Skocz do zawartości
IGNORED

ISIS marko3T

marko3T

Rekomendowane odpowiedzi

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Dolna półka z wyfrezowanym wpustem na kratownice. Kratownica również jest wpuszczona w stosowne podfrezowania. Kilka półek kratownicy nie licuje sie ze ściankami bocznymi, będą wpuszczane w ścianke frontową i tylną.

Ukryta Zawartość

post-10226-100003291 1255588238_thumb.jpg

post-10226-100003292 1255588238_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Juz mi nie dużo zostało;-)wystarczy dorobić dolną kratownice, górne wzmocnienie, skleić boki z kratownicą, skleić tylną ścianke z mdfu i sklejki, dokleić jeszcze po dwie płyty do frontu, wkleić wytłumienie, wyfrezować wpusty we froncie i tyle, dokleić front i tył, wyszlifować, zaimpregnować, wyszlifować, zrobić skosy, okleić hdf, wyszlifować, zaimpregnować, wyszlifować, połozyć fornir, wyfrezować pod kosze wooferów i płytkę terminali, szlif forniru, wodowanie, lakiery podkład+finisz może jeszcze bedzie bejcowanie, dorobić cokół, a nastepnie zajmę sie częścią górna, czyli lada moment i skrzynki beda gotowe.

Juz mi nie dużo zostało;-)wystarczy dorobić dolną kratownice, górne wzmocnienie, skleić boki z kratownicą, skleić tylną ścianke z mdfu i sklejki, dokleić jeszcze po dwie płyty do frontu, wkleić wytłumienie, wyfrezować wpusty we froncie i tyle, dokleić front i tył, wyszlifować, zaimpregnować, wyszlifować, zrobić skosy, okleić hdf, wyszlifować, zaimpregnować, wyszlifować, połozyć fornir, wyfrezować pod kosze wooferów i płytkę terminali, szlif forniru, wodowanie, lakiery podkład+finisz może jeszcze bedzie bejcowanie, dorobić cokół, a nastepnie zajmę sie częścią górna, czyli lada moment i skrzynki beda gotowe.

Nie mam, już kilka razy zabierałem się za zakup, ale zawsze pieniądze były potrzebne gdzie indziej. Że skrzynki jeszcze nie widać, więc jakoś nie czuje wewnętrznej presji zakupu.

• 2 miesiące później...

Jak postępy?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

To z niecierpliwością czekam na relację zdjęciowa i opisową.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Istnieje i ma sie dobrze, a jak ja skrzynek nie dokończe, to zrobi to mój synek. Na razie jest na etapie klocków lego, ale szlifierke i frezarke już miał w rękach. Pewnie też nie jednego zaskoczył by wiedza o fornirach:-)

• 3 miesiące później...

Nie zamknąłem jeszcze modułu basowego, cały czas czekałem na wytłumienie, które podobno zostało wysłane. Jednak okazało się że wysłane nie zostało, to dosyć skomplikowana historia , bo znajomy miał wysłać whispermat razem z paczką dla rodzinki i cos tam miał dokoptować. Czekam.

• 1 miesiąc później...

Niezły przerost formy nad treścią.

Prawdę powiedziawszy to trochę powątpiewam w zasadność takiego nakładu pracy zwłaszcza jak widzę jak długo trwa realizacja projektu.

Podejrzewam że efekt tego nie będzie nawet mierzalny nie mówiąc o tym że można to usłyszeć.

Owszem trzeba zadbać o dobre tłumienie i sztywność ścianek ale tak jak ze wszystkim trzeba mieć umiar.

Jeżeli chodzi o fale stojące to najlepszą metodą jeżeli chodzi o stosunek nakładu pracy do efektu jest trochę materiału tłumiącego w środku kolumny. Do tego kilka poprzeczek dla usztywnienia ścianek i podwójny mdf na przednią ścianę. Więcej naprawdę nie potrzeba.

