Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie Large/Small a praca suba

konradskala

Rekomendowane odpowiedzi

Z mojego dotychczasowego doświadczenia też wynika, że lepsze efekty można osiągnąć na ustawieniu Large. Ale nie w tym amplitunerze - na "Large" fronty grają ok, ale nie mam "dupnięcia" suba. Pojawia się owo na ustawieniu Small centralnego i satelit jak opisałem wyżej.

Ale faktycznie Milimetr mial racje z tym ze specyfikacja THX przewiduje , ze niskie czestotliwosci powinny byc tylko reprodukowane przez glosnik niskotonowy - i to ma sie tylko do kina

Niby racja z tym THX, ale zwróć uwagę, że "wypasione" zestawy kina prawie zawsze mają normalne podłogowe fronty, a czasem takie same na surroundy. Więc po co to wszystko, skoro niskie będzie odtwarzał subwoofer?

no właśnie, ustawie sobie ją na 40hz i nie będzie prawie (może jedynie minimalna na frontach) różnicy między Large a Small :)

oni to THX chyba dopasowywali do zestawów z małymi satelitkami i subem :P

Ja jeszcze niewidzialem "wypasionych-podlogowych" glosnikow z certyfikatem THX , wiec cos w tym musi byc :), a ze takowe sie pojawiaja na zdjeciach reklamowych , w zestawieniach 5.1 czy 7.1 to juz druga strona medalu i wcale nie oznacza ze to ta dobra :)

skoro tak mówicie że głośniki oprócz suba dać na small to jakie dać wobec tego odcięcie dla niego

obecnie mam 60 Hz, a z tego co rozumiem jest to granica poniżej której sygnały zostaną puszczone do suba

więc skoro fronty i pozostałe mają ustawienie small a sub

zapomniałem jeszcze dopisać, że jak dodatkowo ma się do tego ustawienie LFE w ampli: Main lub Main + LFE

z tym ze powyższe ustawienie jest aktywne tylko jeśli dam na large którąkolwiek z kolumn innych niz sub

Krzynek1, 3 Cze 2007, 21:02

>skoro tak mówicie że głośniki oprócz suba dać na small to jakie dać wobec tego odcięcie dla niego

>

>obecnie mam 60 Hz, a z tego co rozumiem jest to granica poniżej której sygnały zostaną puszczone do

>suba więc skoro fronty i pozostałe mają ustawienie small a sub przedziale np Hz ??

wtedy sub odtwarza wszystkie sygnały poniżej 60hz a wszystkie częstotliwości powyżej tej granicy są kierowane normalnie na kolumny

jak masz pełnowymiarowe kolumny to ustaw je na large i nie kombinuj :)

>zapomniałem jeszcze dopisać, że jak dodatkowo ma się do tego ustawienie LFE w ampli: Main lub Main + LFE

>z tym ze powyższe ustawienie jest aktywne tylko jeśli dam na large którąkolwiek z kolumn innych niz sub

jak ustawisz samo LFE to sub będzie grał tylko w trybie Dolby Digital lub DTS (bo jest specjalna ścieżka LFE tylko dla suba), a przy ustawieniu "Main + LFE" sygnał dla subwoofera będzie mixowany z pozostałych kanałów...

czyli prościej - jeśli chcesz słuchać muzyki z subem to wybierasz "Main + LFE"

• 1 rok później...

troche odswieze temat !

chocby nie wiem jakie wielkie facet posiadal kolumny z przodu i z tylu to wedle specyfikacji thx i dolby w ampli ustawia sie je na small a po co? a po to ze po ustawieniu na large poprostu nie dziala fukcja cross over w ammpli a funkcja small sluzy do ustawienia cross over i dla specyfikacji thx i dolby jest to 80 hz wszystko powyzej idzie na kolumny i tak tez jest w sciezce w oryginale np dd czy dts kto tak niema to ma dziure to jest źle proste jak drut ja ten temat mam zżarty tygonie testów i najlepiej to dziala na all glosniki small i cross 80 wtedy jest tak jak chcial rezyser sciezke lfe i tak niema powyzej 80 hz i jest to czestotliwosc nie do zlokalizowania

takze suba krecisz na max czestotliwosc czyli 150 wszystkie glosniki ustawiasz na small a cross over ucinasz na 80hz to jest prawdziwe kinowe ustawienie suba i kolumn

KOLEGA DON111 niema racji ze jak wielkie kolumny to large to jest ewidentna bzdura a watek polecam ten do poczytania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a dla swiezych kino maniakow polecam fora zagranicznne tam jest duzo prawdziwych prawidłowych opin i podpowiedzi

Ukryta Zawartość

To o czym pisze Vitold, to prawda. Ustawienie wszystkich głosników na "small" + dobry sub i odcięcie ok 80 Hz to prawidłowy setup dla KD. Pozycja "large" sprawdza się gdy nie ma suba wcale, jest za słaby lub pomieszczenie jest tak duże, że konieczne jest wykorzystanie pełnego potencjału kolumn (jakie bu nie były). Teraz użytkuję procesor Yamaha DSP-E800 i ma on takie same ustawienia jak obecne modele amplitunerów tej firmy.

