Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  133 członków

Meridian Klub
IGNORED

meridian klub

Rekomendowane odpowiedzi

Kazik

Anonimowy nie jestem po prostu w omnie jakoś tak wszystko dynamicznie się zmienia

Wszystkim dziekuję za odpowiedzi może go zestawie z moim PD-95 zobacze który wtedy zostanie w domu :)

A może ktos z Was miał styczność i wie jakie sa różnice pomiędzy Pioneer PD-95 a Meridian choćby 508-20?

audiomagia.blogspot.com

MAG

Zawsze trzeba posłuchać, 500.24 miał dobre opinie, ale już nie pamiętam jak brzmiał, przepaści nie było tylko cena zwalała z nóg 15 lat temu, mam 506.20 i ponoć 508 jest lepszy, ale decyzja należ do ciebie.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

• 3 tygodnie później...

Witam! Dołączam do fanów Meridiana,z cedekiem 508.20.Mam go od trzech tygodni,powoli zgrywa się z moim systemem.Łączę go IC zbalansowanym Siltechem SQ80B G3 i jest nieźle.Poza zbyt dosadną średnicą wszystko gra kapitalnie.Ponieważ odtwarzacz jest leciwy,mam zamiar wymienić parę części w zasilaczu.Czy ktoś robił taki upgrade?

Witam McGyver,otóż myślę,że jednak niektóre elementy jak elektrolity mogły już się zużyć w pewnym stopniu i nie dają tych powiedzmy 100 % a 70-80.Oczywiście na razie słucham z zadowoleniem i nie mam zamiaru już w nim cokolwiek przerabiać.Mam nowy transport z głowicą,działa niesamowicie,oprogramowanie to Meridian ma wzorcowe do CMD 12.4!Dostałem propozycję zamontowania w nim zegara(reclocking)na PW mogę powiedzieć od kogo :)Teraz szukam IC ,ciekawszego od Siltecha,wszystko powoli...Pozdrawiam

baltfan, 3 Paź 2009, 07:59

>Witam McGyver,otóż myślę,że jednak niektóre elementy jak elektrolity mogły już się zużyć w pewnym

>stopniu i nie dają tych powiedzmy 100 % a 70-80.Oczywiście na razie słucham z zadowoleniem i nie >mam

>zamiaru już w nim cokolwiek przerabiać.

Miałem Meridiana 506.24. Kondensatory które tam są to w większości bardzo dobre, ale już nieprodukowane niebieskie Rubycony. To bardzo dobre i trwałe kondensatory, nie widzę żadnego powodu by je wymieniać. Poza tym nie kupisz takich samych, a inne mogą wpłynąć na brzmienie.

>Mam nowy transport z głowicą,działa

>niesamowicie,oprogramowanie to Meridian ma wzorcowe do CMD 12.4!

Zgadza się! Nie ma porównania z Micromegą która też używa CDM12 i własnego oprogramowania, a wręcz słynie z kapryśnego czytania płyt.

>Dostałem propozycję zamontowania w

>nim zegara(reclocking)na PW mogę powiedzieć od kogo :)

No właśnie zegar to jest jedyne co warto w Meridianie zrobić. Polecam najwyższy zegar od MrElektronik z niezależnym zasilaniem. Co poza tym? Zamiast opampów wstawić podstawki, a w podstawki wstawić OPA627 lub OPA637. W moim egzemplarzu taki mod był zrobiony od samego początku u Jasika, później testowałem całą stertę przeróżnych opampów i jednak wróciłem do OPA627 bo sprawdzały się tam wyjątkowo dobrze.

Teraz szukam IC ,ciekawszego od

>Siltecha,wszystko powoli...Pozdrawiam

Powodzenia.

pzdr

Mac

Witam MacGyver! Wielkie dziękuję,z tymi kondziami to masz absolutną rację!Zrobię w pierwszej kolejności krok w kierunku zamontowania zegara,namiary znam,jestem z okolic Wrocławia.Co do sekcji cyfrowej,raczej na Cs 4390 nie będę się szarpał:)jeszcze raz dziękuję,pozdrawiam baltfan.

Witam McGyver,tak rzeczywiście nie mówiłeś o upgrade do 24 bitów,to już inny temat.Nie mniej jednak dzięki za podpowiedź.Myślę ,że najpierw zegar,a potem zobaczę,co będzie działo się z dźwiękiem?Dziekuję,pozdrawiam !

A co z tym 588? Poszukuje źródła do accu E-212. Szczegółowego i zwiewnego, ale ocieplonego, proporcjonalnego i wyważonego. Nie lubię gęstego sosu i ocięzałości. Ważna jest głębia i grdacja, na boki poprawnie. No i aby nie było za jasno w stylu podpicowania przełomu średnicy i góry. Mam nadzieję, że źródła za ok. 4kzł(2 hand) potrafią pogodzić te cechy. Pomyślałem o 588 ponieważ czytałem że jest szczegółowy, ale b.muzykalny i proporcjonalny. Słyszał ktoś tego cdka?

