Skocz do zawartości
IGNORED

obite rogi---czy jest na to rada?

AlexCross

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników.

Zwracam się z prośbą o podzielenie się ze mną informacjami na temat radzenia sobie z obitymi rogami kolumn..

Niestety moje paradigmy 3v3 miały mały wypadek, który zaowocował tym, co widać na zdjęciu..

Teraz wygląda to bardzo niestetycznie i bardzo mnie irytuje, bo lubię mieć wszystko dopracowane...

Czy możliwe jest wyprostowanie kantów np. u stolarza? Nie jestem w ogóle w temacie, nigdy nie musiałem się tym interesować, więc jestem zielony....

Byłbym wdzięczy za pomoc...Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10724-100009655 1182605704_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/34324-obite-rogi-czy-jest-na-to-rada/

AlexCross, Skibus,

o ile tylko okleina jest uszkodzona, ale jak skrzynka uległa rozszczelnieniu, to już gorzej. moim zdaniem ta druga fotka nie wróży dobrze; to już jakiś stolarz musi obejrzeć, albo... jakiś konstruktor kolumn DIY ;-)

x.

A nie wiem, ja się raczej nie podejmuję takich rzeczy. Okleinę trzeba wymienić w zasadzie na całej skrzynce, a nie tylko na obtłuczonym fragmencie, bo to będzie brzydko wyglądać.

Widząc po skrzynkach, kolumny raczej nie nalezą do droższych a więc ja bym zrobił tak:

Rozciął okleinę i w miejscu uszkodzenia otworzyłbym tę ściankę. Następnie skleił klejem na ściski stolarskie. Pozostałe nierówności wypełnił szpachlą do drzewa a następnie obrobił maszynowo i ręcznie. Po usunięciu szkody całość obudowy wyszpachlowałbym szpachlówką z dodatkiem włókna. Wyszlifował całe obudowy a następnie trysnął lakierem lub farbą w spraju a lepiej z pistoletu akrylem jak do malowania jachtów.

Korzyści następujące: usunięcie szkody oraz zmiana wizualna wyglądu przez "zastąpienie" tandetnej okleiny winylowej upodobnieniem jest do politury:) Prace wypełniające wykonałbym również od strony wewnętrznej. Pracy na pewno trochę to wymaga ale innego wyjścia nie widzę.

Można jeszcze kupić takie metalowe narożniki służące do obijania rogów w kolumnach estradowych itp. urządzeniach... wtedy można by to po prostu zasłonić, z tym ze wtedy oczywiście musiałbyś przybić te okucia do wszystkich 8 rogów.

Okucia znajdziesz tu:

Ukryta Zawartość

post-15604-100009643 1182621574_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak już napisałem są to paradigm 3v3 więc moim zdaniem nie są tak bardzo tanie....

Okucia odpadają, bo nawet maskownica nie utrzymałaby się...

No ale dzięki Zydelek za rady, ja raczej sam się tego nie podejmę, muszę poszukać fachowca do tej roboty...

Zgłoś się więc do stolarza.

Taka robota to betka:) ale by się napić mleka nie mamawiam do kupna krowy, czyli: ścisków stolarskich, szlifierki, wiaderka kleju, pistoletu do malowania i sprężarki itd.

Ja "trochę" dłubię przy jachcie, posiadam narzędzia i pod bokiem zakład stolarski tak więc opisałem jak ja bym to zrobił.

Życzę rychłej naprawy i słuchania.

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.