Nie za bardzo rozumiem.

W KD do suba idzie niezależny kanał (ten po kropce 5.1 lub 7.1). Ten sygnał idzie do suba niezależnie jak odetniemy w ampli bas. Ten parametr dotyczy przeniesieniu części niskiego pasma z głośników 5 lub 7 na suba, albowiem są one za słabe aby dobrze przenosić basy.

Podsumowując: Nawet jak głośniki ustawimy (albo ampli przy autokalibracji ustawi) na large to:

W stereo i „sztucznym” surround (zrobionym ze stereo przez ampli) sub może zwyczajnie nie być zasilany dźwiękiem.

W transmisji 5.1 czy 7.1 będzie grał albowiem taki jest źródłowy sygnał.

Dla odsłuch stereo dobre ampli przewidują opcje stereo i pure stereo. Wówczas sub zostaje odcięty. Wymaga to oczywiście dobrych frontów. Po co wówczas regulować?

Być może różne ampli różnie działają?

Mity: Nie ma znaczenia jakie przetworniki zastosujemy w KD. Mogą to być również duże podłogówki. Przetwornik to przetwornik, im lepszy, tym lepiej. THX odnosi się między innymi do środowiska odsłuchowego dla „mas” tak aby maksymalnie w naszych domach uzyskać efekt kinowy. Skoro tak to zakłada pewne ograniczenia.

W praktyce THX jest trudny (7.1) ze względu na konieczność stosowania na bokach dipoli. W warunkach domowych (sprawdzałem) na zwykłych monitorach (na bokach) nie ma przewagi nad 5.1.

co ty pleciesz? thx sie ma do mas? czyli taka yamaha dsp-z11 ktora posiada certyfikat thx ultra

tez jest dla mas? za 20 tysiecy?

to jest bledne myslenie

kino to calkiem inna bajka jak stereo ty zas cos wtracasz z stereo co nie bardzo moge zrozumiec oco ci chodzi moze masz jakas racje ale nie potrafisz tego przekazac w czcionkach !!

a pan kondradskala tylko dodal jeszcze pare informacji z ktorymi sie zgadzam w 100% kino sie rzadzi innymi prawami ty mas bas poczuc a nie uslyszeć :) powyzej 80hz slyszysz po nizej czujesz o taka tego logika:) sciezka osobna lfe wlasnie ten kanal 0.1 to czestotliwosc 80 w dół tak to jest zaprogramowane i jesli twoje kolumny beda przenosci 80 w góre to masz pewlne pasmo kinowe wykorzystane jesli ty sobie ustawisz kolumny na large to bas sie naklada na suba i masz jedno wielkie bum u dudnienie w chacie nie majace nic wspolnego z kinowym porzadnym brzmieniem

Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie tego że mając pełnopasmowe dobrej klasy kolumny np. frontowe, decyduję się je ustawić jako małe.Pewnego razu spróbowałem nawet ustawić wszystkie kolumny jako małe a subowi przydzielić odtwarzanie pasma poniżej 80Hz i jako że sub u mnie stoi z boku, nieustannie łapałem się na tym że słyszę niskie tony dochodzące z boku,nie odpowiadało mi to, więc powróciłem do starych ustawień gdzie fronty a nawet centralny są ustawione jako duże.

Vitold_MAN, 7 Mar 2009, 17:44

>troche odswieze temat !

