Skocz do zawartości
IGNORED

magnetofony NAGRA

Kilup

Rekomendowane odpowiedzi

To moja dewiza zrób i zapomnij .Jeśli coś dobrze zrobimy to do nas ponownie szybko nie wraca. U mnie jest to wynik czystego lenistwa.Kiedyś jak pracowałem także w utrzymaniu ruchu ponad 50 osobowego polonijnego zakładu wpadł do kanciapy Dyrektor i spytał mnie czemu nic nie robię a ja na to bezczelnie pytam czy któraś maszyna stoi dyrektor odpowiada nie, ja na to odpowiadam no właśnie .Myślałem że bedzie po premi patrzę premia jest dyrektor nie był taki głupi po co sobie robić wrogów jak wszystko działa.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Czy ktoś coś wie o tym wynalazku? Nigdy w życiu nie widziałem takiego cuda, chociaż już trochę siedzę w tym temacie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gwoli ścisłości teatrzyk piosenki UJ rozpoczął swoją działalność od składanki nazwijmy ją programem 0 program I

nosił nazwę Hefajstos od piosenki o tym samym tytule muzyka Andrzej Zarycki słowa moje z inteligencji pracującej wśród Ojców założycieli należy wymienić najpierw nieżyjących Wicka Fabera i Rafała Lisowicza a następnie Wojtka Hobgarskiego Leszka Moculskiego rodzeńśtwo Podkanowiczów Hankę i Marka Krystynę Fałdygę Leszka Długosza Henryka Dudziaka Andrzeja Zaryckiego i nieżyjącego od niedawna Romka Kowala klasę robotniczą reprezentowałem ja i ponieważ byłem z poprzedniego pokolenia tak około 1o lat starszy mówiono do mnie Ońciec. Opiekowali się nami Mieczysław Czuma Szef RO ZSP i nieżyjący już Andrzej Urbańczyk. Drugi program nosił nazwę Słowo o Przyjacielu a konkretnie Wołodii Sawieljewie w tym programie Wojtwek Hobgarski śpiewał moją Piosenkę o Matrosowie, do której słowa i muzykę sam napisałem. Do tego programu została zaproszona Nina Repetowska przez Wicka Fabera, Zespół wyjechał na festiwal do Francji i odniósł wyjątkowy sukces tak wyjątkowy, że wszystkim odbiło i rozpadł się na późniejszego Hefajstosa i Sowizdrzała. Sowizdrzał

pozostał przy II DS-ie a Hefajstos został przygarnięty przez Stefana Ciepłego i był to okres pracy i zabawy aż po Studni Salomona i Balu Maskowym znowu artystom odbiło i wzorem Felliniego Wojtek Ziętarski nasz reżyser nie wymyślił składanki z odgrzewanych hitów, której byłem przeciwny i trzasnąłem drzwiami, poproszono mnie później kiedy zespół padł i padł Sowizdrzał o ratowanie ale niestety było już zbyt późno, Pod konied istnienia

zespołu byli z nami wspaniali ludzie Jurek Brataniec spiewający rzeźbiarz, Mieczysław Kosz niewidomy kompozytor

jazzowy Marian Nawrocki kompozytor Piotr Paweł Koprowski kompozytor Werner Lubos śpiewający Marysia Mamak, Dorota Zarębska-Piotrowska genialna kompozytorka Zofia Szewczyk.

Nasze były giełda po giiełdzie Radiowe Giełdy Piosenki prowadzone przez Andrzeja Jaroszewskiego Zbyszek Paleta napisał muzykę Andrzej Piasecki zaśpiewał ja napisałem słowa a sala wyła i niech tak już pozostanie

Odkrywamy oceany

Obce lądy i przestworza

W cudzych żonach się kochamy

Grając świętych pozach

Naszą chwalę śpiewa Ziemia

I płodzone przez nas dzieci

Sputnik leci tata leci

Głowa domu pan stworzenia

następnie jest wymieniony nadmiar posiadanego

Mamy sznurki kurki rurki

Termometry i menzurki

Bomby Trąby hehatomby

Tych których pominąłem przez sklerozę przepraszam

Pozdrawiam

Zbyszek

Jak ktoś mieszka w Krakowie niech potupta, ja mam tak zwane psie obowiązki i muszę siedziec w domu