• 1 miesiąc później...

Witam.

Czy warto kupic Meridiana 506.20 ( po updgrade u Pana Jasika , zainteresowani pewnie znaja ?) . Pierwszy własciciel Cena 1900 zł. Dysponuje pozostałym torem jak w opisie moim. z tym , ze kabelki Interconekt Fadel Prolinc, kable glosnikowe Audioqest Gibraltar.

Serdecznie pozdrawiam.

Janusz

• 1 miesiąc później...

Witam

jestem nowy na tym forum z Mridian 506 24 bit

Chciałbym się podzielić doświadczeniem po wymianie lasera w moim CD.

Mam napęd Philips CDM 12.5

Bardzo się zdziwiłem gdy dotarł do mnie zamówiony laserek VAM 1250 bo taki powinien teoretycznie pasować a tu rozczarowanie w VAM 1250 jest inny scalaczek TZA1012TS-taki sam jak w CDM 12.6 i po zamontowaniu na wyświetlaczu pojawia sie Error 7, natomiast stary laser posiada scalak TDA1302T.

Okazuje się, że CDM 12.4 ma scalak TDA1302T i zamontowałem teraz właśnie taki i wszystko jest w porządku.

Orginalny Philips CDM 12.5 różni się od CDM 12.4 tylko silniczkiem do CD, jesli ktoś ma problem z napędem to wystarczy kupić CDM 12.4 i zamienic silnik CDS8C-3 z CDM 12.5 bo wymiana całego serwa to już znaczny wydatek.

Pozdrawiam

J

Witam ponownie

Zapomniałem dodać w poprzednim wątku, że silniczek do CD w napędzie CDM 12.5 jest taki sam jak w CDM 12.6 czyli CDS8C-3, więc w przypadku konieczności wymiany całego napędu CDM 12.5 wystarczy zakupić cały napęd CDM 12.6 który jest dostepny na polskim rynku i wymienic w nim laserek na CDM 12.4 z calaczkiem TDA1302T

Zaznaczam, że akurat taki przypadek przećwiczyłem z moim Meridian 506 24 bit.

Pozdrawiam

J

lubiemuze, 15 Sty 2010, 20:55

>Bardzo się zdziwiłem gdy dotarł do mnie zamówiony laserek VAM 1250 bo taki powinien teoretycznie

>pasować a tu rozczarowanie w VAM 1250 jest inny scalaczek TZA1012TS>>>>

Odpowiednikiem cdm12.5 jest VAM1205 a nie VAM1250,to inne lasery więc nie mógł pasować.

A spostrzeżenia co do podmiany silniczków interesujące.Czy ja dobrze zrozumiałem:trzeba zakupić 12.4 i 12.6 aby złożyć z nich 12.5?

CDM12.5 wyróżniał się zastosowaniem silniczka krokowego,czy w 12.6 jest identyczny?Optyka,faktycznie w CDM12.4 i 12.5 jest taka sama.

l'enfant sauvage

Faktycznie,nietypowo.Wszystkie źródła podają jednak,że tam siedzi 12.4.Najlepiej i najprościej chyba byłoby go rozebrać i się przekonać.W starszych recenzjach przesuw lasera na fotkach pokazany jest "ukośnie",w tych nowszych opisach 16-to bitowca już jest "prosty",być może to tylko kwestia sposobu montażu w szufladzie a mechanizm jest wciąż ten sam.

l'enfant sauvage

Fakt, źródła tak podają a widać coś odmiennego. Według zdjęć zamieszczonych tu:

http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=30811

obstawałbym za jednym z - CDM 4/11, 4/18, 4/19 lub 4/55

Nie mogę go rozebrać mogę ewentualnie go kupić ale wyhamowałem jak zobaczyłem ten napęd.

Jeśli to jeden z powyższych to już pewnie nie do zdobycia.

Piekna sztuka gdyby nie propozycja na ktora czekalem ostatni tydzien odnosnie kupna kolumn to juz bylby moj :)

http://www.allegro.pl/item884026543_meridian_506_18_pilot_stan_idealny.html

robix

kromak, 17 Sty 2010, 08:56

>Witam

>

>Przepraszam, że się wtrącę z pytaniem. Jaki laser (napęd) siedzi w Meridianie 506.16? Jest "to"

>jeszcze do zdobycia?

To co pokazałeś na fotce, z kanałem po łuku, to jest najstarsza edycja Meridiana 506 jeszcze z laserem CDM4.xx (nie wiem co po kropce). Te lasery są już nieprodukowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.