>chocby nie wiem jakie wielkie facet posiadal kolumny z przodu i z tylu to wedle specyfikacji thx i

>dolby w ampli ustawia sie je na small a po co? a po to ze po ustawieniu na large poprostu nie dziala

>fukcja cross over w ammpli a funkcja small sluzy do ustawienia cross over i dla specyfikacji thx i

>dolby jest to 80 hz wszystko powyzej idzie na kolumny i tak tez jest w sciezce w oryginale np dd czy

>dts kto tak niema to ma dziure to jest źle proste jak drut ja ten temat mam zżarty tygonie testów i

>najlepiej to dziala na all glosniki small i cross 80 wtedy jest tak jak chcial rezyser sciezke lfe i

>tak niema powyzej 80 hz i jest to czestotliwosc nie do zlokalizowania

>

>takze suba krecisz na max czestotliwosc czyli 150 wszystkie glosniki ustawiasz na small a cross over

>ucinasz na 80hz to jest prawdziwe kinowe ustawienie suba i kolumn

>KOLEGA DON111 niema racji ze jak wielkie kolumny to large to jest ewidentna bzdura a watek polecam

>ten do poczytania

>

>

Ukryta Zawartość

>

>

>a dla swiezych kino maniakow polecam fora zagranicznne tam jest duzo prawdziwych prawidłowych opin i

>podpowiedzi

widać musisz doczytać co to jest THX, twoje kolumny w ogóle nie spełniajaą norm THX i mają zupełnie inne charakterystyki kierunkowe... nie będę wyjaśniał więcej, jak chcesz wiedzieć to google pomoże (dowiesz się m.in. dlaczego ustawienie small i crossover na 80hz)

tu nie ma żadnej filozofii, wystarczy przeczytać instrukcję obsługi albo ogólnie poszukać co to jest ustawienie small/large oraz jak to działa

przy ustawieniu na small, wszystkie częstotliwości poniżej odcięcia z kanałów ustawionych na "small" są DODATKOWO przekierowywane do suba, przy ustawieniu na "large" sub pracuje normalnie i reszta sygnału do obecnego już nie jest dodawana (z kanałów small)...

jeśli sub pracuje wyraźnie lepiej albo wyraźnie lepsze efekty ogólnie system wydaje w ustawieniu przednich kolumn na small to znaczy że fronty mają mocno obcięte dolne pasmo basu (albo duży spadek db) już nieco powyżej crossover i to co normalnie powinno być odtwarzane jest słabiej słyszalne, natomiast przekierowanie do suba powoduje że sygnał ten jest normalnie odtwarzany bo sub w przeciwieństwie do kolumn sobie z takim basem radzi bez problemu

właśnie sprawdziłem u mnie w stereo - przy ustawieniu frontów na small i crossover 40hz praktycznie nie ma różnicy, przy 60hz również jest podobna ilość basu chociaż 60hz to za wysoko i trochę słychać, że bas z suba jest gorszej jakości niż z kolumn... przy 80hz jeszcze gorzej

oczywiście sporo zależy też od samego subwoofera, jak masz np suba z mniejszym przetwornikiem który dobrze sobie też poradzi przy wyższych częstotliwościach basu to można kombinować z takimi wysokimi częstotliwościami odcięcia... może się właśnie okazać że będzie lepiej, natomiast przy potężnym subie typowo kinowym, takie wysokie odcięcie przy przednich kolumnach z nisko schodzącym basem nie zagra lepiej a w dodatku przy powrocie do trybu stereo znowu czeka nas zabawa z przestawianiem small/large - bez sensu

Ukryta Zawartość

bzdura don111:) jak juz wspomnialem wczesniej nie angazuj do KD stereo bo to calkiem inne sprawy ja sobie nie wyobrazam sluchania stereo na kinie domowym no moze ty tak !!!

jak juz wspomnialem wczesniej bas masz poczuc a nie slyszec jesli uwazasz ze 80 hz to wysoko to zapraaszam do laryngologa :)

nie bede tutaj wiecej utwierdzał moich idei ! w kazdym badz razie prawdziwych bo to niema sensu !!

dla don111 :) te zalecenia ustawienia na small i regulacje crossover na 80 hz to nei tylko thx ale i dolby oraz dts !!

naucz sie troszke angielskiego i zapraszam do lektury na forach zagranicznych tam niema amatorszczyzny

chcialbym widziec twoje 40 hz w paradigmach 9v5:)

maracz co rozumiesz po przez pelno pasmowe dobre kolumny? to ile maja 50 hz? 45? chcialbym takie 50 hz uslyszec chociazby z porzadnej klasy kolumn jak ty to mówisz :) przypuszczam ze ty nawet nie potrafil bys rozroznic 80 lub 200 hz niema sensu tu dyskutowac don111 zaraz napisze wypracowanie oczywiscie polowa to bzdety itd itp ja chcialem tylko podpowiedziec jak powinien wygladac prawdziwy setup dla kina

max odkrecony sub na 150 hz faza na 0,glosnosc na polowe wlaczamy autokalibracje

po autokalibracji crossover na 80hz i wszystkie kolumny bez wzgledu czy male czy duze na small po to aby moc tylko regulowac subem z poziom ampli :)

zalecenia thx dolby i dts to cross over na 80 hz ! skoro pan MARACZ slyszy kierunek 80 hz to ma źle cos poustawiane :) nawet byl gdzies test na zagranicznych forach na 100 audiofili tylko 2 wskazalo kierunek 80hz:)