Witam.Do Kilup.Jest to kopiarka do taśm.Masz tutaj link ,niestety po niemiecku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uffff... usterka usunięta - szkoda że nie było odzewu:( Mam jeszcze pytanie dotyczące taśm w kasetacch VHS, czy jest ona nawinięta stroną czynna na zewnątrz czy do wewnątrz szpuli? Wydaje mi się że na zewnątrz.

pozdrawiam

Darek

To ci się dobrze wydaje nośnik w kasetach jest napylony po zewnętrznej stronie w magnetofonach szpulowych po wewnętrznej [bywają od tej reguły wyjątki ale tylko w sprzęcie profesjonalnym i bardzo nieliczne]

pozdrawiam

Zbyszek

Powodem dla którego przełącznik funkcji nie zaskakiwał w żadnej pozycji było złe położenie elementu znajdującego się na wewnętrznej stronie panelu z głowicami. Na pierwszym zdjęciu położenie właściwe, na drugim złe. Usterkę zlokalizowałem całkowicie przypadkowo i to w momencie prawie już totalnej desperacji. Udało się tym razem...

pozdrawiam

Darek

Ukryta Zawartość

post-13641-100008687 1184272739_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na Dobranoc Prośba

Nie nazywajcie mnie poetą bo to mi zawsze i nieodmiennie kojarzy się z kozią dupą a ja nie jestem Machatma G. i to mnie nie bawi, śmieszyli mnie zawsze biedni żałośni palanci, uważający siebie za sumienie i przewodników narodu i z calego XIX wieku bliski mi jest jedynie nałogowy alkocholik, któremu zmarło się w nędzy w przytułku prowadzonym przez siostry zakonne chociaż sam był agnostykiem. Nie Ci kopiści zrzynający wszystko co tylko na Zachodzie napisano ale ślepi lirnicy krecący korbą liry w kazdej wiosce coś od siebie temu Krajowi dali bo ten od piesni to taki sam zawód służebny jak k**wa, medyk, ...., wyczerpujący niebezpieczny.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS.

Ale postęp jest osobiście kręcić nie muszę [ 5 X R 20] wędrować od Zagacia do Zagacia bo wiocha dookoła ślepnę

ale sześć klawiszy wyczuwam automatycznie, a ucho łowi każdy zgrzyt bo to ma być służebne aż do końca cały czas ale przenigdy służalcze./

Witam .Jest to magnetofon trzy głowicowy i jednosilnikowy.Proprodukowany w roku 1981.Cena w niemczech 700DM.

9,5cm/sek -30hz-18000hz

19cm/sek -30hz-22000hz.

Waga 15,4 kg.

Głowice "szklane".

W sumie nic specjalnego,wszystko zależy od stanu.Był to najnizszy model w produkcji z tych lat.

Można jest to sprzęt trójgłowicowy prędkości przesuwu taśmy ani średnicy szpul nie znam ale z tego co pamiętam jest to spitzen klasse. Jeśli nie zajechany na śmierć pod krzyżykiem to brać pozdrawiam

