcie jeszcze jedno tony niskie i jaki kolwiek bas ma w kinie pracowac na subie :) a kolumny maja grac jak najlepsza srednica i tonami wysokimi

a nie chce mi sie juz tutaj prowadzic dyskusji ! bez sens ten temat sie zaczyna robic

pozdrawiam wszystkich cross overów w tym dona 111

No w końcu napisałeś przejrzyście - potwierdzam.O to samo mi chodziło tylko się jakoś nie mogłem wysłowić.

Ale jest jeszcze jedna ciekawa rzecz,a mianowicie po kalibracji auto w mniejszym pomieszczeniu ampli ustawił przody na large,a w większym na small,inne także było odcięcie na subie.Pytanie dlaczego skoro jest jakaś norma,a kolumny mają te same możliwości.Rozumiem zmienia się odległość,opuźnienia,głośność,ale czemu odcięcia?Może jakiś błąd kalibracji.Skoro sala kinowa jest o wiele większa,a odcięcia według normy?

Jedyne co się nasuwa to to że mikrofon w większym pomieszczeniu nie za bardzo usłyszał basy z frontów więc postanowił że tym zajmie się sub i ustawił je na small.Mogę się jednak mylić.Jakby nie patrzeć ja po drobnych korektach po auto jestem zadowolony z dźwięku mimo że moje kolumny to niskobudżetowa konstrukcja.

darth w tym momencie sie z toba zgadzam umnie tak samo sie stalo po przeprowadzce do nowego domu !! w starym domu u rodzicow mialem pokoj 14m2 i tam ypao wyczuwal wszystko jako large

w nowym moim pokoju powyzej 20 m2 juz fronty widzi jak small hehe :)) byc moze to jest to co mowisz w wiekszym pokoju kolumny słabną w oczach ! moze nie naszych ale pomiarach parametrów pozdro

wszystko byłoby ok ale:

- kolega Vitold_men błędnie założył że LFE idzie także na kolumny ustawione na LARGE co jest oczywiście nieprawdą bo LFE to osobny kanał przeznaczony tylko i wyłącznie dla suba, na kolumny żaden bas z LFE nigdy nie jest przekierowywany (o ile tylko mamy ustawioną w setupie obecność suba) natomiast odwrotnie jak najbardziej - czyli można przekierować bas poniżej odcięcia z kolumn ustawionych na small do suba - wtedy mamy w subie bas z kanału LFE + dodatkowo bas przekierowany z kolumn "small"

- 80hz to typowe ustawienie dla THX a nie żadne wytyczne dotyczące każdego systemu DD czy DTS, w specyfikacji THX masz jak byk że przednie kolumny są mocno kierunkowe i posiadają kilka odpowiednio ułożonych małych przetworników i tylko dlatego tak wysokie odcięcie - nie dlatego że tak jest lepiej tylko dlatego że poniżej 80hz nie przetworzą... przy normalnych kolumnach takie zasady THX można sobie o kant d... potłuc (raz że nie są tak kierunkowe jak THX a dwa że mogą w przeciwieństwie do nich przetworzyć pełniejsze pasmo), więc skoro realizator przewidział sygnał np 60hz w lewym przednim kanale i kolumna mi to bez problemu przetworzy - dlaczego mam to przekierowywać na suba ?

- z tą niby bezkierunkowością basu to też nie do końca tak jest że nie słychać źródła skąd dochodzi bas, przy niskich "tąpnięciach" może to i bez znaczenia ale przy wielu efektach wyższego basu słychać wyraźnie skąd dochodzi bas... przykład, oglądałeś film "Tunel" ? elegancko słychać przemieszczający się stopniowo bas (wybuchy) od lewej przez centralny do prawej kolumny (albo na odwrót) natomiast w kulminacyjnym punkcie - falę uderzeniową idącą na widza - uzupełnia potężny niski bas z subwoofera

dobre kolumny potrafią przenosić swobodnie od 50hz w górę, porządne podłogówki od 50hz w górę z dużym ciśnieniem, po co mi dodatkowo bas z suba w tym zakresie ? ja nie chce słuchać twardego mocnego łupania, jak dla mnie to wątpliwa przyjemność a taki właśnie jest bas w okolicach 60-80hz

wolę podkręcić mocno subwoofer i ustawić odcięcie na 40hz (ewentualnie max 50hz) - wtedy zaczyna się prawdziwa zabawa - zwykłe pasmo i efekty grają normalnie natomiast potężny bas wtedy kiedy trzeba wciska w fotel i jest to właśnie ten typ takiego przyjemnego, miękkiego basu do odbioru a nie twarda łupanina która nie potrzebuje ciśnienia z dużej membramy suba

teraz spróbujcie to samo zrobić (tj bardzo mocno podkręcić suba) przy odcięciu 80hz, żal tego słuchać zwłaszcza jak ktoś ma naprawdę potężny subwoofer typowo kinowy (nie jakieś 20-25cm ze 100W wzmacniaczem)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.