Skocz do zawartości
IGNORED

magnetofony NAGRA

Kilup

Rekomendowane odpowiedzi

cd

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13641-100008194 1185055709_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem "za". Zdjęcia zdecydowanie ubogacają forum, jest kolorowo i odjazdowo. W tym tygodniu zrobię kilka zdjęć "organów wnętrza" Nagry III. Mam nadzieję, że wielu forumowiczów zobaczy jak genialne są proste rozwiązania.

Pozdrawiam

W pełni popieram przedmówcę nas zdjęcie ucieszy a handlarzom do podbijania cen na pewno się nie przyda wielu nawet potencjalnych pacjentów widząc co ich czeka przy wymianie pasków w szczególnie udanym modelu już na wstępie zrezygnuje z zakupów. Nie wytrzymałem nerwowo wywaliłem 8 Ohmowe głośniczki z przywleczonych rano słuchawek są w nich już teraz wkłady z TDS-16 Echo 2 X 70 Ohm przetworniki ortofoniczne [ortodynamiczne], poprostu jedne takie muszą być w chałupie do zabaw szczególnych.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Producent Amphenol połączenie bagnetowe [ przypuszczalnie na taki sam bagnet jak w UHER-ach 4000 Report i UHER-ach CR

Uwaga nie są te wtyki tanie ostrzegam.

Ukryta Zawartość

Czy może ktoś odpowiedzieć na moje pytania kilka postów wyżej? Teraz w temacie wesołej zabawy szpulą czeka mnie cięcie VHS, rozwiązanie problemu skąd brać puste szpule i jak je przechowywać - muszę wymyślić jakiś patent na szpule które nie mają pudełka albo nawet folii, no i demagnetyzer.

pozdrawiam

Darek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

elrond, 22 Lip 2007, 21:42

Przecież w tym wątku KOrwin "soczyście" opisał jak robić szpule z płyt CD.Albo załatwić sobie odpowiednio cienką plexe czy sklejkę i przy użyciu FREZARKI wycinać sobie kólka na szpulki o dowolnych wymiarach nawet 26,5cm,albo dać komuś do wycięcia.

Pzdr

P.s O ile zrobienie szpul to dla mnie nie problem to nagranie ich na czymś dobrym to problem.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

WIercimy wiertłem otwór(8mm) potem wyżynarka(z wąskim nożem)robimy 3 wciecia pod "listki" albo można zrobić na naby kólko potem frezy w odpowiednich miejscach i tyle.A sam srodek można wyciąć wiertarką zakładając takie przystawki do wiercenia otworów mniej wiecej od 25-60mm(takie mają rozmiary przystawki) i mamy środek.Oczywiście trzeba znaleźć materiał o grubości ok6,5-7mm na ów środek.Można ze zwykłego drzewa i zeszfilować czy też zheblować na pożądaną grubość.

Kiedyś produkowano tak zwane zestawy traserskie w skład ich wchodził bardzo prosty przyrząd kąt prosty wykonany z żeliwa z wycięciem na linijkę z rowkiem w środku linijka dzieliła 90 na 45 + 45 rysowano rysikiem linię przekręcano winkiel o kąt dowolny przecięcie kresek wyznacza dokłanie środek okręgu np trasowanego wałka.

Pozdrawiam

Zbyszek

Pierwszy lepszy z brzegu tokarz zna tą metodę na pamięć

Porozdawałem i posprzedawałem kilka lat wstecz całą literaturę na ten temat a w samym języku polskim jest tego na morgi

jednak troszke roboty z tym jest - dzięki!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Według normy OIRT otwór szzpuli powinien mieć 8,1mm+0,1-0,0mm a bicie maksymalne otworu w stosunku do srednicy nawojowej maksymalnie 0,125mm (przeliczone z cali)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Teoretycznie wiertło 8 mm rozbije ci na wymiar 8,1 ale w miękkich materiałach może rozbić i na 8,5 dla tego warto wiercić cieńszym wiertłem 7,6-7,8 i rozwiercać rozwiertakiem ręcznym 8h6 trzpień i tak ma poniżej 8mm także będziemy mieli mniejszą nierównomiernośc przesuwu (brak luzu)

Kiedyś miałem szwedzką pilnikarkę zamieniającą ruch obrotowy na posuwisto zwrotny z możliwością regulacji płynnej skoku przy pomocy mimośrodu obecnie wychodząc z założenia, że 360:3 = się zawsze 120 ręcznie wycinam rowki, wczoraj na pchlim targu były metalowe tak zwane filmówki na film 8mm czyli dokładnie to samo co zakłada się na magnetofon ale niestety velmi szpatne. Ale istnieją Panowie róznego rodzaju cyrkle do wycinania otworów [lub kółek o dużej średnicy przy pomocy wiertarki tak zwane russkie zestawy wierteł trepanacyjnych do wiercenia otworów pod gniazdka energetyczne, można nimi wywiercać otwory w dużych krążkach plastikowych i mieć szpule fanaberyjne takie jak na niektórych magnetofonach których zdjęcia zamieścił Elrond

Pozdrawiam

Zbyszek

Fantastyczne efekty daje wycinanie laserem w plexi. Grubość wewnętrznej szpuli powinna być ok. 8,8 mm (do taśmy 6,3 mm). Mam plastikowy środek szpuli NAB-owskiej wycięty laserem i jego zdjęcie tylko nie potrafię go zamieścić na forum. Proszę o pomoc. Grubość plexi to 8 mm ale jest wystarczająca.