Zbyszek

V-savage>Witaj!Mogę parę słów napisać o Akai GX-635D - gdyż służy mi parę lat. Konstrukcja znakomita.Zbudowany z wielką pieczołowitością.Mechanicznie nic dodać nic ująć.Wszystko przemyślane i zrobione wg mnie lepiej niż w revoxach klasy B-77. Wada - autorevers i brak wersji dwuśladowej i prędkosci 38cm/s.Ale muszę przyznać,że przy prędkości 19cm/s jako czteroślad nagrywa podobnie jak Revox B-77 na tej samej prędkości i tej samej szerokości taśmy. Akai ma skomplikowaną elektronikę. Tworzy ją jedna płyta główna pokaźnych rozmiarów i to ważne dla ewntualnego serwisu. Revoxy mają moduły i dużo łatwiejszą konstrukcję elektroniki. Co do niezawodnosci...moje zdanie jest takie: jak bardzo się dba o magnetofon, to czy to revox czy akai i czy inny( myślę o modelach profesjonalnych) - będą niezawodnie działały długie lata.Mój Akai ma 27 lat i działa i wygląda jak nowy.Zaznaczam, że pracuje u mnie codziennie. A to skomplikowane urządzenie.W przeciwieństwie do np kupionego rok temu odtwarzacza DVD Yakumo, który właśnie wyrzuciłem na śmietnik, popsuł się po 15 miesiącach u pracy, a wśrodku prawie nic nie ma. Akai GX635 D nie jest wcale najwyższym modelem tej firmy, ale ma klasę. Jest wg mojej oceny piękny i solidny jak czołg, ale wymaga czułości jak człowiek. Sam nie wiem dlaczego Firma Akai nie wypuściła wersji dwuśladowej, a może się mylę?Kilup - wiesz coś na ten temat?Wpadłem na pomysł , który opracował Technics w swoim szpulowcu - tzn wywalić trzy głowice z reversu i wstawić dwuśladowe, ale wybito mi to z głowy. I chyba lepiej.Akai jest taki jaki zaprojektowno i musiałem kupić drugiego szpulowca - dwuślada z 38 cm/s. Tak chyba jest najlepiej - mieć dwa lub trzy lub więcej jeśli tylko to możliwe.W kazdym razie magnetofony Akai polecam ze względu na solidność wykonania i niezawodność ich pracy( z tym ,że modele z serii 6.. i 7...). Aczkolwiek nawet te niższe sa o wiele lepsze niż nasze kochane Damy Pik, Arie czy 2405 s. O Magnetofonie Koncert nie wypowiadam się, gdyż nie miałem okoliczności osobistych.

Serdecznie pozdrawiam moich przyjaciół z tego magicznego wątku - Jacek

Akai GX635D - zdjęcie zamieściłem w jednym z wcesniejszych wpisów.

Widze,że ludziom nie chce sie szukać w necie.Moze za goraco.Już zamieszczałem link do tej strony,ale zrobie to ponownie.Jest to strona najlepiej opracowana jesli chodzi o wiedzę i dane o szpulowych magnetofonach.

Ukryta Zawartość

Dodatkowo można odwiedzic stronę głównie o magnetofonach philips,a szczególnie N-4450.Oprócz tego jest tam wiele bardzo uzytecznych informacji o sposobach napraw {łącznie z dokładnym opisem popartym zdjęciami}jaqk i zdjeciami ,również wnetrz kilku magnetofonów ,które sa akurat wystawiane na allegro.

Takich jak

philips N-4450

grundig 1000

i niedawno bedący na allegro tandberg TD-20

Ukryta Zawartość

Do N-4450 jest nawet cała instrukcja serwisowa do śćiągnięcia za friko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do Jacka011

Kółko leży odtoczone o nawet dwa spłacę 4200 Monitor do końca i przerzucę i będzie 4.76,9.5, 19.05, i 38 cm/sek

Ale pytanie Kogo na tym ostatnim małej studyjnej [stacyjnej] nagrywać pozostaje otwarte i nie wiem jak będzie z odpowiedzią. Święto we wsi przyniosłem znowu nowe Echo czyli TDS 16 i a więc stan mienia w słuchawkach constans tylko jakość róśnie oraz 2 mikrofony dynamicke' Tesla AMD 410 N velmi heske i moc dobre pozbędę się innych a te sobie zostawię

Pozdrowienia dla Rodziny Ciebie i Psin

Pozdrawiam

Zbyszek

Do Korwina i Jacka.Jak wy nie wiecie skąd nagrywać sygnał o takiej jakosci ,aby był wart tasmy zuzywanej przy prędkosci 38 cm/sek i przy dwóch sladach, to co ma powiedzieć ktos kto może bedzie miał dostep do kilkuset analogowych płyt.Oczywiscie jak do takiej sytuacji uda mi sie doprowadzic.Zostane już chyba przy czterosladzie i 19 cm/sek.W razie czego jest jeszcze zapis helikalny.A własnie korwin,dlaczego zamilkłeś o wykorzystaniu JVC-BR-Era?.Czyżby uherek ,aż tak ciebie zafascynował?

