Skocz do zawartości
IGNORED

Zdecydowane ocieplenie kabelkami

max_p

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam zestaw jak w o mnie:

wzmacniacz: Denon PMA 1500AE

CD: DCD 700AE

tuner: TU 1500AE

głośniki: Usher S-520

Gra to dość szczegółowym, analitycznym i trochę rozjaśnionym, ostrym dźwiękiem. W związku z tym

chciałbym uzyskać w powyższym systemie dość duże, zdecydowane, ocieplenie barw, przede wszystkim w zakresie wysokich składowych oraz przełomu średnie/wysokie. Inaczej zwą to również przyciemnieniem, osłodzeniem itp. Żeby nie utrudniać, powiedzmy, że pozostałe zakresy tj. średnica i basy są OK. Pozostałe aspekty brzmienia jak przestrzeń, głębia itp. dla uproszczenia też pomińmy. Powyższych zmian chciałbym dokonać na ile to możliwe za pomocą niedrogich kabli: głośnikowych (2x 4m) oraz interkonekta, nowych bądź używanych. Obecnie mam takie byleco za parę zł/m. Dobrze byłoby zmieścić się w powiedzmy 300zł. Z góry dzięki za sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/34018-zdecydowane-ocieplenie-kabelkami/

to nie będzie rada jakiej oczekujesz, ale ja zmieniłbym wzmacniacz albo kolumny (albo jedno i drugie ;), zalezy jak budzet wyglada. Z tego co piszesz, to nie dość że nie odpowiada ci ostry charakter brzmienia, to masz jeszcze inne zastrzeżenia do tego jak to gra. Kablami to można "szlifować diamencik" wymarzonego brzmienia, a nie diametralnie zmieniać brzmienie systemu. Powodzenia w każdym razie.

jeżeli chcesz kabelkami to może:

IC VDH the first

głosnikowe np Resony, ale może nie wszystko od razu, bo można przesadzić-nie znam Usherów, więc, oczywiście, z lekkim dystansem podejdź do propozycji.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Kable niewiele pomogą. Uważam że cały system wymaga głębokiego przemyślenia i ewentualnej wymiany klocków. Trzeba się także przyrzeć czy pomieszczenie nie wymaga adaptacji.

Pomóc może też zmiana kolumn na cos z Tannoy Dual Concentric /Chester/Dorset etc./ ale bez supertweetera. Powinna wtedy zajść zmiana w strone ukulturalnienia brzmienia zestawu.

Witam,

Ponieważ sam tego doświadczyłem, mogę poradzić Ci abyś przed jakimi kolwiek ruchami po stronie interkonekta lub kabli głośnikowych swoje poszukiwania nowego i ciekawego brzmienia rozpoczoł od wstawienia sieciówki do PMA 1500AE (poleam gorąco Neel 7 E (200 zł) lub trochę drożej Neel 7 ES (330zł)) oraz wstawił bym gniazdo sieciowe do DCD i kabel sieciowy jak wyżej (można przy okazji wstawienia gniazda zastanowić się nad wymianą wzmacniaczy w CD na lepsze, poprawiają dzwięk kilkokrotnie). Mój kolega posłuchał mnie (ma Denona PMA 1500AE i DCD 1500aE) wstawił sieciówki i jest mi do dziś dziś wdzieczny, że nie musiał zmieać zestawu bo gra przepięknie. Zresztą sam słuchałem tego sprzetu przed i potwierdzam, że jest niezły szcególnie dual mono PMA.

Dopiero po wymianie zasilania możesz dobrać coś do tego sprzetu.Pozdrawiam.

ZW

Rochu ma niestety rację... Kabelki niewiele pomogą, potrzebna jest modyfikacja lub wymiana sprzętu na inny.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Witam,

Zdecydowanie bardziej opłaca się modyfikacja. Niestety nie każdy sprzet nadaje się do głębokiej modyfikacji. Ja musiałem oddać Marantz CD 5001 do modyfikacji ponieważ właśnie przy Denonie DCD 1500AE grał jak muszla klozetowa. Modernizacji uległo zasilanie (wstawienie gniazda i kabele do transforamtora) oraz wymiana tandetnych wzmacniaczy na OPA 2604. Za 330 zł ( 150 gniazdo 180 wzmacniacze) absolutna rewelacja. Niestety nic więcej nie dało się zrobić (producencji oto bardzo dbają aby za 500-600 zł nie zrobić super sprzeciku).

