Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, TomekL3 napisał:

Z starożytnych opisów wynika, że homo sapiens został stworzony ok. pół miliona lat temu na bazie człowieka neandertalskiego i dna twórców na potrzeby prac wydobywczych.
Bezpośrednią pozostałością po człowieku neandertalskim jest obecnie yeti czy sasquatch.

Czyli pół miliona lat temu homo sapiens czynił jakieś opisy ? Znaczy znał pismo? Może jeszcze budował jakieś budowle , malował na skale ? Jakie jeszcze bzdury wymyślisz ?

Mam jeszcze jedno pytanie do wierzących . Dlaczego Bóg się nie ujawni ? Nie ukaże np. na Niebie albo nie dokona wpisu w internecie ?

14 godzin temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Najpierw stworzył ułomnych i grzesznych ludzi ,a następnie  wysłał swojego syna na śmierć aby odkupić ich winy . Jak to nazwać ?

świetnym pomysłem na zdobywanie władzy i zarabianie kasy 😉 

6 godzin temu, Tal napisał:

Bóg najpierw stworzył raj i wszystko było idealne ale człowiek się zbuntował i pozostaje takim do końca swoich dni chyba że się pojedna z Bogiem i przyjmie dar zbawienia w Chrystusie który jako jedyny był gotów zadość uczynić i odkupić naszą winę przed świętym Bogiem.

Ludzie klepią wyświechtane teorie żeby tylko pasowały do ich światopoglądu... 😉 

3 godziny temu, Tal napisał:

Bóg jest nierozerwalnie związany z wiarą bo gdyby istniały autentyczne i rzeczywiste dowody na istnienie Boga wiara nie byłaby wiarą a tak rzekł głupi w sercu swoim: Boga nie ma (Ps 53:1).

Czyli wiara jest podstawą istnienia Boga. Bez nie On nie istnieje.

Kontynuując, najpierw byłą wiara, ona stworzyła Boga a ten stworzył świat i człowieka...

Co do Boga, to wszyscy się kiedyś przekonamy. Tyle, że dla niektórych może być już za późno.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Dla wszystkich będzie za późno. Np. nie będę mógł zobaczyć twojej miny bo.... nas już nie będzie.

Edytowane przez wojciech iwaszczukiewicz
18 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Dla wszystkich będzie za późno. Np. nie będę mógł zobaczyć twojej miny bo.... nas już nie będzie.

Ja zamierzam jednak być, przynajmniej się staram. Na twoim miejscu bardziej bym pomyślał o sobie.

Jak się postarasz to może jednak minę zobaczysz. W innym wypadku już miny mogą nie być istotne.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Kłamcy i tak idą do piekła 🙂

A Bóg wie, jeśli istnieje, kto jest kłamcą ....

I żadne wiara nie pomoże.

Edytowane przez jar1
16 godzin temu, Tal napisał:

Jestem jednak równie przekonany, że istnienie Boga jest dla człowieka jednoznacznie się narzucające.

istnienie płaskiej ziemi swego czasu równiez było dla 100% ludzkości jednoznacznie sie narzucające, przeciez do głowy nikomu by nie przyszło. Wiara, przekonania itd. itp. nie maja żadnego znaczenia dla rzeczywistości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A co ma Ziemia i jej kształt wspólnego z Bogiem. Bóg to chyba jednak bardziej złożona kwestia, nie wystarczy popatrzeć przez jakiś instrument albo wystarczająco wysoko wznieść się nad powierzchnię.

Edytowane przez bubusia

37 minut temu, bubusia napisał:

Bóg też wie komu się wydawało, że wie lepiej.

Panie Boże, ja wiem lepiej, a on jest głupi i musisz go ukarać.

Modlitwa - donosik. 🙂

Edytowane przez jar1
12 minut temu, jar1 napisał:

Panie Boże, ja wiem lepiej, a on jest głupi i musisz go ukarać.

Modlitwa - danosik. 🙂

Ale po co mnie mieszasz. Przecież piszemy o Bogu. Nieładnie.

12 minut temu, Peter75 napisał:

pełna zgoda. Ziemia istnieje.

A może całość zacytuj, a nie to co pasuje do swojej tezy.

Ja raczej o czymś innym pisałem.

To właśnie taka typowa dla wielu chęć wybierania co tam mi podpasuje i bach, mam rację.

Z wiarą w Boga u wielu ludzi jest podobnie. Biorę tylko to co mi pasuje, reszta niech spada. Klasyka.

Edytowane przez bubusia

10 minut temu, bubusia napisał:

Ale po co mnie mieszasz. Przecież piszemy o Bogu. Nieładnie.

Ależ ja nic o tobie nie napisałem.  Prawi i Sprawiedliwi nie muszą się niczego lękać 🙂

19 minut temu, bubusia napisał:

Ja raczej o czymś innym pisałem.

i ja również - o braku znaczenia wiary dla otoczającej nas rzeczywistości.

Zupełnie od czapy doczepiłeś się relacji ziemia-bóg podczas gdy nie o tym była mowa.

a potem jeszcze się obraziłeś i poczyniłeś kolejne zarzuty do których, pozwolisz, nie będę się odnosił.

Edytowane przez Peter75
2 godziny temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Mam jeszcze jedno pytanie do wierzących . Dlaczego Bóg się nie ujawni ? Nie ukaże np. na Niebie albo nie dokona wpisu w internecie ?

Jak się ukaże to może być efekt projektu "Blue beam" 🤣

Brak znaczenia wiary?