Marek-41>Witaj Marku!Tym razem ja właczę się w sprawie JVC Era.Sprzęt jest nie do zajechania.Ze szpulowcami należy obchodzić się jak z jajkiem, JVC natomiast jest wrażliwy na ciepło. W upały nie jest dobrze gumowe części miękną i kleją się do taśmy - czyszczenie ciagłe wskazane. Natomiast myslę o krajarce do taśmy VHS wg Korwina bo 38 cms nagrywa idealnie, ale tasme zrzera.Era najtanszy w uzytkowaniu bezwyglednie i dziala swietnie, szpulowce czaruja szpulami.Serdecznie Cie pozdrawiam - Jacek

Arbeit Macht Frei

Wiesz Marku dla Kogo zacząłem pisać na archiwizację i pracę nad czymś wyjątkowo czasochłonnym będzie jeszcze pora a teraz nie mogę nawalić ani na milimetr wycinam wszelkie ozdoby niepotrzebne zawijasy to ma być proste przy moim wierszu cep ma być konstrukcją na miarę statku kosmicznego do podróży międzygwiezdnych;

Np w mailu z 30.05.2007 11:30:07 jest niespecjalnie ciekawy tekst obecnie tak wygląda

Dziwna poległym przydana uroda

Zerwane przęsła wiszą nad nadzieją

I co chcieli wir do wiru dodać

Pod taflą cichą milczą i pięknieją

a jeszcze kilkanaście minut wstecz był to neobarok

Pozdrawiam

Zbyszek

A ja nad wodą pochylony stoję

I w wodorostach wiotkie łowię cienie

I moje życie a może nie moja

I mowę ciszy, która jest milczeniem

Może ktoś kiedyś wywrzeszczy pijany

Do obcych trupów jak do własnych przyzna

I zasmaruje pobielane ściany

Że Bóg z Honorem a z nimi Ojczyzna

Do tego jest potrzebny sprawny sprzęt o wadze nieco mniejszej niż 17 kg i zasilaniu bateryjnym

Jestem z Mistrzem po długich nocnych polaków rozmowach i nie mogę dać plamy zawiesiłem na kołku całą masę ważnych spraw. Oprócz pisania makabry o makabrze [wąska specjalizacja muszę pisać coś znacznie lżejszego nie na samym cmentarzu się żyje i nie wszystcy się tam wybierają

Musi być coś ostre mięsiste ale nie wulgarne np:

Pieśń o doczesnej miłości

Daj ciała z ciałem pełne poplątanie

I sulamitek saren stada bliźnie

I po świątyniach nie każ chodzić Panie

Gdy zimne puste a ty na obczyźnie

Gdzie sen dziewczyny z moim snem się miesza

Zdanie z jednego zaczynamy słowa

Skórę swą ściągam i wieszam na wieszak

I jak kazałeś rodzę się od nowa

Bo nie ma granic gdy mięso do mięsa

Dotyka siebie każdym swoim nerwem

I wiatru struna ponade mną pękła

A tą co w krtani zacisnę i zerwę

Jest to zapis bezpośredni z 4200 i się nie dziw, że cipieję przy tym magnetofonie to jest tak jak by staremu cyganowi dać pod koniec życia Stradivariusa

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Maciej W. będzie się starał u handlarzy o futerał na niego

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Dzięki za odzew panowie.A odnośnie "Widze,że ludziom nie chce sie szukać w necie."W necie znajdę suche parametry i co mi z tego.Tak się czegoś dowiedziałem,pozatym trzeba ze sobą pisać po to jest to forum chyba?:)

Pozdrawiam

P.S. te philipsy mnie zainteresowały ciekawy sprzęt.Ale szukam czegoś nowszego no,żeby bylo kompatybilne z nowym sprzętem,a te wiekowe są piękne i wogóle,lecz mogą źle wspólpracować z nowym sprzętem :(

Witajcie!

Lektura na dobranoc i nie tylko :) :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

V-savage.Jednak czytasz nieuwaznie.Jak bys sie przyjrzał to znalazł byś np; schemat połączeń wejścia din z czterema cinch i co należy z nimi zrobić,aby sygnał ze starego szpulaka pasował do nowego wzmacniacza.Ja dopiero jak to znalazłem usunąłem problem z podłączeniam magnetofonu w wyjsciem din do wejśc cinch.A po drugie oprócz danych technicznych ,są tam zdjecia i opis np;,czy magnetofon ma modułową budowe ,czy nie,ile ma głowic i silników itd.Mi ta strona bardzo pomogła.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.