Można odpytać o ceny takowych usług w IOS-ie i jak znam życie nie są one tragiczne, można je przeżyć. Mam specjalny cyrkiel mający zdrowo ponad 130-150 służący do wycinania uszczelek do pierwszych armat i dział z tak zwanym zamkiem ładowanych od tyłu, jest wyjątkowo wygodny i prosty w użyciu i jeśli będę wycinał szpule fanaberyjne to tylko przy jego pomocy. W wielu przypadkach zapis na kasecie, odpowienio z głową zrobiony na

właściwym sprzęcie właściwym nośniku nie koniecznie musi być to chrom chociaż mam jego skolko ugodno w zupełności wystarczy. Z przykrością stwierdzam, że nie ma kogo nagrywać i na artystyczne produkcje materiału szkoda, sens ma nagrywanie ludzkich wspomnień nie zawsze przyjemnych i wesołych, oraz piosenek wsiowomiastowego folkloru np: Dziwki po nogach całowały mnie zmysłowo, Rencistka jedna rwała złoty ząb język polski bogaty jest w takowe np Wisiały wisiały jaja u powały

Pozdrawiam

Zbyszek

Koszt mojego środka szpuli to ok. 10 zł. Wiem, że jest wysoki ale ja go dostałem od znajomego Allegrowicza, który jest z Krakowa. Zresztą mówił mi, że laserem można robić cuda. Jedno jest też pewne, że koszt jednostkowy zależy od ilości.

levinson, czy można Ci wysłać na maila to zdjęcie ?

Leszek

Dziękuję bardzo za liczne odpowiedzi, jak na raze jednak problem pustych szpul odpada - kupiłem 52 szt. 18 cm Stilonów po 2 pln z hakiem za sztuke:). Taśme można wywalić, szpule umyć i z głowy:) Teraz ciąg dalszy konstruowania maszyny do cięcia VHS, najprawdopodobniej wykorzystam do tego magnetowid Sharp.

pozdrawiam

Darek

Ukryta Zawartość

post-13641-100008074 1185220284_thumb.jpg

post-13641-100008075 1185220284_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak myślałem... 52 x 720m = 37960m... tyle pójdzie w kibel, troche szkoda.

poniżej Lee "Scratch" Perry w studio "Black Ark", Jamajka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te z przed pożaru Stilonu były świetne bardziej potrafiła się sypać n.p. AGFA no a póżniej to już niestety nie to.

IOS teraz się nazywa Instytut Zaawansowanych Technologii-ludzie ci sami:) mają maszynę do cięcia wodą-jedne z lepszych amerykańskich pomp 4200at (jak kto wie to niech poda ile to Hektopaskali mnie to nic nie mówi dupiane nowe jednostki to jak podawanie mocy auta w Kilowatach)Tnie toto do 150 mm zależnie od twardości materiału może faktycvznie jakby dać w pakiecie 15 kawałków z Plexi o grubości 1 mm to by wyszło taniej.Laser jest n.p. w Balicach i w Skawinie (takie same maszyny)Cięcie wodą jest jeszcze przed płk Dąbka .Nie gniewajcie się ale dla mnie robienie szpul to trochę poroniony pomysł Kiedyś pod koniec lat 70 jak chciałem mieć buzerne szpule to się toto frezowało i toczyło koszt ogromniasty z kawałka duralu 200 mm no ale wtedy nie było nic albo wszystko państwowe

Mój Sony TC-377

Ukryta Zawartość

post-13641-100008067 1185225067_thumb.jpg

post-13641-100008068 1185225067_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niektóre taśmy sprzedawane jako Stilon to była zachodnioniemiecka Agfa jedynie konfekcjonowana w Polsce, ale stanowiły najczęściej tylko skromny procent produkcji 60 -80% to był chropowaty gruboziarnisty materiał ścierny do niszczenia głowic.

Pozdrawiam

Zbyszek

Mam kilka rewelacyjnych drobnoziarnistych taśm Stilon od strony nośnika brąz od strony podkładu jedwabista lśniąca intensywna czerń mocne i cienkie. Były jeszcze taśmy produkcji CCCP dla cywili szajs dla Krasnoj Armii miód cud i orzeszki.

Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.