Przecież to zależy.

Nigdzie się nie obraziłem. Bez przesady. To Twoje zdanie.

do Peter75

Edytowane przez bubusia

A może link do stron z Atlantydy?
A prawda, 12 tys lat temu wyłączyli serwery...

Sporo informacji zebranych jest na tym kanale. Praktycznie w każdej mitologii świata przewija się ten sam motyw stworzenia człowieka czy np. wielkiego potopu.

A może link do stron z Atlantydy?
A prawda, 12 tys lat temu wyłączyli serwery...

12-13 tysięcy lat temu potop mógł je wyłączyć..
Czyli jak nie wierzysz w krasnoludki, to ich nie ma. Ok, zgadzam się z tym.
Ja nie wierzę w boga, więc boga nie ma. I jak chcesz mnie przekonać, że jednak jest, bo ja uważam, że od początku pojęcie "bóg" to ściema.
Tylko jest jeden problem- jeśli nie wierzysz w coś, co istnieje, można udowodnić, że to coś JEST.
A brak Twojej wiary w istnienie tego czegoś nie sprawi, że to coś przestanie istnieć.
Wniosek- jeśli nie przedstawisz przekonującego dowodu na istnienie boga, pozostanie on ściemą, choćbyś na uszach stawał, by przekonać mnie, że istnieje. 

Jeżeli rozumiesz boga jako istotę, np. taką jak z Biblii to masz rację, nie ma.
Czyli pół miliona lat temu homo sapiens czynił jakieś opisy ? Znaczy znał pismo? Może jeszcze budował jakieś budowle , malował na skale ? Jakie jeszcze bzdury wymyślisz ?

Czy pół miliona lat temu były poczynione opisy nie wiem. Początkowo zapewne był przekaz słowny. Z opisów jednak wynika, że istniała przynajmniej jedna wysoko rozwinięta cywilizacja Atlantydy.
Budowle rozrzucone po całej Ziemi jak np. piramidy, świątynie wykonane w skale itp. świadczą o przebywaniu na planecie cywilizacji dużo bardziej zaawansowanej technologicznie od naszej.

W sensie osoby, istoty Bóg nie istnieje, choć z drugiej strony jest wszystkim co jest, przejawia się w każdym z nas, jesteśmy Nim więc sam siebie jako Bóg pytasz i piszesz w necie.
Czyli wiara jest podstawą istnienia Boga. Bez nie On nie istnieje.
Kontynuując, najpierw byłą wiara, ona stworzyła Boga a ten stworzył świat i człowieka...

Wiara w Boga to religia. Wiedza, że Nim jesteś zamyka temat religii.

Będziemy, jesteśmy i możemy zobaczyć swoje miny. Mamy dostęp do praktycznie każdej informacji.
Kłamcy i tak idą do piekła 
A Bóg wie, jeśli istnieje, kto jest kłamcą ....
I żadne wiara nie pomoże.

Piekło tworzymy sobie sami
2 godziny temu, bubusia napisał:

Co do Boga, to wszyscy się kiedyś przekonamy. Tyle, że dla niektórych może być już za późno.

a skąd wiesz? 😉 

1 godzinę temu, bubusia napisał:

A co ma Ziemia i jej kształt wspólnego z Bogiem. Bóg to chyba jednak bardziej złożona kwestia, nie wystarczy popatrzeć przez jakiś instrument albo wystarczająco wysoko wznieść się nad powierzchnię.

ale wystarczy przeczytać taką jedną książkę, no nie? 😉 

1 godzinę temu, TomekL3 napisał:

Wiedza, że Nim jesteś zamyka temat religii.

To każdy wie, który cokolwiek coś sam stworzył. To się nazywa DIY. 😉

20 godzin temu, bubusia napisał:

Ja zamierzam jednak być, przynajmniej się staram. Na twoim miejscu bardziej bym pomyślał o sobie.

Jak się postarasz to może jednak minę zobaczysz. W innym wypadku już miny mogą nie być istotne.

A ja zamierzam być młodym, pięknym, zdrowym i bogatym .

2 minuty temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

A ja zamierzam być młodym, pięknym, zdrowym i bogatym .

Ciekawe. Powodzenia. Za jakiś czas zobaczysz jaki będziesz młody i piękny:)

Bogactwo też nie pomoże.

Edytowane przez bubusia

1 godzinę temu, bubusia napisał:

Ciekawe. Powodzenia. Za jakiś czas zobaczysz jaki będziesz młody i piękny:)

Bogactwo też nie pomoże.

Tak jak tobie wiara w bozię.

Godzinę temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Tak jak tobie wiara w bozię.

A tego nie wiesz.

Tylko możesz sobie przypuszczać.

Co do twoich chęci, koniec jest raczej jasny(ani piękna, ani młodości, a i bogactwo na nic)

Nie trzeba przypuszczać. To jest pewne.

Edytowane przez bubusia

Chyba nie dostrzegłeś w moim wpisie ironii. Chodziło mi o przykład nierealnych , nieosiągalnych pragnień. O nastawienie życzeniowe w planowaniu przyszłości.

W sumie to i tak nie ma znaczenia. Można wierzyć w sprawiedliwość sądów i być skazanym.

Tak samo z wiatą Boga, on sądzi i skazuje.  Nie ma znaczenia czy wierzący czy nie.  Inaczej musielibyśmy założyć, że Bór preferuje lizodupców, czyli jest przekupny.  A przecież, wtedy nie byłby bogiem....

Edytowane przez jar1
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.