KOLEGA DON111 I KOLEGA MARACZ zapraszam do laryngologa

jeszcze jedna sprawa oczywiscie obowiązuje tutaj ustawienie sciezka lfe tylko na subwoofer glowne kolumny nas nie interesuja sciezka lfe ma sie wydobywac z suba wszystko co ponizej 80 hz na suba powyzej kolumny frontowe

jesli don111 tego nie rozumie to naprawde dyskusje na tym forum nie maja sensu bo tu amatorsczyzna działa intuicyjnie a nie wedle zaleceń

a ja tobie polecam ściągnąć próbki dźwięków o różnych częstotliwościach, wtedy może dostrzeżesz jakie bzdury wypisujesz... a jeśli nadal nie słyszysz poniżej 80hz to zamiast wizyty u laryngologa dla odmiany polecam umyć uszy :)

jeszcze jedno - skoro realizator przewidział sygnały poniżej 80hz w prawym lub lewym przednim kanale i kolumny to przeniosą to dlaczego mam przekierowywać ten sygnał na suba ? wytłumacz nam to

a dlaczego ? bo szkoda ze nie mieszkasz pare kilometrów odemnie osobiscie bym załadowal na pake mojego suba PW2200 jak wiesz to kolos i porownał bym twoje 80hz z kolumn podlogowych i 80hz z mojego suba wtedy bys widzial dlaczego

zaloze sie ze wyleczył bym cie z kompleksów

Przeczytajcie jeszcze raz, na spokojnie mój pierwszy wpis w tym wątku. Zastanawia mnie dlaczego tylko Yamaha stosuje dodatkowe ustawienie BOTH gdzie bas jest "wypychany" na wszelkie możliwe kolumny. Mało tego, także sub pracuje tak, jakby ustawienie kolumn było na small - czyli idzie pełną parą np. do 80Hz zależnie od odcięcia. Dlatego większość posiadaczy amplitunerów Yamahy stosuje takie właśnie ustawienia - system gra głośniej, efektowniej, szczególnie przednie kolumny. Ja natomiast usiłowałem znaleźć takie ustawienie w Sony, jednak bezskutecznie. Konieczne jest ustawienie przynajmniej jednej pary kolumn - tyłów, centralnego lub frontów na small, aby sub zagadał jak trzeba.

Skoro Vitold powołujesz się na zalecenia, to przedstaw gdzie w THX jest powiedziane, że poniżej 80 Hz idzie tylko na suba. Tak wynika z Twojej wypowiedzi.

To czy jest small czy large wynika tylko z kaprysu użytkownika albo ampli (autokalibracja).

„Bas trzeba czuć a nie słyszeć”. Ja czuję bas również w stereo. Ale rozumiem Twoją tezę. Wybuchy w KD to nie muzyka. Ale to też dźwięki i też musza być prawidłowo przenoszone. „Cały świat jest muzyką”.

Jeszcze raz. Kanał 0.1 jest kanałem efektowym. To realizator ustala, co tam się znajdzie. Jak ktoś nie ma suba (i zbyt słabe pozostałe głośniki aby te oddały ścieżkę 0.1) to ma poważny problem z czuciem otoczenia w filmie akcji.

Ustawianie zaś large/small to tylko funkcja aby posiadając już wyraźnie lepszy dla basu subwoofer odciążyć od niego inne kanały.

Konrad: To jest być może taki zamysł producenta z tym ampli. Ja muszę sobie radzić tylko z dwoma ustawieniami. Autokalibracja mojego ampli pozwala wykryć czy głośnik jest w stanie przenieść bas poniżej 80Hz. Jeśli nie to czyni go small i kieruje bas z tego kanału na sub`a. Ot cała tajemnica.

niech wyjasnie

w yamaszce both oznacz kanal lfe na fronty i sub stosuje sie to raczej do stereo do sluchania muzyki

nastepna funkcje masz SW

czyli kanał lfe tylko na subwoofer i tak chce thx,dolby,dts

kanał lfe konczy sie na 80hz w doł i tak trzeba ustawic crossover w yamascze przed tem wszystkei kolumny bez znaczenia czy duze czy male ustawia sie na small

po to aby reszta basu ktora juz nie jest kanałem LFE szła na kolumny !

sciezka lfe w oryginale ma 80 hz w doł i tylko takim setupem ampli czy wmaka wielokanałowego osiagniemy zamierzenia rezysera i najlepsze efekty ja mam to przecwiczone i tyle ten problem trapil mnie od wielu miesiecy ale dopiero na zagranicznych forach mi to fachowcy wytlumaczyli na polskich forach dobrze tez prawia na hdtv !