A co do Denono słyszałem go i naprawde nie jest zły. PMA 1500AE rewelacja w tych pieniądzach.

Tak jak disco.

To źródło daje braki w zakresie barwy. Gra sucho i szybko.

Tego nie poprawi wzmacniacz który generalnie nie ociepla/nie czaruje/nie słodzi.

Odpowiedzią mogą byc kolumny grające piękną średnicą z niewyeksponowanymi wysokimi.

A co do kabli - naprawdę można to poprawić, ale nie będzie spektakularnie.

Ale spróbuj - potem łatwo możesz odsprzedać.

IC Real Cable OCC90 - koszt ok. 100 zł second hand. Głośnikowe Real Cable BM 250 - koszt za metr 25 zł.

Jednak w tym przypadku szczególowość, przejrzystość, analityczność, głębia, przestrzenność etc będą pozostawiać nieco do życzenia.

Chociaż przy tym źródle to i tak większego znaczenia nie ma.

pzdr

odzew natychmiastowy... :-)

No, nie jest znowu aż tak źle (aczkolwiek po Waszych wpisach zaczynam w to wątpić). Generalnie dźwięk nie jest taki zły. Głównie te wysokie (talerze i inne przeszkadzajki w górnych rejestrach) zazwyczaj za ostre, jak pisałem wyżej. Reszta może być. Fortepian np. jak na mój gust jest całkiem niezły. Miałem wcześniej Yamahe AX-596 i akurat było nieco odwrotnie tzn. wysokie były przyjemniejsze, mniej szczegółowe, a reszta nieco gorsza, bass głębszy, bardziej miękki. No, ale to nie na temat. Na razie chciałbym spróbować zrobić co się da kabelkami. Później przyszedł mi do głowy pomysł dokupienia oddzielnego DACa (patrz rada Discomaniaca71), może z lampką (do DACa oczywiście), ale dopiero jak kabelki wystarczająco nie pomogą. Całego systemu na razie nie chciałbym wymieniać (koszty, odsprzedaże itd.). Kabelki i owszem, CDek jeśli jest do d...y to może ten DAC. Czytałem na forum że ponoć DCD700AE i DCD1500AE w warstwie CD wiele się nie różnią, stąd wybór do kompletu. I na koniec. Tuner TU1500AE gra jak na moje ucho identycznie jak SONY ST-S590ES, więc chyba nieźle.

artPaw, 7 Cze 2007, 18:34

>Renia

>Gniazdo ci zagrało mówisz...

>zaraz zemdleję

:-))))

Ja też się dziwię, że nikt dotąd nie zrobił doktoratu z psychologii, badając wpisy na tym forum. Nie mówię, że klinicznej ;-)

zwolennik łagodności

• Redaktorzy

max_p - jak myślisz o DACu to złagodzenie wysokich zapewni Ci NOS-DAC. Pojawiło się tego trochę na rynku i do 1kzł jest w czym wybierać

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

hmm. No w takim razie, skoro wzmacniacz i kolumny są OK (mimo, że tzw. synergia chyba średnia), no to oprócz kabelków zacznę rozważać zmianę CD. Na inne CD lub to samo + zew. DAC z większą kulturą, barwami, cieplejsze, plastyczne.... Szczerze mówiąc w sieciówkę też za bardzo nie wierzę, aczkolwiek nigdy nie sprawdzałem. Może te wzmacniacze operacyjne OPA coś tam zmieniły charakter dźwięku, no ale tego to nie wiem.

to jest jasne. Tylko jaki procent DACów nie ma wejścia optycznego, bo pojęcia nie mam. Może w takim razie jeszcze jakieś propozycje DACów. Szczerze mówiąc nigdy wcześniej nie rozważałem kupna tego urządzenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.