Wklejam porównanie charakterystyk głośnika niskotonowego bez wytłumienia i z wytłumieniem kawałkiem gąbki w środku kolumny. Jak widać dziura która byłą w samym środku charakterystyki spowodowana odbiciem od tylnej ścianki obudowy zmniejszyła się o 2dB i na pewno jest poniżej progu słyszalności. I wystarczył tylko jeden kawałek gąbki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodam jeszcze że tłumienie fal stojących wewnątrz obudowy poprzez wkładanie ścianek kolumny od środka gąbką jest całkowicie nieskuteczne.

Fala stojąca powinna być tłumiona w miejscu gdzie występuje strzałka fali stojącej czyli dla połowy długości fali dokładnie w środku obudowy a dla reszty mniej więcej w 1/3 długości obudowy. Ponieważ przy ściankach kolumny występują tylko i wyłącznie węzły fali stosowanie wytłumienia w tym miejscu ma zerowy efekt.

Oczywiście o ruch powietrza. Lekkie materiały tłumiące nie są w stanie wytłumić zmian ciśnienia powietrza wywołanych falą ale za to bardzo dobrze wyhamowują ruch cząsteczek powietrza. Dlatego stosuje się je tam gdzie amplitudy drgania cząsteczek są największe.

KrzysiekA

Prace trwają długo, bo fizycznie nie mam czasu zajmować sie tym projektem, oczywiście dla Ciebie może to być przerost formy, dla mnie nie. Jezeli uważasz że dwóm wooferą po 33cm wystarczy licha obudowa z kilkoma poprzeczkami i podwójną ścianką, to...możesz tak uwazać.

Pzdr.

>> KrzysiekA, 2 Cze 2010, 11:18

Jest dokładnie odwrotnie niż piszesz - strzałki rezonansu półfalowego znajdują się przy ściankach, a węzeł w połowie wysokości. Przecież chwilowa wartość ciśnienia akustycznego (nadciśnienie / podciśnienie) dla odbicia jest taka sama jak dla fali przylatującej, nie ma odwrócenia znaku po odbiciu. Dlatego przy ściankach mamy strzałki wszystkich rezonansów o kierunkach zgodnych ze ściankami budy.

Jeżeli wytłumienie w środku działa, to rezonans musi być inny niż wzdłużny półfalowy. Może całofalowy, albo w ogóle oparty na odbiciach ukośnych.

>> KrzysiekA, 2 Cze 2010, 10:17

"Podejrzewam że efekt tego nie będzie nawet mierzalny nie mówiąc o tym że można to usłyszeć."

To po co Stereophile robi pomiary drgań ścianek akcelerometrem? Ja parę razy już "bzykałem" kolumny przestrajanym gałką analogowym generatorem RC - jak się dostraja do modu ścianek budy, całość zaczyna słyszalnie brzęczeć i skrzypieć. To się może zdarzyć również dla tonu generowanego przez instrument w nagraniu.

Nie obrażaj się.

Ja tylko uważam że to co robisz to strzelanie z armaty do wróbla i ja osobiście mam wątpliwości co do zasadności praktycznej takich rozwiązań.

Oczywiście twoje kolumny i robisz je tak jak chcesz jednak nakład pracy włożony w te obudowy jest niewspółmiernie wysoki do praktycznych efektów jakie uzyskasz w ten sposób.

Tak wzmocniona obudowa na pewno nie zaszkodzi ale czy pomoże?

Ja twierdzę że tego po prostu nie będzie słychać.

Jak widać ty masz odmienne zdanie na ten temat.

No ale to twoje kolumny, twoje pieniądze i twój czas.

Jeżeli świadomość dobrze spełnionego obowiązku cię uszczęśliwi to nie widzę powodu dlaczego by nie robić w ten sposób. W końcu w DIY chodzi przede wszystkim o satysfakcję i to nie tylko z wysokiej jakości dźwięku. A ta na pewno będzie w twoich kolumnach wysoka.

Co do tego nie mam żadnej wątpliwości.

A tak poza tym Audiostereo to nie forum wzajemnej adoracji. Czasami trzeba przełknąć trochę krytyki która zresztą nie była moim zdaniem zbytnio zjadliwa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.