PANOWIE MY OGLADAMY KINO A nie sluchamy stereo

grzegorz prosze cie nie pisz bzdur na milość boska:))) podalem linka pare linijek do gory a i zapraszam na google setup thx dolby itd itp prosze nie plec glupot bo mnei to oslaba ustawianie glosnikow na small nei oznacze ze sa one male ale daje mozliwosc regulacji crossa :)) hehe

a sciezka lfe jest zaprogramowana do 80 hz w dol tak zaleca thx i dolby oraz dts poczytaj troszke na ich oryginalnych stronach naucz sie angielskiego i powodzenia moze wrescie odkryjesz swoj system na nowo

Wszystko to się sprawdza, ale mały problem pojawia się wtedy gdy np. mamy do odtworzenia film lub koncert nagrany w tylko w 2.0. Zauważcie, że nie ma ścieżki LFE dla suba, klasyczne stereo, tyle że po cyfrowym wyjściu z DVD. Jak więc ustawić parametry frontów? Small wymusi mixowanie sygnału do suba, którego trzeba będzie jednak włączyć. Dlatego myślę, że pozycja BOTH znana z Yamahy jest całkiem potrzebna i do tego wygodna.

Można słuchać zawsze z całym pasmem na wszystkie kolumny, a to czego nie są w stanie przenieść fronty uzupełni sub. Nie wiem czy inny producencji jak Denon, Onkyo itp. pomyśleli o takim rozwiązaniu.

Vitold:

Dowiedzieliśmy się, że jesteś świetny z angielskiego i masz subwoofer powalający na kolana. A ja tylko proszę o przedstawienie tu konkretnego zapisu, że poniżej 80 Hz nie ma w żadnym innym kanale, oprócz suba. Pokaż taki kategoryczny zapis w zaleceniach. I nie powołuj się na zagraniczne fora. Przedstaw normy THX. Pokażesz (ja to sprawdzę i) uwierzę Ci.

W zapisie z 11:07 zaprzeczasz sobie. To co ma iść w kanale 0.1 i tak tam pójdzie niezależnie od ustawienia crossover. Przeczytaj uważnie co napisałeś.

Konrad: Jak masz dobre fronty to po co mieszać w 2.0 suba? Ja mam zastępcze obecnie monitory i musze w tym wypadku bas przesłać na subwoofer. Odcinam pasma ampli na 80 Hz. Wystarczają tylko dwie wartości mały/duży. Taki podział (80 Hz) wyszedł mi ze słuchu. Tak jest najlepiej. Na samym sub`ie mam gałkę na 150 Hz. Za podział i tak odpowiada ampli. Przy gałce filtra na sub`ie ze względu na zmienność fazy na granicy charakterystyki odcięcia nie warto ustawiać 80 Hz tylko wyżej.

masz tutaj przeczytaj sobie tutaj SUBWOOFER

Ukryta Zawartość

musisz zjechac dosc daleko na dół wogule poczytaj sobie te tematy moze sie cos dowiesz o kinie

Ukryta Zawartość

jak bys mial czasem problemy z czytaniem

to wkleje ci ten tekst

Subwoofer

Użycie subwoofera w systemie THX wiąże się z ogólnie znanym zjawiskiem wszechkierunkowego rozpraszania najniższych częstotliwości, a więc brakiem ich dokładnej lokalizacji, stąd możliwością użycia jednego źródła najniższych częstotliwości i umieszczenia go w dowolnym miejscu pomieszczenia. Wspomniany brak lokalizacji wiąże się z częstotliwościami najniższymi, chociaż popularne "systemy subwooferowe" pozwalają subwooferom przetwarzać do stu kilkudziesięciu herców, co jest już nadużyciem, chociaż pozwala stosować bardzo małe satelity. THX jednak dba o jakość dźwięku, ograniczając pracę subwoofera do 80Hz-odcina wyższe częstotliwości już w zwrotnicy za dekoderem, równocześnie odciążając inne głośniki od częstotliwości niższych od 80Hz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.