Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  133 członków

Meridian Klub
IGNORED

meridian klub

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Szukam pomocy w rozgryzieniu tematu JAK PODŁĄCZYĆ SYSTEM MERIDIAN D 600 Posiadam fabryczne kable od tego zestawu i chcę go uruchomić w systemie zwykłe stereo.Niestety na stronie Meridiana nie ma instrukcji jak to zrobić.Licze ,że ktoś pomoże rozwiazać mi ta łamigłówke.Podaję linka jesli ktoś chce zobaczyć jak cały system wyglada:

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.wired4sound.net.au/speakers/meridian/front_and_rear.jpg&imgrefurl=http://www.wired4sound.net.au/speakers/meridian/meridian.htm&usg=__jK1OfSYVoBPbx7jpN18iT2pMP4o=&h=776&w=500&sz=72&hl=pl&start=2&sig2=nygsD4NIhn4XoyUPITDL8Q&tbnid=1rLojQ0rWkRoUM:&tbnh=142&tbnw=91&prev=/images%3Fq%3Dmeridian%2Bd600%26gbv%3D2%26hl%3Dpl%26sa%3DG&ei=znRUS4mNN8Ti-QaGjY3ICA

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Witam,

Rozważam wymianę Cd w związku z tym zapytuję zanim wrzucę na rynek - czy jest ktoś z klubowiczów zainteresowany nabyciem Meridiana 508.24 - stan idealny, czyta a potem odtwarza :) bez zająknięcia. O walorach powiedziano już tak wiele, że nie będę się rozwodził - w tej kategorii cenowej to rewelacyjnie brzmiące CD.

Ewentualnych konkretnie zainteresowanych proszę o kontakt na priv.

Pozdrawiam

M.

• 3 tygodnie później...

Witam!Korzystając z nadmiaru czasu w okresie świątecznym,podczas poszukiwań różnych tematów w necie,natknąłem się na ciekawy wątek.Dotyczył on testów odtwarzacza meridian 508.24 na różnych ustawieniach serwo.Autor tego testu porównywał dźwięk z włączoną i wyłączoną korekcją błędów.Następnie przełączał kolejne tryby serwo od A do E.Jego obserwacje dotyczące zmian dźwięku zainteresowały mnie na tyle,że trochę sobie poprzełączałem :)I ?Powiem szczerze,że nie odczułem jakichś zmian.Po wyłączeniu korekcji błędów,mój 508.20 pracuje nadal tak samo,nie stwierdziłem pogorszenia odczytu płyt,użyłem mocno porysowanych krążków i przeszedł bez problemu.Natomiast przełączenie serwo,zwłaszcza na A powoduje,że odtwarzacz nie czyta płyt nagrywanych (TDK RXG Audio -zielony nośnik),zmian w dźwięku nie stwierdziłem.Autor artykułu twierdzi jednak ,że zmiany słychać,z tym ,że dysponował naprawdę wyrafinowanym zestawem,plus topowe łączówki(niestety linka nie mam).Szukałem opinii,opisów,wrażeń o IC Cardas Golden Ref. i w taki sposób się natknąłem.Ja osobiście używam ustawień: serwo B,error OFF i gra.Jeżeli ktoś z klubowiczów bawił się w porównanie dźwięku w różnych ustawieniach to prosiłbym o podzielenie się swoimi doświadczeniami.Mam jeszcze jedno pytanie,jakie są ustawienia sugerowane przez producenta ?Może ktoś posiada odtwarzacz z serii 508 od nowości i pamięta jakie były ustawienia.Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Chciałem się dowiedzieć jaki jest koszt przerobienia 508 20 bit na 24.

Mam możliwość zakupu a nie wiem czy warto przerabiać i czy różnica jest na tyle wielka.

508.20 jest dla mnie atrakcyjniejszym pod względem lasera.

Mój 506.24 na OPA627 grał czyściej, przestrzenniej i dynamiczniej niż na jakichkolwiek innych opampach. A testowałem tego całą stertę i tylko OPA627 i OPA637 pozostały, reszta odpadła, nawet AD797. Różnice nie były może ogromne, ale ewidentnie słyszalne.

Witam!Moim zdaniem,jedyny zabieg jaki możesz zrobić,to wymiana zegara.Wymieniając wzmacniacze operacyjne,zmienisz dźwięk,a tym samym całą koncepcję brzmienia tego odtwarzacza.Ja osobiście nic nie zmieniałem,on gra i tak wyśmienicie :)Po prostu kup,zestrój z systemem a będziesz zadowolony.Polecam połączenie zbalansowane.Co do wymiany przetworników,jak z OP ,dźwięk może pójść w innym kierunku.Trzeba by było posłuchać.Osobiście nie słuchałem wersji 24,jednak z tego co czytałem,to już inne brzmienie,na ile inne ,nie powiem.

Witaj SeQuenser,zwróć się do P.Marka Michalczyka(audio azyl)Kraków,lub Warszawa.Zasilanie to kwestia przelutowania kabelków,niby proste:)Nie sugeruj się schematem z przeróbki innego modelu.Koszt niewielki,a będziesz spokojny,że nic nie spieprzyłeś.

Odpuść sobie trafo 110/230,Meridian jest wrażliwy na zasilanie!Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Meridian 206 występował w co najmniej czterech wersjach, każda na diametralnie inn ym DACu:

TDA1541A-S1 (Single Crown) najwyższej klasy szesnastobitowiec z wyjściem prądowym

TDA1547 (DAC7) następca TDA1541, zbalansowany najwyższej klasy jednobitowiec z wyjściem prądowym

2 x SAA7321 budżetowy jednobitowiec z wyjściem napięciowym

CS4328 wysokiej jakości delta-sigma z wyjściem napięciowym opracowany przez Cirrusa we współpracy z Meridianem

Wobec takiej palety DACów w diametralnie róznych technologiach opinie o brzmieniu modelu 207 mogą być bardzo zróżnicowane.

McGyver - ok, domyslam sie ze jest to przyzwoity dzwiek, mnie zastanawia glownie czy jest to szczegolowy z dobra gora sprzet gdyz dawniej lubili produkowac zarowno szczegolowe (sony) jaki i tzw analogowo brzmiace cd-ki

chwilowy brak działalności w audio.

Witam, zapisuję sie do klubu. W dniu dzisiejszy zakupiłem cd Meridian 206, przetwornik TDA 1541 plus niezawodny transport CDM-4. Jest to pierwsza, najbardziej poszukiwana wersja odtwarzacza, z selekcjonowanym TDA 1541 Single Crown. Pozdrawiam

Jeni mówią ,że to moja kachanka są tacy co długo się zastanawiają do czego to coś służy :)Jest jak dobry materiał na żonę czyli nie rzuca się w oczy ale jest twardy, solidny i można mu zaufać jak się ustawia do dużo ładniejszych klocków.Jest nim Meridian 207:)Dopisuję sie do klubu

post-18527-100001328 1276506119_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Witam

Na Stereo założyłem wątek dotyczący pewnego wzmacniacza Meridiana o nazwie Meridian Component, niestety odzewu brak. Może tu otrzymam jakiekolwiek informacje na jego temat.

Wiem, że wzmacniacz ma budowę modułową, co widać w podanym niżej linku, za zasilanie odpowiada przetwornica.

http://www.meridian-audio.info/public/mcamanual%5B176%5D.pdf

• 2 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.